1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Медицински факултет

Дискусија во 'Образование' започната од Victorya, 24 ноември 2010.

1. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.309
    Да, баш дека не планирам да пропуштам ни вежби, ни предавања, секогаш ми е полесно за учење после ако сум присутна и слушам што кажувале професорите, затоа и ве прашав. :rofl: Еден ден сум од 10:30ч баш видов, па ќе гледам утре тој ден ако има термин да го закажам.
    Фала ви на брзиот одговор, стварно сте фини колеги. :hug:

На cresa-jagoda, Unicornus и MeckaCia им се допаѓа ова.
  2. BSH

BSH Активен член

Се зачлени на:
    26 август 2019
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    3
    Јас сум еден од тие кои аплицирале во Скопје но не ме примија. Успехот ми беше 90. Ме примија во Штип и затоа прашувам за префрлување.

3. MeckaCia

MeckaCia Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2016
    Пораки:
    831
    Допаѓања:
    1.445
    и програмата не е иста во Штип и во Скопје, така да и тоа е една од причините ке треба да дополагаш предмети...

4. BSH

BSH Активен член

Се зачлени на:
    26 август 2019
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    3
    Нема да ми е проблем дополагањето само да успеам да се префрлам затоа што факултето во Штип кажуваат дека е и помалку ценет. А разбрав дека доколку имаш добда врска можно е да се префрлиш.

5. MeckaCia

MeckaCia Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2016
    Пораки:
    831
    Допаѓања:
    1.445
    па знам дека успеваат после 3та да се префрлат ама со навистина јаки врски...Другар сакаше да се префрли после 1 во Скопје и не му дозволија

На BSH му/ѝ се допаѓа ова.
  6. BSH

BSH Активен член

Се зачлени на:
    26 август 2019
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    3
    За среќа имам добри врски ама не се знае што ке биде :(

На MeckaCia му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Lollipop_123

Lollipop_123 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2019
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    1.732
    Дали некој знае кога треба да се внесат во iknow предметите за прва година? Слушнав дека се плаќало казна доколку не се внесат на време

8. MeckaCia

MeckaCia Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2016
    Пораки:
    831
    Допаѓања:
    1.445
    Не ги внесувате вие сега за прв семестар,деканатот ви ги внесува, после за летниот семестар во јануари вие ги внесувате и ке има објавено рок од кога до кога се пријавува електронски

На Dream-Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Lollipop_123

Lollipop_123 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2019
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    1.732
    оо добро е, фала многу :l:

На MeckaCia му/ѝ се допаѓа ова.
  10. ladyantebelum

ladyantebelum Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    172
    Допаѓања:
    404
    Ако имаш доволно добри врски што не влезеш преку регуларниот уписен рок.Доста веќе со потенцирање на тоа дека имате ''врски''.Просто сум вчудоневидена како може да се зборува за доаѓање до некоја цел на полесен начин,да се дискредитира се она што е етички и вредно.

На joy1, nevermet18, cresa-jagoda и 4 други им се допаѓа ова.
  11. BSH

BSH Активен член

Се зачлени на:
    26 август 2019
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    3
    Затоа што не сакам на некој да му ја одземам можноста да биде примен. А за да ја постигнам оваа цел врските се единствениот начин, а не полесниот. :)

12. Unicornus

Unicornus Популарен член

Се зачлени на:
    17 септември 2019
    Пораки:
    211
    Допаѓања:
    1.268
    Се надевам дека само за уписи фаќате врски. Тешко на сите нас ако и испитите си ги "полагате" така.

На vlahovska, Harper, Natalyy123 и 4 други им се допаѓа ова.
  13. BSH

BSH Активен член

Се зачлени на:
    26 август 2019
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    3
    Среќа па знам колкава е одговорноста да станеш доктор и не би си дозволил да земам испит со врска. И јас би сакал да не ми треба никој за да ме примат, но за жал поради проблемите кои ги имав во средно приморан сум на тоа.

14. srcence1607

srcence1607 Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.366
    Допаѓања:
    2.475
    Toj entuzijazam za sedenje na predavanje trae do prva kolokviumska kaj site :rofl: od togash do denes na predavanje idat samo na tie sho im e red da kucaat kartichki 10tina dushi :rofl:

A vezhbite sekako morash da odish, kako shto kazhaat pogore na instituciski predmeti so 2 minusa se kolokvira

На mazikeen, Glossy-girl, Glowy и 2 други им се допаѓа ова.
  15. ladyantebelum

ladyantebelum Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    172
    Допаѓања:
    404
    Многу си контрадикторен,првично велиш дека имаш добри врски ,а потоа ја потенцираш тежината на лекарската дејност.На првиот потежок испит веднаш ќе се навратиш на тие "добри врски".Ме изненадува таа ваша латентна "скромност".Не е медицината да се фалиш само што студираш,немој да велиш дека знаеш нешто за што допрва ќе започнеш да осознаваш.Среќно и на тебе и на сите бруцоши!

На cresa-jagoda и Unicornus им се допаѓа ова.
  16. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.137
    Допаѓања:
    11.631
    “Врските” се проблем шо треба да се решава систематски, инволвирајќи студенти, професори и членови на деканатот! Притоа ќе им порачам на идните студенти, ако навистина се заинтересирани за медицинската професија само тогаш да аплицираат на медицински, така што не би требало да бараат врско за полагање на предметите.

Критериумите за аплицирање се друг проблем и според мене не се во ред. Просекот од средно е показател на успех, но не е апсолутен показател, за тоа и практиката покажала... само колку “одлични” ученици се откажуваат уште во прв семестар и обратно, “просечни” ученици одлично успеваат на факултет.. Потребно е приемен, интервју, инволвираност во вонучилишни активности... сакам да потенцирам дека оние навидум “просечни” ученици според успех, се дискриминираат со конкретниот начин на селекција на студентите

На Oscar Lady, cresa-jagoda, mazikeen и 8 други им се допаѓа ова.
  17. Glossy-girl

Glossy-girl Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    3.196
    Допаѓања:
    8.925
    Се дискриминираат, затоа по мое приемните вршеа одлична работа и селектираа кадар спремен за идната професија.
    И покрај тоа што повеќето имаат "набилдано" оценки, не се ни пола заслужени.

Така да кој како се снашол, образовниов систем ми е една голема шала, а пак факултетов ми буди страв и некое чудно чувство. Ќе да е стравот од непознато, а и општо до менталитетов и принципите мои.
    Секој авторитет, секое едно нешто што е големо во мои очи, како иднава професија ми буди такви емоции.
    Е сега сѐ е релативно, кај секого е различно, не сите ја сфаќаат сериозно работата и трудот што треба да се вложи.

Обично, нас од гимназиските паралелки не нѐ плашат хемии и биохемии затоа што 4 години сме ги учеле и ако ништо друго имаме основа, другите стручни предмети се мајнд блоун бидејќи прв пат се среќаваме. Ама се влага во шема, гледам доста успешни студенти од форумов што се 5,6 година и дефинитивно ми влевате надеж. :)

На Unicornus, Waverly Raven, Dream-Girl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. mache007

mache007 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 декември 2018
    Пораки:
    86
    Допаѓања:
    621
    Некој од постарите колеги што продава анатомски атлас? И кај може да се купи низ Скопје?

19. Gregoriana

Gregoriana Истакнат член

Се зачлени на:
    8 септември 2019
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    130

Дефинитивно не се сложувам дека со приемните се селектираше спремен кадар ! зар со тест по хемија и биологија може да се одреди дали некој е погоден за медицина?! нема шанса,да има испит по физиологија/анатомија приемен е тогаш сметам дека селекцијата би била ок а вака мој роднина беше со 5.00 и на приемен имаше максимум поени вкупно 100,многу лесно ја помина прва со хемија и физика али затоа 2 и 3 година изгуби на 2 пати година дури сакаше да се откаже и факултетот го заврши со многу слаб просек како слаб студент иако дури имаше и врски за испитите.Така да ни оваа денешна селекција ниту приемните се некое мерило за прием.Точно дека е потребно и интервју со кандидатите како и некој друг вид на тест од стриктно медицински предмети,да постои ете и некоја припрема или скрипти па кој ке покаже знаење на испит да биде примен,а не селекцијата да се врши преку хемија и биологија.

На cresa-jagoda и mazikeen им се допаѓа ова.
  20. Glossy-girl

Glossy-girl Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    3.196
    Допаѓања:
    8.925
    Појма немав како одат приемните, мислев дека им се дава на идните студенти материјал, тие го учат и на тој начин спремаат испит.
    Затоа што ова денеска дефинитивно не е соодветен начин за одбирање на било кој студент на било кој факултет, не само на медицински. :)

На cresa-jagoda и Gregoriana им се допаѓа ова.