Добро вечер мајки. Денес бевме на контрола со малата ама колку гужва како сите пациенти да беа болни. Ние стигнавме накај 8 и 10 гужва имаше и надвор од ординацијата, а внатре сите столчиња беа зафатениНи рекоа дојте 10 и 30. Ок дојдовме и си почекавме до 12 и 30. Чекајќи додека стоев пошто немаше место си играв со малата.Редевме лего коцки и една количка ја возевме со зебра. Сите деца штом ја видат трчеа да и ја земат , а таа одма вршти.Имаше едно африканско девојче помало од ќерка ми косичка едвај порасната , а имаше 1 кг плетенки од тие африканските Конечно влеговме во соба број 3 и таму си почекавме уште 30 мин ама малата немаше живци веќе, ама среќа дојде едно поголемо девојче и почнаа да си играат со количката.Малата моја толку се радуваше што се собра публика околу 6-7 души да ги гледаат како си играат , а јас летам иако ми гореше под нозе.Конечно влезе др и направи диши диши и кажа се е во ред нема повеќе свирење Др рече можно е уште да кашла ама важно е чисти и се градите. Свеж воздух и топли напитоци.Ми вели ве мислев цел викенд да не е семката Фала Богу не е. После др бев многу среќна иако на устата од нервоза ми излегоа 2 херпеса.И сега во воздух правам Утре пак во градинка ги израдував преска воспитувачките дека ќе дојдеме Иако добив две фала што аплициравте во нашата фирма не ни требате јас сум среќна дека детето ми е здраво Затоа частам безалкохолни и алкохолни Имајте убава ноќ мајки е за ноќни ритуали
Добро вечер. Денес се прошетавме, направивме мини шопинг, дете малку се растрча. Сега на спална си играат со татко ѝ, и недостига многу кога е на работа и обавезно еднаш на камера се гледаат. Го слушам само ја шлапа и бацува. Да ви кажам право почнаа да ме иритираат муабети, дури и од луѓе без деца кога ќе слушнам, мајкиве само за децата зборат, за каките, како да е тоа најпростата работа во светот за која може човек да зборува. Јас лично сакам да зборувам за мајчинството во целост, сакам да зборувам за децата како напредуваат, да размениме искуства, за воспитувањето, за денешниот начин на живот, за употреба на технологија, за развој на детското мозоче и не сметам воопшто дека има нешто просто во тоа. Не кога си одговорен за друго мало човече кое пораснало во тебе. Нормално, разговарам и споделувам со мајки, и мајки кои сакаат да разговараат за тоа, покрај другите теми кои ќе се начнат. Но зборувањето за децата и нивното растење не е ни најмалку проста, ниту едноставна работа. Посебно пак мајки кои се оградуваат, ау јас не зборам никогаш за детето, зборувам за други теми, како да е толку лошо ако зборуваат за тоа и со тоа им се навредува интелигенцијата. Јас обожувам да читам сè поврзано со децата и детскито развој и уште повеќе сакам кога ќе наидам на мајка со која можеме да размениме секакви искуства. И не сметам дека поради тоа сме затупавени. Не треба и самите да си ја навредуваме една од најважните улоги во животот. На @snegulkata не и честитав, нека е жива, здрав и најсреќна. @Ava.84 баш ми е мило. Дојде време за успивање. Имајте сите убава и мирна ноќ со најмилите.
Здраво од мене виртуелни другарки! Не ви пишував овие денови не затоа што немав време, напротив имав, туку не ви пишав затоа што ќе ве отруев со мојата постпородилна депресија, ќе ве удавев од моето плачење... Причина - бебето ми е спанка и не се буди за да цицка, млеко надојде како - идеее Дунаав, тт си качив до 38,5, пумпата и рачното измолзување скоро и да не ми вршеа работа. Веќе мина, бебката успевам да ја будам, си цицка, а и ова со млекото надојдено успевам да го држам под контрола....и сум далеку порелаксирана и задоволна од тоа што стресот траеше само неколку дена. Инаку еве како функционираме низ дома ЗАСЕГА (ова може преку ноќ да се смени). Бебето како што реков си спие во креветче цело време, едвај ја будиме за да цица, се нацицува и пак заспива. Забораваме дека имаме бебе, барем преку ден... Навечер се буди на два часа, цица и пак спие... Она спие а јас молзам... Бар да можев и јас да спијам... Царскиот рез далеку поболен од првиот, не знам ова дали само кај мене вака или општо кај сите е така... Ама од ден на ден сум подобра, не се жалам... Дадата е пресреееќна... превозбудена, се фали по сите дека има сестра... Ме нервира што среќата ја манифестира со преголема возбуда и не разбира кога велам - немој на главчето, не ја стискај на рачето, не ја бакнувај на лицето... Љубоморни сцени сеуште не сме имале... Пред некој ден ја канат на роденден и им вели - Не можам, јас морам дома сетричката да ја чувам! Тежок е делот кога треба да спие дадата, не сака да легне оти бебето не било со неа во соба, а ако е со неа не заспива, од радост по сто пати сака да ја види! Помош околу домашите работи и бебката... ај на оваа тема др. пат... Ќе ви пишам пак! Чао друшки! И фала ви на сите за честитките!
@snegulkata честитки! да ти е жива и здрава ќеркичката Многу ме израдува што прочитав дека постарата дадичка е среќна со бебето и покрај сите твои стравови. Ти посакувам лесно да се снаоѓате како првиве денови и понатака Добра вечер. Детево тек сега ми заспа. Каков ли му е тајмингов, од бебе заспива во период од 11-1, не може никој да ме убеди дека така сум го навикнала. Има да плаче за спиење ама пред 11 нема да заспие макар не спиел цел ден. Сега поспивам со него насабајле, па не ми паѓа тешко...ама кога ќе тргнам на работа леле леле Од сега се плашам и тајно се надевам дека ќе се смени до тогаш редот...т.е нередот Денес легачев цел ден...ги спиев сите дремки на бебе, па последната и два часа траеше Затоа се развреднивме со мм во вечерни часови, правосмукалкаа, џогирање, прашина, кујна, тоалет и менување постелнини. Бебе мирно па ние за час и половина се успеавме да средине брзински Прооден беше станов, викендов за спиење се прибиравме ама и тоа одење кај мои, негови веќе ме изморува...(кај моите не толку де) Си легнувам да спијам. Штом се средено, утре ќе ве дружам на подолгоо
Мајки ние сме посилниот од најсилниот пол!!! Бебе дури сега заспа. И само што почнав да пишувам... плачење. Ама пијам магнезиум+ Б комплекс и гајле немам. Зошто не излегуваат сите запчиња одеднаш па и без мака? Не барам многу. Вие делите кафе од сабајле па еве од мене топла бања и сон - желба на секоја мајка. Денов беше воглавно добар те едно исто. I need change! Добра ноќ феминки! Убав сон! Убаво утро и ден на ранобудните!
Честито да ви е живо и здраво бебчето, не сум прочитала дека си веќе породена. Мило ми е што сте добри, супер прифатила малата само така терајте. И мене вториот царски некако како поболен да ми беше, посебно првото станување од кревет Добро утро, се тркалам накај работа. Не можам да ви опишам колку ми е различен уморот кога сум на работа а кога сум дома. Ми треба некој саат време кога ќе стигнам да си ја избистрам главата, а времето пак броено дур трепнеш дошло време за спремање во кревет. Реков нема да се нервирам што малово толку долго и треба навечер да заспие ама пак пукнав вчера. Не би ми било криво да не и се спие ќе ја оставам да поигра ама вчера од 7:30 поќна сама да бара да си легнеме, вечера инхалации и во 8:30 легнавме. До 10:30 се трткаше во кревет дур заспие. 4,5 книги, јас читам она си игра, па гушкање не бре. Како да се мачи дури да заспие. Преку ден почнав да ја успивам искрено со песнички на телефон, ако ја чекам инаку отишол цел ден, ама не сакам ноќното заспивање да и биде така, иако паѓам во искушение знам дека така за пола саат ќе биде готова ама не попопуштам. Вајда ќе смени а може и не Убав ден на сите, уживајте тие што сте дома, сакам и јас
Добро утро. ЗИмајте кафе, јас во моето би си ставила малку и алкохол... Кај ненаспана па и ептен даун. Малиот изгледа почна да вади тројки, синоќа пак со вриштење се разбуди. Едно време си велам да не е гладен зошто не вечераше баш, ама не се расони ептен за да може да џвака а млеко пиеше во моментот. ГО помислив тоа бидејки кога му ставав гел за заби он ми го лапнуваше прстот за да голтне (како за јадење).. и ми остана мистерија дали бил гладен или забите се. Како и да е тројките горе се набабрени..ќе видиме денес што ќе е. Од друга страна си велам да беше гладен немаше да спие од 3 до 8 утрово. Сега јаде дома, лиснати кифлички и јогурт.. Нема заб да излезе а да нема драми. Он плаче јас плачам. Утрово сум во очите ко бумбар. Од друга страна па се радувам да му излезат сега дур е дома, потоа во градинка автоматски секој заб ќе оди со некоја болест... Не сум баш за читање ко што приметив. Но период е, ќе помине. ГУшкајте деца мами, убав ден
Добро утро Кафе направено повелете Јас и синко последни заспиваме први сме станати Цуцката уште спие,мм и прави друштво Да го испијам кафето макар на раат Кога станува таа како торнадо да ми поминува низ дома ни кафе ништо не ми се гледа тогаш Деновиве ништо посебно не се случуваше,ги обиколивме за последен пат бутиците Така велам секој втор ден мм ке ме остави мислам ме мамат попустите и јас све да купам А и со момата не се оди никаде,никогаш да разгледам или пробам е тоа е невозможно Чак избегавам да се доближуваме до соблекувалните,на сите им влегува и им ги трга завесите Па наоѓа перничиња и легнува на под да спие Јас 300 на саат,само трчам по неа Во градинка е супер,била послушна,спиела па и почнала да јаде Вчера едвај ја извадив од таму, плачеше за да остане уште жалосно што немаме целодневен престој Само и таму морале да ги кријат боичките и децата ги шкрткала Денес е дома и ке се дружиме цел ден Јас последниве денови сум многу среќна Со мм го решивме проблемот и се надевам никогаш повеќе нема да се соочуваме со толку сериозни работи Мада додека траеше проблемот мислам дека се надоградив,сватив колку сум силна,смирена и колку сум достојна на себе Некогаш ни самите не сме свесни какви личности сме во целост и овој пат сум горда на себе Така ми годи тишината што би се напила уште едно кафе,ама....стана бандитот @snegulkata уште еднаш да е жива и здрава ќеркичката Колку е се спротивно од твоите стравувања,дај боже само полесно да иде Сакам и јас уште едно девојче
Zdravo i od mene, @LiliBoz daj od toa kafeto(ama so alkohol i za mene) @Mari* bravo za postot-em deka ste gi resile problemite so mt em me nasmea za malata po butici.Narednata godina tebe ke te predlozime za forumdzika na godinata @kallias so golemo zadocnuvanje Sreken rodenden na princot tvoj,da ve raduva i da vi go polni srceto so radosti cel zivot. @kristina.k cestitki za rabotata,ti posakuvam srekja i uspeh ,a sekako i mmogu paricki @snegulkata cestito kerkicka,da e ziva i zdrava i golema da raste. Jas taka-takaMalata go dopiva antibiotikot,ama prethodnata kontrola uste i bilo crveno uvceto pa po antibiotikot pak na pregled na ORL.Zal mi e tolku mala a trista pregledi i placki.A sto e dzambaz toa e druga prica.Zbori ,odi ,pee....Koga ke i recam nesto da pravi a nesaka vika: " mamo,minuti be,minuti.Cekaj" I samo me prasuva : "moze toa,moze ova..." Sabajle si stana vo 6h sveza i naspana ,a jas vo 7h go naviv alarmot i ne budi so tatko i. Denes bev na eho na gradi ,oti mnogu me bolese levata grada i rakata malku(si imam jas grutki i odam na redovni kontroli).I ispadna tamu kaj sto me bolese se bese ok,ama na drugata grada nekoi grutcinja i dr.rece mislam deka se benigni i ne e strasno za da pravime drama,ama aj dojdi za 3meseci pak da te vidam.I izlegov takaMnogu sum panicar i odma mislam na najlosoto. Ovie dva dena (posto mi pocna PMS) i se deram ko nenormalna i mnogu mi e zal za detevo.Jas od sto i da se iznerviram i ja prenesyvam celata nervoza na nea.Ne znam do kaj ke teram vaka .Pred nekoja vecer po kavga so mm i i viknav na malata ,ja uspav i pocnav da si placam i da si zboram sama,si vikam Gospode moze podobro e da me nema vekje barem nema da gi nerviram site okolu mene,zal mi e sto malava mora da me trpi vakva nikakva...A ja sakamnajveke na svet...Eve i sega placam dodeka go pisuvam ova. Aj dosta bea moite melodrami,da odam da si legnam.Izvinete na dolgiot i mizeren post . Ubav den
Здраво друшки, време немам ни секунда а камоли минута. И кај нас е монотонија, ама понекогаш и монотонијата ми е забавна. Госпоѓицата го тера 17от месец, сонце на мама, заедно сме поминале неполни 17 месеци, а тоа ми се најубавите месеци во животот, добро де имам и некои преубави периоди од животот кога она не беше тука, но нели сите имаме хахах. Душичкатаси оди, почнува повеќе да се испушта во зборувањето но не зборува чисто, мала е, ќе прозбори има време, не се притресувам на таа тема, се знае иако не зборува знае да ми објасне што сака. Со јадењето сме така така но одиме на подобро, јас неа сеуште ја држам на бебешка храна, сеуште готвам посебно за неа, сеуште внесот на слатки работи го ограничувам, мерак ми е кога ја гледам како си јаде овошје, па и зеленчук така сурово. Од џанк фуд јаде бисквити и чоколадо и да леб. Лебот и е омилен. @snegulkata честито бебушката. честитки и до сите други што славеле и слават. Сакам да сме сами некаде, јас мм и госпоѓицата, едно две три неделида сме сами, да си ги посветиме емоциите и моментите само на нас, ама нема. Тоа е, на работа турбо, и даааааа и јас сакам од кафето со алкохол на @LiliBoz. Поздрави убав ден.
Добро утро женски,кафе пијам а очиве со фластер треба да ги залепам за да ми стојат отворени.Многу тешко се ваделе запчиња! Дур беше помало моево,ве читам овде како се жалите непроспиени ноќи,и си мислев ај бе моето може нема да е такво.И ОП! Ако ми верувате,на саат време се будеше со вриштење. Одма цице кему пикнам и се пезаспива,ама мене сонот прекинат и исто ко ич да не сум спиена. Списокот за гости за роденденот се зголемува,а буџетот ограничен. Ке скратам на колачи ситни Декорацијата сама си ја правам+старосватицата ќе ми помогне.Еден куп идеи има на нет. @Monella да,ја проверив и не ми се ок параметрите,ама уште не сум за терапија.Почнав диета со избегнување на алергени по препорака на ендокринолог бидејќи во фамилија сме склони кон автоимуни заболувања,па ќе видиме како ќе биде. Поздрав Мајкички
Честитки нека ви е жива и здрава малата не сум прочитала дека се породи се нема време како што расти синко се менува повеќе внимание си бара се ке помине гушки и бацки до куклата Добар ден ме нема да пишувам ама ве читам сега пијам прво кафе синко спие. Секој ден исти обврски денес чистев малиот во креветче си седеше маже излезе на чорба, пресреќна сум до понеделник нема да работат . Во четвртокот заминавме кај моите до неделата се изнаигра со синко шетнавме кај роднини и назад дома . А и да се пофалам пак сум на диета и за една недела има разлика дури и маже запримети се надевам дека ќе издржам до крај на ун сум. Мами дали ви се здрвуват рацете во спиење пијам магнезиум ама не помага многу сега ме боли десната рака не можам да работам многу со таа рака. И до колку месеци спиеа вашите бебушки во транспортните креветчиња во делот за бебе убав ден на сите да си го испијам рат кафето додека спие синко
Еве сум и јас да шкртнам нешто Денеска сабајле сонце огреа па ај викам ќе прошетаме ама го снема за брзо па дома останавме со малово. Многу е интересен, само го имитира татко му видел дека облекува чевли со лажица па и он земал. Изгледа видел и како ме бацува во уста и он доаѓа и бацува...па ајде се објаснувавме дека он треба во образ За ручек ќе биде брз омлет или тестенини бидејќи морам да завршам други работи врзани со рок. Толку од мене. Кој е за кафе нека повели, јас се одјавувам.
Добар ден мајки. Ќерка ја успав конечно и да шкртнам до дека јадам овошна салата. Бев на многу брз шопнг си купив чизми со штикЉа за 10 евра и сега цело време сум ваква по дома.Штикли немам носено па повеќе од 2 години .Тешко е со штикли во голем град без кола со јавен превоз .Море се си брзам и каснам и трчам само и со штикли е потешко Јас и до 7 месец бремен трчав по автобусите Овој шопингот излезе бидејќи библиотеката ми беше затворена и морав да чекам до 11 , а беше 10 и пол и претрчав до трговскиот кој е од библиотеката 5мин. А морав да ја вратам книгата. Еднаш ја продолжив и кај мене остана скоро 2 месеци. Многу мала е оваа библиотека во претходната населба имавме многу голема и со мм често си идевме и си читавме таму, а ем езерото си го гледавме 2 во 1 pleasure За 10 евра имаме сите библиотеки во градот на дланка ама време слабо Може малата кога ќе порасне ќе си одиме тројцата на читање @RainBow и јас сакам да си зборам за ќерка ми и мајчинството. Совети да добијам и да дадам.Баш се чудев во темата за формаџика на год што се не изнакажаа за мајките. Многу ме изнервираа,ми идеше да им пишам како може жена да се смее на мајка? За мене муабетот за детето е најприродна работа , па и каките пропратно, дури и кога не сум била мајка ме интересирале. А тие што велат дека сме дно или не се мајки или сакат да се направат паметни и интелегентни. Знам и други теми ама најинтересна ми е темата за мојта гузицаНема мајка што не збори за децата како квачката за пилињата Што велите мајки?Зборувате ли за децата кога сте на кафе со пријателки ? Ајде многу се распишав без пире ќе останеме
Здраво мами Почнувам да пишувам неколку пати денививе и престанувам. Некако немам инспирација. Некоја летаргија чувствувам. Секој втор ден гости. Ама и ние чудни луѓе сме, место направи едно кафе и готово… ивкови слави. Мм меси кифли, крем салати, стекови… јас гњурам во вц чистам мислиш санитарна инспекција ќе помине не гости. Дур дошле ние папсани. И секој викенд морало кај мајка му и татко му на мм да одиме (никогаш не се навикнав свекор и свекрва да ги викам кога зборам за нив, а им се обраќам по име). Ме изморува тоа одење на ручек ама ајде ради мм. Ве читам колку сѐ жалите од мајчинството и си размислувам колку во мојата глава и психологија е ''забрането'' жалењето. Ама тој стандард сама сум си го наметнала. Често на своја штета. Не барам помош, се јас можам сама. И кога ќе ме праша некој како сум секогаш викам Добра. Пред некој ден видов една школска со меше бремена. И ме поттикна на размислувањево. Ми вика гледам по социјалниве медиуми имаш синче. Како ти е како сѐ снаоѓаш кој ти помага. И викам супер ми е, милина. Сама си го чувам ама си фативме ред, нема поубаво пресреќна сум. И ми вика значи ти си првата жена што ми кажува вакво нешто и што е волку позитивна. Цела бременост слушам колку ќе ми било тешко... И кога сум преморена или не спие бебе до три сабајле или кенка цел ден или сака само во раце или не буди на саат време навечер, си викам па добро тоа е нормално сите мајки го поминале ќе го поминам и јас, не треба да се жалам... Инаку утрово го носевме на вакцина. срце мамино не заплака воопшто. им сѐ изнасмеа и на сестри и на доктори кој позитивен лик е значи После тоа тато му купи играчка . Убав ден мами
Трето кафе на маса овој пат во друштво со девер ми. Денеска ми текна на една случка која се случи во летото. Со синко одевме кај матичната со такси и ранецот не ми бил затворен.Леле само што излегов од кола кога почнаа да паѓа се од ранец од марамчиња,лајче,лигушки до патиките од синко.Во една рака држам бебе и ранец а со другата собирав од земја.Бруку невидени вев..Луѓе поминуваат и ме гледаат а јас пропаднав в земја. Денеска чистев низ дома ама колку ќе биди чисто кога дома сме шест души.До утре вечер се ќе биде лом направено од ходник до купатило.И пак јово на ново. Го чекам мм да си дојде од работа за да јадиме.Ми се јави да ми порача салата со јајца и кромитче,тоа ќе јадел. Синко многу ми е интересен само пее,игра со рацете горе,денеска ко бришев пашина и него му дадов крпа и тој бришеше ( јас си имам докажано дека имам работно дете) Колку се нервирам кога ќе ми изгасни огнот.Одам да барам танки дрвца за потпал ако најдам. Чао
Малиот утрово се разбуди со растечено носе. На ручек крена и тт до 38° Баш кога си помислив готово, како да го подреков Ај па што е чист, цел ден сум со палома до него, на 5мин. ми вика имам соли Шала на страна, се надевам само со тоа ќе поминеме. И така не сме излезени како луѓе па и болештини абан веќе. Ми фали чист воздух, тишина, сонце, вода, сакам лето! За вечера ќе биде супа, јануари ја претеравме со празниците. За среќа немам проблем со тежината ама со интестиното Зачестив на темата, не дека имам којзнае што да кажам ама ете, ми стана дел од секојдневието. Така е кога си во тугина, ќе ги замараш жените на форумот Убав остаток од денот, мирна ноќ на сите дечиња!
]Здраво мамици! Пијам кафе, гледам некое безвезе шоу на тв, малата нана во креветче, дадата на гости, ММ на работа... Атмосфера релаксирена, јас сама низ дома... уствари не сум сама, со бебката сум! А тоа кутрото спие, едвај за цицкање стана и пак се презаспа. Завршив дел од обврските низ дома, пеглав, машини вклучив, готвев и изгледа сега се преуморив па ме боли половината, уморно се осеќам, изнемоштено! Вчера сакав да пишам за помошта околу бебето и домашните обврски, ете денес тоа ќе кажам (како да морам да кажам). Во еден период од денот, кога сите си завршиле со работните и домашните обврски и си нашле слободно време за релаксација, е баш во тој период од денот дома кај нас станува гужва пред гол. Сите се овде да помогнат, баби, тетки, деца... сите зборат, нема кој да слуша... Имам впечаток дека доаѓаат да се изрелаксираат и изнамуабетат овде, со причина ,, да помогнеме нешто,, Уште во вториот ден ги пресеков работиве дека галамава мене ми смета, дека за многу работи можам сама, дека ако стварно сакат да помогнат доволно е да ми помогне некој додека го бајнам бебето и евентуално да ми ја земат големата дада на два часа дневно за да спијам. Знам, неблагодарна јас, ама и они безосетни! Реално засега и немам некоја потреба од помош, бебето спие и цица и го бајнаме... Обврските домашни ги презеде ММ , помага во спремење оброци, усисува, брише прав, пружи алишта...А и јас можам, се осеќам од ден на ден се подобро. Непланирано сме добро органзирани, можеби и затоа сакам да си ја расчистам гужвата и да си го имам домот како место каде освен мирисот на бебе, овде ќе ми биде и мирот и среќата и место каде нема да се гушам од муабети - дај му да цица, малку е облечено, покриј го, затопли повеќе... За едно е во право ММ, јас и со првото дете имав помош толку колку што допуштив да имам, ама допуштив повеќе... Намерно се задржав на муабетот околу помошта кога доаѓа нов член, оти често слушам па и читам на форумот жалење дека - тешко е сам, ама тешко е и со една толпа луѓе кои упорно сакат да помогнат и кога треба и кога не треба! Си го препрочитав постот пред да го пратам и си помислив дека сум преобразена во СТРАШНО ТЕРСЕНЕ ЧОВЕК! Ама ќего пратам, јас тоа што го пишав го мислам...
@snegulkata и јас се жалам дека сама ама денеска имам непосакувани гости - свеки и се уверив дека НАЈДОБРО НАЈЛЕСНО НАЈУБАВО Е САМА!!! Така да бидеме среќни што сме сами, се можеме сами не ни треба никој. Облечи му два пара чорапи два пара пантолани за во соба бе! Ја му давам да јаде таа го брише. Ау ми се смачи! Што свеки ќе беа овие нашиве и дали има некоја саглам? Поздрав феминки