Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.641
    Допаѓања:
    76.899
    Prikluci si na UN DIETA MK, na facebook, tamu imas ogromna poddrska, recepti za jadenje i se sto sakas da znaes da dietata :)

На Mi-Ma му/ѝ се допаѓа ова.
  2. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.641
    Допаѓања:
    76.899
    Dobar den majki :) Vcera epten si se podnoviv so fustancinja i drugi raboti i si se raspoloziv, odamna ne sum kupila nesto tolku za mene :D se odam so namera da si kupam i kupuvam za sinko :D Vo vrska so doenje drugo bebe i jas ne sum protiv, probav da dojam bebe na drugarka bidejki mislevme deka nesaka kaj nea deka nema mlekce, no ne bil toj problemot.. ne sakase da fati cice. Inaku da fatese zasto da ne, ton mleko imav i sigurno za uste edno bebe ubavo da nadojam :D Sinko e lele majko, edna 4ka samo probi, odi po mene i place, najaden i naspien i pak place, nemozam nisto da napravam od nego.. da go zaspijam pa da zemam da ispeglam i da zacistam po doma. Pozz majki :*

На Girl-Rabbit, ♡BuBaLe♡, eleni27 и 5 други им се допаѓа ова.
  3. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    Ниκаκо. Моето не ни заспивааκо смени место. Во 3 утρото му се јавив на маж ми да не земе од κај моите, зошто синκо не спиеше! Стρашно! Не ми влегува во ум κаκо би го оставила неκаде аκо имам потρеба...

На N.Kety му/ѝ се допаѓа ова.
  4. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Поздрав од мене. Синко спие веќе втор саат во количка, а јас си дремам на клупа. Да бев дома куп работи ќе завршев. Е арно ама дома повеќе од пола саат не спие. Терсене дете, на мајка му цел.
    Инаку се мислев дали утре на вакцина да го однесам. Дома сум деновиве и целосно е здрав. Сепак ме предомислува времето да не е многу жешко. Треба да ја прими таа што требаше на три месеци. Незнам што да правам.
    Инаку доење туѓо дете не сум против. Порано во време на наши баби било често присутно. Баба ми доела во исто време свое бебе и од деверот бебето. Само незнам дали би имала доволно млеко. Тоа ме става на друга мисла. Дали мајќи што имаат две деца на мала возрасна разлика може да го дојат и бебето и поголемото. Без да се одрази негативно на било кој од нив.

На girl-miri, tina-63 и eleni27 им се допаѓа ова.
  5. coconaut

coconaut Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.562
    Kolkavi ste, prethoden pat na 3,5 meseci se iznaspa tamu, sega 4,5 katastrofa

6. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Лелле колку е жешкооо,не може до никаде да се излезе.Дури вечер кога ќе залади а тогаш има милион комарци.Ние сме станати уште во 8 ипол,и доручкувавме со синко,па си игравме и по дома цело време еве го се заигра па ќе спие уште малце,па ќе треба ручек а на овоа топлово ни е за ручек ни за ништо,ама мора нешто да се јаде.
    Да ви кажам јас кога се породив кај вас во Ск,првата вечер со синко уште немав млеко,а тоа плаче ли плаче нема никој да дојде да му даде,а таа до мене имаше гради преголеми и течеше млеко насекаде,а нејзинито беше многу мало еднаш цицне и толку,Полни крпи полнеше таа жената од ск заборавив како се викаше.А јас плачев со него,му се јадеше а немаше мелкце.Тоа беше најстрашното нешто што го доживеав.Му донесоа дури сабајле во 6 часот.
    Незнам дали би доила друго освен моето,зависи незнам и така и така мислам.Ајде имајте убав ден.

7. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Значи не си противник? Зошто инаку би пробала. Извини вака што те цитирам, ама малку ми е нејасна изјавава.
    П.С: Не е со лоша намера :)

На Rabbit му/ѝ се допаѓа ова.
  8. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.135
    Допаѓања:
    2.718
    Lele zuto, ti si mi eden od likovite na forumov na koi iskreno im se divam. Od kade samo sila naogas ziti se? Dve seca sosem sama, pomos nikakva pa zgora na se i seminarski. Alal da ti r!

На zuto, Kitten, mariz и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Mi-Ma

Mi-Ma Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.127
    Mila edno e da probas nesto vo zivotot, a drugo e da si protiv toa. Ima mnogu raboti koi gi imam probano i bidejki sum protiv tie raboti istite gi odbegnuvam i ne gi konzumiram/preferiram :) Pr. vo Amaterdam imam probano nekoi stvari (se znae mislam tamu sto najcesto se probuva:lol:) No poradi toa sto sum protiv tie raboti toa ostanalo tamu :D Isto i za alkoholot jas sum protiv pienje sekoj den ili konzumiranje vo golemi kolicini no imam probano i mozebi na toplovo bi ispila pak nekolku goltki no toa e se. Valjda objasniv sto sakam da kazam so mojata izjava deka sum protiv alkoholot no imam probano, nemozam da kazam ne i toa sekakov vid pijaloci ne samo pivo :lol: A i bas mislam deka za nesto da bide protiv prvo moras da iskusis na svoja koza :)

10. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Можат. Тандем доење го викаат тоа. А колку повеќе млеко се троши, толку повеќе и се создава. Така беше нели главната девиза на доењето. Јас сакав да дојам тандем, ама синчето морав да го одбијам, имаше пролив веднаш штом забременив. А после испадна дека се близначиња, за три не ми се верува дека е можно да имам млеко.
    Јас во болница ги молев да ми донесат уште едно бебе да дојам, немав начин како да се ослободам од млекото на побезболен начин, но мајките не давале.
    Во врска со доење туѓо бебе, немам ништо против, ама треба и мајката да биде согласна.
    Иначе @slobodka на @zuto не и се ни познава умор никогаш. А како е тоа можно, незнам :D

На slobodka и irena.1 им се допаѓа ова.
  11. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Жени, искрено да ви кажам, среќна сум што само на форумот се дружиме оти кога почнете да осудувате и критикувате, очекувам и некоја шлаканица да излета од монитор...леле бре од чашата пиво на кокосче работава дојде до натегања, осудувања и триста глупости! А жената нит побара мислење нит праша смее ли, само си кажа како и поминал денот! Имам приметено неколку пати барам совет и ниедна не одговара ама за критики рипате и сто на саат се напаѓа!
    Сѐ безгрешна до безгрешна мајка!
    Жалам морав ова да го напишам па ако сакајте бојкотирајте, банирајте...
    Мое мислење дека најбитно е бебето да расте во психички мир, со релаксирани родители, да не биде опкружено со кавги и стресови оти они се сунѓери за туѓо расположение, а нервозно бебе е и гладно и ненаспано и болежливо. Затоа секогаш гледам да сум смирена и релаксирана барем кога ја држам или ја дојам да не се оптоварувам со негатива и да не си барам нервоза таму каде што ја нема!
    А дали пијам пивце понекогаш, пушам ли цигара или ставив шеќер во компотот...страв ми е да пишам оти може да заигра стапот...

На mama89, Legadema, Eli23 и 20 други им се допаѓа ова.
  12. Mi-Ma

Mi-Ma Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.127
    @Sunshine_1979 da si ni ziva i zdrava za postov :clap: Istoto i jas iskomentirav deka samo za kritiki site citaat i pisuvaat, a eve prasav nekolku prasanja pred nekoj den i ne dobiv nieden odgovor :lol:

На Asiana, awl и mariz им се допаѓа ова.
  13. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Ах, не ми се познавало... Ми се познава и тоа многу. Остарев нагло.
    @slobodka а што да правам? Се фатив на орото, ќе го играм. Ама мислам дека и најдобар чекор ми е тоа што го запишав факултетов, единствена релаксација ми е, да мислам и на нешто друго во животов.
    @Mi-Ma можеби не сум во право, ама според мене ако сум против нешто, нема логика да го искусам истото. Точно, "против" и "за" се сосем различни работи кои еве јас не можам да ги спојам. И не сметам дека за да си против нешто, задолжително мораш да го пробаш.
    Пример: против абортус сум, морам да го искусам? Против тепање сум, против убиства...

Забегав, сори... Онака само ми падна во очи реченицата, не дека имам нешто притив тебе. :)

На awl, eleni27, slobodka и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Mi-Ma

Mi-Ma Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.127
    @zuto ne da probas nesto za koe si protiv, kazav za da bides protiv nesto prvo treba da probas za da ocenis dali vlijae loso na tebe ili sl. Primer ima lugje koi pusele sega se golem protivnik na cigarite ili spomna za abortus sigurno ima lugje koi se protiv abortus no ete imaat nekogas, poradi splet na okolnosti abortirano, ili ima lugje koi se protiv drogata bas poradi toa sto imaat probano i znaat sto predizvikuva i kolku loso vlijae na niv i milion drugi raboti koi nemora da si protivnik za da gi probas no moze da probas i da vo zivotot sfatis deka si protiv toa :) Se nadevam razjasnivme i sekako ne se karame da ne predizvikuvame tenzii na temava. Iako stvarno preterano e so osudi i kritiki za mnogu raboti za koi ke se prasa na forumov. Eve pred nekoe vreme prasav za zelencuk ili mevce dalu mozam da napravam denes poveke i za utre da dadam (od opravdani pricini ne poradi mrza) i ocekuvav da dobijam odgovor "pa bolje nemoj zatoa sto ne e ubavo utredenta" ili "jas ne bi dala zatoa sto..." ili "podobro napravi vaka..." No jas dobiv odma kritika vo stilot "zar tolku ve mrzi da im gotvite na vasite deca". Epa da izvinete ali ako me mrzi da gotvam ke prasav koja od gotovite kasi e najubava ili ke davav od 3m isto sto jademe i nie doma. Iskreno veke nekoi prasanja si gi zadrzuvam za sebe i se obrakam na drug zatoa sto kako sto kaza @Sunshine_1979 ovde nekad moze i kjotek da izedam ako kazam deka denes na pr se napiv analgin na svoja raka zatoa sto se onesvestiv od bolka i podobro toa otkolku da ne sum sposobna dete da si cuvam. Mislev da prasam tuka ali si odluciv sama zatoa sto se plasev od odgovorite :x

На Mama Maja и mariz им се допаѓа ова.
  15. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.641
    Допаѓања:
    76.899
    Eee taka bas, na mesto ti e cel komentar. Mene samo me nervira neiskrenosta na nekoi, sto ima da se laze samo neznam, samo da se izruga onaa majka koja kje zgresi, a site drugi bezgresni se posle iskrenost na nekoja majka.. i da zgresime nemora tolku loso da ni odgovorat, kazi so ubavo popravi me, a ne da me zgazis i posle site posle nea se smeat i majkata ostanuva navredena. Toa ne mi se svigja mene...

На Eli23, eleni27, tina-63 и 4 други им се допаѓа ова.
  16. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.641
    Допаѓања:
    76.899
    Ajde relaksirano samo, deneska e prv den na letoto :sun:(poolparty)(hollest)

На Angel.Heart, Mama Maja, Cka и 2 други им се допаѓа ова.
  17. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.674
    Допаѓања:
    37.594
    Добар ден,мајки! Денес најубав поминат ден.. Релаксација,одмор во планина,синко се изнаужива. 13511519_549390785233736_925107111_n.jpg
    После ќе излеземе од град малку,па пуканки па крофни м.м.м.м.
    Се имам веќе пријавено дека и јас ја држам Ун диетата,и Бубале ја држи и Мариз ја држеше,од мајкиве овде,за друга мајка не знам.
    Дај отворете некоја занимлива тема,доста со препукувања и наоѓање влакна во јајце. Ако сте се заќлениле на некој форум,ќе си трпите,секој има свое мислење,различно од сопственото.Крај краева,овде само се даваат совети,никој за гуша не не фаќа да правиме вака или така.
    Нејсе,колку било убаво,кога домот е среден,јадење спремно,а јас малку да одморам,макар и без сон.
    Од утре пак иста песна.Живот,тоа е.
    Имајте добар остаток од денов мајки!

На ♡BuBaLe♡, ines.h, Mama Maja и 5 други им се допаѓа ова.
  18. Smizzy

Smizzy Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2010
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    4.150
    Незнам зошто вака се прават две страни, секој има право да си го каже своето мислење, да даде совет, дали друг ќе го прифати тоа е пак право на избор. Нема потреба од создавање на непотребни тензии.
    Се изјаснив дека сум против алкохол и цигари за време на бременост и доење затоа што знам колку се штетни и свесно не би ги конзумирала никогаш ако му штетам на бебето. Ако некоја мајка неможе да издржи без тие задоволства, тоа е нејзин избор, нејзино дете. Овде не беше нападната феминката, него и самата се изјасни дека не била информирана и ете сега знае, дали ќе пивнува или не нејзин избор е тоа.
    Не осудувам никој, и самата сум далеку од совршена мајка, се трудам син ми да го добива само најдоброто, но ете, со 4,5 месеци му давав да пробува вкусови, на 5 месеци му воведов оброк - лоша мајка сум? Му давав свежо овошје, незнаев дека за почеток треба варено - лоша мајка сум? Со 9 месеци го одбив од цицање - лоша мајка сум? Му давам да гледа цртани на тв и на мобилен - лоша мајка сум?... Итн... Сигурно можам до утре да набројувам грешки кои ги имам направено со син ми, но никој нема право да ме нарече немајка.
    Овде сме да споделиме совети и искуства, да го прифатиме тоа што ни се допаѓа, а не да се напаѓаме и навредуваме.

Извинете за долгиов пост, и нека извини секоја феминка што на било кој начин била повредена од мене, верувајте никогаш не сум имала таква намера.

На Eli23, ♡BuBaLe♡, MissDior и 7 други им се допаѓа ова.
  19. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.641
    Допаѓања:
    76.899
    Jas manekenka resiv da se pravam, pak ja drzam :D

Daj kazete olesnuvanje za peglanje alista, nekoj trik, jas inaku peram, peglam i sakam da e cakum pakum se, ama nekogas koga kje mi se soberat koga kje go vidam kupot mi se vrti :D i sega pocnav se prvo da peglam i edno vrz drugo da stavam, pa posle se diplam, inaku pravev peglaj parce, dipli parce.. :D i kako da gi zacuvam kosulkite i alistata sto se guzvaat neizguzvani za na odmor?? Ne mi se vlece i pegla, uste toa da vlecam mi fali... A stv imam alista sto se pravat kako izdzvakani :/

20. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    Големи сме! :D Една годинка има синчето. И се му е интересно. Ако е твоето мало, чувствува дека не е каде што вообичаено заспива. Веројатно затоа не спиело.

На coconaut му/ѝ се допаѓа ова.