Да, сите различно сфаќаат и различно време им е потребно да го поминат материјалот, исто зависи дали ќе го поминеш материјалот површно или ќе се задлабочиш повеќе во детали, дали имаш концентрација да учиш со малку паузи или често да правиш паузи...индивидуално е, не може тука некој од форумов да знае колку време ќе ти треба тебе за учење. @Vasilisa1105 Битно е да знаеш да си го оргнизираш времето според твоите потреби зашто има многу материјал.Ама ако навистина сакаш да учиш, не мисли уште од сега незапишана колку време на ден ќе треба да учиш
секој различно учи, на пример овие што учат во читална седат таму цел ден цела ноќ, за мене тоа не е ефективно, седам дома и учам на глас си раскажувам така најубаво памтам пуштам видеа, слики, некако така ми одговара најдобро, ама пак ке речам не на сите, секој различно учи
Значи вака, јас како студент на мед. Би ти препорачал да се запишиш било што ОСВЕН медицина. Уживај си во животот, можиш да си го направиш поубав со многу други професии. Ако ти треба повеќе инфо пиши ми во дм.
Абре аман, кој совет и го даде, алал! Ако ти е тешко, отпиши се, чиста работа.... сметам дека никој не треба да те форсира да завршиш или бидиш нешто шо не сакаш.
Леле леле аман што читам. Значи, секогаш има такви особи кои жалат кои не успеале да се запишат, дали поради ниски матурски бодови, дали поради погрешен избор на факултет. А ги има и вакви кои само џабе некому место во квота му фатиле, па сега едвај со сила го туркаат факултетот само колку да не се отпишат, и одвраќаат други од помислата. Значи, дечки, да не се лажеме: да, тешко е, секако дека е тешко, сепак медицина е, жива материја, не е сметководство - не дека и тоа нема своја тежина, ама муабетот ми е, вие еден ден нема да работите со хартии ами со животи в раце и нема да имате простор за грешка. Па, ако сакате да се посветите на таа одговорност, никој друг нема вам унапред да ви го организира времето. Кога ќе се запишете сами ќе си створите ритам и ќе видите колку време ќе ви е потребно за учење, дали лесно ќе сфаќате, дали ќе ви е толку тешко, дури и невозможно. Ако некому му требале 10ч., мене ми требале 3ч., вам можеби ќе ви требаат 6ч. за истото, како би можел друг тоа унапред да ви го предвиди? На крајот, нè има и такви кои сме завршиле и сме го прошле ова, па еве уште сме живи, и не одвраќаме никого од мислата дали да се запише, зошто тоа треба да ви е индивидуална одлука. Сигурно за вашата иднина не може да одлучи рандом форумски лик кој ќе ви каже дека "ако се запишете на општа медицина нема живот да живеете". Мислам, каков апсурд. Единствено не се запишувајте онаму за каде немате воопшто интерес, и тоа е сè.
Јас лично не го доживувам факултетов толку страшно и стресно како што кажуваа некои, секој ден имам време и да излезам,и филмови да гледам, секој викенд да си одам дома, и се да положам воглавно; индивидуално е, на кого колку време му треба.. И исто има некои студенти кои бркаат просек, или 10 или ништо, јас не сум од тие, гледам да научам тоа што треба, а дали ќе биде 10 или 6 ќе видам после полагање, не се форсирам да ми се сите 10ки, учам нормално,организирано, и имам време за се.
Некој од 2ра да каже дали на етика пуштаат списоци, како се предавањата уопште по предметот, вреди ли да се иде? Гледам нема ни вежби ова. Некако многу долго се слуша предметов, а тек у мај се полага...
не сум сигурна дали пуштаат список можеби 2-3 пати пуштија лани затоа што нормално многу малку деца одеа на предавања, јас лично мислам дека отидов на првите 2 и толку, не знам што предаваа за да ти кажам дали е ефективно само знам дека тестот беше општа култура
Dali nekoja od vas znae ako se polaga predmet vo kaznena sesija istiot posle dokolku se padne vo narednite dve sesii imame li pravo da go polagame ili ne?
Има казнена само за студенти од шеста година, и само за три одредени предмети, и тие дури и да ги паднеш во казнена нормално дека можеш во наредната редовна сесија да ги полагаш.
Мислење за медицински во Србија? Београд,Крагујевац... каков е факсот, студенски дом/цена за стан... има ли некој искуство????