Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.193
    Допаѓања:
    124.713
    Мајки да шкртнам и јас дури бебе чекам да заспие. Цицаше и сега еве го лежи до мене и зирка во телефонот демек разбира (facepalm)
    Кај мајка ми сме ,нема поубаво. Одморена, наспиена, прејадена 8) Ни се дешаваат некои работи во фамилија, некои одлуки кои не се лесни донесовме :( и сега сме сите преплашени што и како утре.... Да беше татко ми тука се ќе беше поинаку ;( Вчера му го покажувам на синко на слика, за жал никогаш нема да знае каков прекрасен дедо имал.... Ама тоа е животот ние мораме напред... Синоќа не спиев од премногу размислувања.... Сабајле мајка ми е дома и ќе станам и предадам малото се дури не ме викнат за цицање. Да поспијам ко човек.
    Оф, за цицањето....Абе малово пред секое идење некаде ко за инат нејќе да цица... а го оставам пример 3 саати гладен намерно, нејќе и нејќе :( Онојпат бевме на пици со друштво. Низ нос ни излегоа.,Само што седнавме вриштење... ај во кола да цица нејќе. Влегував во кафичот пак вришти. Сите во нас гледање, погледите беа шо бараш со бебе излезена :worried: или пак мене така ми се чинеше :doh: Пиците ни ги спакуваа и правец дома.
    Исто е и пред секое идење на гости. Им пишувам пораки пред да тргнеме на луѓето дека ќе им ја користиме спалната за да си ја средат да не им биде незгодно :D Си знам по мене кога идат гости се фрла во спална и чисто е8)
    Треба да почнеме со храна пополека едвај чекам да почне по еден оброк бар.
    Еве ви по едно кафе за сабајле само ќе се олади :D
    :coffee::coffee::coffee::coffee::coffee:

На SophiaBella, TarantulaA, Capricorn Taurus и 33 други им се допаѓа ова.
  2. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.058
    Допаѓања:
    154.481
    Добро утро прва денес :)
    Вчера иако спиев на пладне пак заспав со малово вечерта а може и пред неа не знам што бев толку уморна.
    @Saraa го имав изгледа скокнато постот па се вратив назад да прочитам. Мораш да одиш на лекар и тоа кај невролог, немој да се лутиш што сите скокнаа да те критикуваат што не си била, многу често си го занемаруваме здравјето од немање време ама вакви симптими не се за ингнорирање.
    @tarantula што и да е се надевам дека ќе го пребродиш лесно.
    @irena.1 среќен именден на дечкото
    @gjoker4e мала разлика ти се децата си немала време да здивнеш малку во оној период кога се полесни за чување. Тешки се ама ќе помине. Пробај во градинка зошто да не. Мене па сите ми викаа да ја дадам и јас и сакав од 2 да почне ама почна уште пред тргање многу да се разболува така да морам да го одложам. Мене пак работата моја најмногу ме исцрпува психички едвај чекам дома да се свртам. Деновиве некако убаво ми дојде дома мада од др страна ќе биде весело во понеделник, малово толку некако се залепи за мене и само ме гушка, не ме пушта 2м да се одделам, плус и сами не и се тука батко и и татко и за играње. Вчера ме изнасмеа и стопи реченицава што ја сврза *многу се јадувам кога одиш не абота* :inlove:Знаеше порано сама да се заицра ама сега не сака да чуе. Период и е дека беше болна ќе се врати на старо.
    Со тантруми имав проблем со големиот, и ден денес бурно реагира за се, таков карактер е а од др страна е мн мирен не прави бељи воопшто. Со малово некако полесно се излага на крај. Ќе ја оставам малку да поплаче за нешто и бргу и проаѓа.
    Инаку да не се лажеме по ресторани со 2г деца џабе се зезаме, не можеме да очекуваме да седат мирни со саати. Дури и со големиов што е гурман и сака да одиме на јадење по кафани откако ќе си се најаде одма вика ајде да си одиме :) . Така да како што вика @danichap ако имате можност на некого да ги оставите и да прошетате најарно ако не почекајте некоја година :)
    Се распишував и стана зверче :)
    Убав ден на сите

На SophiaBella, elcezelce, azelea и 26 други им се допаѓа ова.
  3. sunshine2015

sunshine2015 Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2015
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    4.488
    Добро утро,
    Јас денедка малку порано станАв. Малово со татко му уште на спална спијат, и мене ми се продолжуваше ама треба на козметичар да одам, коса да испеглам :D да се средам малку.
    Ми фалат неколку мајки на темава што беа активни претходно. @AngelOfArh @augustd каде сте мајки, шкртнете нешто.

На SophiaBella, elcezelce, jovana03 и 15 други им се допаѓа ова.
  4. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Чењтитки и тука на @snegulkata, да и е жива и здрава бебушката.
    Ние ја скокнавме првата дремка, можеби редно беше да скратиме едно спиење преку ден иако беше само половина час до 40 мин.
    Сега доручек е на ред, па играње, спиење и после ручек мама со синко на шетња се пушта. Попусти еден куп, јас ништо да не се подновам, бива ли :)
    Надвор врне дожд цело сабајле, се надевам ќе потпрестане или па ќе ни дојде бурата од Германија навака ќе видиме.
    Сами сме си денес дома, мм на работа ќе заглави до доцна.

За многу години празникот денешен нека ни е! Ќе гледаме на прва кој ќе го фати крстот на камени, ако го видат од маглата :lol:

Убав ден мами! :hug:

На SophiaBella, TarantulaA, elcezelce и 21 други им се допаѓа ова.
  5. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.647
    Допаѓања:
    33.256
    Честит именден на сите што го носат името на овој голем празник.

Продолжен викенд :party:
    Дома три дена сами само ние тројца,старциве заминаа в село на гости :party::party:

Мм ќе прави скара за ручек-вечера,јас ќе ставам во релна зеленчук.Можи да се јавиме да викниме гости,да размениме мисли.

Вчера синко ме изненади со јадењево.Спанаќ со оривче му направив изеде 250гр и уште бараше.
    Денеска ќе му правам манџичка со телешко за два дена.И за утре да има да не ни текни да ја дувниме некаде.

Да ве прашам денеска се работи низ дома,дека голем празник?
    Имам еден куп за пеглање,вчера цел ден со гости се ми се поремети.
    Дури врчерта стасав да сработам нешто и да се истуширам.

Мајки одам да го заспијам синко и кафе на рајат да испијам со цигарче.

Имајте убав продолжен викенд

На SophiaBella, elcezelce, Monella и 19 други им се допаѓа ова.
  6. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.517
    Добар ден.

Сонце денес и одма подруго расположение :sun: Дремеме на тераса со бејби, тој се успа, па јас го пазам со чајче во рака. Ако е ваков денот се дури е сонцето надвор ќе сме, таман и кога е надвор си седи мирен во количка, па и рацеве да ги одморам :$

Ништо на дневен ред денес, па нели и празник е, а и да не беше пак ќе беше исто :lol:
    Мајка не е на работа, па се најави ќе дојде за дружба.
    Маж си кидна низ врата и поарно од сабајле само ме нервозира, а и бејбиво исто вришти од него ]:) да видам, па нема да поверувам дека ќе успеат да се чуваат, можеби кога ќе потпорасне, ама тешко и во тоа се сомневам. Он демек се ,,труди,, ама многу е нервозен и без трпение, а и преголеми очекувања има од 2месечно бебче, па само го расплакува :smirk:

@mal.ecka се да те прашам и заборавам. Што направи со мечето, го замени, бејби ќе успее да го облече дури е зима??
    Моево нели 62че јесте да малечко се роди, ама и калапов огромен, тек сега на 2м можам да му го облакам и да не виси целото по него, таман ние ќе го носиме до кај март мислам (fingers)

Тоа е тоа, уживајте во сончевиов празничен ден мајки :sun:

На SophiaBella, elcezelce, Monella и 22 други им се допаѓа ова.
  7. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.010
    Nema nosenje,ogromno e za zal...

На emkaemka му/ѝ се допаѓа ова.
  8. kavadar4anka

kavadar4anka Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    971
    Допаѓања:
    4.388
    За многу години нека ни се празниците женчиња, нека носат среќа, здравје, љубов и мир во секој дом... Синко сега го заспав, мм испадна на кафе уште пред саат време :| секој ден ми е ист, бар кога е слободен да можеме заедно малце да бидеме де (facepalm)хепи фемили нели? Претходно цело време бевме заедно излезени, а сега сум мама и мама мора да седи дома :(... Ништо не е исто како порано. Свеки заминаа на викенд со друштво... Денес секој си гледа за себе, секој сака да си ја одмори душичката, а знаат да речат ајдеее на малото му треба друштво братче-сестриче wtf :@ и јас сакаВ големо семејство со 3,4 деца, но ова ни со првото не можам да излезам на крај :worried: само Господ нека ни дава сила на мајките да може да ги израснеме и да ги изведеме на прав пат... Не можам да се пожалам од мм, кога е дома постојано ми помага, дури и кашичка знае да му приготви, сака и тој да се излуфтира знам, ама МАЈКАТА кој да ја сфати дека и нејзе и требат 5 минути... За второ дете веќе не ни помислувам барем за сега, Господ нека не чува само...
    Денес гледам има сонце:sun:, ама ладно е, апе колку што видов од тераса:)... Кога ќе стане синко ќе му предложам на мм да излеземе на ручек, утре планираме да прошетаме во Скопје, да се дотераме за роденденот...
    Поздрав лепотици, гушкајте дечиња и имајте прекрасен викенд без нервози! :hug::l:

На SophiaBella, elcezelce, azelea и 28 други им се допаѓа ова.
  9. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.900
    Допаѓања:
    34.108
    Добар ден мајки.

За многу години празникот здравје, среќа и насмевки во секој дом.
    Бевме денес на др за малата. Докторот вели и свират грдите или е почетен бронхит или е голтнато нешто.Што има јадено ме праша.А мене на 9ти јануари кој ѓавол ме натера и дадов семка од тиква , дете кога се раскашла.Каслаше 3 мин и престана. Мислев ок е не е страшно. Ама др вели ми личи дека е семката од тиква. ;( Цел ден плакам и си правам хорор што ли ќе и прават ако е, операција ли. Па ако набабри па дете се угуши. Ќе пукнам.Има ли некоја мајка искуство со туѓо тело во дишни органи?Ни даде салбутамол да инхалираме 6 капки и рече ако не и е подобро во понеделник пак да дојдеме.Сега спие, а јас си плакам за да не ме гледа дека плакам.Место да спијам оти вечер пак е на мене стапот. Се научила да бакнува и само ми вика мва и ме гали:inlove: Не знам се си мислам дека не ја заслужувам и дека јас сум лоша мајка.

@irena.1 вечно име на Теон. Убаво име има:)
    @Skorpija989 да ви се бели како бисер и здрави како дрен забчињата. Со лесно да си ги вадите:)
    @kristina.k честита годишнина да сте вечни и чекам некој коктел за нова работа;)
    @tarantula :hug:
    @kavadar4anka сосема си во право мајката и на мајка и треба 5 мин. Еве вчера мм си дојде од раб си ја наполни кадата и си уживаше , а јас едвај чекам да ми помогне оти дете плакаше цел ден.И јас сакам да легнам во када ама кога :worried::hug:

Ви се изнажалив и не дека ќе ми олесни.
    Убав викенд мајки.

На SophiaBella, elcezelce, azelea и 27 други им се допаѓа ова.
  10. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.713
    Допаѓања:
    5.680
    Д ден убав ден мамии се ве читам никако да пишам пак нека е за мн год празникот :d: среќни родендени , имендени ,годишнини на сите :*: @Ava.84 немам искуство ама се надевам и верувам дека нема да се искомплицира ништо од семката со инхалации ќе и помине ќе и се ослободе се не си прави лоши мисли :hug:
    крофнево мое се поголемо 8+ тераме а ко вчера да беше мал пингвин и ја би у клубот на маките на една мајка некоаш така сакам да побегнам од се сама со неа мж на раб нон стоп колку пати мисл ќе се мрднам со една рака ќе каснам појадок пред 12 јок:!: не е мн захтевна веќе си седи сама си игра ама кога ги има деновите дал од заби дал нешто др :worried: на тема второ дете но но :x маж па и се лути нека де лути :wasntme: сакам и јас ама не се осеќам способно сеуште за две со мала разлика :whew: надвор сонце си го праи своето :sun: сакаме надвор ама кај да одиме низ улици не ми се шета низ плоштад ништо па и овде дите непознати што убаво ви е на вас ни ск си имате молови и мн поеќе паркови овде Кав да нема каде ќе шетаме по улици и лулки 8-| мала заспа можи јас едно кафе на раат ајде кој не е пиен :coffee: Убав викенд на сите и дамо позитивно све ќе помине ќе си пораснат па че ги бараме овие слатки маки колку и да ни изгледаат сега страшни ( ами кога ќе почнат да излеваат :D :D) :f:

На SophiaBella, elcezelce, Kaetana и 17 други им се допаѓа ова.
  11. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.713
    Допаѓања:
    5.680
    ееехее воа е работа да има и од твој град :dance: ајде турај го :coffee: :rofl: е така да не има ја си реков само од тоа Скопјето сите важни мажни :makeup: да ги заразиме со тиквешанки нека се јаве и некоа др сиг не има плус :bandit:

На Momichka, eli25, Skorpija989 и 6 други им се допаѓа ова.
  12. kavadar4anka

kavadar4anka Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    971
    Допаѓања:
    4.388
    Турено е ☕

На eli25, Mari*, Poppins и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.396
    Ајде и јас да пишам по нешто. Завршив со работа. Денес морав да пишувам за да можам од утре да одам на раат на планина. Сега почнувам да се пакувам. Се ми е во глава ама сепак ќе ми треба време.
    @kavadar4anka, @Poppins ако ви е за утеха со тек на време станува полесно, односно се навикнуваш да функционираш со плачки, без спиење, растурено и слично. Како растат па и повеќе комуницираат се заигруваат па и они стануваат полесни за чување (додуше поопасни ама некако полесни). Е сеа мора сами да подберете тоа мажите да ви помагаат бар кога се дома за децата. Следен пат на пример кога ќе се наполни када јасно и гласно ќе се каже и јас сакам. Ти имаш 10 минути па после јас 10.
    Еве сега ако се сетам првите пакувања ми траеја со денови подготовки што и како да земам, лани два дена се пакував со список дали се сум зела од храна, играчки и слично. Сега само едно попладне ќе пакувам. Ќе јаде исто што и ние, ќе игра на снег повеќе и слично. Каква промена за две години порасна моето златенце.
    @eli25 мојот исто на почеток беше таков. На денот на крштевка цело сабајле до 12 нејќеше да цица, нити ад, нити да спие. На крај некако со сила му бутнав шише да јаде и задоцнивме сите чекаа на нас. После 4 месеци некако сам му текна дека ќе јаде секогаш кога ќе му се јаде и каде што ќе му дојде. Додуше и јас научив да го покривам со пелена за да не се врти по се и сешто и така јадеше. И јас едвај чекав да почнеме со дохрана, ама после сфатив дека е потешко така. За 100 грама каша лупиш, сецкаш, вариш, блендаш и миеш куп садови. И така повеќе пати дневно. Едно време мислев дека животов ми се сведува само на готвење за бебе. Уживај уште малку во „инстант“ храна. Да не спомнувам плукање, вртење глава, истурање и слично.

На SophiaBella, elcezelce, azelea и 19 други им се допаѓа ова.
  14. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.193
    Допаѓања:
    124.713
    @JoyJoy е во право си:lol:
    Јас изгледа се залетав дека мојот јадач ќе биде а он ни вода ни чај нејќе, плука се ...(facepalm)

На Mari*, Mari-Ja, karibian и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. karibian

karibian Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2014
    Пораки:
    1.246
    Допаѓања:
    3.423
    Честит празник и за многу години.
    Убав ден сонце па се шетавме низ населба со бебушка моја. Си заспа сонце топло мераци. Празници па и јас да одморам. Си уживам гледам тв со бебушка си игравме па заспа сега. И викендов ќе биде во одмор и шетање поминат.
    @danichap e во право дека многу е битно некогаш да има некој бар еден ден да го почува бебето или саат два за да може и ние мајките да здивнеме малку. Амаааа...
    Еве јас се правам сама. Тоа е. Помош мнооогуу ретко. Неќни беше свеки и тие 4 дена што седеше само збори за братче да имала Дамјана. И викам аа ќе почекаш малку. Сакам и второ дете ама баш ме маваат кризи со ова и се предомислувам. @gjoker4e и јас се преиспитувам некогаш дали сум добра мајка гледам да бидам трпелива смирена, ама се случува да ми попуштат и мене нервите.
    Сепак кога ќе ми се насмее се топам цела заборавам на сите грижи и проблеми.
    @Ano како сте со дечкото ? Ви праќам :hug: и поддршка.

На SophiaBella, elcezelce, azelea и 21 други им се допаѓа ова.
  16. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.148
    Допаѓања:
    40.512
    @karibian операцијата помина во средата. Стабилно е јуначето, излезено од интензивна. Очекувам за ден-два да ме примат повторно во болница за да се гушкаме.

:hug::hug::hug:

На SophiaBella, Skorpija25, Capricorn Taurus и 27 други им се допаѓа ова.
  17. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.010
    Brzo oporavuvanje,se da zaboravite...guskajtese
    .

На Ano му/ѝ се допаѓа ова.
  18. stevemila