@Esvaldona Ако ти е преогромна желбата за медицина,аплицирај штип а во втора година одма префрли се скопје ако ттоа ти е целта. Ма да имав мозок пред шест години каква медицина... Да имаа моите малку повеќе финансии словенија ќе си одев медицински барем немаше залудно потрошени годините да ми се. Јебига.
Разбирам дека си нервозна и разочарана, меѓутоа некои критики не ти се на место и веќе ја премина границата! 1. Математика и физика во средно медицинско се на основно ниво, впрочем тие се доста неопходни понатаму за физиологија, хемија, биохемија. 2. Се согласувам до некаде дека принципот на кој факултетот ги селектира студентите моментално не е доволно специфичен, потребени се интервју, приемен, есеи, едноставно повеќе начини студентите да се докажат дека се квалификувани, но ајде кажи ми како мислиш ТИ да се докажиш дека те “бива”? Мора да постои квалификационен процес врз основа на БАЗИЧНИ НАУКИ(хемија, физика, математика, биологија), кои се база/основа за се понатаму! Не ги селектирај информациите шо ги презентираш, во Америка има страшна конкуренција и има повеќе нивоа: есеи, препораки, MCAT, интервју, а за да стигнеш до тука потребно е да завршиш 4год факултет од некоја базична наука! 3. Хемијата шо се учи на мед.ф. е основа за биохемија, физиологија, патофизиологија, фармакологија и сл., остај то е на основно ниво со прелесни задачи, упростени и одбрани. Тоа што студентите како тебе рипаат, се бунат дека е претешко, е скроз не основано, едноставно треба малку труд и концентрација! Слободно провери Словенија, на сите факултети каде има природни науки во курикулумот учат на исто ниво(и на медицински, биологија, физика, хемија) и е многу напредно! Исто и за биофизика, есенцијална за физиологија, отвори во учебникот на Gyton по физио па ќе видиш дали нема примена. Не можиш без задача да решиш ти да го сфатиш процесот тоа е принципот на кој функционира, а доцентот е еден од најдобрите проф на факултетот со трудови во списанија со највисок импакт фактор каде што и Ајнштајн објавувал, и страшно го упростил предметот со неговата скрипта во која концизно е се објаснето како за 1год средно! Голем дел од средношколците особено оние од стручните школи несоодветно се припремаат за факс, сите спијат до 4та и после ќе им текне дека немаат поени и ајде мајка се во последен момент, спремања и сл, ја спомена Америка, ма Америка илјадници светлосни години е понапред од нас и во средно и на факултет. Таа ангажираност, инволвираност, труд на средношколците.... затоа едвај можеме да конкурираме на нивните факултети, не сме достојни, чест на исклучоци!
Имам високи поени така да сигурна сум дека сум примена на медицински во Скопје... Но вчера и денес некако се каам што се запишав медицина и некако посакувам да се запишев аналитичка биохемија и применета хемија на природно математички... навистина сега незнам што точно сакамм.. сакам медицина да... но се плашам и тоа премногу како ќе успеам толку материјал да научам како ќе успеам 6 години да ги поминам исклучиво само во учење...Некои по искусни ако може да ми кажат вреди ли толкуу многу труд толку многу потрошено време и толку многу учење на медицински факултет за по 6 или можеби повеќе да бидеш дооктор?
Ne znam sto da ti kazam,zavcera si dojde tetka mi od medicinski i rece deka koga pominuvala niz hodnicite na institutite i dvorovite se prisetila kako studirala i kakvo maciliste bilo toa so godini paganja na ispiti i do kasno ostanuvanje na fakultet od 08 do 13 predavanja od 15 do 18 nekogas vezbi i od 19 ucenje do utre sabajle 2,3 h spienje sekoj den pa mi rece da ne kukam sto ne me primile bidejki smeta deka zaludno si go potrosila vremeto na fakultetot a doktor na nauki e po medicina i plus nigde deka ne se priznava ,ok mozda samo vo germanija i toa jas koga bev pred 7 meseci vo germanija sega veke i ne primaat doktori bez minimum C1 ne e kako porano B2 nivo plus nasite doktori ziveat daleku patuvaat so metro od 5,30 h za da stignat vo bolnica i tamu gi imaat za sluzavki bez razlika dali si postara osoba ili ne.ali se razbira te primile ja sakas medicinata i izodi go toj pat koga go posakuvas.Sega vo germanija i evropa aktuelno e mladi da se zapisuvaat uste od 1 godina uste vo sredno ucat germanski od mali jas zapoznav 2 od bosna i od 1 sredno ucele jazik pa uspeale da se zapisat vo Ulm na medicina ,i poveke gi prifakaat bugarskite doktorki za rabota bidejki bugarija si e sepak vo EU.Taka da sovet ako sakas da ti se priznava toa sto si go ucela tolku godini barem vo evropa 5 godina zamini si vo bugarija bidejki so nasava diploma ne pravis nisto,edinstveno ako si zadovolna zasekogas da rabotis kako dr vo mk toa e drugo.
А зошто вакви негативни размислувања? Ако некој има желба да го учи тоа, нека го учи. Не се учи медицина за пари или пак “зашто има работа“. Мислете си позитивно дечки, ако имате голема желба за тоа и сакате да бидете тоа, колку и да е тешко на крај сепак ќе сте среќни и задоволни затоа што го учите тоа што го сакате. А и фала богу дека ќе е тешко, човечки животи се во прашање, не се завршува на лепе очи нешто такво. Си бара пожртвуваност и посветеност, затоа треба само луѓе што стварно го сакаат тоа да го учат.
Znaes zosto prasuvale? Deka i tie ko studirale mislele fizika i hemija ne im treba si bubale ili fakale vrski i si diplomirale. Sega svakas zosto e bitno da se uci se vo umerena doza i najvazno so razbiranje?
Се изначитав секакви коментари и мислења и сакам да дадам свое.Прво медицината е наука која сум ја сакала повеќе од се,одсекогаш,.Медицината не е затворен во четири ѕида,препишуваш лекови,збираш поголем број на пациенти како матичен лекар и добиваш парица од завод за комфорт.Медицина е на терен надвор,каде што е гужва,бучава,онаму каде што на најпримитивни начини успеваат да спасат човечки животи кои зависат од капка вода,медицината е ризик.Не може секој да е доктор,ниту успех од 60,00 и државна матура од 40,00 ,ниту родители/баби/дедовци/тетки/стринки и слични срања од врски ветиле ниту ќе ветат добар доктор.На факултет ќе се сретнеш со различни карактери,професори кои едноставно не се израмнуваат себе си и своето знаење и не ти пишуваат 10ка(што и до некаде го поддржувам),така да и просек од 9,7 или 9,9 не значи добар доктор.Се што треба да правите е да не се споредувате кој ке влезе на листа со 94,3 а кој со 94,021.Се што треба да правите е да учите.Коментартите дека математиката не е потреба во медицината или физиката или хемијата односно се освен биологија и дека е претешко за мене се излишни.Секој добар математичар понатаму е добар доктор.Математиката е таа која ти ја развива логиката,а цел на докторите е уствари побрзо и максимално ефикасно решавање на зададен проблем,добар математичар на многу полесен начин ќе дојде до тоа по логички пат.Фаќајте ја книгата,нека не ве интересира на кому колку испити му останале,кој колку кому со врски му положил,учете за утре луѓето да ја гледаат сета надеж и спас во вашите очи,а вие да бидете горди на тоа,тоа е вистинскиот успех.Со среќа на сите!
Koga go sretnav eden prof na med.fak mi rece ...doktorite da ne se lazeme si go digaat egoto so titulata no koga ke si zaminam od rabota ..koga ke ja napustam zgradata se mislem dali ke imam za struja voda ili obleka ili pa hrana vo mesecot ,se mislam kolku ke mi ostane itn ...taka da da ne se lazeme za poveketo ova e nezahvalna profesija ,ako nemas pari nikoj ne te gleda.Primer vo Sistina sum bila i toa e cist biznis ..znaci da si doktorka vrabotena i na klinika i da odis vo privatna bolnica vo MK nema da mozes da si platis lekuvanje taka da se e ubavo toa sto go napisa i realno taka treba da bide no...od humanost i posvetenost vo rabotata ne se zivee ako ne si materijalno obezbeden kako treba.
Се додека има оптеретени со материјалното и финансиите,не може да се вистински доктори,затоа што медицината е таа што докажува дека ништо не е повредно од човечкиот живот.Нагласив дека секој не е доктор,таквите за џабе се величат.
Колку е минимален број кредити кои може да се запишат во семестар, и дали постои минимален број ?? За УКИМ прашувам ?
Јас завршив гиманзија и еве сум примана медицина на УГД државна квота , и не се согласувам со тоа дека у иднина некој со средно медицинско може да биде поуспешен од некој со гиманзија, не дека се навредив но тоа е погрешно,а што се однесува до предметите мора да тргнеш од нешто да добиеш вовед за понатаму... И да не се лажеме со средно медицинско или гимназија сме никој и ништо, не секогаш знаеме кога и каде ни е среќата .. поздрав ви посакувам успешен почеток на сите идни доктори
Здраво, сакам да прашам за Медицински факултет во Љубљана. Дали некој има искуство, колку се плаќа година и такви работи? Сакам да се запишам таму, но истовремено сакам да разгледам можности и по други држави. Сите зборат ако имаш просек и В1 ниво мислам (имам просек, но уште немам В1 положено) можеш без проблем да се запишеш и дека година била околу 20 евра? Дали знае некој во другите држави како одат стипендиите или колку се плаќа година на пример во Хрватска, Холандија,Шведска, некои од европските земји?
Na stranata na medicinski fakultet ke napisat konecna rang lista kade sto pisuva sega tamu preliminarna.
Еве јас да потврдам дека не е точно дека некој со медицинско ќе биде поуспешен, само поради тоа. Баш поради тоа што си мислат дека имаат многу големо предзнаење, 90% ги зезнаа предметите. Си мислат ќе прочитаат два пати и се ќе знаат, а не е возможно. Јас завршив гимназија, бев примена со 97 бода во државна квота на угд. Сега ќе бидам втора година и имам просек 9,25 бидејќи си учев на време. Тешко е, но се постигнува доколку озбилно си ја сфатиш работата и учиш на време и со разбирање. Нека не ве лажат гласините дека на угд е полесно. Сестра ми е 3 година на уким и постојано си правиме споредба на факултетот, досега еден предмет беше полесен на угд отколку на уким, а еден предмет беше потежок на угд. Кога ќе се споредат комплетно факултетите ви доаѓа исто учење, ист труд, НО поради ваквите гласини повеќе вреди дипломата од УКИМ. Затоа моја препорака од моето искуство е доколку имате добри поени запишете се на уким, за да бидете повеќе ценети. Ви посакувам успех на сите.