Здраво од спанките Сенгулка и Бебката моја! Од полноќ до 12 спиевме (до пред 2 часа) , со една пауза од 30 минути кога ја спремав дадата за во градинка! Не сум нормална и јас, спијам како новороденче . Се будеше за цицкање, не паметам колку пати, ама цица кратко па пак спиеме. Презадоволна и наспиена... засега. Велам засега зашто знам дека нема се вака да биде, ќе смени бебката па и јас со неа! Важно засега уживаме во сонот! Инаку сега пак спие, со бели звуци во позадина, во релаксатор ужива... Уживам и јас со кафе . Кај и да е е дојде големата од градинка па и со неа да се занимаваме малку! Добро ќе биде ако налета некоја баба да и ја оставиме бебата а ние пак прошетка да направиме со дадичката! Во сабота ќе се пее молитва, не знам како е адетот ама такава молитва на 40 дена од раѓање на детето што се пее. Има овде нешто што треба да носам во црква? Некој адет? Пари се дава? Друго нешто? Друго се едно те исто, ММ на работа до вечер, дадата во градинка, јас и беба дома. Сакам пролет, сакам сончево време и расцветани дрвја, сакам да се ослободиме од зимската облека... и да шетаме во парк!
Zdravo i od mene, Malata kaj i da e ke se razbudi pa da pisam zbor-dva. Sekojdnevie ustvari,sto da pisam.Denes mi se vide matno vremeto i ne izlegovme ni do dvor.Neka e ziva i zdrava ama pocnuva da fakja nekoi losi naviki-vika,ne me slusa sto zboram,place ako ne ja zemam i kaj i da e samo po mama vika. Vcera nekako mi pukna film od site.Majka mi se nervira sto ne otidovme na Procka,a tetka mi (oti ona go sredi nejziniot zivot) ,pa sega go sreduva mojot pa se javi da kaze kako majka mi kacila pritisok,pa zar ne sme mozele da otideme.Domasnive tuka mi kazuvaat "pravila i propisi" i kako supata bila zdrava(ne vikam ne) ama i vikam nekolku veceri po red samo toa vecera i ako de,sto imalo vrska.Neka jade sekoj den supa....I vikam aj ti jadi sekoja vecer supa i molci I da ,medicinsko lice na svoeto 14-15mesecno bebe mu dala salamce da se ucelo se da jade Vikam bravo,jas ne davamI vikam sekoj neka si odlucuva za svoeto dete.Na kraj i svikav na malata i se skarav so mm.Si legnav ..... Lugje ,kakov karakter labilen sum,se mi vlijae.Sega tri dena se nerviram sto ne mozevme da ideme kaj moite(stvarno sme na 0 so finansii),barame pari od negovite,luta sum sto ne razbiraat deka nemam,luta sum sto ovie drugive imat finansii pa na nekoj nacin mi pravat da sum im dolzna....I luta na site ....(znam ,do mene ke da e problemot).Pa na kraj patat mm i kerka mi i najvekje jas.Se gleda deka sum vo PMS(iako mene sekoj den mi e takov). Inaku tatko mi gi cuva vnucite (masko i zensko) , i za jadenje,spienje i wc.Svekor mi ke dojde i ako imam nekoja rabota (da pruzam alista nadvor ili da spremam za rucek) i celo vreme ke stoi do mene so malata ili ako sum nadvor samo ke vikat so nea po mene " mamo ajde kaj si".....Poveke mi go kacuva pritisokot.......Ne e samo finansiska pomos,nekogas 1saat za mene e ko eden den.I sfativ (oti ziveev vo zabluda) deka jas sama ja cuvam.Maz do vecer na rabota,cel den a starite ednas vo nedela na 2-3h ja zemat,drugite denovi idat na gosti sekoj den... Aaaa zbor-dva demek-otide cel referatUbav den
Имавме планови за неделава, гости, молови...ама многу се исплашив од вестите синоќа и од вирусиве...Дали има во план некоја феминка денес да шета во мол, дали е паметно ние да одиме?? И сакав да прашам дали мајка која дои смее да пие електролит? Синоќа на работ бев, но среќа бебе рано заспа. Си велам како да знае дека не можам веќе. Ноќеска како и секоја ноќ кенкање, плачење, цицање, но сите тројца сме се наспале. Веројатно навика. @flower30 не ти е лесно. Ме потсети на моја свеки со тоа ајде мамо кај си. Ја во вц она вика ајде мамо кај си ајде мамо водичка да ми дадеш сега мама вода ќе ти даде мамо г...о назад ми се враќа мислам хахах. Нема поубаво од сама мајка со бебе. Другите повеќе одмагаат отколку што помагаат. Кога одиме кај нив на гости ден два три им викам нема да бањаме бебе. Овој пат го избањавме и свеко вика да отвориме врата топло било. Абе ми идеше на место да го задавам. Не можам да ги смислам, не сакам да ги видам, и еднаш годишно мн ми е. Некои денови ми се здосадува. Денес не е тој ден ама онака ми текна. Стани, легни и се едно исто. Раскревај, миј садови, машина, суши, здипли. У пм ми иде некои денови. Па капак на мм му викам одмори па да го почуваш. Ми вика заш имаш некоја работа? Ми се стемни. Не викам онака реков не мора. А сакав да седнам кафето да го испијам. Од сабајле тој две на раат испи нате нат, а моево еве го до мене од 10.00 сварено.
Da vo pravo si,sega sfakjam deka e najubavo sami.Oti site imat nesto da ti kazat,da ti solat pamet-site znaat se samo nie majkite nisto ne znaeme.I najjak moment koga napravila nesto loso i jas i se karam i pocnuva da place i mnogu im e tesko ,srce im se kine sto placea jas sto sum ja rodila,demek ne mi e gajle,losata sum ja Inaku i mm e isti(pr.sega li mora da peglas,peglaj utre koga ke bidam na rabota) .....Aiuuuuu ke zemam site ke gi otepam
Ама многу сте ги разгалиле маживе. Ко вие од дома да си ги донесовте децата. Малку построги треба да сте. Мојов коа ќе се врати од работа му го предавам бебето и јас одмарам. Па не сум од челик и мене ми треба одмор и релаксација.
Mm e mnogu dobar i mnogu me saka ,ama....Cel mesec sekoj vikend se karame deka ne mi pomaga okolu domasnite raboti,nisto.....I ne vroduva trud ,osven sto vikendot ni e unisten.Ke se smeni valjda....ili pa ne
@flower30 да сум на твое место ако видам со муабет нема резулат, преземам подрастични мерки. Ручек ако си напраи ќе јаде, алишта ако си испегла ќе си носи. Ама ич не би се замарала околу него и неговите потреби, ако него не му се замара со моите потреби и желби. Во животот колку ми дале, толку ќе добијат и од мене.
Така е. И јас едвај да заврши мм со работа и он превзема. Поготово кога бебе сака во раце повеќе. 2-3 часа може да се најде. И така после заспивање и целодневен ангажман е на мој грб. Па и времево килаво.
Еве може и срамота е да признаам ама јас вц немам исчистено од кога сме во брак. Незнам ни што средства се користат. Тоа си е негова обврска. Можам огледало да избришам, фиоки да средам и сл. Со тешки хемии не работам. За останати работи заедно. Еден усисува, друг поминува со џогер. Еден прашина брише, друг во кујна средува и за 40 мин ние сме направиле мини генералка. И после излегуваме и шетаме. Е сеа маж ми незнае мн ручеци да праи. Ама знае да купи или нешто основно да спреми. Стварно не е фер, ништо да не работат по дома, па ни свое дете да не си чуваат. Ко ние жениве да сме од железо направени. Ама некогаш сами сте си криви за тоа. Јас гледам по мајка ми. Она цел живот се сама може да напраи и затоа сеа здравјето и трпи. Јас у старт си кажав слугинка на никој нема да бидам.
Мм во се ми помага. Средување, готвење, облека, го чува бебе да се избањам... Не смеам да се пожалам. Ама не знам прееска што му текна така да ми рече. После се понуди да го чува да го испијам кафето ама му реков дека не сакам. Па бебе заспа го испив кафето па се смиривме да ја искористиме дремката на бебе хахах Цело време се жалев по форумов но сфатив дека спаѓам во поодморените мајки. И понаспаните или навикнати на ноќното будење. Сакам нокти и фризер. Едвај чекам да пишам дека сум била. И масажа. Имајте убава вечер мами. Добра ноќ. Сакајте ги своите најмили. И секогаш нека ви биде на ум дека пред се да сме живи и здрави. За ненаспани ќе се навикнеме. Побрзо да оздрават сите дечиња. Ве гушкам. И денес доев на јавно место, во мол, и сите попреку ме гледаа, не ми се причини така беше, ама не ми беше гајле.
Издржи мајче! Се ќе биде во ред. Остани смирена. Подобро ли е? Ќе помине се како сон, ќе пораснат деца. Ја имаш нашата подршка. Пиши пак како сте. Навистина ми е жал. Издржи, биди силна. Ќе помине се.
Blagodaram da sega e podobar kaslicaya skoro mu e smirena mnogu malku kasla ama ke polezime uate nekolki dena se trudam da sum smirena moram od suga strana srce mw boli za drugite decinja doma
Денов вистинска лудница. Дома цел ден.добро малку ги изнесов до надвор но не е тоа тоа.Плус малово затнато.А и батко му само го закачка.Дури се мачеа да заспијат и не можеа и едвај ги додржав до 20ч и после кога збеснеаја уште толку мн рипат фрлат играчки ту се смеат ту плачат.Глава ме боли ми пука и во стомакот ме боли но од нервози и слаби нерви.Уф леле дали ќе издржам јас???!!! А и сабајле докторкава ми вика:А ти надвор да не ги изнесуваш па нонстоп ти се болни,седете си дома не одете никаде!!! И јас цела ваква резултатите од брисевите во четврток. Само се молам на бога да ми даде сила и трпение и здравје на децата ништо друго не сакам. Утре одам да си ги земам тие апчињата на природна база за смирување или што друго да правам... еве заспаа се предадоа конечно а каква ноќ ќе имам долга најверојатно само мирна да е .... Мајка ми е болна кашла но и моиве кашлаат утре здравје ако не е на работа ќе купам една маска и децата и ги носам пола саат саат а јас глава да одморам.ќе полудам веќе мислам и дека веќе натаму одам... Сакам да помине времето побрзо Сакам да пораснат Сакам да ми бидат здрави Сакам да бидам нормална без нервози стресови Сакам,сакам..многу сакам нели И сега сакам мм да е тука до мене и да го гушнам колку мн ми недостига ооффф Добра ви ноќ мајки и мирна ви ноќ....
Еве ме и мене, одамна не сум пишала. Обично навечер појќе имам време ко ќе заспие бебе, денски можам само да читнам набрзина. Денес животот ми се скрати, уште не можам да си простам. Бев до кај другарка, на 2 мин со кола живее, нѐ зеде мм за назад и ајде реков за кратко не го врзувам во транспортер, така го ставив на седиште назад и седнав до него. Ужива да спие в кола, па и сега одма дремна, дури се свртив бебе падна. Мама секогаш ми вика 16 отворени ама јас... Кога сум писнала, одма го зедов, поплачи малку и пак заспа. Уште толку се исплашив па дома го разбудив, за 5 мин ете го пак заспа. За пола сат се разбуди, му викам на мм да го носиме на лекар. Го гледам нема ништо на главчето среќа капа носеше па почна со сите да се смее, ми вика нема ништо чим е весел. Ама јас сепак си поплачив и си се нервирам шо некогаш сум ко изгубена, ко неспособна да си го чувам сопственото дете. На сета мака со носето затнато уште ова ми фалеше. Ај за инхалација сака ко ќе му прам, дури и сам си држи со рачето ама ко ќе дојде за влечење мрсули вришти, мафта, плаче со сета сила абе ужас. Вечерва едвај со лажење со играње успеав да му извлечам се шо му сметаше цел ден. Еве заспа после пола сат нишкање, си го изнагушкав си поплачив пак и го ставив во креветче. Само се молам да е добар ноќеска да не ми крени тт. Друго се е стандард, шо да се прави со мало бебе на вакво време. Планираниот викенд пропадна зошто уште не е оздравено, па и визита му е на свекор ми и толку одморот од мм помина замина, ништо не заврши работа од планираното. Му викам секогаш за џабе си ги трошиш деновите од одмор. Иначе не кажав дека се ишишав, пола коса замина ама сите ми ја бендисаа вака пократка. И долга си ја сакам ама и вака ми е уба. То е шо сакав да кажам, ништо паметно во овој пост, можда па наредниот. Добра ноќ мајки
Многу сакам почесто да пишувам на темава а не само да ве читам ... ама тоа е, малку време останува. Машини пуштени, дете спие, маж чита книга а јас си одмарам со нозе кренати на маса Деновиве се стандардни. Сабајле стануваме, јадеме, го испраќаме на работа маж ми и ние почнуваме со бањање, облекување па после јас седнувам да поработам малку додека дете игрА, па се шетаме и после дома. Многу е интересно малово, ќе му текне на некој и бара да се јави и им зборува по нешто на телефон...смешки. Имајте мирна ноќ сите
Еве ме и мене рат да си пишувам маже спие кома е почна со работа турбо ми фали кога беше дома и ми помагаше вчера му беше роденден па торта направив поклон не купив нема кој да го чува синко свекрвата е грипосана а времево не чини да го носам со мене. И синко спие по цел ден сме сами денес си играше на земја на подлога па почна да се врти смешки е па се изнаигра и му се смачи па си легна го кренав и заспа . Друго не знам што да пишувам ми фали друштво многу ги мразам деновите кога маже е цел ден на работа не можеме никаде да излеземе ама тоа ова година ќе ни биде многу напорна и со многу трошкови ама само за убаво да е ајде сега да си легнам доста е
Добро утро Јас на брзина да ве поздравам Деновиве ми е лудница по дома,деца полудеа Едно ако заплаче другото автоматски се активира Големата е невозможна, нескротлива, дива... Тантруми ли се што ли е,сакам само побрзо да помине ова Има скок некој близу 2 годинки? Лудило.... Мм вчера и денес слободен и освен за пазарење никаде не сме излезени Бевме само во Лидл,малата стоеше пред машината за сечење леб и чекаше некој да сече леб за таа да игра мрда ли мрда со газот Каде смешно,каде ќе се нервираш дека не може багер да ја помести од таму Мали и тој со бубачки,гладен,нервозен,и кај него скок во развој... ПолудеЌу За помагање од мм слабо периодов се додека не ми се спојат жичките, тогаш е многу фин и добар И јас мислам дека обврските треба да се поделени подеднакво,посебно кога се работи за деца Тој работи,не очекувам нити сакам да ми се мотка околу чистење и средување ама за деца да И тој е родител колку и јас и треба подеднакво да се грижиме за нив Понекогаш знае да ме изненади со ручече ама ретко Толку од мене мајки, одо ја