Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.648
    Допаѓања:
    33.257
    Добар ден.

Среќни празници Св.Трифун и Валемтин на тие што слават.
    Ние од секогаш со мм го славиме Трифун,една год. ми купи плишано мече.Продавала некоја стара женичка и и биле остамати уште две и му паднало жал и купил едно

Денеска пазник,а јас зедов да перам пердиња и кујна чистев.Морав,пред некој ден избришав прозорци но не стигнав да ги исперам пердињата.

Со душа чекам да дојди недела,синко да го маскирам, да слезиме центар на маскенбал(ако не врне дожд,).

Слатко солено си направив пред некој ден, и си замрзнав две врсти слатки и мојата омилена баклава со ореви и чоколадо.Исто имам и корички од котови кори и крисани.
    Кај нас за Прочка идат дечиња маскирани и му се дава парички.

Мм фати вирус со повраќање и пролив денеска втор ден и знајте како ни е дома,само лежи и офка.
    А сношти вечераше сувомесато,му кажувам дека не треба да јади.Јас не сум знела бла бла...Знајте кај ја помина цела ноќ во купатило.

Толку од мене мајки синко се покако одам да мијам газе.

Вие имајте убав празничен ден со вашите сакани

На vitamina, Lolipop23, Marmarin и 24 други им се допаѓа ова.
  2. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    2.000
    Допаѓања:
    4.223
    не им даваат вода во градинка да пијат да не мочаат многу па да треба нонстоп пелени менување идење до веце кога ми кажуваа мајки не верував ама осетив и на своја кожа

На Annath, Belabelinakinder, kukla21 и 4 други им се допаѓа ова.
  3. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.530
    Добар ден мами :hai:

Леле каква вечер :x абе мислев бебчево никогаш нема да престане со вриштење, вришти завива, се тегне, солзи крокодилски рони, срце ми се распарчи така гледајќи го ;( уште што не направив ама не и не, додека не се извришти и измори не заспа.
    Кој знае вечер што не чека :worried:

Денес денов ни почна со ред мрсули, ред кашлање, ред плачки :sweat: ама умно бебе додека го инхалиравме си гледаше во музичкиот робот и си се смешкаше, душиче мое кој знае колку убаво му идело :(
    Па стопливме вецето и по совет на @sofi2107 инхалација со пареа да му правам и топла вода да пуштам по грпчето, па изгледа убаво му дојде, па само што го облеков заспа и тоа за прв пат во рацете на тато 8) труп спиеше се до ординацијата на докторката, па кога се ококори, кога се возбуди бебе, ги шири очињата и и прави на докторката уууу :D на крај и се налути што шпатула му пикна во уста па кога ја склоца :lol:
    Добри сме, минува најбитно (fingers)

Дојдов дома и добив ветер во грб од докторка на бебе мрсули со аспиратор да вадам :sweat: па кога почна да се жали, вришти, пишти и на крај му олесна, па кога фати да ми гуга, сега спие намирен :inlove:

Од пред малку дознав дека денес било празник, исто ми е оваа година ниту еден не го славиме, ќе думкаме бебе и ќе се молиме епизодана од вчера да нема реприза (fingers)

Моментално сум секако креветче со кафе и бокал со чај до мене, еве типкам, па да комплетирам нарачката за Авон, абе све сакам, а не дека ми треба :smirk:

Убав ден :hai:

На vitamina, M&M, Lolipop23 и 32 други им се допаѓа ова.
  4. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    @emkaemka читам стално си креветче....зошто?:D
    Едно време бев и јас, на мене си спиеше бебе, кога го спуштав одма се будеше додека не почнав да го спуштам на стомак....ако маката ти е иста...пробај...секако ќе видеш околу него да го гледаш и набљудуваш бидејќи е на стомак:)

На karibian, Kaetana, tincemajmunce и 2 други им се допаѓа ова.
  5. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.530
    И јас веќе не знам зошто, се пробав и не ми успева, ако не е наспан е многу нервозен, вришти, одбива да јаде.
    На стомак не сум пробала да го ставам ајде после и тоа ќе пробаме, ако успее ќе те частам (fingers)

На gjoker4e, kukla21 и Igle им се допаѓа ова.
  6. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.291
    Допаѓања:
    226.850
    не верувам дека е тоа. имаат распоред и време кога се менува пелена. Како и да е пелена не се полни од едно мочање. На распоредот пишува 3 пати менување. додуше и 1 час кога седи секогаш со сменета пелена ми го даваат не знам зашто ова вака сеа испадна ...

На mal.ecka, gjoker4e и Igle им се допаѓа ова.
  7. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.967
    Среќен празник на вљубените и на винарите!
    Искрено, не го славам ни едниот ни другиот.
    Баш денес мм е зафатен од утро до мрак, за вино не би на толку апчиња.
    Алал да и е на @Mari* си прославила уште рано, кој нема да треси теписи да е на нејзино место :D

Денес денот го поминав во кујната, овој пат ја чистев.
    За вечера ќе бидат ќебапчиња и некоја паста за мене и синко за да не ја шлакаме одма кујната :)

Времето многу ме нервира, сакам сонце, топол воздух.
    Инаку, времето многу ми влијае на расположението, кога е топло имам и желба за шетање и дотерување а вака сум :envy:

Ај кој е за :smoke: нека повели па да си прославиме на наш начин ;)

Пријатна вечер и убав помин!

На vitamina, Lolipop23, Marmarin и 20 други им се допаѓа ова.
  8. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    1.538
    Допаѓања:
    4.885
    Добар ден мајки. Среќен да е празникот на тие шо слават.

Денес напорен ден, продуктивна бев. Рано завршив со работа, па имав време цел стан да го средам. Ретко е вака порано да завршам и наместо да одморам јас чистев, ама неизбежно беше. Сега си пијам кафенце и си го фатив креветот, мислам дека ни кран нема да ме крени до утре. Освен синко :lol:.

Кога сме кај него, овие дена нешто го мачи навечер. Изгледа како да сонува, се врти, липа во сонот и почнува неутешно да вришти. Едвај го смирвам. Пред некој ден се случи прв пат, вчера пак. Шо можи да е ова се чудам :?:? Супер си беше детето досега. Се надевам само нешто привремено е.

Ние инаку не славиме ништо, имавме и мала расправија со мм, па ни до валентин ми е дојдено, ни до трифун.
    Тоа е мајки, одам да се гушкам со синко :l:.

На vitamina, Lolipop23, Marmarin и 17 други им се допаѓа ова.
  9. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Друшки од моето ништо страшно од сабајле, еве ме чекам на ред за снимање плуќа...
    Wish me luck!
    Бебе цела ноќ само не знам како ќе помине, макар договорив дома да тркнам да го заспијам па да се вратам...
    Колку сум загрижена...

На Lorins, 24.07, elcezelce и 12 други им се допаѓа ова.
  10. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Здраво мајки!
    На кратко да ве поздравам и да одам да чачкам низ интернет некоја занимација да барам. Беба спие, мм долу гледа филм, а и му се налутив нешто, па вечерва не ми е релевантно што прави тој:|
    Му реков тешки, признавам, тешки зборови, човекот е се уште вчудоневиден. Ама тој ми е карактерот, ќути и трпи и после сум ептен пис на уста:devil: Мислам дека во овие 6 години заедно, од коо 4 сме во брак, го немам толку шокирано. Дури ѕирнав и хорор гледаше. Се е понестрашно од мене:D
    Судејќи по горенапишаново, нема ни потреба да го споменувам денешниот празник нели?:wasntme:
    @Mari-Ja Ме стресе бе жено. Да пишиш веднаш штом можеш.:!:
    @emkaemka Се надевам нема погрешно да ме сфатиш, ама сакам да ти кажам да пробаш да го одвикнеш бебо од таа навика да спие на тебе. Мораш, нема секогаш да бидеш достапна и слободна. Еве ние со беба си имавме супер ред, како чибичан ја имав направено. Ама кога тргнав на работа, свеки ја чува и бидејќи беба брзо и се будеше и не сакаше да презаспие, свеки ја чуваше во раце. Свесна дека ќе направи проблем, ми рече знам ќе ме караш и за карање сум. Ете сега дека сум дома на боледување бебе си сакаше преспивање во раце. А кој да готви, кој да чисти итн. Едвај ја одвикнувам полека и сега кога ќе тргнам пак на работа од понеделник, строго ќе забранам спиење во раце. Се знае каде се спие:!:
    Тоа е.мајки, немате нешто посебни теми вечерва, се читаме утре со најновите информации :D
    Добра ви ноќ и мирни бебуши :hai:

На vitamina, Marmarin, Kaetana и 20 други им се допаѓа ова.
  11. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.530
    @BirMelek ич не те сваќам погрешно, првин ми беше мерак да го држам во раце цело време, таман решив да го одвикнам и бев упорна неколку дена плачки да слушам ама ми се случи трагедија во фамилија и многу бев потресена па баталив. Сега веќе го гледам разбира па решив да му помине настинкава и ќе бидам најупорна. Не ми е ни за готвење, чистење маката, па ни за мојов грб, ама ќе искривам дете се во раце, а и нечини толку приврзаност, веќе во ниедни раце не сака да спие освен во моите, во други само ако го нишкаш можеби :wasntme:
    А инаку изнеси го надвор мака нема спие во транспортер, корпа, па и на љуљашка еднаш го ставив на тераса гајле нема, така да може, разлигавен е :D

На vitamina, M&M, Kaetana и 19 други им се допаѓа ова.
  12. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.872
    Допаѓања:
    28.580
    И јас да се надоврзам на темава ,,држење во раце,, (пред некој ден мислев и посебна тема да отворам за тоа).
    А имате метода со која ги учите децата дека не треба да се држат во раце??? Што им правите кога плачат? Ете болно е, ете грчеви кога ги мачат, или едноставно ПЛАЧЕ, што им правите??? Оставате да плачат?

Пред некој ден со мајка ми на оваа тема се закачивме, демек немој сега ова бебе да го научиш во раце. Абре кој го учи, кој од мерак го зема да го држи во раце... та сто обврски низ дома, сопруг, дете, ручек, се чека на мене, баш немам време да држам дете во раце ете така од мерак, или оти нема што да правам. ТУКУ кога плаче, не знам што да му правам. Полесно ми е да го држам во раце отколку да го слушам како плаче.

Идеално е вака - бебе во релаксатор си претка а мама си тера работа низ дома (или дреме на фб или фемина), му се спие на бебе и го става во креветче па му кажува ,, добра ноќ.. и тоа заспива таму каде му е место, му се јаде и му вадиш цице или шише па после тоа пак во релаксатор... Нема грчеви, нема затнати носеви, нема плачење без причина... Е такво бебе и јас нема да го научам во раце, ама моето нити првото беше такво, а за ова ќе видиме (ама нема да биде такво , знам си)

Озбилно, кажувајте методи, техники, штосеви како да не ни се научат децата во раце? Најозбилно ме интересира... Иако јас мислам дека бебињата не учаат нив да ги држеме во раце, а не ние нив...

Инаку @emkaemka точно дека е тешко дете да ти спие во раце, туку како ги минувате ноќите? @BirMelek И твоето држи, тешко е кога треба и други работи да се свршат низ дома а бебе нејќе ни минутка без мама.

А и ова сакав да кажам, нема цело време во раце да бидат, тоа е период од животот толку краток кога сакаат да ги држиме, а потоа кога ќе започнат да одат, ех тогаш нема да сакаат да ги фатиме за раче а не да ги гушкаме во прегратка.

На vitamina, zuto, M&M и 26 други им се допаѓа ова.
  13. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    @snegulkata на место ти е постот.
    Моево бебе од најмало плаче за во раце, де грчеви, де гладно, де гушкање и само во раце цело време. Релаксатор само ако сум до него и занимавам. И сега на 6 месеци, претежно сака во раце, со ножињата свиткани на половиба и виси на мене, го држам со лева рака, со десна работам.. знае да се заигра и сам кратко, но дури и за играње или седење во џампер сака да сум до него. Не се фрустрирам за тоа воопшто, такво си е детето. Повеќе ме фрустрира муабетот не го учи во раце или така си го научила само во раце.|( Да де, молев за во раце да сака постојано и кичма и раце да ме болат нели:o
    Значи нема поубаво од тоа да го држам и да се милуваме и да си играме...ама ништо друго не можам да правам од тоа...
    Или за заспивањето....заспива само со нишкање, ретко со цицање. Мајка ми ист муабет -така си го научила. Легни го и нека спие. Да да, не вришти на цел глас кога го оставам демек сам да заспие. Такво си е детето - дете за во раце. :D И јас бев креветче некои два месеци, и преку ден и навечер.. па полека се одвикна од тоа спиење т.е порасна па не му е најудобно да спие на мене со саати :)
    На пријатели па малото сосема обратно, кај го оставиш таму седи, таму заспива. Ете такво е детето - не сака држење во раце... и така :)
    Според мене бебиња не можеш да научиш во раце или не, но на @BirMelek е веќе девојченце што разбира и да сум во нејзината ситуација исто би се лутела што така ја учат.

Последна измена: 15 февруари 2018
    На vitamina, M&M, Kaetana и 19 други им се допаѓа ова.
  14. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Јас ке ви кажам мое искуство за држење во раце. Прво дете да плаче, а јас да го оставам за да не го учам во раце не сум правела. Некаде имам читано дека до годината секое плачење им е од потрева (умор, болка, желба за блискост, глад) а не од размазеност. Колку држи тоа не знам, јас така правев.
    Првото дете ми беше се во раце. И јас му бев креветче како @emkaemka кога спиеше преку ден. За чудо па ноке спиеше во креветче цела нок без будење. Значи на првите знаци на умор само ке ми спуштеше глава на мое раме и кома. Јас ке седнам, ке си одморам, тв, телефон уживанција, ке се наспие тој, ке одморам и јас. После два саати ке го спуштам, ке му зготвам, ке јадам и јас и ке стане. И двајцата орни за нова тура чување. И тоа време толку брзо помина, сега оди земи го така.
    Е сега второ дете, хаос за спиење. Му се спие, кенкавица, ништо не му се погага. Во раце не заспива, со нишкање јок, ај со цицање по сто обиди ке дремне 20 мин и пак се буди, и пак не е наспан и е нервозен. Повеке ни трае заспивањето, него спиењето. Не сака глава да спушти на мене, па незнам. Би го држела радо и 3 саати само да врзе толку сон. Па ако нервозен за нешто друго ( затнат нос, заб и сл) да може сите по ред би не исклоцал дома, а не да се гушка со нас. Викам нас зошто и мм исто држи во раце.
    Со носталгија си гледам на тоа како првово си наогаше утеха, креветче, мир, топлина на мене. Како држењето во раце ми беше решение за секој проблем, и ми фали многу.
    А за работата низ дома ми е гајле да ви кажам искрено. За нас готвиме од вечер, за бебе брзо се прави. Се друго може да чека дур се прибере мм. Јас и онака кога сум сама со децата чувам само деца, играм и ранам, ништо не пипам. Тоа е мој избор. Сакам да сум со нив на под и во игрите.

На vitamina, M&M, Kaetana и 21 други им се допаѓа ова.
  15. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.231
    Допаѓања:
    70.713
    Море со децава никако е човек

Моево уште од мало не сакаше в раце, ни ден денес не сака гушкање ни близина, се опира... И во спиење да го гушнам ми ја турка раката... :|
    Епа мене ми фали тој момент, да го држам в раце и да го толчам од милост...
    Заспива со цицање, па ај одбиј го сега да те видам, сам навечер крева пижамата и си цица :x
    Секое дете различна приказна, и вака и така растат со брзина на светлината, а секоја мајка нека го прави она што мисли дека е најдобро :hug::hug::hug:

На vitamina, M&M, Kaetana и 23 други им се допаѓа ова.
  16. kristii

kristii Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2010
    Пораки:
    1.650
    Допаѓања:
    1.707
    Здраво мајки.Ве читав последните па решив да ве дружам почесто и овде. Денес денов цела ден со гости ни помина,малце надвор излеговме во снегот,бебка неможеше да ги отвори убаво очината од светлината од снегот,на сите слики полу замижана ми беше. Во врска со празникот што би рекла една другарка,што прославувавте денеска св.валентин,св.трифун,св.лига на шампиони или св.ништо.Ние последното,програма на тв нема цела ден за фудбал,и другите две слабо ги празнуваме. Бебка моја конечно заспа пред пола час,пишував во друга тема дека имаме проблем со спиењето.Кога беше малечка сите ми викаја не ја учи со нишање да заспива и ја научив легнати да цицаме,но таа се буди неколку пати додека се успиваме па пак мора да сум до неа цело време.Муабетот ми беше дали враце или на цице или со нишање овај период дур се малечки мора да помине некако,додека не дојде време со збор да се разбираат дека треба да легнуваат да спијат.А врмето брзо врви затоа уживајте. Толку од мене,бебето спие,мажето спие,јас да прочитам неколку страници од книгата и заспивам.Добра ви ноќ.

На vitamina, Kaetana, gjoker4e и 14 други им се допаѓа ова.
  17. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.530
    @snegulkata спие со мене, не прави проблем ама да ме осеќа до него :)
    А денски кога е буден најчесто си лежи сам и си се занимава, ама па малку е буден сеуште од 4-6ч..

Инаку мирна вечер :whew: се успа во 22ч, нити вриштење, ниту плачки се слушнаа, моментално за цице прв пат се разбуди и пак е кома :rock:

На M&M, Kaetana, gjoker4e и 13 други им се допаѓа ова.
  18. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.194
    Допаѓања:
    124.749
    @snegulkata си сака бебуш внимание , топлина, се осеќаат сигурно. Не го оставам да плаче. Баш скоро читав -мислам и Реин имаше постирано, дека бебето што се остава да плаче понатаму во животот има последици ( агресивно е, нервозно итн...)... Што разбира мало бебе? Му треба само прегратка:) И мене ми ги кажуваат тие муабети немој во раце. Мислам дека горе долу сите сме имале период кога бебуш ни бил во раце. Моево беше така за преку ден. А го ставиш во лреветче да спие, почнува да прета, се вознемирува, ококорува очи. Ама ми беше побитно да е наспан. Сега дојдовме пак до фаза да си спие сам .

Мајки конечно да пишам.
    Да се пријавам дека сега сме добри и нека остане така....
    Со бебе сега низ многу интересни фази сме:) Дојде периодот на ноже во уста:) Не го вади. И со чорап да е , гимнастичарчево нема гајле. Цело време го затекувам со мокри шпихозни и чорапчиња. Се врти и крева газе , изгледа се спрема за лазење...Друго, се разви таква љубов меѓу татко и син, кога се враќа од работа буквално го гали и гушка:) јас не сум битна :D

Будни сме од 5ипол, вежбаме од еден крај на спална на друг:D Се надевам ќе презаспие бар уште 40 мин.

На vitamina, Kaetana, Capricorn Taurus и 25 други им се допаѓа ова.
  19. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.391
    Допаѓања:
    37.553
    @snegulkata 9+ сме и се уште го држам во раце! И ќе го држам и мислам дека со тек на време ќе се намали тоа односно гледам дека се намалува неосетно, постепено. Сум трпела за во веце со саати ама сега гледам како да ме разбира кога го ставам во џампер за да одам до вц и не плаче.
    Јас сум за до 40 дена држење 24/7 во раце. Се водам според бебето. Само еднаш во животот е бебе. Кај и да е нема да сакаат да ги пипнеме а не во раце да ги држиме.
    Набрзина пишав ради муабетот ќе се надоврзам покасно пак.
    Имајте убав ден

На tincemajmunce, 24.07, elcezelce и 15 други им се допаѓа ова.
  20. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.291
    Допаѓања:
    226.850
    :coffee: :coffee: :coffee: :coffee::coffee: :coffee: :d: :d: :d: :d: :d:
    Не гледам ништо пред мене. Синоќа беше прав хорор најјак до сега. Ќе ви пишам да оставам дете во градинка, ако не заспијам некаде по пат |-)

На Monella, gjoker4e, tincemajmunce и 13 други им се допаѓа ова.