Медицински факултет

Дискусија во 'Образование' започната од Victorya, 24 ноември 2010.

1. srcence1607

srcence1607 Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.368
    Допаѓања:
    2.475
    Sekoja katedra na krajot od sesijata gi sobira prijavite od site profesori i gi nosi vo dekanat kaj shto gi arhiviraat vo dosieto na sekoj student. Vo toa dosie vi gi sobiraat site uplati, obrasci za zaverki i upis na semestar, molbi, gluposti..bukvalno se shto nosite vo dekanat. Koga ke diplomirash, se vadi toa dosie i ti kazhuvaat dali voopshto dolzhish neshto i ako dolzhish/ kolku pari e toa ( mozhe nekoja prijava da fali, da e zagubena pa da se nadoknadi, da ne e platena nekoja taksena marka, bla bla). Administrativna formalnodt, ne e nishto strashno

На Maša8 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. g.o.c.a

g.o.c.a Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2012
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    37
    Da ne znaj nekoj atlas od kaj mozi da se najdi, koj go preporacuvate za najubav i kolku pari e od prilika??

3. PinkQueen

PinkQueen Нов член

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    6
    Јас и повеќето од студентите го користиме атласот Netter кој што чини околу 6000 денари. Добар е и атласот од Sobbota кој што чини нешто помалку. Можеш да ги најдеш во поголемите книжари во Скопје.

4. Babybabygirl

Babybabygirl Истакнат член

Се зачлени на:
    31 мај 2017
    Пораки:
    254
    Допаѓања:
    70
    Iznajmuvam atlas od Neter,koj saka neka me iskontaktira

5. Babybabygirl

Се зачлени на:
    31 мај 2017
    Пораки:
    254
    Допаѓања:
    70
    Има некој што е сега трета година општа медицина?

6. g.o.c.a

g.o.c.a Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2012
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    37
    можи да ми пишиш?

7. mazikeen

mazikeen Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2018
    Пораки:
    372
    Допаѓања:
    1.423
    Sobotta e дупло поскап, комплет од 3 атласи се. Не знам дали има некои други верзии од тој атлас кај нас.

8. Babybabygirl

Се зачлени на:
    31 мај 2017
    Пораки:
    254
    Допаѓања:
    70
    Женскиии,каде да ја најдам физиологија од гајтон оригинал или некој да не ја продава

9. kiss3

kiss3 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2014
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    21
    Дали МИФ се полага практично или само теорија и некој ако знае нешто за асистентот Марко Костовски дали е добар и дали тој е само МИФ или пак и Хистологија вежби?

10. Babybabygirl

Се зачлени на:
    31 мај 2017
    Пораки:
    254
    Допаѓања:
    70
    Миф се состои од два предмети-Морфологија на клетка и физиологија на клетка со што се и две катедри.Предметот се полага писмено,делот за морфологија се полага во колоквиум а физиологија на испит.Асистент Марко е океј според мене,бара знаење на вежби,достапен е за прашања.

11. srcence1607

srcence1607 Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.368
    Допаѓања:
    2.475
    Завршниот испит миф е усно, зависи која катедра го превзема таа академска година- таму се одвива (Хисто или Физио)

12. mon cherie

mon cherie Активен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    3
    дали може некој од општа медицина -Скопје да ми каже дали сеуште електронски ќе се евидентира присутност на часови или има само списоци?

13. SaraTrajkova

SaraTrajkova Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2015
    Пораки:
    150
    Допаѓања:
    22
    Зоран Ханџиски, ви има предавано на некој?

14. MagsDestiny

MagsDestiny Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    2.335
    Допаѓања:
    18.233
    Деновиве ќе се стават нови апаратчиња во амфитеатрите во кои немаше, и евиденцијата ќе продолжи да си се води електронски по сите предмети како и досега.

На malalola му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Larson

Larson Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2017
    Пораки:
    891
    Допаѓања:
    2.021
    Ми треба итно информација од некој студент ако знае , однапред благодарам

Ученик сум во средно медицинско во Скопје и ни дадоа да ископираме некоја книга/практикум (ни проф. не знаела што точно е lol :D) по Медицинска Хемија/Клиничка биохемија/Медицинска биохемија како и да е некако од овие три имиња бил и кажа дека бил од група А автори од катедрата по медицинска хемија. Бил некаде околу 250-280 страници. А , да инаку ми треба конкретно да се учи за крв , урина , фецес , дуоденален сок , хормони , ензими итн... бидејќи имаме предмет Клиничка Хемија но немаме книга и немаме од кај да учиме.

Некој/Некоја ако знае да ми каже каде го има ако воопшто до сега сте го поминале предметов

16. MagsDestiny

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    2.335
    Допаѓања:
    18.233
    Медицинска хемија се учи во прва, медицинска биохемија во втора, а клиничка биохемија во четврта година на општа медицина, што значи дека се тоа три различни предмети, никако не е исто.
    Сите овие се од група автори.

Е сега, хемија се учи за атоми, молекули, формули, значи општа градба; медицинска биохемија се обработува цел метаболизам на сите супстанции - јаглехидрати, масти, протеини, витамини итн.; клиничка биохемија го опфаќа клиничкиот дел на испитувањата, т.е. референти вредности на супстанции во крв/урина/фецес и сл., и што намалени или покачени вредности на тие супстанции значат.

По ова ти што го пиша најверојатно ви треба клиничка биохемија, таа е околу 220 страни, и најблиску до школо скриптата може да ја купите во фотокопирницата што се наоѓа до Хипократ (можеби ја има и во фотокопирницата до Жетвар, ама за таму не сум сигурна дали ја имаат).
    Сепак, пред да ја земете, распрашајте се за секој случај дали сигурно ви треба таа, да не е некоја друга.

17. SelenaGomez

SelenaGomez Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2010
    Пораки:
    831
    Допаѓања:
    1.759
    Дали ако не ми се внесени оцените од страна на професорите во Iknow системот истите нема да ги има на уверението за положени испити?

18. MagsDestiny

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    2.335
    Допаѓања:
    18.233
    Точно.
    Мора да се во електронското досие внесени за да ги има на уверението.
    Уверението всушност е испринтана листа токму од електронското досие.

На SelenaGomez му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Esvaldona

Esvaldona Активен член

Се зачлени на:
    3 септември 2018
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    10
    Jas prasav vo Bugarija vo nekolku fakulteti i mi rekoa od studentski prasanja deka prefrlanjeto od Makedonija vo Bugarija e mnogu tesko,ne e kako porano i ponataka duri nema da vrsat prefrlanja,mi rekoa najdobro nekoj da si pocne vo Bugarija od 1 va godina+ sekoj fakultet si ima i svoi pravila na primer vo pleven primaa najkasno od 5 semestar ako pocnes kaj niv ,2 godini da si gi iscistil ispitite vo mk ,no vo drugite fakulteti mi rekoa ne e taka duri vo sofija ti davaat test po biologija hemija i bugarski ili angliski iako si polagala hemija i biologija vo mk vo prva godina spak te testiraat taka da individualno e ali slusnav deka nema da pravat prefrlanja od drxavi nadvor od EU,lesno si s prefrlaat tie sto studiraat bilo kade vo EU.

На mira.mira и beautys20 им се допаѓа ова.
  20. vlahovska

vlahovska Истакнат член

Се зачлени на:
    13 октомври 2018
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    84
    Јас сум