Отсекогаш е така како што знам од звање доцент нагоре имаат право да испрашуваат и да стои нивен потпис/печат во индекс. Инаку ова зборам за завршен испит, колоквиуми на некои катедри од типот Анатомија, Хисто и таквите кај што има усно на колоквиуми испрашуваат асистенти. Но ова на некои катедри само функционира, на некои исклучиво професори испрашуваат на било какво полагање(колоквиум или завршен).
тоа вас ви важи само за хемија мислам дека Кавракова е научен соработник и нема веќе да испрашува, до лани испрашуваше
Среќа годинава хемија нема усно да има. Само писмено е цел предмет. Анатомија можеби ќе ни важи, уште за торакс нели пред прва колоквиумска, дур бевме на факс, збореа нешто само професори сега ќе испрашуваат, затоа прашав да не некој таква информација сигурна има.
па и анатомија е така мислам асистенти секако не испрашуваат усно во сесија на пример Аце до сега нема испрашувано никогаш само за време на колоквиумим исто и проф Јурковиќ не испрашува
Малку не зезнаа со полагањето анатомија2 сесијава, и сум загрижена дали ќе успеам да положам цела анатомија2 во септември, сакав да прашам дали вреди да се презапишува анатомија2 во втора година и дали потоа анатомија3 која што ќе треба да ја слушам во 3та година, е услов за некој понатамошен предмет? Не би сакала да губам година, реално многу е. )
Да, услов е и 3ката. Ако ја презапишеш анатомија 2, фактички губиш година, ја влече и физиологија 1.. Катастрофа, се надевам ќе ја положиме, да не се предаваме уште одма.
анатомија 3 ти е услов мислам за многу предмети а и зошто да не е возможно да се полага цела анатомија2 во септември, на вас од оваа година ви е сменето инаку и ние си ја полагавме на завршен цела книга и не е страшно мене барем анатомија 2 ми беше интересна и со задоволство учев органи за разлика од анатомија1.... така да без гајле ако седнеш и ја научиш како што треба нема да изгубиш година
За што не зезнаа, озбилно прашувам, да не немам нешто прочитано, што се случи? Иначе не ризикувај, не е тешка 2ката, пријави ја во втор рок, ќе имаш време да ја спремиш.
Тие шо имаат положено анатомија 1 реално гајле им е за нас што неаме и до некаде ги сфаќам секој си е за себе, затоа и се бунеа и се бореа да е така, наеднаш се да се полага и ние да неаме никакво право да полагаме, ама па ние си знаеме без положено анатомија 1 колку сме под стрес сега и дека од еден предмет ни зависи цела година. Не знам што да кажам, се надевам ќе ме послужи среќа и мене и колегите на кои ни е останата анатомија 1, до крај на септемвриска сесија не е ништо изгубено.
Мој совет ви е да пријавите и да си полагате анатомија 2 во јунска, ништо не ве кошта да си пробате и лани во јануари положени кец анатомија имаше ни пола од генерација сите полагаа кец и двојка у јуни а башка сега мислам дека со ситуацијава малце ке попуштаат нема да бараат детали, анатомија 2 се учи брзо затоа што се разбира сега не знам како ви е напишаана книгата ама како и да е подобро на пример хисто 2 оставете за август и сите тие неусловни а полагајте си анатомија 2
Ја пријавив и анатомија 2. Не се предавам до крај. Олеснето е сеа и хистологиите се онлајн и некои предмети, со учење и малку среќа има шанса да се среди годинава. И генетика е се одеднаш и многу предмети се олеснети со новиов начин на полагање. Може се да се положи реално.
ама тоа секогаш било така... не можеш да пристапиш кон двојка ако не положиш кец порано беше дозволено колоквиуми ама пак за одговарање на завршен испит цел материјал немаа право оние целосно немаат завршено анатомија1, затоа и многу студенти губат година
Сега ниту колоквиуми не можеме, барем така разбрав, бидејќи рокот за пријавување е до утре а е нагласено дека смеат да полагаат анатомија2 само тие што имаат целосно положено анатомија1, а анатомија1 се полага на 17ти/18ти. Сеедно, учено ми е ама сепак е пострашно е кога знаеш дека во септември ќе ти е прва и последна шанса
Ја си прашав координатор. Може да ти е пријавена онлајн (во ајноу и на тоа првиот документ кој рок го бираме), ако си положиш анатомија 1, ќе те си полагаш и анатомија 2. Тоа е само за да имаат увид колку се сигурни, тие шо ќе положат анатомија 1 ќе се плус само. Не се демотивирај толку, појше психа може да не утепа ако си мислиме дека немаме шанса никаква. Па и да е цела за септември, ќе ја положиме можеби, ништо не се знае.
Мислам дека можете да си ја пријавите и 2ката во јуни, немате штета ако пробате. А и во септември да ви биде цела, не е тешка, баш е интересна,може да се спреми, не се демотивирај. Има време до септември.