Медицински факултет

Дискусија во 'Образование' започната од Victorya, 24 ноември 2010.

1. BigMisterP

BigMisterP Истакнат член

Се зачлени на:
    11 април 2015
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    102
    Конкретно за специјализација гледаат оценка по предметот и вкупен просек. За да имаш предност да добиеш треба да имаш барем просек 9 за да се издвоиш над другите(ама добиваат и со понизок просек). Е сега многу важно колкав ти е просекот зошто од најголемиот број постари колеги што гледам го расипуваат просекот со клиничките предмети, т.е. многу е пообемна материјата и не стигаш се да прочиташ целата материја како кај претклиничките.За преполагање не знам како оди процедурата искрено.

На Flowerezza му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Uniqo3

Uniqo3 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 мај 2020
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    366
    Воглавно океј катедра се мене еден од поинтересните предмети ми беше. Кога полагав памтам дека во колоквиумите имаше од сите три типа на прашања: заокружување, краток одговор и есејски и некаде околу 30 и нешто поени ми се чини носеше тестот. Есејските прашања беа едноставни пример ќе ти дадат да објасниш што знам Нарушувања на метаболизмот на јаглехидратите или општо за автоимуни болести. Малце тие на заокружување знаеа да бидат зафркнени. За практичен не би знаела да ти кажам тоа се полагаше усно и влечевме прашања од вежбите во практикум така да претпоставувам истите тие би ви биле сега во писмена варијанта.

На MeckaCia му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.948
    Допаѓања:
    6.808
    @nyny дефинитивно да одиш на физиологија, штом е онлајн, пробај си ја среќата и на цела анатомија излези, што положиш, положиш, немаш што да изгубиш.

На nyny, Dream-Girl и MeckaCia им се допаѓа ова.
  4. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.399
    Генетика што најчесто прашувале на усното? Уште подобро ако ви текнуваат прашањата. :)
    Ќе имаме писмено 1 есејско прашање само во замена за усното, па да знаеме на што да обрнеме највеќе внимание.:)

На Flowerezza и nyny им се допаѓа ова.
  5. Flowerezza

Flowerezza Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2020
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    12
    На генетика има преку 100 комбинации, никој ги нема прашањата. Јас имав функции на трна, прва вежба од прв практикум и пвр. Може да ти се падне и родово стебло, фиш, буквално се.

На nyny и Dream-Girl им се допаѓа ова.
  6. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.705
    Допаѓања:
    14.029
    Како шо ти кажа @Uniqo3 , есејските прашања се лесни, нема шанса да не ги знаеш ако си учела. Сите поени шо сум ги изгубил на колоквиумите и патофиза 1 и патофиза 2 биле од прашањата на заокружување! Доста често се годат некои ситници шо ти промакнале или нешто двосмислено... Затоа би ти препорачал да побараш и да разгледаш прашања, обавезно! Многу ќе ти олесни, дури и да не се паднат, иако често се паѓаат барем дел, ќе видиш по кој принцип се поставувани.

На MeckaCia му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.705
    Допаѓања:
    14.029
    Поназад имав напишано мислење за ова, ама не можам да го најдам.

Ако добро се сеќавам, мене ми се падна да конструирам семејно стебло, буквално прашањето се состоеше од насоки и според нив требаше да го нацртам, толку. Мислам дека Кочова ме допраша уште 1-2 прашања поврзани со стеблото и тоа беше од делот на педијатрија. Од овај другиот дел, од практикумот, ми се падна за популациона генетика, мислам дека беше меѓу последните вежби, таму некои формули шо беа и за тој софтверот Arlequin.

На Dream-Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  8. MeckaCia

MeckaCia Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2016
    Пораки:
    864
    Допаѓања:
    1.476
    Ако некој има прашања патофиза да чува би била благодарна да ми ги прати:inlove:

9. Flowerezza

Flowerezza Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2020
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    12
    Дечки дали некој полагал Микро кај проф Гордана Јанкоска да сподели искуство? ☺️

10. Unicornus

Unicornus Популарен член

Се зачлени на:
    17 септември 2019
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    1.269
    Јас, микро 1. Професорката е многу коректна, влечев 2 прашања од практикум, 2 од книга. Остава време за концепт и знае да те потпраша за да види колку добро го имаш совладано материјалот, ама не ситници туку баш онака главни работи.
    Ако имаш научено, дава убави поени. Со среќа :hug:

11. Flowerezza

Flowerezza Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2020
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    12
    А дали прашува од колоквиуми материјалот или исклучиво завршното?

12. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.399
    Вовед полагаше некој да ни каже како поминавте? :lol:

13. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.170
    Допаѓања:
    5.389
    Јас полагав. Камера само за идентификација вклучивме, после ја згаснавме, ни камера, ни скрин-шер, ни ништо. За препишување да не правам муабет, сите знаеме како е на вовед. Единствено да се “пожалам” за тоа што имаше како лимит. Со оглед на тоа што беа есејски, се трудев да пишувам колку што можам повеќе, и при крај кога бев не даваше да пишувам повеќе, па морав да кратам од тоа што претходно го напишав за да го довршам одговорот. Веројатно ни тие не знаеа за “проблемов”. Ептен лабаво ама воглавно.

На nyny, Yellow456, Glowy и 3 други им се допаѓа ова.
  14. grincx123

grincx123 Нов член

Се зачлени на:
    19 јуни 2020
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    4
    Здраво ! јас сум студент на медицина прва година,сакам да прашам бидејќи слушам муабети дека може да се земат и купуваат тестовите по хистологија 2. Дали е вистина тоа и ако е како е возможно тоа?ако има некој искуство нека пише ве молам.

15. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.399
    Сериозно... :worried:
    Да и ја сум слушнала вакви муабети за оваа катедра. :) Тотално деградирачки за нашата професија и секој што ќе се открие дека купувал тестови од катедрата треба да биде избркан од факултетот заедно со тој што ги продавал од таа катедра. :)

На Lollipop_123, Angie1432, Glowy и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Unicornus

Unicornus Популарен член

Се зачлени на:
    17 септември 2019
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    1.269
    Мене ме праша исклучиво од завршниот, колку што слушав тогаш од колеги и нив исто :)

17. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.661
    Допаѓања:
    175.163
    Ќе се најде некоја студентка која има идено на вежби/предавања на онкологија?
    Сакам да прашам нешто конкретно за одделот каде се прима радиоактивен јод

18. MeckaCia

MeckaCia Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2016
    Пораки:
    864
    Допаѓања:
    1.476
    Се купуваат тоа е одамна познато и катедрата знае затоа во јануари имаше скандал со тоа ама пак исто се тера не е само христо секоја катедра продава

На Waverly Raven, Glowy и ElenaOfRivendell им се допаѓа ова.
  19. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.853
    Допаѓања:
    41.143
    Не знаеме, ние тука имаме само искуство со фаќање книга.

На ElenaOfRivendell, Waverly Raven, Glowy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Uniqo3

Uniqo3 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 мај 2020
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    366
    Ама НИЕ без врските тоа хахаха. Не сите имаат такво искуство, ова со хистологија одамна се ширеле муабети за ова ама не ми е верно, барем јас и колеги со мене не сме имале таков случај или контакт со колега кој ги имал тие купени тестови така да стварно не знам. Ама знам како функционираат катедрите така да и да е вистина ова ништо не ме чуди.

На Lollipop_123, Angie1432, Glowy и 1 друга личност им се допаѓа ова.