Медицински факултет

Дискусија во 'Образование' започната од Victorya, 24 ноември 2010.

1. RESANKA

RESANKA Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2018
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    430
    Ne se toa glasini fakt e deka profesori so tradicija i staz vo obrzovanie ne mozat da se sporedat so pomladite kadri koi samo sto pocnuvaat ili imaat samo nekolku godini akademski staz a se predavaci na UGD. Sega ima i druga prednost maldiot naucen kadar sto predava za da kompenzira za nedostatokot od dolg staz cesto poveke vlozuva vo prenesuvanje na teorijata otkolku ovie profesori koi so godini predavaat na UKIM koi po nekoe vreme se amortiziraat,gubat entuzijazam da go zborauvaat i predvaaat toa pa toa. Taka da i predavacite na UKIM i UGD imaat i po nekoj + i po nekoj-

На BGLIGOROVA му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Lining

Lining Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2012
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    185
    Како што кажав поради гласините за факултетот има луѓе што размислуваат еве вака како тебе. Јас зборувам од искуство, не на памет и рекла казала муабети. Медицинскиот факултет си е тежок и бара многу посветеност и учење, професорите многу бараат и нема положување со две читања. Ќе те замолам да не шириш такви дезинформации, бидејќи студентите се залажуваат и се запишуваат а подоцна се каат што не се запишале на уким. Најдобронамерно им кажувам на сите идни студенти да си се запишат на уким, бидејќи тежината на факултетот е таа, а ценетоста на факултетот е значително поголема. Да беше лесен факултетот сите штипјани ќе беа доктори, но не се.
    Уште еднаш им посакувам среќа на сите студенти. :)

Едит: Заборавив да напоменам дека ова за професорите и не е некој фактор да кажеш дека е потешко на уким, бидејќи 60% од студентите не одат на предавања, бидејќи си се куцаат меѓусебно. Така да тоа не прави некоја разлика бидејќи мал број на студенти ги слушаат тие предавања од професорите со стаж. Додека на угд на секое предавање мора да се присуства лично затоа што читаат од список.

Последна измена: 6 септември 2018
  3. RESANKA

RESANKA Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2018
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    430
    Koj siri dezinformacii? Jas napisav i UKIM I UGD si ima nekoj + nekoj -
    Ti celo vreme propovedas kako UGD e tezok ama neka se zapisuvale na UKIM.

Последна измена од модератор: 6 септември 2018
    На Jovanova25 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Lining

Lining Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2012
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    185
    Јас во оваа тема напишав две мислења затоа не би рекла дека цело време проповедам, туку сега прв пат напишав дека МОЈ СОВЕТ е да се запишат на уким за нивното знаење да биде повеќе ценето, а се учи од истите книги и тежината е таа.

Доколку некој студент што се запишал на уким или угд сака нешто да ме праша, слободно и тука и по лп. Ќе одговорам јас се што ве интересира за угд и сестра ми за уким.
    Поздрав. :)

5. Esvaldona

Esvaldona Активен член

Се зачлени на:
    3 септември 2018
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    10
    Kakov e toj kanditat/tka sto go primile so 68 boda na medicinski vo posebna kvota privatno sredno a nema ni matura?

6. sweetpie

sweetpie Активен член

Се зачлени на:
    4 септември 2018
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Има ли некој запишан на логопедија?

7. Lining

Lining Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2012
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    185
    Не знам навистина. Ги имало и со помалку не ми е чудно, но секако после првиот семестар сите слаби ученици ќе се отпишат.
    Ти ако сакаш можеш да аплицираш во втор уписен рок, бидејќи не е пополнета квотата на угд сеуште. Па после прва година доколку сакаш можеш да се префрлиш на уким. :)

Последна измена: 6 септември 2018
  8. Mark123

Mark123 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2017
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    18
    Образец за запишување на семестар со таксена марка од 50 денари kade da go sredam ova?

9. RESANKA

RESANKA Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2018
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    430
    Aj sega koj sto siri a?;)
    OD UCEBNATA 2017 MEDICINSKI PRI UKIM ZABRANI PREFRLANJE OD DRUGI MEDICINSKI FAKULTETI. CITAJTE SITE STUDENTI KOI SI MISLEITE TAKA LESNO KE SE PREFRLITE.

10. monyzz

monyzz Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    27
    кога е вториот уписен круг за на факултет и дали треба истите документи за запишување,плаќање,пријавница и таксена марка и слично дали треба тие повторно да се вадат и повторно да се плаќа како за првиот круг?

11. evvgg_K

evvgg_K Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2016
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    33
    Девојки едно прашање, дали ако во прва година влезеш во државна квота и ако потоа имаш на пример просек 7 те префрлаат во приватна или си остануваш во државна?

12. monyzz

monyzz Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    27
    и уште нешто каде се гледа тоа уште колку слободни места има за тој смер т.е за физиотерапевти?
    ве молам некој нека ми кажее

13. Lining

Lining Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2012
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    185
    Си остануваш во државна квота.

Ова не се дезинформации. Во 2017 година факултетот не вршеше префрлување на студенти бидејќи не се испразни квотата, односно не се отпишаа студенти. Тоа не значи дека од тогаш навака забрането засекогаш префрлување. Оваа информација ја добив кога бев јас лично да прашам и да се информирам на факултетот.

14. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.734
    Допаѓања:
    14.153
    не ме земај за збор, меѓутоа се направени некои промени, така што доколку во текот на студирањето имаш просек под 8.5 или 8 те префрлаат во приватна квота

15. Mr.Mary

Mr.Mary Истакнат член

Се зачлени на:
    3 септември 2014
    Пораки:
    128
    Допаѓања:
    187
    А да ве прашам кога се уплаќа, ма крај или почеток ма семестар или?

16. Hellobeautiful

Hellobeautiful Форумски идол

Се зачлени на:
    28 мај 2012
    Пораки:
    3.385
    Допаѓања:
    21.036
    И лани имало префрлување на Општа медицина на УКИМ од факултетот во Тетово :)

17. Lining

Lining Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2012
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    185
    @Esvaldona еве уште една опција на префрлување што можеш да си ја разгледаш, доколку сакаш и имаш можност да се запишеш во Тетово па потоа да се префрлиш на УКИМ. Ти посакувам успех каде и да се запишеш. :)

Ако мислиш на партиципација, се плаќа пред да почне семестарот.

18. Esvaldona

Esvaldona Активен член

Се зачлени на:
    3 септември 2018
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    10
    A zasto vikaat deka ne prefrluvale veke od tetovo vo skopje?

19. Lining

Lining Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2012
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    185
    Не знам, јас таква информација немам слушнато или прочитано. Знам за лани дека немаше префрлување на УКИМ, а за оваа година нема такво известување. Но, ете некој спомна дека и лани некој се префрлил.
    Ако имаш услови и желба за медицина можеш да се запишеш на угд во втор уписен рок, бидејќи сеуште не е пополнета квотата. Кажав и претходно тешко е, но со доволно желба и посветеност се постигнува. Ако решиш да се запишеш и имаш некое прашање слободно обрати ми се ќе ти помогнам колку што можам. :)

20. AngelsM

AngelsM Нов член

Се зачлени на:
    7 септември 2018
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    2
    Здраво,јас сум сега за втора година во Скопје меѓутоа не плложив анатомија 1 и сега го презапишувам,па ми влечи предмети итн. Совет од некој со искуство Ве молам? Што е најправилно имам ли шанси да се борам или да се откажам ако е толку невозможно? Ве молам за помош може и во лична порака