Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. Bojana 123

Bojana 123 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2016
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    211
    Многу интересно напишано, ме насмеа да знаеш. Како испес да влијаеш мм да превзема домашни обврски, незнам и не ми е јасно, алал да ти е.Јас се сама работсм, ама со бебе многу тешко, скоро секој ден сум со главоболки и болки во желудник, од нервоза, кога е куќа лом а јас не можам ништо.

Може некоја има ама ретко тие се загрозен вид, најголем дел се несаглам

Последна измена од модератор: 23 јануари 2018
    На barby, kristina.k, stevemila и 6 други им се допаѓа ова.
  2. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.730
    Допаѓања:
    45.638
    Мојата свеки е фина :wasntme: од што мора :D
    Два пати годишно иде и што вика @gjoker4e после секое залче устата на детето му ја брише :o и обавезно хранилката |(
    А шо ме нервираат кога дете си игра надвор и не во тревата,не во калта,не рацете во уста (lalala)

На SophiaBella, Monella, barby и 15 други им се допаѓа ова.
  3. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.648
    Допаѓања:
    33.257
    Мојата е супер ја имам како мајка како друкарка.Добро понекогаш знае да каже нешто што не треба особено не е гладно детето касна една бисквита.Ама затоа свекор ми вреди како за 10 лоши свекрвишта.

На SophiaBella, barby, mal.ecka и 8 други им се допаѓа ова.
  4. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    @snegulkata денес прочитав,нека ви биде жива и здрава малата и само среќни денови да си имате.
    Моиве момци заспаа во 20ч.Големиот не преспа денес а се мачеше 2 пати и му се раскара.А малово почна да ме зеза и да спие само по еднаш и тоа 2 саата.
    Јас лежам пред тв и гледам нашиве,некако немам ни воља ни желба нит сум расположена.Само чекам и гледам деновите да поминат што побрзо,па да се стопли времето и да си бидеме низ двор.И деца и јас се побудаливме дома.А големиов неможам од дома да го истерам.Му викам ајде малку до парк неее ми вика "мама ви оја ја дома сеја сам".И до двор го носам малово оти не можам сам да го оставам големото.
    Колку е непослушен некои денови устата пена ми фаќа од зборење ама џабе.А некогаш ме слуша а најголем проблем е што го закачка братчето и го бутка и со боксови го мава во мешето и не му дава играчки.
    Добра ноќ мајки...

На SophiaBella, Monella, mal.ecka и 14 други им се допаѓа ова.
  5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.986
    Допаѓања:
    110.484
    Ај добро ве најдов мајки убави! Како расте детево расте и мојава неактивност на форумов, или само се презаситив, не знам. На север ништо ново! Татко ми е болен, дете се стабилизира у градинка, јас уште сум без работа иако чекам нешто деновиве, уствари чекам више месеци ама тоа е. Не очекував толку да е тешко барањево работа, ама со дете ни на интервју не те викаат. Страшно! Многу имате пишувано од последен пат кога сум се вклучила, па само ќе ве поздравам и се надевам повеќе да ве дружам.

На Kaetana, SophiaBella, Monella и 21 други им се допаѓа ова.
  6. Надежна

Надежна Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2016
    Пораки:
    497
    Допаѓања:
    2.215
    @gjoker4e @Mari* мојата свеки е многу фина и фали само метла друго се си има нели она што е најпотребно за Вештерка, а бе не кријам и не се страмам да кажам дека ја мразам бе ја мразам зошто е глумица невидена а бе само да глуми знае и ништо друго и одлична вештерка би била на сцена нели (facepalm) и сакам да го одминам муабетот за неа зошто ќе си го расипам денов а од љутина може да ми дојде нагон и желба да ја задавам нели :x
    Беба стандард шема каде спие каде не, кога јаде кога не но затоа сум тука јас да не спијам и по цели денови да готвам за да и удоволам на госпоѓицата бе,али ако барем се надевам дека на старост она мене ќе ми готви хахахаха, сега си го пијам првото кафе зошто цел ден неуспеав да го испијам (facepalm) па да легнам да дремнам додека дреме и таа, друго ново нема полека се спремаме за 1 роденден, ејјј бебето ми стана девојка :party::party::party:,ве гушкам сите :hug::hug::hug:

На Kaetana, SophiaBella, Monella и 21 други им се допаѓа ова.
  7. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.391
    Допаѓања:
    37.551
    На Надежна му/ѝ се допаѓа ова.
  8. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Dobro vecer majki.Bebe spie,izbanjato najadeno,se spremam i Jas da legnam.Krknav eden sendvic:worried:sega ke vezbam pred spienje.Umorni sme.Denes mnogu setavme.Na trgnuvanje od Str koga se razvristi.Me fatija ludite vikam na mm vrakaj se ne odam Sk.Sreka jadese pa zaspa.Se razbudi pred Sk.U jumbo si vristese nejke u kolicka.Pa morav celo vreme vo race.Mi se odmili i setanje i se.Imavme soping,pa na mm kaj bratucedka na bebe.Nivnoto mirno.Mojava zivec.Mislis ke proodi sekoj moment:DGo isplasivme bebeto.Preku eden den se porodivme.Malata od Sk do Str spiese.Stignavme doma,losa vest.Pocinal mnogu blizok covek.Od Sk.Mm utre pak treba da odi,ama sam nemozam da ja ostavam bebuska.Nemozam bez nea ni 5min.Nekogas mislam ke poludam,sama sum.Mm cel den izlezen.Sveki se desava i 3,4dena da ne dojde a zivee na tocno 3min od mene.Ili ako dojde ja pokriva ja mota ko sarma.Ona pokrij jas otkrij:whew:Majka mi doaga ili pak nie odime.I taka obvrski okolu bebe i domot si gi vrsam sama.Iskreno i poubavo.Vo posledno vreme se me nervirA.Mislev do drugite e,ama ne do mene bilo.Ne moze site da se losi a jas da sum cveke.:!:Dobra nok majki

На SophiaBella, tincemajmunce, Monella и 30 други им се допаѓа ова.
  9. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.648
    Допаѓања:
    33.257
    Добро утро,денеска од мене кафето:coffee::coffee::coffee::coffee::coffee::coffee::coffee::coffee::coffee::coffee::coffee::coffee::coffee::coffee::coffee:

Синко спие уште, јас кафенце си пијам ама не ми е со кеф без цигара е.
    Синко навечер почна пак да си заспива сам,го допива јогуртот се гушкаме и си легнува.Не бира кај ќе легни дали на перница или на прекривач и одма потонува во сон .Барем малку да ги одморам и нозете и рацете од нишање.

Некоја мајка праша за здрвување на раце.Мене ми се здрвува во спиење неможам вода да се напијам ,а пак синко ако заплаче мм го зема меѓу нас неможам да го кренам страв ми е дека ќе ми падне од раце.

Ручекот за нас е смислен и брз супа и пире.Но за синко се мислам вчера јадеше пире од компир и морков,а денеска само супа или и спанаќ ќе му направам го обожава.

Доста е засега,имајтр убав ден

На SophiaBella, Monella, jovana03 и 21 други им се допаѓа ова.
  10. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.076
    Добро утро мајки
    Седам пред занималната на малово во градинка а тоа вришти пишти. Трета недела адаптација, по еден саат, а пиштењево кога ме губи од видик никако да намали.
    Големата ми кажа едно срамежливо чао, мавна со рачето и си влезе во нејзината просторија без проблем. Со нејзе барем лесно минав.

Синоќа во 01.30 наеднаш пична со хистерични плачки во сон. Кога и беше фазата на адаптација во сон имаше такви ноќи. Што и беше синоќа кузнее. Таман проби забче на малово и си реков ќе отспирме како луѓе, марфи си игра со нас.
    Ја зедовме кај нас па се намири.
    Арно ама момава спиеше во хоризонтала па јас останав на ќошето, и сега мислам се распаѓам од болки. Да може колковиве, опавчево имполовина а да се распаднат сигурно би. Веќе помислувам дека се држат на едно штрафче само и секој момент ќе се распаднам.

Во однос ма зачнатата тема од страна на Реин.
    Зарем некоја мајка е сезнајна?
    Зарем некоја мајка нема потреба пд совет и консултација?
    Зарем некоја мајка не се интересира или покажува афинитети и кон други тематики само зароа што спомнува и ина што е нејзино секојдневие во оваа фаза од животот.....
    Да не редам до бескрај.
    Еве, јас трет пат ќе бидам мајка, па сеуште имам прашања и нејасни работи. Секоја бременост е различна, секое дете е различно. Зарем е лошо да се консултира човек околу текот ма бременоста, доење, справување со грчеви или дете нејадач, идеи околу игри за развој забразни етапи од развојот...
    И да, ако начекам мајка со бебе/дете на случна возраст како моето сакам да разменувам корисни информации околу овие и многу многу други тематики.
    Не ни е тоа единствена тема на разговор, сигурно дека ќе свртиме уште икс други, но сигурно нема да изигнорирам или премолчам вакви теми(ако и другата страна сака да дискутира секако) само поради тоа што некој ќе ме етикетира како не знам каква мајка.
    Да, мојот свет се врти околу децата, сопругот, големите и малите радости и задоволства кои го сочинуваат нашиот мал свет.
    И?

Одкако ќе си прашам тоа што ме интересира ќе си направам и муабет и за сосема други тематики.
    Тоа што во определена фаза во животот сум донела одлука да се посветам на формирање на семејство и истото е мое секојдневие не ме прави ниту очајна ниту исфрустрирана.
    Тоа што сум сега, покрај мајчинството сум со главна преукупација домаќинка не ме прави помалку интелектуално компетентна и интелигентна.
    Бебето не ми удрило делите на се што предходно сум учела и искуствата кои сум ги стекнала.
    Само сум преминала на наредната фаза, мајчинство.

Во однос на другата тема.

Јас секогаш кажувам еден пример.
    Седиме јас мајка ми и свекрва ми во соба а тука и првата ќерка. Бебе беше уште, новороденче.
    Мајка ми седната на едната страна, не знам колку пати ми повтори дека детето ќе ми премрзне, да го приоблечам.
    Од другата страна свекрва ми, икс пати повтори дека детето е преоблечено, дека ќе се испоти, да ја рассоблечам.
    Во себе си мислам ами ако двете зборуваа на македонски, ако се разбираа, што ќе беше:rofl:.

Јас дали отрпната, не рецкам вакви или слични коментари. Ок, фала, ќе размислам, ќе видиме....ама важно не се замарам:rofl:.
    Идеален нема, посебно ако се има редовен контакт и помагаат по малку, но заемна почит и не ставање се при срце.

Се изнапишав.
    А дете сеуште плаче ...(facepalm)
    Убав ден мајки

На Kaetana, SophiaBella, tincemajmunce и 35 други им се допаѓа ова.
  11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.928
    Допаѓања:
    203.184
    Ќе му кажеш дека домашните обврски се обврски на сите кои живеат во куќата, а не само на жената. Дека ти не си слугинка, туку рамноправен партнер, а истото е и тој, а не господар кому сите му служат, а тој не мрда со прст.

На Kaetana, SophiaBella, Lolipop23 и 11 други им се допаѓа ова.
  12. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.479
    Допаѓања:
    22.813
    Добар ден, еве ме и мене. Бебе спие на цицка а ја спуштам вришти ко кој знае што да сум и направила и не можам да ја презаспијам. Кафе уште не сум испила. А очајно ми треба. Што убаво ди спиеше, викендов се залепи за мене и секој чекор ми го прати.
    А и баш убаво би ми дошло друштво за кафето и за муабет.
    Кичмава многу ме боли. Не од бебе, ме штрецна уште лани кога останав трудна и еве маки мачам.
    Ручек среќа иам. Ама има друга работа по дома што нр стигам да ја направам. Фа се средат плакари, да се пере...охооо а коа си доаѓа мм гледам времето со нив да го поминам. Иако е се цицај бебе, смени пелена, избањај.
    Кафееее сакам кафееее :(

На Kaetana, SophiaBella, tincemajmunce и 22 други им се допаѓа ова.
  13. Skorpija989

Skorpija989 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 октомври 2016
    Пораки:
    275
    Допаѓања:
    4.783
    Добар ден

Јас уште кај мајка ми со бебе. Денес ќе дојде и мм да не види :). Дека мајка ми треба да го чува во сабота па не си одиме да не го носиме само натака навака. Во недела ќе си одиме.

Иначе тука убаво :D. Мајка ми го чува, а јас и чистам. Вчера и правев генералка на кујната, денес на ред е дневна и ходник. Да и помогнам малце дека сестра ми работи две работи па нема време и она се сама.

Бебе последниве денови, навечер почна да се буди на еден саат плаче и ќе го земам ќе се смири. Незнам што му стана што убаво си спиеше.

Гуд бај женски :*

На Kaetana, SophiaBella, Monella и 22 други им се допаѓа ова.
  14. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.290
    Допаѓања:
    226.849
    Здраво мами. Дома сум денес со бебе, не дека имаше посебна причина ете така ми текна . Јес да треба на лекар да одиме подоцна ама чекам матичната да ми се јави да ја прашам воопшто дали има причина (спомнав во тема за совети за што станува збор ) па ако рече ќе одиме ако не не. Штета сонцево не го искористиве а заспа пред пол час. Можевме да идеме до зоо не знам зошто не се спремиме ама се заигравме дома. Сабајле кога стана прво тркнавме по доручек и како јадеше цело време играње дур да заспие. Дури и ужинка уз игра изедовме. Од вчера фала богу подобар е со храната. Почна да јаде. Тие дамките на ноџето гледам денес ептен бледи па вајда нема да мора да се оди на лекар. Ако има расположение после може малце да се прошетка но за тоа ќе видиме. Како и да е сабота природа не ни бега да сме живи и здрави само.
    Околу темата ... зборам за се. Со мајки 99% зборам за деца и нивен развој. Во саботата со мајка во парк се сретнав дур малиот го храневме банана и вели колку убаво гризел, нејзиниот поголенќе а не гризе. Велам ама сигурно прави нешто што мојот не прави. Секое дете е различно. Не знам дали правеше споредби дали се жалеше ама пробав да и укажам дека секогаш ќе се различни и сето тоа е ок.
    На работа со колешки зборам и за деца и за шминка и за рецепти. Додуше имаме група на вибер каде си пуштаме рецепти :D Не ми пречи било каков продуктивен муабет. Ќе нагласам уште еднаш-продуктивен. :!:
    Убав ден мајки решив фритата за ручек да правам па да ставам што треба да се свари и да си пуштам уште едно кафе. Гушкајте деца :f:

На Kaetana, SophiaBella, Monella и 24 други им се допаѓа ова.
  15. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Добар ден мајки.
    Јас на работа, малку пауза, па решив за форум да ја искористам, зошто дома едвај и дочитувам, не пак да пишам.
    Колегата не ми е муабетџија, па мора некако да пројде време.
    Во врска со свекрвите, ќе кажам само, да ја поживее Господ мојата и памет да и чува. Што би правела без неа не знам.
    Кога сум дома децата се моја обврска, а ручекот нејзина.
    Некни не беше дома и реков ајде да спремам нешто. Ми се јадеше полнети пиперки и почнав да спремам на првата дремка на бебе, која едвај беше 20тина минути. Абе полудев додека завршив се. Бебе пишти, не се смирува со ништо. Го ангажирав и поголемиот да ги занимава, џабе. Плус и ручек за него, кујната остана во хаос. Не успеав да средам ништо, ги пикнав во релна да се печат и реков веќе ручек не правам :D
    Не можам така да го слушам бебе кога писка. Да е мирен, да се заигрува, ајде, ама ова ни секунда не ја затвори устата.
    Оффф
    Ќе порасне многу брзо, затоа користам секој момет да се изнагушкаме.
    Тоа е мајки, немам друго што да кажам.
    Имајте убав ден.

На Kaetana, SophiaBella, tincemajmunce и 25 други им се допаѓа ова.
  16. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.391
    Допаѓања:
    37.551
    Убав ден мами феминки!

Најдобро и најпаметно е да не се споредуваат бебиња/ деца. Јас еднаш споредив и цел гугл го изгуглав од драстичната разлика на спореденето кое што си било ок и реков веќе не споредувам што мирна ми беше душата претходно.

Не зборувам за бебе бидејќи не сум баш зборлеста. Но не ми сметаат тие кои што зборуваат за тоа. А со кого и да стапам во контакт само за бебе ме прашуваа. Претходно за факултетот сега за бебе. Актуелно е.

Најубаво според мене и да се живее со мм и деца. Остали што подалеку тоа подобро.

После постот од една мајка не ми текнува која, магнезиум+ Б комплекс и муабет со @Mari-Ja јас се преродив! Го прифатив плачењето на бебе како нешто најнормално. Не ми е проблрм што се будам на 5мин ноќе затоа што моето бебе вади заби и чуствува болка. Не ме нервира кога таман седнам да пијам кафе и се разбуди затоа што јас му требам повеќе од што кафето мене. Коренот е во умот! Мислите се семе. Сејте и одгледувајте позитивни мисли. Позитивен ум за позитивен живот и среќно мајчинство. Среќно бебе кое растр со брзина на светлината. Впијте го секој момент. Бебето на прво место!

@vitamina биди среќна!

Моето не јаде ама додека напредува и крвна слика е во ред не се замарам. Вади заби и нема апетит.

Убава вечер!

И се можам да постигнам. Готвам перам пеглам не спијам чистам затоа што верувам дека можам!

На Kaetana, SophiaBella, jovana03 и 28 други им се допаѓа ова.
  17. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.901
    Допаѓања:
    34.108
    Здраво мајки.

Денес баш ни е топло 10 степени. Како пролет да е и ако е облачно. Кога се вреќав од градинката на малата сабајле пред 8ч си одам нешто си мислам за мала , а тоа врне , а мене една среќа во душа што си имам на кој да си мислам, да скокам уште да почнев да пеам и да се вртам. Така нешто убаво ми дојде , без повод:sun:

Вчера малата направи 18 месеци па мама денес успеа да ја слика. Си ја сликам секој месец од првиот. Планирам до 24.Сите чекаат слики и ако не пратам на време одма нема ли слики? Да не ме заборави овај месец ,дури ме потсеќаат:lol:

Вчера ја будам малата од пладневна дремка и лежам до неа на кревет , а таа се исправи , истргна и ми легна на газот и почна да рчи :rofl: Јас смеејќи се пак ја разбудив и детето стана и почна да ме бакнува кај стигне:inlove:
    Обично плаче ама вчера и е бил денот:mm:

За тема свекрви не сакам за неа да зборам . Порано повеќе ја почитував , ама од мај по една случка не ја ценам веќе. Ако нешто ме нервира и кажувам. Од кога сме заедно со мм ми вели исто како мм и ќерка и ме сака.А кога и кажав како син и не ми помага застана на негова страна. Ма не ме (wtf). Немам лош однос ама колку подалеку ми е лакше се дише:rofl:

Во меѓувреме стана (heidy) и јадеше па сега шара со боички. Овие денови тоа ни е интересно да цртаме со боички^_^ Сама ги собира и пак ги расфрла, ама по ѕид нема повеќе шарање оти мама се кара:$

Ајде мајки поздрав.

На SophiaBella, jovana03, Monella и 21 други им се допаѓа ова.
  18. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.010
    Majki sj sovet...nekoja majka koja ima detence od godinka,koj broj kaputce nosite?Malava ja nosev na kontrola super si e, samo na majcino mleko naprednata 1kg za necel mesec.
    pozdrav majki mi stana malata.

На LaDyDoLl, 24.07 и gjoker4e им се допаѓа ова.
  19. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.076
    Капутче немаме, ама јакничката и скафандер и се 74-80, како и се друг што носи периодов. Секако зависи од кројот и детето, ама наредна големина кај нас беше преголема. 80 мислам е оптимално.

На 24.07, gjoker4e, Mari* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Da se prijavam.
    Ne me karajte za latinicava, mnooogu pobrza sum vo pisuvanje pogotovo koga sakam da pisam a kratka sum so vreme.
    @gjoker4e silna si ti majce! :inlove:

Bebe spie, jas stanuvam sega da sreduvam niz doma. Pica naracav dodeka ne stignala da sredam sto stignam, a so picata odat film i coca cola.

Zapisani sme vo gradinka, najnovo da se pofalam.
    Bebe e spremno, tuku majkata dali e? :worried: izmesani cuvstva eden kup vo mene. Na moment se raduvam, na moment mi doaga da si poplacam... Tolku brzo mi porasna bebenceto od 4 kilca :inlove:
    sakam uste edno odma, saka i mm, ama sepak ke pricekame. Stranstvo, dokumenti, status, uhh nekogas si vikam ne baram mnogu, samo stanbeno prasanje da se resi barem :?: glupost e da si pod kirija, da davas pari namesto da isplakjas nesto sto ke e tvoe, ama stranci, status... Zacaran krug, ete toa e.

Bebe denes mn slabo jadese, ne znam do sto e. Valjda deka ne mu blendiram hrana nekolku dena unazad, pa protestira. Mora da se naucime. Do 10 mes ako ne se nauci posle mn tesko ke odi i gradinka i hranenje i se. Zamislete deca na godina dena sami se hranat vo gradinka! Skroz sami! :o sto so race sto so lazice :D kojznae moeto kako ke se snajde...

Toa e mami na kratko.

Dobra vi nokj! :hug:

На Kaetana, SophiaBella, jovana03 и 14 други им се допаѓа ова.