Медицински факултет

Дискусија во 'Образование' започната од Victorya, 24 ноември 2010.

1. xnotyourbabex

xnotyourbabex Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2017
    Пораки:
    370
    Допаѓања:
    742
    Некои совети од постарите колеги како да се учи анатомија? Буквално 3 саати блеам над книга никако латинскиве да ги запамтам без да ги гледам од атлас..

На Angie1432, Yellow456, Ilajla666 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. mache007

mache007 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 декември 2018
    Пораки:
    86
    Допаѓања:
    621
    Исто и јас..:x

3. Ahriman

Ahriman Активен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2019
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    9
    Па во ред само што сте почнале со учење, таман работа од прво читање цел скелет да се научи.

Поделете го материјалот за учење, секој ден учете по 5-10 нови латински изрази, запишувајте ги најтешките и најважните зборови, вежбајте во група, асоцирајте ги со некој предмет, делете ги на слогови и како што ќе студирате понатаму несвесно ќе почнете да ги користите тие изрази најнормално.

На Angie1432, amii и Natalyy123 им се допаѓа ова.
  4. Natalyy123

Natalyy123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    149
    Јас кога учев Анатомија, најтешки ми беа крвни садови и нерви. Не знаев каде почнува едната, каде завршува другата. Мене многу ми помогна цртањето. Ќе залепев до селотејп по 2 или 4 листа и ги цртав сите артерии и плексусите.
    Мускулите и нивните делби ги пишував на ворс документ, па после го принтав. Исто така, принтав слики од тие делови што не ми беа јасни (пр ете коски) и со фломастерчиња ги обележував рабовите со една боја, па страни со друга и така..

Нормално да не ти е се јасно од прва, јас уште се сеќавам како плачев кога 2 саати ја учев клавикула и никако не можев да ја сфатам. После се смеев колку била проста. И така. Среќно❤

На Angie1432 и mache007 им се допаѓа ова.
  5. Natalyy123

Natalyy123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    149
    Нетер ти е сосема доволен за 1 и 2, побарај на интернет има и 3д атлас и тоа може да ти помогне

6. Babylipsxxx

Babylipsxxx Нов член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво, дали некој ја познава Пепица Кандикјан Кочмановска која работи на институтот за физиологија и што работи поточно? Ве молам пишете ако знаете, итно ми е.

7. srcence1607

srcence1607 Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.368
    Допаѓања:
    2.475
    Jas uchev samo od knigata i vo atlasot si gi gledav samo za vizuelizacija, inaku ako chitate bez panika i frustracija deka nema da nauchite - ke vidite deka se ima mnogu logika vo terminologijata i samata anatomija. Nemav potreba lichno ni togash ni sega od nikakvi crtezhi, pishuvanja i sl, mene mi e gubenje vreme toa a i zamaranje mi , plus se toa mi beshe naucheno vo sredno.
    A del od kolegite uchea so koski, so crtanje crtezhi, shemi, podelbi, crtaa po raka, memo cards i sl.

Bitno e samo da ne panichite i da se organizirate :) Ke uspeete :D

На Glossy-girl, Angie1432, mache007 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Natalyy123

Natalyy123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    149
    Дали знае некој дали проверуваат уппи за продолжување стипендии? Бидејќи некои од постарите колеги ми кажаа дека не се замарале многу за продолжувањето, построги биле само за првиот пат.

И дали некој со сигурност знае да ми каже дали iknow систем е цело време отворен? Пример ако полагам следна недела и доколку положам, дали ќе може веднаш да ми се внесе електронски и во индекс оцената или ќе мора да чекам зимска сесија?

9. Sara135

Sara135 Нов член

Се зачлени на:
    24 септември 2019
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    0
    Од каде можам да ја купам Анатомија 1?

10. srcence1607

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.368
    Допаѓања:
    2.475
    Kopija imash vo kopirnicata karshi Hipokrat, original vo knizharata na dekanat

11. Sara135

Sara135 Нов член

Се зачлени на:
    24 септември 2019
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    0
    А оргинал има само во книжарата на деканот?

12. Natalyy123

Natalyy123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    149
    Да. И од постари колеги можеш да побараш.

13. Sara135

Sara135 Нов член

Се зачлени на:
    24 септември 2019
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    0
    Океј

14. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.760
    Допаѓања:
    14.269
    Ајде еден совет од постарите колеги...
    Вреди да се купи учебникот по инфективно..? Колку би ми послужил во иднина?

15. Unicornus

Unicornus Популарен член

Се зачлени на:
    17 септември 2019
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    1.269
    Каде во Скопје можам да купам Littmann стетоскоп? Или ако нема, некој сличен поквалитетен и со цевка во боја?

16. srcence1607

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.368
    Допаѓања:
    2.475
    Sekako ti treba za uchenje knigata nezavisno dali e kopija ili original. Original ne vredi posho nema nishto vredno a i ne e kvaliteten ich, stranite se lepeni i se raspagja na edno vrtenje :@ Muki isterav dur uchev

@Unicornus nema Littmann vo Makedonija.

На Unicornus му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.760
    Допаѓања:
    14.269
    За оригинал мислев дали вреди да се има како книга долгорочно.. Ама изгледа ќе ја копирам, штом велиш така.

18. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.405
    И јас исто како @srcence1607 :) Учени ми се во средно, па само од слики гледам и од книгата читав теоретски и ги повторувам кои делови ги има коската иако сакам и да ги нацртам чисто за да сум сигурна дека сум ги научила сите делови и да не заборавам некој. Лесен ми изгледа материјалот некако засега. :tmi:

19. srcence1607

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.368
    Допаѓања:
    2.475
    Mojata e original ama ko da ne e, heftana e celata :rofl: dzabe frleni pari, odma se raspadna

@Dream-Girl raka e najboza :rofl:

На Waverly Raven и Dream-Girl им се допаѓа ова.
  20. Hellobeautiful

Hellobeautiful Форумски идол

Се зачлени на:
    28 мај 2012
    Пораки:
    3.385
    Допаѓања:
    21.037
    Немој да ме сфатиш погрешно, воопшто не ми е таква намерата. Ама од болдираново мене ми дојде тешко. 3 години веќе поминаа откако не успеав да се запишам на медицина и верувај ни ден нема а да ми е полесно. Деновиве морав нешто да одам до Државна и буквално се скаменувам на самиот влез, не регистрирам никој кога ми зборува само гледам околу мене и во себе умирам. Кога ќе поминам покрај факултетот само ми доаѓа сликата пред очи од денот кога бев да си ги подигнам документите. И ПРЕМНОГУ БОЛИ. Верувај, се би дала да сум "будала" што цела ноќ ќе учи хемија, анатомија и сите остали предмети. Најискрено, деновиве баш си мислев пак да пробам на медицина да се запишам и целиот труд од новиот факултет да ми падне во вода. Е до тој степен би одела за медицина. Треба да ти е чест што имаш можност да студираш на овој факултет затоа што верувај ми многу би сакале да се на твое место.
    Ти посакувам се најдобро и да го завршиш факултетот во рок.

На mira.mira, Angie1432, Natalyy123 и 6 други им се допаѓа ова.