Медицински факултет

Дискусија во 'Образование' започната од Victorya, 24 ноември 2010.

1. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.686
    @Waverly Raven читав во групата ваша :D. Хаос, ама такви се малку на хемија, биохемија.... :D

Инаку јас онлајн кога полагав поминав супер. Писмено беше, ама полагавме со камера вклучена. Асистентот не гледаше цело време :D. Имавме еден час и 30 минути, затоа што требаше есеи да пишуваме.

Јас како што си пишувам семинарски, така и есеите ги пишував со празно место, за да има прегледност. И на 5 мин пред крај, не сакаше да ми се прати тестот. Многу зборови сум имала напишано. Мини срцев удар доживеав. Бришев реченици и празни места во последна секунда. Кога се прати ми олесна, здивнав :D.

На Glowy, kajl, Waverly Raven и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Larson

Larson Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2017
    Пораки:
    891
    Допаѓања:
    2.021
    Може ли за упис да се заокружи повеќе насоки (пр. општа медицина и лаборант , и каде има место да ме примат)... Имам 89 поени вкупно но не знам дали да пробам на општа знам дека конкуренцијата е голема и шансите мн мали но сепак ќе пробам... па ме интересира дали постои оваа варијанта кај нас

3. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.853
    Допаѓања:
    41.139
    Не може

4. MeckaCia

MeckaCia Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2016
    Пораки:
    864
    Допаѓања:
    1.476
    Мислам дека бираш 2 опции колку што памтам јас или грешка сум

5. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.948
    Допаѓања:
    6.808
    Ако конкурираш на општа не можеш други опции, ама ако конкурираш на некои од тригодишните да, тогаш може да направиш листа пример, логопед, сестра, радиолошки технолог, физиотерапевт...

На Angie1432 и ElenaOfRivendell им се допаѓа ова.
  6. Gregoriana

Gregoriana Истакнат член

Се зачлени на:
    8 септември 2019
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    130

Нема ништо чудно што повекето професорки не сакат да има онлине испити ,на нив храна им е да гледаат во живо како се "тресиме" од трема.Си викаат види ги овие сакаат со лесно да ги поминат инситутиве му се погоди ковидов ,така си мислат ( гарант е така ) ! .Не ни обрнуваат внимание дали ке се разболиме од ковид или не ..малку сурово звучи но да не се лажеме тоа е реалност.

На Waverly Raven и MeckaCia им се допаѓа ова.
  7. Larson

Larson Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2017
    Пораки:
    891
    Допаѓања:
    2.021
    Годинава има нов смер , дипломиран инжињер по медицинско лабораториска дијагностика (a.k.a лаборант) некој ќе се запишува на смеров?

8. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.399
    Отвориле и смер општа медицина на англиски во кој 7000 евра ќе кошта една студиска година и ќе се примаат 100 студенти, веројатно странски студенти. :o

Бар со дел од тие финансиски средства да изградат убави и достојни тоалети за студентите. :(

На orxideya, Waverly Raven, Lollipop_123 и 5 други им се допаѓа ова.
  9. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.685
    Допаѓања:
    25.260
    Koj bi frlal 7.000 evra da studira opsta medicina vo makedonija what :o

На Lollipop_123, ElenaOfRivendell и Dream-Girl им се допаѓа ова.
  10. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.399
    Имаме преку 50 странски студенти у генерација и вака што околу 2000 евра година плаќаат... Видоа дека има огромен интерес годинава излеа и затоа и ова го отворија...
    Баш колеги од Турција кажуваа колку било тешко таму да влезеш на медф, тука лесно било ептен и затоа тука доаѓаат.
    Вака на англиски полесно ќе им е да слушаат :) Ќе плати некој...

11. kajl

kajl Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2015
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    216
    јас пак мислев странските студенти се со стипендија, дека знам имаше некои солидни стипендии за странци, не знаев дека по 2000 плаќаат

На Dream-Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  12. MeckaCia

MeckaCia Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2016
    Пораки:
    864
    Допаѓања:
    1.476
    има и со стипендија студенти ама повеќето се запишуваат тука бидејки полесно се прима има посебна категорија за нив и после с епрефрлуваат. Во прв семестар имавме и од Бугарија и од Турција студенти и после јануари се префрлија веројатно така им е полесно, а дека треба ваков смер посебен дефинитивно бидејки и тие што остануваат тука губат години поради тоа што не го знаат јазикот мислам дека многу полесно би им било на англиски

На ElenaOfRivendell, Spielrein, Glowy и 3 други им се допаѓа ова.
  13. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.399
    Ме чуди кој ќе предава на англиски, а и цената е баш така солена...
    Прост пример промоција на здравје се полага на англиски, а го слушаме на македонски, ни книга нема на англиски.
    Зар ќе направат одеднаш се на англиски за толку брзо време, а вака за 1 предмет не успеале да се организираат...
    Или колку пари толку музика :D

На chocolateheart, ElenaOfRivendell, Waverly Raven и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Lollipop_123

Lollipop_123 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2019
    Пораки:
    1.173
    Допаѓања:
    1.764
    Е тек сега ќе се затепаа професорите меѓу себе кој да предава на тој смер доколку не примат нов кадар(facepalm):rofl:

На ElenaOfRivendell, Glowy, Waverly Raven и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.399
    Проф 1: "Ја знам подобро англиски од сите вас!"
    Проф 2: "Како не, јас ќе предавам таму, ти си знаела англиски.. |("
    Проф 3: "Мене шефот на катедра ми е најдругарка, мене ќе ме стави да предавам!"

:rofl::rofl::rofl:

На Gregoriana, Lollipop_123, ElenaOfRivendell и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Spielrein

Spielrein Активен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2020
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    142
    Во моја генерација имаше од Турција, кажуваа тука полесно се запишуваат и после некое време можат да се префрлат. Исто па и многу наши се запишуваа во Бугарија па ако фатеја врски тука во Скопје се префрлаа. Ама сега не знам дали може од странство така лесно да се префрлат како да имаше некои ограничувања од пред некое време.

На kajl му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.399
    Да, сега законски од било кој друг мед факс не може да се префрлат тука воопшто. :)

На kajl и Spielrein им се допаѓа ова.
  18. nyny

nyny Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2020
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    47
    дали некој се сеќава оваа година за усно испрашување колоквиум дали за зглобови се испрашуваше по ист принцип како и на писменото, на пример еден зглоб, набројуваш зглобни површини функции и лигаменти, е сега дали за лигаменти мораше подетално од каде до каде се припојува (знам дека е очигледно според самите имиња на лигаментите ама дали сепак да ги повторувам)
    и за фации дали се влечат како посебно прашање

19. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.948
    Допаѓања:
    6.808
    Обично за зглобови и мускули не замараа нешто премногу, зашто за нив пишувавме во тестовите. Не прашуваа припои на лигаменти, ретко може само кај вкрстените лигаменти и менискусите кај колено.
    Фасции само ако извлечеш.

20. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.399
    Фасции за рака јас извлеков. Ако си ептен баксуз it happens... :tmi:
    Инаку ич не ме прашуваа за зглобови освен да набројам тоа шо наброја и ти кога полагав тогаш рака, повеќе за фасции и другите прашања ме прашуваа.:D