Медицински факултет

Дискусија во 'Образование' започната од Victorya, 24 ноември 2010.

1. Lollipop_123

Lollipop_123 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2019
    Пораки:
    1.173
    Допаѓања:
    1.764
    Ако пробаш да се префрлиш ќе се зезнеш од таа причина што годинава испадна матурантите да НЕ полагаат матура и конкуренцијата на УКИМ ќе биде уште поголема од што била до сега.

На dead.flower23 и ElenaOfRivendell им се допаѓа ова.
  2. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.167
    Допаѓања:
    5.383
    Забрането е префрлање колку што знам, освен ако имаш ептен дебели врски...

На dead.flower23 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. MeckaCia

MeckaCia Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2016
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    1.473
    Најдобро е да се информираш од извори што знаат сигурно значи деканатот, тука никој не може да ти даде точен одговор затоа што иако официјално беше кажано дека нема префрлувања сепак се префрлуваат деца од Штип и Тетово без никаков проблем е сеа со врски или не никој од нас не го знае тоа само можеме да претпоставуваме

На *Amethyst*, dead.flower23 и ElenaOfRivendell им се допаѓа ова.
  4. dead.flower23

dead.flower23 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2019
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    1.627
    Blagodaram decki

На ElenaOfRivendell му/ѝ се допаѓа ова.
  5. kajl

kajl Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2015
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    216
    Да се осигурам за секој случај
    Физиологија, мед.хемија,- се условни за втора
    хисто 2, генетика- не се условни за втора?
    Фала <3

6. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.934
    Допаѓања:
    6.790
    Анатомија 1 и 2, МиФ, Хистологија 1, Хемија се условни за трет семестар.
    Хистологија 2 и Биофизика за петти семестар.
    Сè останато за седми семестар.
    Зборувам за предмети само од прва година.

На medicalstudent, ElenaOfRivendell и kajl им се допаѓа ова.
  7. Rirri

Rirri Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2011
    Пораки:
    168
    Допаѓања:
    181
    Здраво колеги, би сакала да ве замолам ако некој ја има или знае каде може да ја најдам книгата Анестезиологија со реанимација од Проф М.Шољакова во електронска форма?

8. Unicornus

Unicornus Популарен член

Се зачлени на:
    17 септември 2019
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    1.268
    Некој да не ја продава Куби Имунологија? Сакам да ја имам книгата :D

9. marija7895

marija7895 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    66
    Дали некој знае каде можам да најдам поимници од медицина со зборови од англиски јазик на македонски и исто така и стручна литература за медицина во pdf file?

10. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.339
    Во врска со предметите што се двосеместрални, знам дека ако не го положиш пример анатомија 1 немаш право испитот анатомија 2 да го полагаш.
    Но, ме интересира дали смееш да ги пријавиш двата во јунска да речеме, но под услов дека ако на старт од сесија го положиш анатомија 1, па на крај од сесија (2 рок) да го полагаш и анатомија 2?
    Е, сега не знам како ќе е со поделбата на колоквиуми, испити и се тоа според ситуацијава со Корона, но барем колоквиуми во иста сесија од 2та предмети имаш право да полагаш нели?
    Се надевам дека имаме барем вакво право да пријавиме се во испитна, па дали ќе успееме да полагаме и да се појавиме е наша работа.
    Баш ова го мислев и некако не ми е јасно дали е ко ја што мислам. :D

11. ElenaOfRivendell

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.167
    Допаѓања:
    5.383
    Мислам дека може, ама не сум сигурна :)

На Waverly Raven и Dream-Girl им се допаѓа ова.
  12. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.639
    Допаѓања:
    13.838
    За колоквиумите од анатомија 1 и 2 сум сигурем дека ќе имаш можност напоредно во сесија да ги полагаш. Е сега за испитите, можно е тоа да оди во договор со катедрата но, не сум сигурен... знам колеги кои патологија 1 и 2 испитите ги полагаа во една сесија во договор со шефот на катедра, бидејќи им беа за услов. Земајќи ја во предвид ситуацијава мислам дека ќе бидат сите пофлексибилни, сепак треба да ви овозоможат.

На Lollipop_123, Glossy-girl и Dream-Girl им се допаѓа ова.
  13. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.934
    Допаѓања:
    6.790
    Колоквиумите ќе можеш да ги полагаш, само нормално додека не положиш заваршен од анатомија 1, не ќе можеш да полагаш завршен од анатомија 2. Сега зависи како ќе се роковите и што кога ќе се полага.
    Знам годинава за презапишувачите на анатомија 1 кои полагаа завршен испит на 4ти февруари, а тогаш беше предвиден и завршен од анатомија 2, секретарката им рече дека може да полагаат завршен од анатомија 2 и потака до крај на сесијата, ако полажат анатомија 1.
    Штом тогаш биле флексибилни, ќе се и сега, барем се надевам.

На Dream-Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  14. MitMax

MitMax Активен член

Се зачлени на:
    29 февруари 2020
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    158
    Мислење за смерот Медицинска сестра? Дали е профитабилен? Дали се барани?

15. ElenaOfRivendell

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.167
    Допаѓања:
    5.383
    Јас мислам дека тој смер ти е најпрофитабилен во однос на другите тригодишни студии.

На MitMax му/ѝ се допаѓа ова.
  16. MitMax

MitMax Активен член

Се зачлени на:
    29 февруари 2020
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    158
    Благодарам :)

17. MitMax

MitMax Активен член

Се зачлени на:
    29 февруари 2020
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    158
    A колку чинат специјализациите од кога ке се заврши Општа Медицина (пр:Педијатрија) и дали некој друг ти ги доделува или мораш да имаш просек за да ги добиеш или само се плаќа ништо друго не треба? :)

18. Gregoriana

Gregoriana Истакнат член

Се зачлени на:
    8 септември 2019
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    130
    Специјализациите одат на конкурс,комисија ги разгледува документите ,зависно во која клиника се пријавуваш или здраствена друга организација.На состанок се разгледува просекот од основните студии,како и каква оценка си имал по предметот -кој е соодветен за твојата специјализација,на пример ако сакаш да специјализираш педијатрија,гледаат колкав просек имаш и со која оцена си го положила испитот,клиничките специјализации бараат и помлад кадар ( имал секогаш предност покрај високиот просек).Дали ке добиеш државна или приватна специјализација зависи од тоа колку места се достапни за државна квота а колку за приватна.Приватните специјализации ( за гинекологија знам од една пријателка,мислам дека коштаа околку 15 или 20 илјади евра за сите години).Тоа е некој редослед што се однесува за УКИМ.Но лани видов ..оние кои конкурираат за специјализација преку УГД Штип скоро повекето беа примени со оцена 6,7 за соодветниот предмет па и просек 7 итн и тоа за специјализации како хирургија ,офталмологија итн .Така да колку што сум информирана по регуларен пат е вака,но тој што си има врски ке биде примен секаде.

Јас се јавив на Медицински пред 5,6 месеци да прашам за една другарка која студира во Србија,сака да се врати во Скопје ,бев во деканат и ми рекоа дека од 2016 или не знам 2017 не префрлаат студенти на медицински факултет во Скопје ,донеле одлука од ректоратот.Потоа се јави другарка ми на телефон уште еднаш и некоја со подрзок тон на телефон и рекла ..дури и во Лондон да завршиш прва година медицина ,не може да се префрлиш во Скопје,не префрламе студенти во ниедна студетнска година не само од Тетово и Штип туку од било каде.Таков одговор сигурно ке добиеш и ти но тоа нека не те обезхрбрува, и јас сум слушнала ако си најдеш големи врски ке те префрлат...па фокусирај се на тоа ..можеби ке успееш.

Последна измена од модератор: 28 април 2020
    На Angie1432 и MitMax им се допаѓа ова.
  19. MitMax

MitMax Активен член

Се зачлени на:
    29 февруари 2020
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    158
    Благодарам :). А за цената на Специјализациите сигурна ли си? Нешто претерано многу ми изгледа:^)?

20. Gregoriana

Gregoriana Истакнат член

Се зачлени на:
    8 септември 2019
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    130
    Многу добро се секавам дека пријателка ни кажа дека специјализацијата и беше 15.000 евра до 20.000 вкупно за сите години заедно (приватна квота)

На MitMax му/ѝ се допаѓа ова.