Helpp Каде е подобар факултетот во Скопје или Штип ?? За учење, професори, подоцна за работа, пракса,.....
Се состои од заокружување, есејски прашања; ако мислиш на тоа. Делот за карлица не е воопшто тежок, во споредба со абдомен и торакс, а и најмал е, ако добро се сеќавам, мислам некои 50тина страни е. Јас лично никогаш не сум се местела кај секретарка за анатомија, а што сум слушнала од други колеги, па и не е баш препорачливо на таа катедра така да се местиш. Но нема зошто да се плашиш, без разлика кај кој професор си, 80-90% го положуваат тестот (Да, дури и кај проф.Стратеска имаше многу положени писмено).
Гоце во Штип е далеку полесен од УКИМ. Тежината на медицина како област е иста, материјалот е тој; но во Штип многу полесно поминуваат сите, малтене не се ни замараат. Секако дека се учи, но минимално. Е сега ако ти како индивидуа навистина си посветена на медицина, многу лесно можеш да добиеш високи оценки, но и знаење. Ама во Штип тоа е редок случај, да не речам, непостоечки. Се запишуваат они кои биле послаби во средно, и кои сега сакаат полесно да поминат. А Скопје, е тука е друга приказна. Значи треба приоритет број 1 да ти е факултетот, бара пожртвуваност и загревање на столчето. По цели денови се окапува на факултет, и премногу материјал треба да се совлада за кратко време. Од друга страна, тука се и професорите, не се сите фер и коректни, има многу исфрустрирани кои си ги лечат комплексите врз студенти. А од трета страна, тука се и оние кои минимално учат, но имаат врски и си положуваат без мака. Не секогаш ќе бидеш мотивирана, многу ќе се разочараш во однос на тоа колку неправди има. Колку и да го знаеш се ова, колку и да ти зборат другите да немаш високи очекувања за факултетот, сепак ќе се демотивираш секогаш кога некој што не знае 2 реченици да сврзе, ќе положи со висока оценка, а ти ќе се преучиш и ќе те бутнат затоа што “им се пополнила квотата на положени студенти за дента“ . Размисли си, имаш уште некое време. Со среќа, што и да се одлучиш
Feminki baram dve cimerki za narednata studiska godina za vo stan vednas do stanica 26, medicinski farmacevtski i stomatoloski fakultet se bukvalno na 3 min oddalecenost. Stanot e nov vo top sostojba, trosoben e, ima posebni tri sobi oddeleni za sekoja po edna soba za ucenje. Kirija 5500den, a smetkite se minimalni. Dokolku ima zainteresirani pisete mi poraka *
И јас истото знам, но не сум сигурна колку е вистинито. Треба да се праша на студентски. На некои факултети се укинала, но сепак им рекле да продолжат со плаќање такса, на уплатница. А тоа поголем трошок е. Да не прават и кај некои заблуди, па проблеми после
Дали има некој тука од тригодишните студии на УКИМ што веќе дипломирал или спрема дипломска? Ми треба инфо околу тоа
Како е кај проф. Васо Талески на испит микро 1 општа медицина ? Прашува ли многу какви прашања поставува ?
Влечеш комбинација, го одговараш прво прашањето од практикум и ако го положиш практикумот продолжуваш понатаму. Не е строг, ако знаеш те пушта. Мене конкретно ми се падна за биохемиски реакции, активен и пасивен имунитет, цитоплазматска мембрана и репликација на рнк. И ако имаш високи поени пишува високи отценки ..
zenski kako se polaga kaj dragan biostatistik? Kakvi prasanja postavuva? Slusnav deka posmeno se polaga ama nz dali prasanjata od kopirnica se pagaat