Делов со инсистирање не им го сфаќам ни јас. Целта е да си помогне, да, ама кога таа помош е потребна и побарана, Инаку јас од сам старт ја оставав на 1-1.5саати со мајка ми. Ќе претрчавме да испазауваме па и кафе/сок од нога да испиеме со мм. За до нареден подој дома да сум. Тие 2- 3 месеци додека беше мајка ми кај мене максимално ја искористив. Измеѓу фазата не ни имав на кого да ја оставам, па секогаш заедно, туто компелто одевме сите. Со исклучок свеки ќе ја зедеше да ја прошета со количката на 1-2 саати. Пред 1-2 месеци кога бевме кај мама, малава беше некаде 10 месеци ја оставав првен на неколку саати, потоа на цел ден(5-7 часа). Истотака немаше проблеми. Другава сабота повторно иде на гости мама и од сега кроиме планево д аодиме во кино, навечер да испаѓаме... Секако малата ја преспива ноќта, па не би ни сетила дека не сме дома А за преку ден во принцип сите секаде си одиме заедно, не ни менува многу, инцидентно некогаш може. Најважно е да се луѓето од доверба и стабилни.
Здравоо Баш убаво на вас што имате кому да ги оставите вашите најмали.Јас немам кому ни 5 мин.Мајка ми оди на работа една недела прва па втора понекогаш и 3 та смена.Кога си дојде дома има еден куп работа.Моите имаат голем овоштарник,2 големи фолии во кои таа нин стоп работи.Ја жалам жената,не може да одмори ни 5 минутки.Па уште да и го тупнам малиот,мислам нема смисла.Во недела најчесто одиме јас и син ми и заедно си одмараме таму,таа е постојано со него цел ден трча по него и бога ми одморам јас а и воздухот е почист оти и на село и нема толку голема врева како тука кај нас,цело време само нешто бучи,врева голема.и го имам оставано лани кога бевме на свадба немаше никаков проблем,ја сака мн и ја познава и си седи со неа без проблем.И кога одев да полагам исто го чуваше.Онака да го оставам за јас сама да шетам,не.Секаде одам со него.А тука на свекор ми го имам оставено на саат време и одма кцотини,паднало милото од моторчето па носето му беше неколку дена подувано и мн го болеше,ете толку го испазил, а сака со него и да си и игра и ми вика ти не ми го оставаш не ми даваш,ама кога не може тој што да направам.... И така јас со моето ѕверче си одам секаде..
@Mariangel Прееска заборавив да ти одговорам. Кај малата во соба константно покажува околу 19 степени. Нагоре е на боди на долги ракави, надоле пижамчиња или хеланки. Боса е бидејќи користам вреќа за спиење, од тие потенките, летните. Вреќиве за спеиње ми се надобар изум воопшто. Денски е по боди на кратки со тенко блузиче на долги и надоле хеланки и чорапчиња. За надвор по потреба џемперче или тенко палтенце.
Dobar nedelen den Konecno nedela za odmor so mm sekoja nedela se gosti pa gosti a denes sme sami i si odmarame site trojca Za ostavajne malata ne sum ja ostavila so nikoj do sega se e so mene,ednas ja ostaviv so mm na poovina sat izlegov koga se vrativ se smrnalo dusiceto a on ic da ne ja vidipa i so nego ja ostavam samo koga zacistuvam ili bajnam. Imam svekrva okolu pola sat dalecina ama ako i kazam malata netreba da jade blago ili sto da e ona za inatt moj go prvi taka da ne ja ostavam. Mislam deka vo avgust ke bide na nekoj sat so majkami ili sestrami koi ja cuvat dobro Inaki vremevo denes tuka 10 min dozd 10 sonce pa pravam nadvor vnatre oblekana sto treba da se susi Ubav den
Јас пак не сакам да ја носам некој да ми ја чува...повеќе сакам да дојдат и да ја почуваат за да сработам нешто низ дома, а и пред очи да ми биде цело време. Така најубаво знам што јадела, кога јадела, колку изела,колку спиела,кога спиела. Не дека не им верувам на другите, ама од милост се ќе му дадат да проба или редот ќе го испореметат...еден саат покасно да и дојде заспивање...ќе се скапи пиштење дур заспие..или ќе прескокне оброк....не дека мене не ми се случило да прескокне оброк, ама се трудам редот да и се одржува. А не знам можи малку себична сум, ама детето ми е најсигурно до мене...никој не ми го гледа како јас што си го гледам . Кога го земаат другите одма гледам дали правилно го држат...да не му ги молкнат рацете...да не ја влечкаат на една страна,а таа сака на друга,па пишти и такви работи.
Jas stvarno neznam sto insistiraat tolku da izlezes ti i da im go ostavis bebeto. Mislam sto ke mu pravat, @Cka tvoeto kolkavo e 2-3 meseci? Sveki ne pravese taka, a jas pocnav da i go davam duri posle tri meseci na saat dva, jas da zacistam, da se izbanjam. Na 4ipol morav da go ostavam so sveki i so mm i da se vratam na rabota, zosto vo sprotivno posle porodilno ke ostanev bez rabota. Zatoa i ja smeniv rabotata posle dva meseci. A i neznam koga ke se naucat lugevo deka ti bebeto mozes da go ucis na mnogu raboti, ama toa gi uci site na negovite naviki. Denes toa si pravam muabet so edna rodnina mi vika malava do 12-1 mi sedi navecer ne mozam nikako da ja naucam porano da si legne. Eeeee da mozese bebe da go naucis vo tolku saat ke spies, vo tolku ke jades, jas moeto ke go naucev, toa mi e profesija Inace mm tri dena vo ohrid otide na vikend-rabota so drugar, i mislev sinko nema da go bara. E pa sega se oblakav vo alista od mm, za da go uspijam i mi place uste vo sonot. Place i vika tata tata. Dusicka. A jas odmoriv. Ne rabotev ama bas nisto. Samo igrav i setav so sinceto.
Dobar den zencinja Rucekot si se prajt bebka zaspana mm zaspan a jas uzivam haha malce odmor I zamene nikogas vreme da sednam ko covek posle nekolku nedeli vreme imam I za vtoro kafe da si se napijam pa mislam I deka edno cigare ke si zapalam so kafevo vremevo za nikade nit e za cistenje nit za perenje @Mariangel bebka mi e skoro dva meseci I pie po 600 do 800ml na den nemora sekoe dete da vnesuva isto,za mleko moras pocesto da se izmolzuvas za da ti nadojde na sekoj saat ako treba trgaj so pumpata I za 2 do 3 dena ke ti nadojde poike poveke mleko vnesvenje multivitamin voda ne mnogu zs vodata ne se zadrzuva vo organizmot jas od ko pocnav toa ne I davam mn vestacko na bebka zs nema potreba a za oblekvenjeto mora da se prilagodvime na vremeto sega ima bodi na dolgi tenko bluze corapi I spikozni obavezno kebence I kaminot gorit navecer zs e svezicko a inace samo bodi I pantaloncinja ko da e ubo mada so ova leto ke nosime zimski raboti Ubav den mamicki coffee:
Јас си ја оставам кај баба уште од 2-3 месеци излегував на саат-два максимум за фризер, кафе, банка, пазарење. Сега на 10 месеци рекорд е 5 саати оставам јадење, вода, сок и си уживаат. Многу е убаво кога имаат волја да помогнат бабите и дедовците. За навечер ретко ја оставаме ако е неопходно, свадба или сл некако жал ми е да ги мачам да седат до касно да не чекаат.
@Mari* znam jas deka treba mnogu pochesto odmolzuvanje za da ima mleko ama sama po cel den so bebe teshko deka mozhesh da uspeesh vo toa.. Se trudam kolku shto mozham, eden obrok ama vreden.. Shto da pravam, najmalku shto sakam e da e na veshtachko mleko ama @fairy88 dobri sme, nema ushte stignato pismoto.. Pretpostavuvam ke bide nekade okolu krajot na juli, ama ke kazhat konechno preku pismoto Gushki od nas do batkoto i do tebe
Здраво мамички убави, како сте ми? Ова времево лудо бре, цел ден ми е шашав. Пуштав машини за алишта, пружав, пуштив правосмукалка, направив ручек и направив сутлијаш (ајде кој е за нека повелува) Дечкиве мои цел ден беа во двор со татко им, го чистеле, коселе трева, биле многу вредни. Мене бебушка ми помагаше домче Сега ќе ги спремам за бањање, па во кревет (којзнае кога ќе биде тоа) Ви посакувам убава вечер на сите. Гушки
Prasaj ja soveti @Nikita7 ona 7 meseci vekje se odmolzuva deka ni ednas ne fati da cica malata, samo na majcino i e bebeto a i ona sama e celo vreme...
Eve i jas so istiot problem. Trebalo da go ostavam sinko da se naviknuva i so drugi luge osven so mene. Ova e od svekrvami mislenje. Vo red i jas bi go ostavila barem na pola cas , ako ima koj da mi go cuva. Majka mi ne e tuka, a svekrvami e na rabota po cel den. Ima privaten biznis zenata i od 9-9 e na rabota. I go imam ostaveno nekolku pati i odma mi zvoni da si idam. Sinko placel me baral mene. Inaku 4+ sme, samo na doenje e. Eve bas denes izlegov 15min i odma mi zvoni....ajdee do kade si?!?? Pa neli taa e taa sto veli da go ostavam? A koga i go ostavam odma me bara na tel da se vrakam. A iskreno ne ni sakam da go ostavam oti zenata e zapnata da mu dade zivotinsko Grevota bilo deteto samo na doenje. Trebalo cuclata vo med da ja stavam za da ja fatel. I takvi gluposti koi me vadat od takt. Neznam kako da se spravam so zenata. Taa sto znae nikoj ne znae
Lele hahah nemoj togas da go ostavas Zatoa ima razlika od covek do covek... Mojava imase razbiranje za se. Inaku 5 min rabota, ja zamoliv zenata sto cisti da mi go pocuva, jas do wc.. se vrakjam gledam bebevo dzvaka (imase 3m) znaes sto mu dala? Kolac so malini vo koj imase i jajca i svasta.. srekja nisto ne mu bese..
Поздрав мамички. Цел ден бевме кај свеќи во дворче. Ама они не се дома, на пат се. Па да подсреди мм некои работи, низ двор и бавча. Па си миеше кола. Јас и синко си поседовме во двор цел ден, немаше сонце, милина си поминавме. Инаку за оставањето со баби ич да не се секирате демек како ќе се навикне. Јас син ми до десетиот месец (дур не тргнав на работа) го имав оставано само со мајка ми и тоа два саати најмногу. А на свекрва ми ниту еднаш. И многу се секирав зошто она требаше да го чува кога ќе тргнам на работа. И кога тргнав од прв ден како се погодија нема да ви се верува, одма си фатија ред за јадење, за спиење, шетање буквално се. Он рипа од радост кога она ќе дојде. Стварно не можам мана да најдам.
Hahaha bravo za nea. Lelee sto ke se pravi? Uste ziveeme vo zaednica. I sekoj den se nesto novo dodava zenata. Nekni se sovetuvala so "pedijatar" i toj i rekol od 4 meseci deteto da jade se sto jademe i nie. Taa se sovetuvala oti jas po kniga sum go gledala sinko. Go cekam denot koga ke stanime. Treba da bidi za brzo vreme, a do togas da stiskam zabi
Епа κога ќе ти ρече деκа бебето тρеба да го оставаш за да не се навиκне на тебе, пρашај ја ΚОМУ??? И можеш да ја пρашаш дали таа на своите деца им давала животинсκо наместо млеκо (аκо знаела за животинсκо тогаш)! Κажи и има и постρучни лица од неа κои не пρепоρачуваат таκви нешта за бебиња... или едноставно стави ја на игноρ. Κога ќе се појави земај бебето и оди да го заспиваш, зошто баш тогаш му се спие! Хахахха! Ивл ме! 3
Bas toa i go kazuvam, ama lugee ona e najpametna. Gi izgledala vnucite na drugiot sin i tie se si jadele. Da vistina e toa. Jadat ama bas see. Duri i pasteta srkaat so lajca!! Ama ne i se sekiram mnogu sekako sinko si e naviknat samo so mene. Pa nema nekoe golemo vlijanie na nego. A denes vo tie 15min duri bev izlezena mu turila sokce od jabolko i morkov sto mi go donesoa edni gosti, za da go smirela. I toa vo sise koe dosega ne sum go iskoristila- znaci sisenceto ne bese ni izmieno. I velam zosto si dala sok? Pa i ti mu davas mi veli.... a jas dadov samo 2pati po preporaka na pedijatar zaradi zapek.
Здраво ,ве следам кога како имам време,се рег за да ми дадете совет, бебето ми е 2 месеци, едно дете имам ,ми зборуваат блиските цело време да сум давала јадење , да се навикнувало,цица а и не ми се дава храна барем до 6/7 месец некој добро намерен совет ако не сметам моментално ,како да се одбранам на фин не сакам омраза да стекнам да ме заммрази фамилијава стариве баби од свекрвава роднини секој втор ден се тука, не е дека не сакам да давам храна сакам но сега е рано за храна .. а ми иди омраза на моменти да им се изнадерам
На 2 месеци не да е рано прерано е.Тоа и педијатар ке ти го каже. Ке предизвикаш алергии,проблеми со цревцата и желудникот и др здравствени проб.Пренеси им го ова.Ако сватат ок ако не гајле да ти е.За твое дете друг ли ке ти се меша?
Гуд ивнинг лејдис Еве сум и јас, уморна, скршена, ме боли половината ќе умрам од болки, посебно насабајле, не можам да се мрднам од кревет, а малата чека да ја земам Денес нешто и ногата ме боли, ауууу на рамонт ќе треба да одам како почнало се да ме боли Денес денов, така и така. Уште сабајле ко станавме, прво ги погодив децата, после усисав и изџогирав цел стан, во меѓувреме пуштав машина, заврши па ги послав алиштата. Малата плачеше за спиење, јадење. Едвај издржа со татко и и батко и си играа, ја наранив па спремав алишта, крпи и триста тракатанци за на море, рекивме за денес да идеме до најблиската плажа. 2 саата одевме, многу гужва по пат, многу, повеќе се измалтретиравме него ли што избегавме малце од дома ама ајде, се за децата нели? Навака по пат, син ми ми качи Т, одеднаш, окцето му солзеше, му се вцрви и зелњн секрет му излаваше. Ајде барај аптека дежурна да земам капки и сируп за Т. Значи денов ми беше Тешко луѓе, тешко кога имаш мали деца, оооо сега сакам да пораснат веќе еднаш, поготово ако си сама по цело време , ептен весело е. Ете така. Заспаа пред малку, а јас сум кома невидена, зомби Ај добра ноќ Морам ама морав да редактирам иначе нема да можам да заспијам. @Mariangel да бевме душо моја поблиску, така би го доела синчето твое, значи немаш појма колку би ти помогнала, мојава како што гледам почнува да се противи бешто околу цицањето, а градите ми лачат па сега за инат повеќе млеко, знаеп ли колку пати сум помислувала да дојам некое бебенце кое нема можност од својата мајка да пие млекце, а за тебе нон стоп си мислам.....ама далечината е единствен проблем што не кочи иначе уште одма би го зграбала тое твое мало човечуле и неја цица колку сака