Медицински факултет

Дискусија во 'Образование' започната од Victorya, 24 ноември 2010.

1. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.400
    Штознам, кој би решавал место нас :rofl::rofl:
    Уствари можно е ама да не речат нека остане цело време уклучена, е тек тогаш трема и стрес на најјако. :rofl:

На nyny, Lollipop_123, Yellow456 и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.853
    Допаѓања:
    41.144
    Ако ги оставиме уклучени мене ќе ми биде глупо да решавам кога знам дека ме гледаат...знам дека нема смисла ова :rofl:
    Сепак, сосема беше во ред ова, нивото на прашањата не беше претешко, ама кратко дефинитивно, барем 20-25 мин да дадат.
    А знаете ли дали ќе ни дадат резултати од ова што го правевме, чисто онака да си видиме? :D

На nyny, Glowy, ElenaOfRivendell и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.400
    Еве сега пишала професорката веќе ги пратила на координаторот.

И мене за тоа ќе ми е, некако ко да ме надгледуваат и трема ќе ме фати. :rofl:

На nyny и Angie1432 им се допаѓа ова.
  4. Yellow456

Yellow456 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2016
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    120
    A исто вака 15 само прашања ќе има?

На ElenaOfRivendell му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.948
    Допаѓања:
    6.808
    10 прашања ќе се, како што беа 10, едното беше индекс.

На Yellow456 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. chocolateheart

chocolateheart Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2013
    Пораки:
    351
    Допаѓања:
    777
    @Peperutce1115 ќе може да ми пратиш ЛП, за да те прашам нешто? :)
    Не можам јас за започнам разговор со тебе, затоа.

На Peperutce1115 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. nyny

nyny Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2020
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    47
    Здраво. Сакам совет дали е попаметно
    јули да полагам торакс и абдомен а карлица и физиологија (на клетка) септември
    или торакс и физиологија јули а абдомен и карлица септември

некако од една страна ако оставам две теми анатомија за септемви можам да се зезнам ако ми се погоди лош професор.. од друга страна и физиологија многу заглавувале па барем ем да ја расчистам ем некако предмет помалку.. сепак не можам сама да одлучам некој што минал низ сите овие предети мислам попаметно ќе процени.. Фала и со среќа испитна :D
    (И да напоменам дека покрај овие имам плус еден предмет што не е условен ама сакам да го полагам септември така да прилично сум заглавена хаха)

8. MeckaCia

MeckaCia Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2016
    Пораки:
    864
    Допаѓања:
    1.476
    а зошто не ги полагаш сите 3 теми анатомија сега? кога веке си тргнала да полагаш зошто да не пробаш се, мислам дека дури и нешо да не знаеш од толку прашања пак ке попуштаат инаку и физиологија многу паѓаа лани така да ни едниот ни другиот не ти е сигурно сепак некако сметам дека анатомија ако седнеш и научиш нема да имаш проблем па ако веке сакаш остај за август анатомија сепак имаш доста време да се спремиш а на усно ако знаеш не може да те бутне и да сака коа имаш знаење...Лани бидејки имаше дебакл у јануари со анатомија 1 со 90% паднати сите си полагаа целосно кец у јуни и целосно двојка у август и супер поминаа, ако си го научиш како што треба анатомија се сосем коректни а не можам истото да го кажам за физиологија бидејки и таму имаше дебакл коа после тестот професорите си отидоа на одмор и децата на увид не ги примаа бидејки проф не беа тука и си паднаа иако имаа пропусти, неоценети прашања итн...

На Flowerezza, Dream-Girl и nyny им се допаѓа ова.
  9. Uniqo3

Uniqo3 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 мај 2020
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    366
    Ако збориш за Анатомија 2 ако убаво те протолкував мислам дека е најпаметно да ја полагаш целата сега, па и не дај боже да паднеш некој од тие три дела за август ќе знаеш на што повеќе да се фокусираш. А за физиологија тоа од МФ што е искрено не памтам одамна беше и тоа, ама знам дека тоа не заглавуваа зашто ем две катедри го водат ем е учење на памет така да види тоа прашања што давале лани,полани и не се замарај со тој. Глупо е вака да те советувам како повозразна ама сепак се работи за не толку важен предмет , а и секако од Гајтон убаво ќе си ја научите Физиологијата цели два семестри во втора така да не му ја мисли

На Glowy и nyny им се допаѓа ова.
  10. MeckaCia

MeckaCia Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2016
    Пораки:
    864
    Допаѓања:
    1.476
    дека е важен предмет не е бидејки се учи физио после ама дека не може да слуша физио1 ако падне миф тоа да затоа и на тоа треба да се фокусира

На Glowy и nyny им се допаѓа ова.
  11. Uniqo3

Uniqo3 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 мај 2020
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    366
    Да знам дека е условен и за Физио, ако не се лажам и за Микро1 ни беше нас, но сепак не мора толку да се стресува за тој предмет потенцирав дека не замараат многу со него катедрите(**барем така памтам дека беше сега не знам како е и што е мислам и книга извадија за Физиологија делот, ние тоа од презентации го спремавме)

На nyny и Dream-Girl им се допаѓа ова.
  12. nyny

nyny Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2020
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    47
    Фала на сите за мислењата! Прекрасни сте:inlove:

На Uniqo3 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. BigMisterP

BigMisterP Истакнат член

Се зачлени на:
    11 април 2015
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    102
    Знам дека е малку рандом прашањево- некој дали полагал кај Стојковска Инфективно да сподели искуства?

14. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.686
    А дали има некоја медицинска сестра што полагала промоција на здравје денес онлајн, да сподели како се одвиваше полагањето од технички аспект?

На nyny, Glowy и ElenaOfRivendell им се допаѓа ова.
  15. Flowerezza

Flowerezza Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2020
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    12
    Здраво девојки☺️

Јас сум студентка на медицина, трета година. Знам дека е рано, ама сакав да ги имам во предвид некои работи, па сакам да ги прашам постарите колешки ако знаат да ми одговорат.

Ме интересира како иде процесот за специјализација - конкретно за хирургија. Што се влегува во апликацијата, како иде самиот процес? Каков просек треба и дали има шанса ,,обичен смртник,, (недокторско дете) да добие специјализација? Дали може во 6та година да се преполагаат предмети од прва, втора година со цел да си го кренам просекот? Дали за хирургија гледаат само по тој предмет или и анатомии, патологии?

Засега тоа ми текнува, секое инфо ќе ми биде добредојдено и фала ви однапред ☺️

16. Flowerezza

Flowerezza Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2020
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    12
    Зависи кој дел од хемија ќе го полагаш и колкава основа имаш од средно. За практично се сеќавам дека беше прелесно (2дена). За колок по неколку дена за секој. За усниот дел зависи кај кој професор ќе си бидејќи секој има различен терк на испрашување. Мој совет би ти бил ако си најдеш другарче што знае да ти го објасни материјалот (јас учев со другар од ПМФ и немав на со предметот), обавезно прочитај прашања да видиш на кој принцип се испрашува материјалот, види видеа на Јутуб се има таму. Слободно пиши ако ти притреба нешто. И среќно

На ElenaOfRivendell му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Flowerezza

Flowerezza Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2020
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    12
    Сега не знам како ќе биде со предметиве дека ќе бидат онлајн. За патофиза можам да ти кажам дека не е предмет за потценување, си бара убаво и квалитетно учење, ама па интересен предмет е и ќе осетиш што е всушност медицина. Двата колок јас ги спремив точно за 2 недели, прочитај прашања да видиш на кој принцип се тестовите чисто онака да те спреми (не се паѓаат ама worth looking се). Усното е од практикум ако добро се сеќавам и океј се вежбите не се тешки. Среќно

18. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.705
    Допаѓања:
    14.030
    Колку се плаќа задоцнето пријавување на испит?

19. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.948
    Допаѓања:
    6.808
    1000 денари.

На Waverly Raven му/ѝ се допаѓа ова.
  20. MeckaCia

MeckaCia Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2016
    Пораки:
    864
    Допаѓања:
    1.476
    Во врска со патофизиологија, ние ги полагаме сега и колоквиумите и практичното писмено па кажете ми какви им се тестовите бидејки ради ситуацијава не сме одржале ниеден колоквиум не знам како ги прават на кој принцип, колку детално треба да се учи, треба ли на нешто да се обрне повеќе внимание?