Дали има некој што студира медицина во Тетово да ми каже што како учат, на кој јазик се предавањата дали има сега на македонски?
Не би ти препорачала да студираш во Тетово.Моја блиска другарка се запиша лани и помина лош период на адаптација.Прво како пречка се предавањата на албански,книги,на колоквиум добиваш тест на македонски,но верувај дека се дискриминирани студентите кои не зборуваат албански.Запиши се на УГД,подобро решение.Не е медицината секаде иста,ова е најважна гранка за човештвото,бирај место каде што би научила,а не само да поминеш.Имај низа на успеси,каде и да се запишеш!!!
Ако си сериозна со студирањето медицина, тогаш УКИМ. Имаш и во Штип, ама студентите од таму не ги сфаќаат сериозно. Знам пример каде девојка која завршила во Штип со висок просек, била одбиена за работа во Скопје. Сигурна сум дека и со Тетово е истата песна. Знам дека таму завршуваа оние што се веќе вработени, па да останат на работа или да добијат повисока плата мораа да имаат диплома. Е сега, ако немаш просек, запиши во Штип па наредна година префрли се во Скопје.
Колешке, лани професорката не додаваше воопшто поени за предметот вовед во медицина, но за промоција пишуваше повисоки оценки. Сакаа да го поништуваат, но таа не им препорача, поради тоа што се полага комисиски.
Јас на испитов имав максимум поени, 50, па ке пробам сепак ако може да ми даде барем плус еден од присуството што ми фали. Сепак ви благодарам
Или побарај ако сака да ти даде семинарска да напишеше за дополнителни поени. А не те разбрав како имаш максимум на испит па 9ка нели е тоа 10ка?
Па испитот носеше 50 бода, јас ги имав сите 50 но нели за отценката собираат од семинарската по групи што ја работевме, од вежби и присуство на предавања и од кололвиумот, па се вкупно ми се собраа 92 бода од 100, а од 93 почнува 10ка..
Aha znaci fintata so seminarska propaga. Nisto prasaj ja. Nisto ne gubis mozes da dobies samo. Jas za nea imam ubavo mislenje.
Воопшто лесно поени не дава. Личи ко фина и може стварно е, ама за оцена кога треба да пише слабо. Џабе и семинараки и присуство за промоција.
Присуство никој не ти гледа за оцена. Сите знаат претежно апаратчињата или се расипани или еден куца по 10картици. Така да ако си укуцан не значи си бил на предавање. Инаку за поени зависки како ќе ја фатиш. Ама јас што сум видела излегува во пресрет.
Мене и на некои други од генерација не ни се најде. Дури не не прими на консултации и покрај тоа што отидовме во време за тоа. Сега повторно имаме социјално законодаство, изгледа пак со неа и Дончо.