Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. sunshine2015

sunshine2015 Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2015
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    4.488
    Добро утро и од мене :hai: ајде кој е за чај.
    Јас не сум некој мераклија за кафе ама затоа чај си сакам. Го земав божиќниот чај да го пробам:shake: ептен се разочарав, многу интензивен вкус ми има и каранфилчето е јако изразено. Ќе си седи за гости 8)
    Малово уште спие, ноќеска до 12 играше...се чуваа до баба му па заспал кај 7 и во 9 се разбудил и после нормално одморен.
    Јас си легнав, он ги качи колите на спална и си играше.
    Многу е полесен за чување сега морам да признаам. Така што мајки еве мала утеха и од мене: се поминува, издржете.
    Одам јас да се средам и да го будам. Имајте убав ден и се надевам за скоро се читаме:*

На stevemila, Mari*, Seline и 17 други им се допаѓа ова.
  2. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.295
    Допаѓања:
    226.871
    Добро утрооо :coffee::coffee::coffee::coffee::coffee: :d:
    ајде на второ кафе.
    Се договараме со маж дали да носиме дете во мол или он да седи дома со него јас да одам во шопинг пред градинка. Ќе да идеме заедно- подобро за буџетот, полошо за мојата козметика :rofl: ама ветувам во дм ќе заглавам ко што е ред :makeup:
    синоќа стана во 3 и седеше до 5. журки. ај дека сум дома полесно ми е. Се мислам од понеделник да си земам боледување зашто како и да е ќе фати нешто во градинка до среда. си знам. (facepalm)
    кратка ќе сум одам да спремам дете за шопинг. ќе ви пишам подоцна. :f:

На stevemila, mal.ecka, Mari* и 18 други им се допаѓа ова.
  3. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.967
    Добро утро! :hai:

Постот го пишувам директно од спална, направив еден круг низ станот да видам во каква состојба го има оставено мм утрово, пуштив една машина алишта да се перат и се повлеков пак назад во гнездото ;)
    Синко спие и само ме гушка :inlove:

Синоќа кога мажите испозаспаа гледав филм.
    Не знам дали само јас сум толку емотивна, се изнаплакав за сите пари :$
    Стануваше збор за млад брачен пар, загинуват во сообраќајна несреќа и оставаат новороденче ;( за среќа девојчето го пораснаа нивни пријатели ама јас цело време си плакав.
    Сум приметила откако станав мајка променета сум 100%

Кај ендокринологот супер поминавме што е најважно без терапија, наредна контрола во јуни.
    Докторот ми рече дека детето ми било хиперактивно, како јас да не си знаев :D и таму не застан ни еден миг овој му зборува Италјански синко МК важно се разбраа :D

Постот ќе ми биде подолг ама сакам да слушнам искуства од мајките што се во странство, вашите деца ги учите мајчин јазик т.е Мк или јазикот каде што сте?
    Во неколку наврати веќе, на доктор, во парк па и комшиите ми имаат преговорено дека детето треба да го зборува нивниот јазик.
    Да, ама кога ќе оди во градинка/школо сега не!
    Глупо ми е детето да не го знае нашиот јазик, плус и двајцата родители сме МК па нормално дека дома си збориме по наше, нема да изиграваме нешто што не сме.

@Sunshine_1979 само убавини во новиот дом!
    @snegulkata мали сте уште за да си фатите било каков ред, издржи ќе видиш за кратко ситуацијата ќе се смени на подобро.

Последна измена: 9 февруари 2018
    На Kaetana, Sunshine_1979, jovana03 и 21 други им се допаѓа ова.
  4. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.396
    Ај и јас да и пишам малку попозитивен пост.
    Ноќеска спиевме помирно. Сабјле станавме понаспани. Мене денес и носот ми се затна ама доаѓа викенд па има повеќе време за одмор. Ќе одиме на гости кај баба и дедо за да може јас да полежам малку и се надевам да се залечам.
    @snegulkata мојот на некои два месеци почна да добива грчеви кај 3 или кај 5 ноќе. Плачки, носење, чајчиња се пробавме. Две-три недели бевме како зомби потоа поминаа грчевите и се вративме на редот што сам го направи. Преку ден неспиење, ноќе спиење (со будење за јадење ама тоа не го бројам зашто е нормално).

На stevemila, mal.ecka, Mari-Ja и 12 други им се допаѓа ова.
  5. barby

barby Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2010
    Пораки:
    831
    Допаѓања:
    8.451
    Добар ден и од мене
    Денес јас частам попладневно кафе.
    Да се пофалам конечно ни порасна запче, за 4 дена 8м.Па со кафето и ориз частам :).
    Синко денеска се разбуди од 8 саат, подрани малку, правевме инхалација, поигравме, го заспав и сега чекам да стане па да појдеме низ град да прошетаме, да го искористиме сонцето.
    Периодов сум зафатена цело време, не можам од дома да излезам да завршам некоја работа. Свеки е во болница прави некои анализи од понедалникот, мајка ми исто по болници ск, јас дома ем со дете нервозно што му излага заб ем да спремам ручек и за нас и за свекор ми. Ај да беше само за нас немаше проблем, не ни мора ручек ќе се снајдеме; ама свекор ми не е научен на мачкано. И покрај сите овие работи се трудам да останам позитивна, зошто ако почнам да мислам што би било кога би било ќе збудалам. Јас уште немам менстуација добиено, вчера правев тест, за среќа покажа негативен, уште едно бебе сега брзо и таман за година или две во лудница спремна ќе бидам :D. Ајде одам да се спремам, кога ќе стане ѕверчето само да го обчечам и да одиме.
    Поздрав мамички :*

На Kaetana, jovana03, stevemila и 22 други им се допаѓа ова.
  6. VedaG10

VedaG10 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    1.636
    Допаѓања:
    9.591
    Добар ден мајки ,

Денес јас како во бунило.8)Не спиевме убаво нокеска .Малово кенкаше на секој пола саат .Кога стана како кукурек , ништо не му беше . .А јас незнаев кај терам . Гледам многу мајки се жалат на сличен проблем, не знам што ке е ..
    Работно уште малку , па ке си одам накај дома.
    Денес не ми се седи дома, ке испланирам некаде да одиме на гости или барем да шетнеме. Вчера мм си истера кафанче со другари а јас дома борба со малово, не му беше денот ама ич!
    Утре ке ми доагаат другарки со деца, нарачав постапалчиња за малово дека прооде па да се почастиме. Причина да се собереме и да се видиме . (hollest)
    Тоа женски од мене , идам да си напраам второ кафенце некако слабо работа денес . :emo:

На Kaetana, jovana03, stevemila и 19 други им се допаѓа ова.
  7. Надежна

Надежна Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2016
    Пораки:
    497
    Допаѓања:
    2.215
    Добар ден, убав ден :sun::sun::sun:
    @Sunshine_1979 Среќен роденден на Магде и со среќа вселување во станот, @barby како бисери бели да му се редат забите
    Многу мајки фалат кај сте @eli25 се изгуби мами и вие другите неможам да ве означам никако нешто ме зеза од моб сум и неможам да се снајдам никако, ние сме добри купивме фустан за девојката :inlove::inlove::inlove: Ми порасна, ми летна година како во сон, дека научена се во тренерки и хеланки да ја гледам па во фустан ни е смешна :x како маже во фустан ми е :D:rofl::P,уште мама да се облече, тато е спремен и готово забавата може да почне:party::party::party:,ве пиззз друшки се читкаме :hug::hug::hug:

На Kaetana, Sunshine_1979, jovana03 и 19 други им се допаѓа ова.
  8. tarantula

tarantula Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    1.280
    Здраво мајки,да ве поздравам.синко спие јасмалку да одморам.Бевме до молот,да го истрчам детево зашто не беше бас фино времево одсабајле.Па така изморено си заспа.
    Ај да си ставам кафица на раат...Поздрав

На stevemila, Mari-Ja, Skorpija989 и 11 други им се допаѓа ова.
  9. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.901
    Допаѓања:
    34.108
    Добар ден на сите.

Денес имаме сонце со минусни температури. Малата јадеше малку и отиде и ги донесе чизмите и вика тао. Мајка виде не виде ајде на тао. Убаво прошетавме 1 час во паркот. Езерцето замрзнато па немаше ниту една птица . Малата нема сила па си седеше во количката и си глеткаше. Јас и собирав камчиња и ги фрлавме толку далеку дури до тркалото на количката:D На мене ми дојде многу убаво како да сум вежбала.
    Малата качи вчера пак тт и морав да и го дадам антибиотикот заради ушето. Така др кажа.Не сакав ама велам не дај Боже да се искомплицира на мене ќе биде маката.

Гравот се крчка. Имаме карфиол и морков кисел ќе се чуствуваме како да сме мк.

@VedaG10 лесни чекорчиња на малото :)
    @barby бели и здрави да ви се забчињата:)
    @Monella ние си збориме мк , таа во градинка учи германски. Не сум сретнала некој што е тука роден и школуван , па и како дете дојден да не го научи јазикот. Иако кога ќе бидат големи нема за жал да ги учат нивните деца мк оти нема да го знаат како нас.Само да се живи и здрави:)
    @danichap ставај и капки за нос .Не солена вода туку Отривен или Rhinoguttae(овие кафените нас ни ја смирија кашлицата и кога спие не рчи толку). Овој пат ништо не дадов за кашлица од сирупи само капки по 6 пати на ден ставав плус солена вода и 2 пати инхалации со солен раствор. За два дена имаше подобрување.
    @LiliBoz зошто однапред велиш ќе се разболи за 2 дена?Немој со таа мисла .Знаеш некогаш сами си предизвикуваме малери.Мојата е често да не кажам нон стоп болна па не велам од градинката е и ако ја пратам пак ќе се разболи. Си велам колку се радува во градинка дома и е досадно.Дете е ќе порасне.Или што кажа др на брза помош во првата година најчесто се болни , во втората помалку , а во третата година ретко.Ќе станат 3 години брзу.Ајде со среќа нека ви е новиот почеток(fingers)

Убав викенд мајки.

На Kaetana, alisijad, stevemila и 21 други им се допаѓа ова.
  10. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.295
    Допаѓања:
    226.871
    Не бе срцка нема стекнато имунитет надворешен мојов. Само сум реална. Воопшто не е песимистички. Го немам мешано со деца а со тие неколку што си има играно и тие биле куќни буви ко мојов. .. Спремна сум психички (fingers)

На Sunshine_1979, mal.ecka, Skorpija989 и 10 други им се допаѓа ова.
  11. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.648
    Допаѓања:
    33.257
    Добар ден.

Денеска ништо не сработив од тоа што планирав.Не нагазија гости од сабајле и стасав само ручек да направам и нешто ситно да сработам.
    Па сега ме фати некоја мрза.Седам на кревет и не ми се станува ни кафе да си направам,а ми се пие и тоа како.

На мм му се јавија колегите од работа ќе се собирале негде на викендица и замина таму.До лани се собираме сите со се жени,а годинава без жени само машко друштво.

Во план ни беше да одиме до чаршија да купиме поклон за снаа ми,утре сме на роденден кај неа.Сама ќе претрчам ќе го оставам синко на свеки или пак ќе земеме утре пред да одиме.Ќе го оставиме синко да се чува со свеки,не сакам да го носиме дете ќе се малтретира до доцна и после ќе кемка цела ноќ.

Колку ми е полесно дека мм е дома.Обврските ни се поделени тој заспива дете рани,си игра или пак ќе земи ручек-вечера ќе направи,додека јас нешто друго работа.Многу ми е убаво си се навикнав да имам голема помош од него,но за жал ќе трае уште 7-8дена.

Одам мајки синко се разбуди,мрза уште имам ама морам да станам.....

На alisijad, stevemila, mal.ecka и 19 други им се допаѓа ова.
  12. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.265
    Допаѓања:
    46.290
    @Ava.84 мислев само мојата повеќе сака во градинка отколку дома.
    Исто, дома не знае што да прави од досада.
    Секоја чест на тој што ја измислил градинката :clap: :D

На stevemila, snegulkata, barby и 4 други им се допаѓа ова.
  13. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.886
    Допаѓања:
    34.312
    Здраво друштво !:)
    Најпрво ви благодарам на сите за честитките, сите оние кои што немате возачка да си положите воопшто немојте да се двоумите (не боли и не е страшно)8).
    Ние добри со синко се бркаме по дома за јадње не става ништо во уста за жива глава, вчера пред да си легнеме се виде со татко му на камерата па кога почна дете цела ноќ во сон да го бара едвај се додржав од маки и толку што ми падна криво да не се расплачам. А тек како ли ќе биде натаму не знам. Сеуште чекам две црти незнам кога да направам тест пак пред една недела беше само една и си велам ајде уште е рано.
    Давајте сове оние мајки кои што се сами дома со децата и како се справиле со одбивање и како да се спремам психички .
    Тоа е имајте убав ден :f:.

На Kaetana, stevemila, azelea и 18 други им се допаѓа ова.
  14. *Лорена*

*Лорена* Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    635
    Допаѓања:
    4.505
    Хелoу,
    петooooooooooooк :)
    Среќни рoдендени, зaпчињa, стoпaлцa, честити вoзaчки и дoбредoјде нa нoвите мaјки.
    Гoтoвo сo рaбoтa зa неделaвa, си тргнaв нaкaј дoмa и се мислaм штo зa ручек. Некoи денoви нaвистинa немaм идеa, a ми се јaде нештo блaгo (facepalm) Кaј мене пмс 3 недели трaе :D Немaм штo ни дa се фaлaм ни дa се жaлaм. Плaн зa викенд немaaaaaaaa. Спoнтaнo ќе се гушкaме. Пoзнaвaм пo oднесувaњевo нa детевo декa му фaлaм, a и oбoстрaнo е. Се нaдевaм ќе биде убaвo времевo пa ќе излеземе нaдвoр нa смoг.
    Имaјте убaв викенд мaјки и дечињa и гушкaјте се.

На Kaetana, alisijad, stevemila и 18 други им се допаѓа ова.
  15. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.532
    Добар ден мајки :sun:

Да пишам и јас збор два, па и три можеби :$
    Значи нашетана сум, од толку што одев дури нозеве ме болат, плус пусти мерак високи чизми да носам, ама баш високи некои 15см, па на крајот снемав и сили, па реков сама доста е, ај да фаќаме патот дома :$ ми се разбистри малку главата, иако сабајлево со магла се разбудивме, аман веќе :| и најбитно чизми и капут купени (poolparty) барав и ташна и елече ама не најдов :( мм рече не се разочарувај наредна недела пак ќе те шетам, ќе најдеш, да имаш за каде и денес купеново да облечеш ]:) :envy:

А бејби бајче :inlove: убав тој на мајка, ти вози го, он си нана или разгледува, само никако да подзастанеш одма радарот работи и почнува да рмџи и кој и да му прозбори им се смее или фаци им прави, ако е буден секако :D
    И бејби дефинитивно има плави очиња, ќе се лепат снајки, ќе има бркање, море и кршење женски срца :u: ^_^

Инаку моментално сум креветче и јадам намаз и кулен, сокот од 2л до мене, кафето и кулирам :emo:

И така денес петок и што дека, ништо не ми менува..
    Ручек немам, не ни мислам да правам..
    Чисто ми е, средено, па едно гајле помалку..
    Само ќе се чуваме со бејби и ќе има тон гушкање :inlove:

Убав викенд на оние кои им значи дека е викенд :D

На alisijad, stevemila, mal.ecka и 28 други им се допаѓа ова.
  16. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.062
    Допаѓања:
    154.488
    Ме потсети на синко мој кога на возраст од 3г некаде пробувавме да сшие во своја соба. Ќе си заспиеше и после накај 2, 3 ноќе слушаш шушкање и го гледаш со јорганчето и перницата стои покрај спална и вика *еве ме дојдов* и ќе се џитнеше меѓу нас да продолжи да спие

На azelea, *Лорена*, Lolipop23 и 13 други им се допаѓа ова.
  17. Belabelinakinder

Belabelinakinder Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2016
    Пораки:
    2.052
    Допаѓања:
    26.313
    Добар ден и од мене се прибравме дома во средата вечер не фати невремето многу се исплашив толку многу врнеше снег што ништо не се гледаше ама битно си дојдовме здрави и живи.
    Малиот ми е настинат носето затнато грлото малку црвено малку кашла докторката рече ако кашла многу сируп .
    Секој ден исти обврски ручеци за мене за синко и тато (facepalm) не се жалам ни поминува брзо времето и онака да имам слободно време немам кај да одам ова ми е исто како во странство :D .
    Од двај чекам да се стопли времето па синко во кола и на шеткајне ма да нема да имам слободно време кај да е треба да почнам со спремање за крштевката . Сала,музика,камермани закажани покани одбрани уште некои ситници .

На Sunshine_1979, karibian, alisijad и 23 други им се допаѓа ова.
  18. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.872
    Допаѓања:
    28.580
    Денот напорен, сакам да заврши.
    Поголемата ќеркичка закачи некаков вирус, пролив, тт 38, силна кашлица... ме загрижува да не фати и бебката. Ама што можам, скоро ништо. Пред некој ден зборевме со ММ како дадата е со добар имунитет, освен кашлица друго посериозно не сме имале... и ете го Марфи ни носи вирусче. А цела есен - зима ни покачена тт ни пролив ни повраќање. Редовна во градинка. Кашлицата ни беше секојдневие и ќе биде додека не откриеме на што е алергична.

Јас веќе заглавувам во монотонија по цел ден дома. Бебката ја изнесувам на тераса колку воздух да ја фати, ама за прошетка уште не сум се осмелила да направиме, оти и тоа кутро со затнато носе е.
    Прегеска со дадата бевме накратко до маркет , колку воздух да не фати и тоа е прошетката за денес.
    Бебката спие, малце потешко се заспавме и се плашам дека воопшто со ова бебе ќе биде тешко заспивањето. Нејќе цуцла, на цице заспива ама само кога е гладна... Во план ми е да не попуштам и со нишкање да не се заспиваме ама кој знае како ќе биде.
    Одам сега да пеглам... даската магично се полни секој ден со алишта за пеглање.

На Seline, karibian, stevemila и 23 други им се допаѓа ова.
  19. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Морав да пишам, колку и да ми се спие и колку и да немам батерија. Другарки не се запоставуваат :!:
    Сите заспаа, јас нормално уште саат време миев садови, па пуштав машина со алишта, на крај еден туш и вас да ве видам.
    Беба веќе цела недела преспива кратко, по 40 минути и после капната за спиење, а само во раце спие. Нормално, јас не ја држам и се буди. Нит ручек припремен, нит дома расфатено. Обично додека спиеше јас готвев за нас и за неа, чистев по дома, прашина, стакла итн. па пиев и кафе дури. Ама, нема више:envy: Затоа денес кога се разбуди по неверојатна дремка од половина час, ја зедов кратко во раце и се опнавме двете на спална, 2 саати спиеше, јас исто дремнав и посче убаво си се изналежав. Убаво било, да^_^ Ручек и зготвив кога стана, само зеленчук на пареа, за месо немаше време. Па и цел го излапа дури :nod:
    Инаку јас на диета, веќе ја претерав и еве спонтано некни станав утрото и реков доста е, ќе слабеам:whew: Издржувам некако, а мм љубоморен дека нема храброст да почне, се нешто дофрла као шо ти текна, ќе се разболиш бла бла бла (lalala) Не слушам!
    @VedaG10 Лесни чекорчиња. Мислам на ист ден се породивме јас и ти:inlove:
    @sunshine2015 Де кажи колкаво ти е детето, да почнам отсега да мерам уште колку имам за да ми биди полесно:D
    @Sunshine_1979 Само убави моменти во новиот дом. Исполнет со среќа да ви биде ..И среќен роденден на малата.
    Ај да одам сега на спиење и сонување. Добра ноќ убави жени :hai:

На Kaetana, Sunshine_1979, Seline и 25 други им се допаѓа ова.
  20. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.730
    Допаѓања:
    45.638
    Добра вечер мајки

Мм во дневна а јас вспална со дечиња,тие конечно заспаа и да ве прочитам на раат

Овие два дена искрено се надевам нема да се повторат :|
    Големата болна,едвај диши, носе затнато,малаксана,кенкава....малиот само плаче :sweat:
    Јас :drunk: а како ли ке ме биде утре?
    Мм е втора па скоро цел ден ке сум сама :worried:
    Маки, маки,маки....

Тој два дена беше слободен и излеговме само за да пазариме
    Едвај и тоа го завршивме

Би пишувала уште ама уморот ме совладува
    @Sunshine_1979 среќен да и е роденденот на Магде и среќно вселување
    @VedaG10 лесни чекорчиња
    @barby да се редат како бисерчиња
    @Monella и ние зборуваме дома мак
    Малата оди во градинка па некако побрзо го совладува германскиот
    Не сум воодушевена што е така ама сигурно во иднина кое ги зборува и двата јазика подеднакво

Добра ноќ мајки

На Kaetana, Sunshine_1979, Seline и 28 други им се допаѓа ова.