А колку книги има за овие предмети,колку време можеш да се спремаш пред колоквиуми и испити ,дали е тешко на испити,може ли да се постигне со редовно учење? Ме интересира пошто сега сум 4 та и планирам да се запишам на медицина но многу ми е страв и затоа прашувам
Овие предмети за кои ти е страв се најмал проблем, вака да те утешам Инаку, хемија и двете биохемии има по еден практикум и една книга (за двете биохемии уствари истата книга е, огромна е па се дели на половина за биохемија 1 и 2), плус покрај книгата за одредени теми требаат и дополнителни материјали, по десетина странички, кои се или извадоци од друга литература, или се напишани од професорките за дадениот материјал. Биофизика во моја генерација ни предаваше професор од ПМФ. Сега веќе неколку години има откако тој професор си замина во пензија и сега биофизика спаѓа под некоја катедра од медицински, ама не знам да ти кажам ништо во врска со тоа. За учење и постигнување тоа не знам, индивидуално си е кому колку време му треба да научи.
Фала многу.Мене поточно ме интересира дали има многу задачи за решавање а за теорија не ми е проблем.
Практичните тестови по хемија и двете биохемии се задачи да, од практикум е целиот материјал. А теоријата преголема. Се учи од неколку книги. Физика исто на колоквиумите има по некоја задача, во главно равенки , формули да препознаеш по закони и сл.
луѓе дали ќе се преживее хистологија и ембриологија ? и ако може некој од постарите за помош како го изучивте овој предмет и што правете за да го сфатите како шо треба. благодарам многу
Мене ми беше ок предмет. Го тупат детално да али шо знам, у се треба логика поготово ембриолошките делови за да го сфатиш, иначе на памет тешко. Премногу детали се и се забораваат.
Ова ако не се преживува, што ќе остане за понатаму. Баш фино предметче е, има што да се научи, а за понатаму, особено за патологија, ќе ти треба. Пробај да црташ и дијаграми да си правиш додека учиш; јас и ден денес се сеќавам на цртежите по слоеви кои си ги направив за кожа, око и уво, ептен ми беа од помош А да, и сликај директно од под микроскоп - излегуваат убави слики кои ќе ти служат при учење дома.
За што поконкретно? Можеш и тука да пишеш, можеби мислења од повeќемина ќе добиеш, а ако сакаш пиши ми лп
Малку порандом прашање, но ќе не носат ли на екскурзија негде низ Европа? Слушам на другиве факсови ги носат, мислам во трета.
Dali ako ne polozis anatomija 1 i histologija 1 nemas pravo da gi polagas anatomija 2 i histologija 2?
I dali ako padnes anatomija ispit mozes da go polagas vo leten ili mora odma da se prezapise isto i histologija?
Имаш право да ги полагаш колоквиумите од 2, ама мора прво да положиш испит 1 за да пристапиш на испит 2 - ова важи за сите предмети, не само анатомија и хистологија. Ако паднеш анатомија 1 испит во јануари ќе го полагаш во јуни, ако и тогаш не го положиш ќе го полагаш во август. Ниеден предмет не се презапишува после само една сесија, сè си има убаво објаснето на страната на МедФ, и сесии и условни предмети итн., само отвори и разгледај. П.С.: совет - не пишувај коментари еден под друг - имаш копче "редактирај" ако нешто си заборавила да допишеш
Zdravo feminki, jas sum nova na forumov i se zacleniv specijaln za da ve prasam... Dali moze medicina da se zapisam vondredno??? Ve molam kazete... zivot ke mi znaci! I ako moze koi smerovi ?
Тригодишните студии (за медицински сестри, логопеди, физиотерапевти и рендген техничари) имаат и опција за вонредно студирање. Општа медицина може да се студира само редовно.
Има има, само заинтересирани нема, секоја година не се береле ни 10 души па најчесто во толку мал број ги приклучувале со други факултети.