Не е чудно, знаеш... Некои едноставно не нашле соодветна партнерка, ама тоа не би требало да е услов за да немаат поколение... барем во денешно време.
E ova e veke stvarno diskriminiracki i bezobrazno zatoa sto na single zena i ivf moze da i plati drzavata,t.e. da i dade vaucer.
Секој кој сака да има дете, треба да има право на тоа, без оглед на начинот како ќе го добие. Во време кога ни е достапно се, ние уште затуцани... И додека некој таму раѓа и ги остава децата, друг копнее по дете.
Васка Леонтиќ е еднороден родител и со гордост го потенцира тоа Сега ги разбирам сите мајки и имам поголема емпатија за разлика од претходно кога не бев родител, особено за оние што се еднородни родители. Ова во последно време често го именувам и споменувам бидејќи има голема разлика и не е исто кога се вели самохран родител и еднороден родител или еднородни семејства – потенцира Васка. – Не е страшно, ниту тешко да се биде еднороден родител и мајка на 50 години. Страшно е кога заедницата во која живееме и општеството и институциите не се подготвени за еднородни семејства, ниту се зборува за нив. Оваа тема прва ја започнав во јавноста со отворениот пристап за мојата одлука, а најстрашно е што не ги препознава потребите на многу родители како нас, а не има многу. Изненадени се зошто реагираме на нивната неподготвеност, а кога принудно ќе им ја објасниме ситуацијата, воодушевено реагираат што сме го направиле овој чекор и тогаш следува браво за храброста од страна на женскиот пол. Но не е истата ситуација и со машките соговорници, тие што имаат смелост да продискутираат ме прашуваат зошто и се многу зачудени, просто не им се верува – додава Васка.
Моја сега познаничка, а порано другарка ми имаше зборувано дека ѝ е преку глава од заглавување со недостојни и несериозни мажи. Сакала деца, ја газеле веќе годините (36 имаше) и ќе направела некоја таква процедура. Не морало да заглавува во нефункционални бракови за да стане мајка, и сметаше дека сама повеќе ќе ужива во мајчинство. Бидна што бидна после 3 години ми кажа дека е бремена. Јас дека бев блиска со неа ја прашав како поминала процедурата. Она се изнасмеа, вика бесплатно, од бившиот дечко било бебето, непланирано, но сепак и се стоплило срцето кога видела две цртки. Дури рече дека ѝ олеснило што имале раскинато 2-3 недели пред да дознае. Не се венчаа, човекот сакаше, таа не. И сама си го гледаше малото. После 1 год гледам и второ родила, но не знам што и како, знам само дека е сингл и со две деца, сама си ги гледа.