Медицински факултет

Дискусија во 'Образование' започната од Victorya, 24 ноември 2010.

1. Spielrein

Spielrein Активен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2020
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    142
    Јас не знам што толку се чудите за Медицински факултет како е. За се си требаат познанства, но не значи дека без учење се полага па и се бави со човечки животи онака, зборувам за факултетот во Скопје, за другите не знам како е. Уште во мое време на студентски кога прашувавме како бе за таа така се кажувате, таа теткицата од пенџере се дереше епа не сте ќерка на директор од тој и тој институт.
    Јас што ако пеев кај Пановски на полагање, му изгуби партијата тогаш на избори, а испитот закажан ден по изборите, не ми акна ниска а цел месец учев, детали, ситници џабе. Кога излегов со групава студенти што полагавме сите рекоа аман тебе требаше 10ка да ти стави, ама тоа е.
    Сите учат на медицина да не се лажеме и сите, ама буквално сите имаат по некој, бар хигиеничарка е у игра за контакти. Ама секој со ксметот и можностите и јас да бев царевата ќерка ќе имав просек 10.00 ама не сум јбг. А сега тоа и не ми менува нешто многу, знам колку вредам и знаат колку вредам, бар тие што полагале со мене во испитна:lol:

На evvgg_K, ElenaOfRivendell, mira.mira и 3 други им се допаѓа ова.
  2. MeckaCia

MeckaCia Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2016
    Пораки:
    864
    Допаѓања:
    1.476
    Нема потреба од осудување, секој на своја совест и секој за себе. И ако дознаеш кај кој професор си пак нишо не ти менува пак треба да седнеш и да научиш па дури и Папазова на лепи очи сигурно нема да те пушти. Знаењето никој не ти го зема, нема потреба од замарање кој како поминал, кој какви врски имал, гледајте за себе и за својата иднина

На ElenaOfRivendell, Waverly Raven, mira.mira и 7 други им се допаѓа ова.
  3. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.686
    Нема врска. Како тоа, ако нема врски ќе си паѓаш?

Во сите години студирање до сега, никаква врска не сум имала, сум паѓала на испит кога требало да паднам и сум положувала со убави оценки и сум добивала комплименти поради тоа.

Полагањето испит, покрај твоето знаење (кое никој не може да ти го земе), зависи и од многу други фактори (фактор среќа, денот на професорот итн.)

Не велам дека не е битен и факторот кој професор испрашува, ама реално е најмалку битно во случајов. Во мое време, анатомија на денот на полагањето се дознаваше кој професор ќе те испрашува.

А за девојчето...Има врски ете и си дознала кај ќе полага. Може мајка, тетка, сестра има секретарка таму. Секаде го има тоа, на сите факултети.

На Waverly Raven, mira.mira, Spielrein и 4 други им се допаѓа ова.
  4. BlackMistery

BlackMistery Популарен член

Се зачлени на:
    16 октомври 2013
    Пораки:
    702
    Допаѓања:
    1.357
    Fakultetov e dno, najkorumpiraniot fakultet na UKIM. Teshko nas so vakvi idni lekari.
    Ucham za sestra, ne e do tolku kaj nas ama imam drugarki om i sto se sum slusnala, strav mi e da se lecam kaj nekogo. Da zemam diploma za 2g I si odam Germanija. Od ovie so vrski ni rabota ni nisto nema tuka. Zhiv sram.

5. MeckaCia

MeckaCia Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2016
    Пораки:
    864
    Допаѓања:
    1.476
    Факултетов? не знам дали си свесна кај живееме, мед. сестри стануваат со 3 месеци курс или со завршено средно едвај со двојки, тројки. На нашиот а и на сите други факултети има луѓе со врски точно, секогаш имало секогаш и ке има но ако мислиш дека и тие секогаш во овие 6 години ке наоѓаат врски да поминуваат грешиш, постојат професори што што освен знаење ништо друго не прифаќаат така да уживај. Башка од кај тоа дека е најкорумпиран? Баш сметам дека медицински е можда меѓу најдобрите, свесна си што се дешава на економски, на правен? со евра у индекс, или полошо да не зборам милион скандали имаше коа студентките се нудеа на професори за оценка... на медицински врска можеш да фатиш да те преместат кај добар професор или слично ама пак без учење не се положува верувај

На Waverly Raven, mira.mira, Spielrein и 5 други им се допаѓа ова.
  6. BlackMistery

BlackMistery Популарен член

Се зачлени на:
    16 октомври 2013
    Пораки:
    702
    Допаѓања:
    1.357
    Znaeme kako e na fakultetov, nema potreba od tolkavo velichenje chill

7. Glossy-girl

Glossy-girl Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    3.196
    Допаѓања:
    8.926
    Мене не ми се свиѓа како беше со онлајн полагањето, тестот хемија беше боза, мајтап. Оксидациски број на сулфур во некое соединение.
    Плус разочарана од сите што некој им решаваше.
    Браво, на усно се надевам ќе се види кој како знае и научил.
    Само не е фер за оценката, некој испрепишал и ќе има поубава од тебе што си ја извртел книгата три пати.
    Ама ако, Јуникорнус горе кажа, знаењето ќе исплива на површина.
    (y)

На Waverly Raven, Unicornus, ElenaOfRivendell и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.948
    Допаѓања:
    6.808
    Мене ниту едно од досегашните онлајн полагања не ми се допаѓа, воопшто не се реални.
    И во друга тема пишав, дека не може сега да има положеност од 80-90%, а во живо помалку од 50%.
    Знаењето ни останува точно, само сакам да кажам дека ситуацијава лошо влијае на цел образовен систем, а и понатака.

На mira.mira и Glossy-girl им се допаѓа ова.
  9. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.853
    Допаѓања:
    41.140
    Хемија пробните беа потешки од вистинските тестови. :D
    Особено ми беше смешно како катедрата изнесе дека 30%:| не знаеле што е масен број, а после гледаш 80% положени.

Инаку...нема да се согласам дека сме дно и најлош факултет.Дефинитивно се бара знаење на нашиов,си имаме критериуми и да се каже дека било хаос е преувеличување.За ситуацијава, да, испадна малку каша попара, ама еднаш се случува ваква состојба, тоа е.
    Има врски, ама и тој што има врски кога тогаш ќе треба да полага без врски и да покаже знаење.
    Имам и колеги деца на доктори кои паѓаат, преполагаат, се трудат и учат...
    Многу мразам генерализирани тврдења, особено од луѓе што еден ден немаат стапнато на факултетов а знаат да зборат од страна.

На Waverly Raven, Spielrein, Glossy-girl и 2 други им се допаѓа ова.
  10. MeckaCia

MeckaCia Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2016
    Пораки:
    864
    Допаѓања:
    1.476
    За хемија баш зборев со деца од прва иначе и на нас лани исти прашања имавме само што мислам вие немавте целосно да решавате задачи на пример ние имавме за аспирин да решаваме целосно задача и така поголеми задачи со целосна постапка

11. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.170
    Допаѓања:
    5.389
    Не е точно дека ако немаш врски едвај 6ка ќе добиеш. Јас само еден колоквиум паднав, а немам ни в од врски. Да, дека има студенти што положуваат со врски е точно, ама далеку од тоа дека без врски не може да се положи ништо. Сум слушала и колеги како одговарале, и да, се положија, ама со чисто знаење, без никакви пријатели и врски. Сите факултети се до некаде корумпирани, ама ако некој има знаење, ќе си положи. Секако, влијаат и други фактори, ама ако професорот бил еднаш нерасположен, нема уште 5 пати да биде, ако си имаш научено ќе си положиш кога тогаш. А факултетот според мене, е еден од подобрите и подобро организираните факултети, и мислам дека не заслужува толку плукање и преувеличување. Секој со свое искуство, ама не е воопшто фер да се генерализира дека сите кои положувале со повеќе од 6ка, имале врски. Не е точно тоа. :)

На Lollipop_123, Waverly Raven, Peperutce1115 и 6 други им се допаѓа ова.
  12. Glossy-girl

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    3.196
    Допаѓања:
    8.926
    Практичното беше океј, но тестот каде каде беше полесен од вие што полагавте писмено. :D
    Не верувам дека толкав пролаз ќе имаше ако беше во живо полагање и писмено.
    Само не сфаќам зошто биофизика се полага физички, а хемија и физио онлајн.
    Си положуваш ако си знаеш, ама олку лесна прва година не била никогаш.
    Знам деца се измачија лани, ама не само со онлајн полагањето.
    Јас немам врски ни доктори па досега немам испит паднато, се немам појавено само на некој од споредните демек:D ама искрено и среќа ме следи многу, покрај тоа што мноооогу треба да учиш и читаш.

На Lollipop_123, Waverly Raven, Peperutce1115 и 3 други им се допаѓа ова.
  13. MeckaCia

MeckaCia Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2016
    Пораки:
    864
    Допаѓања:
    1.476
    Физио и хемија проф се стари да речам :D затоа е онлајн се грижат за себе не за нешо друго.... спремни се дури сите да ги пуштат само да не се доведат во ризик не дека е напраено нешто демек за студентите туку за себе...

На Glossy-girl му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Glossy-girl

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    3.196
    Допаѓања:
    8.926
    Да, и хистологија.... :D

На ElenaOfRivendell и MeckaCia им се допаѓа ова.
  15. Unicornus

Unicornus Популарен член

Се зачлени на:
    17 септември 2019
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    1.269
    Па не би рекла дека нема колеги што положуваат без знаење. Лично сум била сведок на полагања каде колеги не знаеа да ги набројат хормоните на тироидна (да, само да ги набројат) и положија, колешка која на прашање "Кажи кој е хормонот што се лачи во јадрата на хипоталамус" одговори со алдостерон положи, друг колега што не знаеше дека органот што го држи е панкреас исто така положи и мноогу многу други примери што сум ги видела со сопствени очи, да не ни зборам за друго што не сум видела лично.
    Можеби (се надевам) нема да го завршат цел факултет така, ама реално ова се најосновни работи што ако не се знаат, не верувам дека ќе бидат добри доктори во иднина. Срамота е.

Друга работа е што мене и други колеги нè испрашуваат најголеми ситници и работи од дополнителна литература, ама истиот професор да има толку драстично различни критериуми и притоа да ми пишуваат исти оценки со тие колеги, епа тоа страшно боли. Не дека ќе бидат тие подобри доктори од мене или другите, ама и тоа како влијае на психа на секој млад и амбициозен студент.

Нe дека го обезвреднувам факултетот, сите што сме стапнале на Медицински знаеме како и колку се учи и јас сум прва што ќе се свртам против секој што ќе генерализира дека "така завршувате и станувате доктори", ама дека има "колеги" што баш "така" го завршуваат факултетот, ИМА.

На Lollipop_123, Waverly Raven, Glossy-girl и 3 други им се допаѓа ова.
  16. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.399
    Кога те читам се осеќам ко сама себе да се читам, во секоја тема се согласувам максимално со тебе и баш истото го мислам сосема. :handshake:
    Од а до ш брутално реална си секогаш за се, посебно за факсов. :lol:
    Али на крај секој со своето искуство и среќа. :angel:

На Unicornus му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Unicornus

Unicornus Популарен член

Се зачлени на:
    17 септември 2019
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    1.269
    Затоа толку тешко ми паѓаат некои работи, дека не знам да преќутам а има страшни шпиони меѓу нас и буквално сè што се збори со некои колеги и во генерациските се пренесува на професорите.

Така да, учете од моите грешки, пошто во цела држава важи поговорката "Наведната глава, сабја не ја сече". :)

На Dream-Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Spielrein

Spielrein Активен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2020
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    142
    Ама тие колеги што завршуваат така не ни работат со човечки животи. Еве пример од мое искуство, полагаме физиологија и се влечат прашања, и колешката извлече. И секој одговараме јас првото, тој до мене првото на неговото ливче, се усно тоа, нема писмено пиши-препиши и колешкава се збуни на нејзиното прво прашање, за еритроцити нешто поима си немаше еј за еритроцити(facepalm) И професоркава и вика ај одговори ми го ова, и го постави прашањето кое јас го одговарав и се неа и поставуваше прашања од тоа другиве усно што одговаравме и нормално она не слушаше и ги знаеше одговорите:D
    Ама мајка и има приватна фирма и таа таму работи како лице кое вработува медицински кадар и знаеш што кој се се вработија? Добија понуда сите што бевме едни од појаките студенти. Така да не гледајте за другите, секогаш ќе има некој полесно што ќе помине, ама тие таквите не ни имаат амбиција да работат со човечки животи, туку исполнуваат амбиции на родителите, овие да речет леле ќерка ми е дипломиран лекар. Тие што учеле, навистина и фер полагале, се знаеме кој сме.

На Waverly Raven, Peperutce1115, mira.mira и 6 други им се допаѓа ова.
  19. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.741
    Допаѓања:
    6.738
    Ме интересира нешто повеќе околу смерот логопедија, тежината која е, какви се професорите.. Видов предмет максилофацијална хирургија и патологија, ме интересира дали се извршуваат операции, и околу патологија ме интересира што како. Благодарам. :)

На xxxУбавотоПајче му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Unicornus

Unicornus Популарен член

Се зачлени на:
    17 септември 2019
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    1.269
    Ама таа ќе има диплома, може и да положи државен испит и легитимно да се вработи. И да работи приватно и во лаборатотија, пак е голема одговорност, едноставно што и да работиш од областа на медицината имаш влијание врз човечки животи. И јавно здравје да работи, да испитува квалитет на храна и вода, ако утне, може да го чини здравје на многу луѓе.
    Ако седи дома и никогаш не работи со дипломата што ја има, океј, ама не верувам да има многу такви.
    Опасност се таквите по цело општество бидејќи не можеме да бидеме сигурни дека нема да работат.

На Glossy-girl, Glowy и ElenaOfRivendell им се допаѓа ова.