Медицински факултет

Дискусија во 'Образование' започната од Victorya, 24 ноември 2010.

1. Glossy-girl

Glossy-girl Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    3.196
    Допаѓања:
    8.925
    Во истиот ден може да полагаме колоквиум усно и практично(доколку чистиме анатомија 2 на колоквиуми), а ни дадоа можност и на испит и да завршиме без да полагаме три пати. Кој како сака.
    Практичното било дел од испитот и затоа не дозволуваат да се полага колоквиумот, демек не можевте само усно да полагате од колоквиумот?
    И уште нешто, ја зедов книгата од лани анатомија 2 и кога видов 435 страни преубаво напишано, концизно,
    јасно. Наќева, Папазова и Добрила... а, сега во новата Наќева ја нема како автор . Небитно околу авторите, ама гледам зошто ѝ е на жената како смачено, како да знае со кого си има работа, срцка.
    Ја се жалев дек граден кош не ми е јасно, се здробив од учење и ништо не ми беше јасно, тие од тие 100стр додале плус 70стр и изнапишале книга од 600стр. (facepalm)
    Со која цел? За бизнис...
    Да беше ланската книга, со задоволство ќе одев на испит, а сега ќе се глупираат, па нормално ќе даваат можност и за колоквиуми, а кецот правеа алтернатива за завршен затоа што цела книга ја изучивме на колоквиуми.
    Се запрепастив искрено, немам ни волја после ова.
    Нека заврши само сесијава.

Последна измена: 28 мај 2020
    На Uniqo3, Glowy, Waverly Raven и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.339
    Торакс го спремив перфектно, среќа што нешто ми текна да се навратам на анатомија 1 и не изгубив 3месеци на анатомија 2. Ама сакав да ги полагам паралелно.
    Не знам што да кажам, едино да направат нешто за анатомија 1 во прв рок да може и со колоквиуми и испит да се среди, па вториот рок барем еден колоквиум да полагаме од анатомија 2.
    Не е фер, имаме право да полагаме, сме платиле да ги слушаме тие предмети...

На Uniqo3, Glowy и Glossy-girl им се допаѓа ова.
  3. evvgg_K

evvgg_K Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2016
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    33
    Истото е и со 3ка.. Полоша книга во овие 2 години на факултетов не сум сретнала.. Кај материјалот е сувопарен.. Па начинот на кој е напишан го прави да биде уште повеќе сувопарен...

На Glossy-girl му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.937
    Допаѓања:
    6.796
    Анатомија 1 не беше лоша книгата, многу мали промени во однос на старата, само клиничкиот дел со ситни букви што беше додаден и промени во распоредот и содржина.
    Ама двојкава е лом, над 100 страници за ништо. Ако не ти е јасно со новата, во старата ќе разбереш. Многу плус информации, многу понејасно објаснето. Не знам, искрено мислев дека ќе биде како кецот само нешто сменето и други корици. И да нема поделба на материјалот за испит и колоквиум, региите не се посебно издвоени. Ајде ние сега за полагање секако сè треба, директно испит и директно на колоквиумите испитниот дел. Ама за в година...
    Ако е така и за тројката како што вели @evvgg_K, тогаш со време и двете книги, па од новата читаш, а од старата разбираш.

На Glossy-girl, Angie1432 и Yellow456 им се допаѓа ова.
  5. Glossy-girl

Glossy-girl Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    3.196
    Допаѓања:
    8.925
    Не можеле да се договорат за распоред и рекле на некој претставник од фсс: " пиши таму од 15 почнува сесија, немаме распоред. "
    Ќе мислам дека вистина вака донесуваат одлуки.
    Во секој случај, фала им. :D

На Glowy, Dream-Girl, MeckaCia и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. evvgg_K

evvgg_K Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2016
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    33
    Ич нека не се мачат.. Они додека истакнат распоред втор бран ќе фати.. Пак вонредна ќе прогласат...

На Glowy, glosipgirl, Glossy-girl и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Insatiable13

Insatiable13 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    258
    Допаѓања:
    367
    Уште нема распоред така?

8. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.339
    Нема :rofl:
    Ќе го дочекаме кад тад.:D

На ElenaOfRivendell и Insatiable13 им се допаѓа ова.
  9. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.793
    Допаѓања:
    40.691
    Ајде барем сесија одложија :party:

На Waverly Raven, ElenaOfRivendell и Glowy им се допаѓа ова.
  10. MV18

MV18 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2019
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    92
    Дечки сакам да прашам дали ако пример пријавам некој испит електронски,а после одлучам воопшто да не го полагам предметот(да не однесам пријава,ниту да се појавам) ,автоматски ќе се смета како неположен или?

11. MeckaCia

MeckaCia Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2016
    Пораки:
    856
    Допаѓања:
    1.473
    не ти менува ништо и да не го пријавеше исто ке ти се рачунаше

На Glowy, MV18 и ElenaOfRivendell им се допаѓа ова.
  12. MeckaCia

MeckaCia Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2016
    Пораки:
    856
    Допаѓања:
    1.473
    Некој од постарите колеги да ми каже искуство со испитот Микробиологија усно бидејки сеа ни направија целосно да го полагаме усно и колоквиумите и завршниот и практичното а немавме ни една вежба воопшто не знам каква катедра се

13. Unicornus

Unicornus Популарен член

Се зачлени на:
    17 септември 2019
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    1.268
    Јас кога полагав, за усно се влечеше професор и во зависност кај кој ќе се паднеш влечеш прашања од практикум и од книга или сами ти поставуваат прашања, правиш концепт и одговараш. Генерално се добри сите, бараат знаење и да ги поврзуваш работите. Од практикум најмногу испитуваат за методите ELISA, PCR, имунофлуоресценција и др. но и за биохемиски испитувања.

На evvgg_K и MeckaCia им се допаѓа ова.
  14. yeah

yeah Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    193
    Допаѓања:
    64
    Здраво дечки, имам неколку прашања во врска со хемија - општиот и практичниот дел. Дали се повторуваат прашања од претходни години и дали има прашања оставени во фотокопирницата карши рептил?

Р.Ѕ. со среќно на испитната! :l:

На Yellow456 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. kajl

kajl Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2015
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    216
    Оние што имаат искуство со полагање испит анатомија 1
    дали да се фокусирам само на баш делот за топографска анатомија, односно тие 20тина страни рака/нога или сепак да повторувам се убаво. Се случува ли да прашуваат нешто повеќе и подетално од тоа

На Dream-Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.937
    Допаѓања:
    6.796
    Повтори инервација на мускули и сензитивна, гранки на артерии, васкуларизација.
    Најчесто ги прашуваат тие страници од топографија, но зависи кај кого полагаш.

На Dream-Girl и kajl им се допаѓа ова.
  17. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.339
    Ми рекоа Чадиковска дека барала и од материјал за колоквиум за рака и нога што беше, а пример Живадиновиќ или Наќева не бараат тоа.
    Се зависи кај кој ќе си значи... :D

Мене ме интересира дали има некој на форумов што у јануарска полагаа колоквиум, а истиот ден испит кај истиот професор? Или у јануарска шо полагавте колоквиуми рака нога како беше?
    Како поминавте, многу ли ве прашуваа детално и долго или малку полабаво од што беше у колоквиумските недели?
    Знам кај Живадиновиќ имаше такви колешки шо така напраија, во ист ден колоквиуми и испит, па да не има некој и тука да сподели. :D

Јас имам рака и нога останато и здравје испитот. :$
    Го спремив делот за колоквиум, почнав сега со материјалот за испит, ми се гледа горе доле слично со тоа што е за колоквиум. :wasntme:
    Мислите би ме прашувале прво материјалот за колоквиум со влечење прашања, па ако положам на леш одма или одеднаш паралелно би одело полагањето? Навистина немам претстава вака како би било, а нишо не кажаа, па само може да си нагаѓам. (waiting)

На kajl му/ѝ се допаѓа ова.
  18. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.168
    Допаѓања:
    5.385
    Јас бев кај д-р Папазова, искрено супер поминав. Влечевме една регија од рака, една од нога. И ми рече на пример, ајде наброј мускули кои се во оваа регија, и рандом за некој мускул ќе ме подпрашаше функција, или каде се припојува, слично и за крвните садови, мали подпрашања. Воглавно не замараше мн. на кадаверите да и покажуваш, и беше доста коректна, и толерираше и по некоја грешка. :)
    Јас се посветив повеќе на деловите за топографија, но пред тоа ги повторив мускули, крвни садови и нерви, не навлегував ептен како за колоквиум што ги учев, ама сепак гледав да се потсетам на нив.

На kajl, Dream-Girl и Glowy им се допаѓа ова.
  19. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.937
    Допаѓања:
    6.796
    Јас полагав во јануари колоквиум, исто прашуваат, нема некоја разлика, не е полабаво.

На Dream-Girl и Yellow456 им се допаѓа ова.
  20. Yellow456

Yellow456 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2016
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    120
    И јас имам слушано дека на испит си одиш исто како да ги полагаш сите колоквиуми наеднаш. Па и кај Папазова познавам еден колега што падна, што значи дека не е воопшто нешто полабаво.

На kajl му/ѝ се допаѓа ова.