Мајчински муабети (не е за барање совети)

Discussion in 'Бебе' started by slobodka, Apr 30, 2016.

1. coconaut

coconaut Популарен член

Dobro utro I od mene.
    Pijam kafe I probuvam da gi sredam.spomenite od prethodnata vecer. Imavme gosti so detence nekolku meseci ponalo od mojot. Sinko bese uzasen, placese, piskase, ne davase devojceto nisto da dopre, go butkase. Toa kutroto se isplasi I pocna da place. Mu vikav go trgav. Ne be ko lepenka za nea trca I ne dava nisto da dopre I ja butka. Vidoa ne vidoa lugevo si zaminaa. Uzas bese. A cel den spremav, cekav gosti. Za sramota.
    Rodenden mu se blizi, neznam kade da slavam. Mislev doma, no posle toa sto se sluci, neznam kako bi izgledal.toj rodenden. Vo igroteka go odnesovme ok bese, no I tamu barase nekoj od nas da e so nego vnatre, a I tamu znaese da spiska za igracka.
    Majki tolku od mene, kafeto go ispiv. Bidete mi pozdraveni I Srekna Vasilica :)

Kaetana, karibian, azelea and 23 others like this.
  2. 24.07

24.07 Форумски идол

Синко е ѕвер на годината.
    Не знам од каде има ваква енергија,живец е само беснее не седи мирен ни една минута.Сношти за спиење се борев кака со мечка.Не сакаше да заспие се витка,слегува од кревет,се смее,а мене очи ми капат за спиење.Го оставив сам на кревет,си се правев како наудрена и за чудо заспа сам без нишање и без песничка.По еден час спиење се разбуди со пиштење,шо беше незнам дали лош сон или пак заби.Едвај го призаспав.

Мм вчера цел ден на работа приватно и вечерта си дојде правеше пици.Никогаш не е уморен посебно за правење пица.

Денеска ќе вртиме мазник со паре дома ,па ќе одиме кај мајка ми и таму да свтриме.Кај нас во прилеп зетовците одат кај родителите на жената на колбаси.

Синко заспа одам да раскренам низ собава овде фали уште од попот капата.

Побрзо оздравување на сите болни дечиња.

Имајте ував ден

Kaetana, Lorins, karibian and 22 others like this.
  3. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Ве читам за гости па имам едно прашање.

Вчера вечер бевме кај нас дома за василица, нели Битолчани тогаш ставаме паре во мазник. Лани мене ми се падна па затоа. Беа многу луѓе и имаше и дечиња.
    Е сега прашањето ми е, дали е во ред родителите да дозволуваат на децата демолирање на туѓ дом? Или па јас претервам шо ми смета тоа?
    Имаме ѕид во вид на табла во дневн,а кој јас со многу љубов го цртам одвреме навреме. И така доаѓаат децава и си мачкаат со рацете на цртаното, си мачкаат ли мачкаат. Родителите нивни реакција никаква. Едната па уште ме прашува "ти го црташе?" Јас велам "да". Е па ми вели толку ќе биди од ѕидот. :^) Уште пред да почни демолирањето, значи немала намера да си го спречи детето.
    Дали се нормални бе луѓево? Дали остана малку свест во луѓето, срам? Или јас сум луда? Па уште и некој шолјата во вц ни ја расипа како капак на се и си поќути.
    Како со мали деца да си имаме работа, невозможно....

4. blessed.an

blessed.an Популарен член

Добар ден мајки..Денес од мене и кафе и благо и што сакате..Денес на синко му е именден..Па деновиве турбо и немам време да ве исчитам сите па срекни родендени ако некои славеле побргу оздравување на дечињата што се болни..Нека помине Јануари па ке ве читам убаво..На 19 имаме слава на мм многу ми е убаво кога си спремам за празници кука полна гости деца на сите страни..Имам уште многу за пишување многу новости но да поминат празнициви ке ве дружам почесто..Имајте убав ден

Kaetana, Ano, Lolipop23 and 23 others like this.
  5. danichap

danichap Moderator Staff Member

Добар ден
    Да шкртнам некој збор на брзаница додека се пече питата. Од сабајле турбо, но подруго е кога сме сите дома, на купче, плус мм како засилување во сите обврски.
    Кога се поделени обврските има време за се, и со деца да поигра човек и нешто за јадење а и кафе да испиеме.
    Времето тука е прекрасно, не делува како зимо(иако на снег повеќе би се радувала). После ручекот, дуплата количка ја ставаме во погон, ќе шетаме по ливадите сите четворица. Градинката почна и носевите почнуваат пак да течат, на воздух малку.
    @blessed.an вечно име на синко.
    Побрзо оздравување на сите болни дечиња.

Убав ден на сите :sun:

Kaetana, Ano, Melinda85 and 28 others like this.
  6. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Добар ден мајки.

Среќна Стара Нова година здравје и бериќет во секој дом да ни донесе.
    Се согласувам со сите вас, најтешка улога е да си мајка.Уште кога се спремав за мајка да бидам знаев дека тешко ќе биде. Постојано бев под стрес до дека малата не наполни една година кога малку се опуштив. Ќерка ми беше толку гласно бебе толку плачливо или јас си мислев. И денес на 17 месеци плака ама не се потресувам толку оти знае да плаче и ако не добие нешто што не смее.До 7 месеци дали 10 пати имам изчезено со неа надвор. Не сакаше, се плашеше и многуу плакаше.
    За не спиење со да кажам уште во бременоста ме беше фатила несоница не можав да спијам.Дојде бебе исто во болница не можев да спијам. Цел ден излезени пораѓај цела ноќ кога се роди малата мм заспа во салата, а јас останав бебе да гледам и чувам. После и дома не можев да спијам 3 недели.Од не спиење толку бев не арна што кога ќе легнев се будев со силна тахилардија што едвај дишев.Се гушев.Помина некако полека спиејќи по 2-3 часа.
    Сама сум од раѓањето на малата моите беа тука 1 недела само кога се роди и свеќи и свекор беа 2 недели. Па и не беа некоја помош, а заплачеше дете и да е доено викаа мамо цице(facepalm) Се јас си правев сама.Само свеќи ја бањаше неколку пати.
    Се плашев како ќе се справам дали ќе успеам. Дали ќе знам да ја држам во раце, што да правам ако се задави, ако се разболи. Каде треба на брза помош да одиме, како кога немаме кола? Дали добро цица , дали е ок тоа што го правам? Мислам овие прашања секогаш ќе не демнат. Колкави и да се децата пак ќе бидеме несигурни . Ама секогаш гледам напред и кога е болна знам дека ќе оздрави. И морам сила да имам оти јас сум сега тоа што мајка ми беше и е за мене, мојата сигурност, мојата заштитница ,мојата сила и мојот спокој. Знам дека одиме по вистинскиот пат и знам дека ќерка ми обожава да седи во мојот плакар да да го осети мојот мирис како што правев и јас во плакарот на мајка ми. Трпение мајки и силни :hug: за сите.

Ќерка е подобра нема тт.

@blessed.an вечно име на синко.

Поздрав мајки нашиот живот се пилињата наши .Јас не знам што сум правела без неа. Сега што и да правам без неа ми нема смисла и досадно ми е.Она е моето се. Слобода пак ќе имаме кога ќе пораснат:)

Kaetana, Skorpija25, Ano and 27 others like this.
  7. *Ane*

*Ane* Популарен член

Koga vi proodea malite.. Mojov aber nema a godina ke prai na 12februar...drugite 2decinja mi proodea na 11meseci :)ovaa samo lazi nekako Mrzlivo:)

A uspat da ve prasam ides sto da kupam na kumovite za krstevka :):)

8. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Во Козле ни го дадоа, ноќеска последен пат качи,сега е мирен,нема Т, почна да искашлува. Изгледа почна антибиотикот да делува. Минатата година така не зезнаа, му дадоа антибиотик за пневмонијата и пак беше за џабе, го задржаа и мораше венски да прима антибиотик.
    Се тешам што почна да јаде.
    @RainBow зборевме вчера за тоа многу, а нејзин одговор беше: Епа такви сме ние децата. Ме остава без зборови често. Денес е без драми,ама мали сам се заигрува, опасна е :):hug:
    @jovana03 :hug:
    Убав ден мајки, јас кафе пијам, денес незнам како ќе мрдам, цела ноќ дежурна бев:hai:

Last edited: Jan 14, 2018
    Kaetana, Leo_29, Skorpija989 and 7 others like this.
  9. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Zdravo najubavi mamicki:inlove:
    Tuka sum ve citam site i vi cestitam praznici,imendeni,rodendeni i se se najubavo na site:hug::l:

Sama sum doma mm ke odese kaj negovite pa i cickomu ke bidel so decata,cerka sakase da odi so nego da si igrala pa gi isprativ i dvajcata,neka se poigrat:)
    Se cudise mm oti prv pat ja ostavam da odi bez mene,sakase cerka pa i rekov dobro i taka 3sati pa ke se vratat,imame gosti vecer:)
    Jas se razpoloziv malce:) sama sum i ne cistam,ne peram tuku ke si zgotvam nesto i ke gledam tv^_^malce relaks:nod:

Cesto sakam da pisam ama sekogas sum so losi misli,so stravovi vo mene pa izbegnuvam da vi bidam negativna:)samo gospod zdravje da dade i da bebus vo mene bide dobro,da teram do kraj bremenost,cerka da mi bide zdrava i ziva i so mm site zaedno edno dobro semejstvo:):l:

Imajte ubav den site:hug:sakajte i uzivajte:l::)

Da vidam do koga kemi potrae pozitivnosta vo mene:D;)

Otidov da si zgotvam nesto:wasntme:;)
    :l::f:

Kaetana, Monella, Lolipop23 and 23 others like this.
  10. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Убав ден мајки! :hug:
    Јас пишувам како што пишувам затоа што треба да добијам, односно ми касни... 15 дена во месецот сум една 15 друга...
    Денеска сите на купче поубаво нема. Гласам за породилно една година и на мама и тато и живот без свекрва, а и свекор.
    Ние добри, малку ми олесни што се испукав на форумов во неколку наврати. Да живее Фемина!
    Нервоза ме фаќа и тешко ми е дека да живееме на рамно на кал како во почетоците немаше да ми падне бебето од кревет пред неколку недели. Заради тоа што човекот се комлицира, усложнува а најмн го јаде жената...Тешко е да. Ама ај брзо ќе помине. Размислувам бебе да оди во градинка. Па кога прочитав за грипови, вируси изгледа потешко ќе ми биде...
    Заклучок дека 24/7 со бебе затоа сум ваква. Ми треба слобода, промена.
    Градинка и работа.
    :hug:

11. Cka

Cka Форумски идол

Спиј додека спие бебето. Важи.
    Преспива саат време.
    За саат време: пуштам една машина, ставам ручек, отворам да се луфтира, собирам играчки, мијам од појадокот и ужинката, јадам, одам у вц, бришам маса, собирам спружени алишта, легнувам да дремнам и крцнува кревет и дете станува наспано и вика ајдееееее.

Фала пријатно.

12. eleni27

eleni27 Популарен член

Majki, kralici zdravo!
    @Mari-Ja 6-7 saati son??? Pa ti si super zeno! Jas tolku nemam spieno so godini. I pred daa imam deca. Pricinite ne bi da gi kazuvam sega.
    Vcera do 3 ostanav. Malku ne sum tacna, pravev generalka na kujnata. Vo 1 pocnav. Znam, znam, ne sum normalna.
    Kupovi alishta sreduvav. Od koga trgnav na rabota, samo 4 saati pominuvam so decata, i ne pravam nishto drugo osven igranje peenje i mnooogu mi nedostigaat. A se nerviram mnogu. Koga ke dojdam od rabota golemiot skoka ripa me gushka se raduva. Malite placat. Placat vrishtat. Moze cel saat. Vaka ne mi praveshe golemiot koga trgnav na rabota. Ama pa on protestirashe so glad, a ovie si jadat normalno. Neznam sto ke e rabota.
    Postov sabajle go pocnav. Pa me napadnaa gosti. Sega da dovrsham. Mali deca prespaa, jas staiv rucek, zamesiv leb, raskrenav, sega stanaa, i spremna sum za nov haos.
    Drugo novo nema nishto.
    Pozdrav majki, uzivajte na ova tmurno vreme, kolku se moze.

13. kavadar4anka

kavadar4anka Популарен член

Среќна Стара Нова година и за многу години Василица мамички... Синко спие, па да ве поздравам и јас... Од сабајле почнав да раскитувам дома, лампиони извадив, украси исто, уште елката да се спакува, но тоа дури вечер здравје... Да стане господинот и ќе одиме на роденден во игротека, ќе има забава до бесвест @*Ane* ние година ќе правиме на 8ми февруари не сме преодени сеуште сакаме да паткаме, само што нема кој да го патка многу бидејќи сме сами и сега е во фаза на исправување и одење десно лево по креветот и комодата па ќе трати на газот и така јово на ново цел жива вода се прави :)
    И така сега дома ќе ја оставиме бомбата, ќе одиме на роденден, па на ручек кај свеки и вечер кога ќе се прибериме ќе биде хаос |(:mm::clap:
    Поздрав мамиии :f::l:

14. kristina.k

kristina.k Форумски идол

@SophiaBella и јас сум од Битола и последниве неколку години од ко имаме деца сите се собираме во ресторан. Децата со баби/ дедовци. Ретко се гледаме со друштвото сите заедно, па еден ден ваков многу значи. А и дома тој што чека исто како слава или именден, па вака најдобро. Мазник од тој што ќе се падне паричката, другото сами си плаќаме што сакаме јадеме, пиеме или ја делиме сметката на исто. Во врска со децата се согласувам со тебе за родителите. Моето е немирно ама не сум седната ко ќе одиме негде. И пак успева глупост да направи, па ретко се нафаќам да одам негде дома. Дома за дома ама на друго место не треба да се дозволува уништување на домот.

@*Ane* мојот на година и 5 месеци. :D Ем плашливко беше, ем буцко. Нема ни година детето, никаква мисла да не си ставаш и не споредувај со другите, сите различно се развиваат. Затоа е голема рамката на нормала од-до во однос на проодување и прозборување.

Kaetana, azelea, jovana03 and 15 others like this.
  15. danichap

danichap Moderator Staff Member

Тука има многу искуства и совети
    https://forum.femina.mk/threads/Крштевка.5024/page-50

gjoker4e likes this.
  16. Capricorn Taurus

Capricorn Taurus Форумски идол

Добар ден!
    Денес ми е убав ден. Мојот роденден :)
    Годинава ги искусив најдлабоките емоции што можат да се почувствуваат. Станав мама! Да, имам нов идентитет засекогаш. Мајка.
    Ви посакувам убав ден! download.jpg

orhideea, Kaetana, karibian and 27 others like this.
  17. M&M

M&M Форумски идол

Ako mislis deka nema da go isterate rodendenot ubavo, deka ke bide nervozen i ke se mushka so decata i ne forsiraj tolku klasicen rodende, ne mi teknuva kolku godinki bese ama dokaj 3g ima deca sto ne se zaigruvaat so drugi deca. Proslavete si vo potesen krug dali doma ili nekade da sednete, so luge koi znaes deka gi prifaka pa i da nema decinja ne e strasno. nie za vtorior na malovo nisto posebno ne pravevme, se pogodivme vo ohrid i kupivme torta i si otidovme na rucek, se raduvase na tortata i na igrackite sto i gi kupivme. posle doma na 1-2 pati ni dojdoa najbliskite na torta, komsiite so koi se druzime so pogolemive deca gi castevme pijacka kafe na prva prilika koga se sobravme tuka niz kaficive niz maalo i iskreno ne se kaam voopsto sto ne pravevme nesto golemo.
    Inaku umorot i frustraciite sto ne mozeme se da postigneme si go pravi svoeto, ama veke skoro 8g kako imam deca ne mozam da se setam veke kako bilo bez niv a iskreno ne ni sakam :) . Mi tekna i na nesto smesno, vo poslednive nekolku meseci malovo ima i problem so kakanje, da mi kazel nekoj pred 10g deka koga ke ti se iskaka deteto bez problem ke se raduvas i ke igras niz doma ke se zgazev od smeenje, a sega toa go pravam ednas nedelno. pa i malava naucila koga ke zavrsi rabota i ke me vidi nasmeana odma vika "se laduvas?"
    Ne me karajte za latinica pisuvam od eden biblija laptop i nemam kirilicna podrska :)

18. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Па еве пак се падна кај нас, е в година дефинитивно дома нема да биди, ќе си одиме в кафана. Па таму кој сака нека крши и демолира.
    Јас не знам какво ќе биди моето, ама знам дека никогаш нема да дозволам да прави штета во туѓ дом. Ќе си го држам в раце, ќе висам над него или во краен случај нема да го носам и готово. Во спротивно ќе потонам од срам и од незгодно. Ама гледам.една сум од рртките шо размислува вака, гледам многу луѓе околу мене мозокот на пасење си го пуштиле...

19. galapce

galapce Форумски идол

Ми фалат монентите кога читав за вашите секојдневиа,кога ги пласирав моите.
    Еден вид тешење едни со други.:D
    Сега во поинаков трк е животот.
    Трк по работа,трк по здравје,трк по непотребни проблеми и нервози.
    На крај денот зсвршува сеуште исто.
    Само што сега обострано се караме,едниот се кара оти нејке да заспие.
    Да,да,веќе пораснавме до степен да се караме .:D
    Кажува муабети за кои понекогаш и три дена се чудам.
    Денес сме сами цел ден,наручани,малку прошетани,поручекта намерно не го заспав,белки ке заспиеме порано.
    На градинка не оди.
    Го однесов пет шест пари по час два,ме чека на столле залепено до врата плачејки без да престане.

Kaetana, mareane, Monella and 30 others like this.
  20. eli25

eli25 Форумски идол

@SophiaBella по последното демолирање му одржав лекција на маж ми дека нема веќе толку циле миле со децата. Пошто има мајки што мува не ги лази јас ќе мора да изигравам стражар. Уште ме боли срце за фрижидерот. Поклон е од мајка ми , инокс е, беко. Со магнетите на него си играле и цел е гребаници и тоа длабоки:(
    Маж ми на сите деца им оди по газот. Ептен е дечар. И си земаат за слобода, они ќе правеле кафе, ќе служеле итн...

Денес цел ден акање. По гости па молови... Породилно уште недобиено, отиде во јок (facepalm) И нормално за мене скоро па ништо.
    Многу родендени не спопаднаа. И тоа блиски. Прегледи на бебуш.Итн.. Само за арно.
    Бебе нана па ќе го будиме за бањање. Сабајле умен дури до 8 спиеше :party:

Kaetana, Ano, karibian and 28 others like this.