Ние сега што сме 1 година треба ли сами да ги пријавиме предметите во i-know или тоа го прави деканатот?
Сакам да прашам дали некој полагал комисиски кај Билјана Горгеска -биохемија 2 и дали прашува само од материјалот на рушковска или бара плус?
Ако не положиш микробиологија 1 не можеш да полагаш микробиологија 2. Ако не положиш патолошка физиологија 1 не можеш да полагаш патолошка физиологија 2, патологија 1 и клиничко испитување 1. Тие ти се скоро сите од петти семестар. А мораш да положиш физиологија 2 и потписи од патологоја 1, патолошка физиологија 2 и клиничко испитување 1 за да можеш да слушаш предемети од шести семестар. Доколку навистина седенеш и се разучиш можеш, ама треба премногу да се вложиш бидејќи треба и имунологоја и генетика да положиш, т.е. сите три години да ги исчистиш, освен потпис за трансфузиологија, епидемиологија и фармакологија. Ова за да фатиш услов за четврта година.
Ќе може ли некој да ми каже дали веднаш од првиот час (вежби) за прв семестар мора да се носи мантил или може и од друг час? Ако да, има ли некој критериум каков да биде мантилот?
@Natalyy123 ne ti go razbrav postot. Tie 5 predmeti shto gi nabroja, gi imash polozheno ili gi nemash? Ako nemash polozheno fizio 2, prvichno ne mozhesh da slushash patologija 1 so toa avtomatski ne fakjash uslov za 4ta
Тие 5 предмети не ги имам положено. Физио2 е услов за патологија2, а не за патологија 1, така што последна шанса ми е во јануари.
Ova e neshto novo? Posho nie moravme da polozhime fizio 2 i anat 3 za da slushame pato 1 Bez tie avtomatski se gubi godina
Aaaaa jasno Epa smeneto e onda. Inache za devojkata shto prasha @Natalyy123, imash stvarno mnogu predmeti ostaveno. Olesnitelna okolnost ti e toa shto se nadevam e smenet nachinot na polaganje Imuno, pa ima mnogu pogolemi shansi za polozhuvanje poshto gore dole jas koa fakjav uslov - imuno pretstavuvashe najgolem problem. Jas da sum na tvoe mesto, ne bi se optovaruvala okolu toa dali ke fatam uslov za naredna godina poshto toa ke ti stvori mnogu golema tenzija i frustracii taka shto nema da mozhesh potpolno da se fokusirash na tie shto treba da gi polozhish. Odi sesija za sesija. Semestarov gledaj site kolokviumi da gi ischistish od 5ti, i vo januarska da ispolozhish kolku shto moesh povekje predmeti - so toa shto prioritet ke stavish na tie shto ti se uslov za 6ti semestar. Fati go prvo uslovot za 6ti semestar, i posle gledaj da gi ispolozhish kolokviumite od toj semestar i vo juni i septemvri, maksimalno davanje napor i polozhuvanje na site predmeti. Ima golema uloga normalno i kaj kogo ke polagash po site predmeti. Bitno e ti da napraish se shto mozhesh i da dadesh se od sebe, pa shto bide neka bide. Se nadevam ke uspeesh vo toa, samo smireno i relaksirano
Мене не ми е добро ,денеска ми дојде за плачење кога ја видов задачава по биофизика за медицински факултет Под претпоставка дека бедрената коска има Јунгов модул на еластичност 1,8 1010 N/m 2 , вредност на критичниот напон 1,7 112 N/m2 и минимален ефективен дијаметар од 4,6 cm, да се пресмета големината на максималната сила што може да ја издржи коската; (б) Ако првичната должина на коската изнесува 29 сантиметри, за колку ќе се промени истата ако врз неа дејствува критичната сила. Да ве прашам,што ке му се вакви задачи на некој што студира медицина ?? и сега наместо на анатомија да се фокусирам ке треба ова да учам,леле јас сум падната веке не ми се трга на 1 окт
хахах уживај не решаваме задачи биофизика... имаш тест писмено тоа е теорија од книга или прашања некои се паѓаат и тест кој се води како усно а е есејски да раскажеш некоја лекција со цртеж, ништо страшно
Потписи не се плаќаат, туку треба да имаш минимум 51% присуство на предавања за да оствариш право на добивање потпис. Ако си имала присуства, ќе си одиш со индекс кај шефот на катедрата да ти се потпише. Без собрани потписи од сите предмети од изминатиот семестар не можеш да го завериш и да запишеш нов.