Медицински факултет

Дискусија во 'Образование' започната од Victorya, 24 ноември 2010.

1. MeckaCia

MeckaCia Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2016
    Пораки:
    864
    Допаѓања:
    1.476
    Мислам дека ги важат, само не знам конкретно кои

2. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.718
    Допаѓања:
    14.092
    Најверојатно би ти ги признале сите сродни предмети, шо се учат и на двата факултети, но ќе треба да ги полагаш нивните стручни стоматолошки предмети...
    Најдобро обрати се во нивниот деканат.

Последна измена: 23 ноември 2019
  3. Juki84

Juki84 Активен член

Се зачлени на:
    26 септември 2019
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    2
    Што значат ѕвездички на резултатите од писменото по анатомија?Кај некој има празни места , а кај некој ѕвездичка.Дали двете значат паднати?

4. Glossy-girl

Glossy-girl Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    3.196
    Допаѓања:
    8.926
    Да

5. Lollipop_123

Lollipop_123 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2019
    Пораки:
    1.173
    Допаѓања:
    1.764
    Ѕвездичката значи не е положено, а празното не е правен тестот

6. ana06

ana06 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 април 2018
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    Dali imam pogolemi sansi za upis na ovoj fakultet dokolku zemam vtor izboren-biologija i interen hemija otkolku vtor izboren-angliski i interen biologija ( gimnazija,matematicka A sum)

7. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.950
    Допаѓања:
    6.826
    Не е до тоа дали имаш поголеми шанси, туку постојат соодветни и несоодветни предмети, за на медицина соодветни како втор екстерен се биологија или хемија, а како интерен биологија, хемија, физика, англиски, нормално ако не се избрани истиве како екстерни предмети. За прв екстерен можеш кој сакаш, нема врска дали е математика или англиски.

На ana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Jovano

Jovano Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2019
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    5
    Здраво, сакам да ве прашам зошто некои од студентите на општа медицина после 3-та година се откажуваат и го менуваат факултетот, зар не го поминале најтешкиот дел? 4,5 и 6та се полесни? O.o

9. Glossy-girl

Glossy-girl Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    3.196
    Допаѓања:
    8.926
    Не знам за такви ама знам дека тие што ќе успеат да запишат 4та година, веќе завршиле. :)

На Jovano му/ѝ се допаѓа ова.
  10. kajl

kajl Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2015
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    216
    Би ве замолила за совет да споделите во врдкс до аматомија
    Мене лично ми е мн тешко и и двата колоквниуми ги паднав.. Така да ми треба подобар пристап на учење. Јас некско доста време изгубив на самите делови на коските ги учев една недела цела.. Некако ми е несфатливо како успеваат за два дена дс ги научат и да им остане се во глава без проблем.. Потоа пак за мускулите уште повеќе време, што одтанува декс немам време ни да ги почнам вени артерии нерви, кои и така ги зимаме последната недела пред колок а се и накважни.. Благодарам мн

На Dream-Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.400
    И среќа ти треба, не е со до тоа да научиш, ја исто ги паднав 2та колоквиуми анатомија, во јануарска ќе положиме, ич да не се секираш. (highfive):muscle:
    За рака писмено положив, на професорката на усно не и беше денот и ме бутна, па еве ни за рака не ми важи писменото, нога ми се падна најтежок тест со материјал за 2 семестар буквално и тоа не положив нормално. Што дека ќе учиш, некогаш многу фактори играат улога, каква група тест ќе погодиш и кај кој ќе си усно, има разлика. Некои со најпрости работи положуваат, некои бараат све детално, исто е и со групите на тестови.
    Чисто за поддршка ова, а и самите асистенти кажуваат дека 50% е среќа, 50% знаење, па еве да се утешиме некако. :D

Инаку, не чекај да ги предаваат, одма учи све. Јас уште сега ќе почнам со череп, секако не полагаме деновиве, не сме ни на факс, таман времето може за тоа да го искористиме.
    Ако ти е полесно, јас за рака пишував на лист, си раскажував и цртав, само сега сметав дека време ќе ми одземе и баталив.
    Сепак, сите учат различно, мислам треба методот да си го најдеш.
    Мене ми е лесно пример сега за нога, се запамтив кога го повторував цел материјал 3нед, а не учев дел по дел или нешто ако ми е потешко на него да се задржам.
    Пример прочитај се, пак прочитај, па дел по дел ќе запамтуваш. Сабајле и вечер еднаш на ден цел материјал да го повторуваш, за 3 недели нема што нема да знаеш. :D

Е, мене грешка ми беше што навистина глупи ситници не учам, на пример не учев на коските кои мускули од стомак се припојуваат, плус на теорија прашавме дали ќе се бараат мускули на стомак, рекоа нема да се. И ако си баксуз ко ја, баш тоа ќе ти се падне на тест. :D Затоа сега следно буквално се ќе учам и тоа што ќе речат дека ќе го нема, тоа ќе го има. Дури и од воведен дел ме прашуваа на усното, иако рекоа тоа нема да се прашува.
    Мој совет, како дел од мои грешки за кои сум свесна би ти бил тој. Да не слушаш што викаат дека не треба, зошто све треба и после на колоквиум ќе се чудиш како си паднал. :rofl: И да не се задржуваш на еден дел подолго.

Може некој што положил па има и подобри совети од мене. :D

На kajl и Glowy им се допаѓа ова.
  12. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.172
    Допаѓања:
    5.389
    Коските не се тешки, со самото повторување на наредните лекции ги повторуваш и коските, секаде по некој дел се спомнува, јас лично ни цртам ни ништо. Пробај прво некое одредено делче од лекцијата, читај го неколку пати без да се трудиш да го запомниш, и потоа пробај да го научиш, полесно така.

На kajl и Glowy им се допаѓа ова.
  13. Buttterfly

Buttterfly Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2010
    Пораки:
    633
    Допаѓања:
    797
    Јас анатомија учев со Kenhub, бесплатно е, само треба да направиш профил. Ја има секоја коска, мускул, артерија, вена, нерв, пишуваш што точно бараш во search и ти дава повеќе слики; пример бараш хумерус, ти го покажува со зелено во однос на другите коски, а и ти покажува во каков соодноос е хумерус со сите останати структури. Мене ми користеше за сите три анатомии, учам визуелно и никако поинаку не можам да замислам дека ќе положев анатомија. Се надевам и вас ќе ви користи и ќе ви помогне. Среќно! :sun:

На kajl, Glowy, Alisa22 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.950
    Допаѓања:
    6.826
    @kajl како што кажа @Dream-Girl на факултетов ќе научиш дека не е сè до знаењето, вистина треба и среќа, да ти се погоди тестот, професорот кој го оценува, кој те испрашува и така натака. Затоа не се разочарувај.
    Според мене најголем проблем што се паѓа писменото е тоа што губиме премногу време на коски, зглобови и мускули, а нерви и артерии скроз ги запоставуваме. Гледај колку можеш побрзо да ги совладаш елементите на коските, зглобовите и мускулите, преку слики, апликација или најдобро во однос на зглобови и коски на самите коски практично. На вежби учи, гледај ги коските, истражувај го лешот, прашувај што не ти е јасно, верувај предобро објаснуваат. Биди спремна пред секоја вежба, барем материјалот да го имаш прочитано, користи го максимално времето таму. Гледај колку што можеш да ги поврзуваш работите, тоа најмногу помага.
    Пример за зглобови сконцентрирај се на тоа што се бара во тестот, исто и за мускули, со цел да можеш да ги учиш нервите и артериите, тие најмногу се застапени во прашањата со заокружување. Учи ги и ситниците да, ама предност нека имаат поглавните работи. Во ниеден случај не чекај да се предаде за да научиш, губиш само време.

На kajl и Dream-Girl им се допаѓа ова.
  15. kajl

kajl Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2015
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    216
    Фала ви на сите❤
    Не и се даваме толку лесно на анатомијата!

На Glowy и Dream-Girl им се допаѓа ова.
  16. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.400
    Никако :D Мене паѓањава уште поголема мотивација ми се од инат да положам сеа у јануари. :rofl::devil:

На kajl и Yellow456 им се допаѓа ова.
  17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.928
    Допаѓања:
    203.184
    Барем анатомски атлас да имаш, полесно ќе ти е така. Ако немаш претстава кое како изгледа, тешко ќе ти биде да научиш. Без атлас или други нагледни средства, тешко.

На kajl му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Yellow456

Yellow456 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2016
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    120
    Јас и атлас имам и апликација, па на колоквиумов пак немав време да повторам и пак паднав(facepalm)
    Ајде шо вика @Dream-Girl ќе положиме јануари (fingers)

На Angie1432, kajl и Dream-Girl им се допаѓа ова.
  19. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.400
    И јас имам атлас ама искрено бескорисен ми е. Од нет видеа и слики појше учам. Џабе го земав, па и делови фалат, пола атлас сама го ишкртав. :rofl:
    За тие пари требаше и сам да се учи. :rofl::rofl::rofl:

На Glossy-girl, kajl, Yellow456 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Geek^^

Geek^^ Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2015
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    225
    Ќе може некој од постарите колеги да ми пише за да го прашам во врска со психологија прашања ☺️