хаххах не знам мене ни на колоквиум ни на испит не ме прашуваа припои повеке внимаие обрннуваат на крвни садови пат соодноси гранки такви работи за мускули прашуваат од прилика припои каде е инервација васкуларизација, а за лигаменти да припои треба да знаете
Здраво.Би сакала да ве прашам мислење за факултетот во Скопје и оној во Штип.Сакам да ги споредиме,кој е подобар а кој полош,пракса,услови,професори.Сакам да знам каде да се запишам .
Пролистај назад неколку страници.. Јас неколку пати имам дадено мислење на ова прашање, а исто и други членки свое мислење имаат кажано. Не е многу напред. Знам колеги кои се префрлија од општа на 3 годишни студии, и им ги признаа повеќето предмети. Само во студентски треба да си прашаш, бидејќи секоја година катедриве знаат да си менуваат доста работи, па да не не ти ги важат одредени оцени.
Оди накај 170 страна, ќе видиш и цитирани мислења. Ќе ти го пратам и моето во ЛП доколку не можеш да се снајдеш.
Да Ве прашам дали ги учите на пример кај зглобот на лакотот lig.collaterale ulnare,radiale itn mislam бочни врски и прстенестата врска кај art.cubiti ? gi raskazuvate i ucite celi ili samo gi nabrojuvate lele ama mi se teski ne mi vleguvaat vo glava ( help !
Jas ne cuv asistentkata da ni rece da ne gi ucime so raskazuvanje ,namkoresta bese na 2,3 pati dali ne i bese denot ne znam bas ke mora da ja prasam ako se isprasuva i toa padnata sum .A dobro sto ucis na primer od art .cubiti ? samo povrzuvanjeto gradbata na zglobot ? a funkcijata cela ja ucis na kraj sto e ili ? i taa teska mi izgleda nekako
Знам каде се наоѓаат, набројувам зглобни површини, за капсулата кажувам за membrana fibrosa и membrana synovialis, за лигаменти само набројувам и функции само набројувам со движења на латински (пример extensio, flexio...), не кажувам во таа рамнина и таа оска вака така (искрено глупости ми е) и каков вид зглоб е знам. На вежби раскажував баш вака, асистентката ниту ме прекина (ако не и се свиѓа нешо прекинува одма) и видов и + ми ставила, па си викам веројатно е доволно ова. Јас толку знам за сите зглобови, според мене сметам дека е доволно. Ама според мене. А, асистенката сум приметила кога раскажува некој од збор до збор на памет врти очи (малце чудна е ) и вика ајде побрзо малце, сама почнува да прашува така прашања главни, ја по тоа си поврзав дека нема да прашуваат 300 глупости небитни.
тоа што го раскажа е сосем доволно, толку прашуваат сите.. рамнини такви работи не бараат, конкретно за зглобови битно им е да ги знаеш лигаментите од прилика од каде до каде, движења обавезно и каков вид на зглоб е
A za membranata fibrozna i sinovijalna sto raskazuvas? komplet se? ili samo kazuvas deka ima fibrozna i sinovijalna membrana ? ili raskazuvas kade se pripojuvaat?
Само кажувам дека тоа има и на 2 зглоба кај шо пишува освен делови обложени со cartilago articularis, и тоа плус го кажувам. И ако пишува нешто за cavum articulare, толку. 1-2 до 3 реченици највеќе.
Да, таму кај што пишува ама само дека има слузни ќесички, а не со цело нивно име до толку детално. Ама не не прашаа воопшто за тоа.
Колешки, не се потресувајте толку уште сега, ќе ви требаат нерви за понатаму Јас кога полагав, усните колоквиуми беа најлесни и скоро сите положуваа (ги паѓаа оние ептен што не знаеа ништо, мада ако имаш среќа на усно и така имаат положувано). Од ова што го учите сега, за завршниот испит ќе треба да имате добра основа затоа што тие основни елементи на коските и припоите на мускулите ќе ви требаат за да ги научите патиштата на артериите, вените и нервите. Најтежок беше третиот колоквиум за череп, ама па и најинтересен ми беше, а и ако сега убаво го научите, ќе ви олесни многу за анатомија 3.