Ако пробаш да се префрлиш ќе се зезнеш од таа причина што годинава испадна матурантите да НЕ полагаат матура и конкуренцијата на УКИМ ќе биде уште поголема од што била до сега.
Најдобро е да се информираш од извори што знаат сигурно значи деканатот, тука никој не може да ти даде точен одговор затоа што иако официјално беше кажано дека нема префрлувања сепак се префрлуваат деца од Штип и Тетово без никаков проблем е сеа со врски или не никој од нас не го знае тоа само можеме да претпоставуваме
Да се осигурам за секој случај Физиологија, мед.хемија,- се условни за втора хисто 2, генетика- не се условни за втора? Фала <3
Анатомија 1 и 2, МиФ, Хистологија 1, Хемија се условни за трет семестар. Хистологија 2 и Биофизика за петти семестар. Сè останато за седми семестар. Зборувам за предмети само од прва година.
Здраво колеги, би сакала да ве замолам ако некој ја има или знае каде може да ја најдам книгата Анестезиологија со реанимација од Проф М.Шољакова во електронска форма?
Дали некој знае каде можам да најдам поимници од медицина со зборови од англиски јазик на македонски и исто така и стручна литература за медицина во pdf file?
Во врска со предметите што се двосеместрални, знам дека ако не го положиш пример анатомија 1 немаш право испитот анатомија 2 да го полагаш. Но, ме интересира дали смееш да ги пријавиш двата во јунска да речеме, но под услов дека ако на старт од сесија го положиш анатомија 1, па на крај од сесија (2 рок) да го полагаш и анатомија 2? Е, сега не знам како ќе е со поделбата на колоквиуми, испити и се тоа според ситуацијава со Корона, но барем колоквиуми во иста сесија од 2та предмети имаш право да полагаш нели? Се надевам дека имаме барем вакво право да пријавиме се во испитна, па дали ќе успееме да полагаме и да се појавиме е наша работа. Баш ова го мислев и некако не ми е јасно дали е ко ја што мислам.
За колоквиумите од анатомија 1 и 2 сум сигурем дека ќе имаш можност напоредно во сесија да ги полагаш. Е сега за испитите, можно е тоа да оди во договор со катедрата но, не сум сигурен... знам колеги кои патологија 1 и 2 испитите ги полагаа во една сесија во договор со шефот на катедра, бидејќи им беа за услов. Земајќи ја во предвид ситуацијава мислам дека ќе бидат сите пофлексибилни, сепак треба да ви овозоможат.
Колоквиумите ќе можеш да ги полагаш, само нормално додека не положиш заваршен од анатомија 1, не ќе можеш да полагаш завршен од анатомија 2. Сега зависи како ќе се роковите и што кога ќе се полага. Знам годинава за презапишувачите на анатомија 1 кои полагаа завршен испит на 4ти февруари, а тогаш беше предвиден и завршен од анатомија 2, секретарката им рече дека може да полагаат завршен од анатомија 2 и потака до крај на сесијата, ако полажат анатомија 1. Штом тогаш биле флексибилни, ќе се и сега, барем се надевам.
A колку чинат специјализациите од кога ке се заврши Општа Медицина (пр:Педијатрија) и дали некој друг ти ги доделува или мораш да имаш просек за да ги добиеш или само се плаќа ништо друго не треба?
Специјализациите одат на конкурс,комисија ги разгледува документите ,зависно во која клиника се пријавуваш или здраствена друга организација.На состанок се разгледува просекот од основните студии,како и каква оценка си имал по предметот -кој е соодветен за твојата специјализација,на пример ако сакаш да специјализираш педијатрија,гледаат колкав просек имаш и со која оцена си го положила испитот,клиничките специјализации бараат и помлад кадар ( имал секогаш предност покрај високиот просек).Дали ке добиеш државна или приватна специјализација зависи од тоа колку места се достапни за државна квота а колку за приватна.Приватните специјализации ( за гинекологија знам од една пријателка,мислам дека коштаа околку 15 или 20 илјади евра за сите години).Тоа е некој редослед што се однесува за УКИМ.Но лани видов ..оние кои конкурираат за специјализација преку УГД Штип скоро повекето беа примени со оцена 6,7 за соодветниот предмет па и просек 7 итн и тоа за специјализации како хирургија ,офталмологија итн .Така да колку што сум информирана по регуларен пат е вака,но тој што си има врски ке биде примен секаде. Јас се јавив на Медицински пред 5,6 месеци да прашам за една другарка која студира во Србија,сака да се врати во Скопје ,бев во деканат и ми рекоа дека од 2016 или не знам 2017 не префрлаат студенти на медицински факултет во Скопје ,донеле одлука од ректоратот.Потоа се јави другарка ми на телефон уште еднаш и некоја со подрзок тон на телефон и рекла ..дури и во Лондон да завршиш прва година медицина ,не може да се префрлиш во Скопје,не префрламе студенти во ниедна студетнска година не само од Тетово и Штип туку од било каде.Таков одговор сигурно ке добиеш и ти но тоа нека не те обезхрбрува, и јас сум слушнала ако си најдеш големи врски ке те префрлат...па фокусирај се на тоа ..можеби ке успееш.
Многу добро се секавам дека пријателка ни кажа дека специјализацијата и беше 15.000 евра до 20.000 вкупно за сите години заедно (приватна квота)