Медицински факултет

Дискусија во 'Образование' започната од Victorya, 24 ноември 2010.

1. MeckaCia

MeckaCia Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2016
    Пораки:
    864
    Допаѓања:
    1.476
    Има лимит на ајноу колку студенти може да се пријават ама и пред тоа се збореше од студентите дека демек уште порано носеле пријави нз што... глупости

На Glowy и Dream-Girl им се допаѓа ова.
  2. ToriDam

ToriDam Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2020
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    24
    За тие што учат на медицински Скопје Македонија , дали ви ги вреднуваа дипломите од натпревари и дали сеуште се вреднуваат ? И како/колку? Ве молам некој да ми образложи , барав на веб нема.

3. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.948
    Допаѓања:
    6.808
    Цитирам од конкурсот:
    „Доколку во првиот уписен рок при рангирањето на крајот на листата на примените кандидати има повеќе кандидати со еднаков број поени (најмногу пет кандидати), факултетот ги запишува сите вакви кандидати. Ако, пак, бројот на ваквите кандидати е поголем од 5, тогаш факултетите овие кандидати ги рангираат според дополнителни критериуми: соодветноста на изработената проектна задача при полагањето на државната матура, освоени награди на републички и меѓународни натпревари, членови на спортски репрезентации на РМ, добиени сертификати за познавање на странски јазици на повисоко ниво и сл.“

Само републички и меѓународни (под меѓународни подразбираат со над 10 земји, не сум сигурна Кенгур дали го важат, зашто некогаш се важи, некогаш не).

На ElenaOfRivendell му/ѝ се допаѓа ова.
  4. glosipgirl

glosipgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2010
    Пораки:
    340
    Допаѓања:
    426
    Дечки, како поминавте анатомија? Ја следам темава и видов дека сте пишувале, па се надевам убаво поминавте сите.:hug: Или се уште немате полагано? Не знам кога ви се термините.
    Мене анатомија ми беше едно од најстресните полагања во животов па затоа ви посакувам многу среќа и успеси сесијава за сите предмети, не само за анатомија. :l:

На Zahirr, Dream-Girl, ElenaOfRivendell и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.399
    Не поминав добро јас, многу беше строго сесијава, бетер од јануарска искрено, секој втор-трет шо го знам падна(паднавме). Дали дека нема елиминациски писмен тест ама строго беше. :D:D
    Се надевам денеска колегите што се ќе поминат подобро од нас вчера, најдобра другарка ми полага за некој саат, ја мислам ко ја да полагам пак, се надевам бар она ќе положи, со месеци околу предметов само се замараме...

И мене ми е едно од најстресните полагања само шо веќе кога ќе го паднам сум ко again, oh well, nothing new, whatever. :D

Туку колешки што ви остана анатомија 1, ќе полагате анатомија 2 колоквиуми?
    Ја ќе си искористам шанса, веќе кога даваат ваква шанса и онака ништо не можам да изгубам, може да добијам само. :D

На Lollipop_123, Waverly Raven, ElenaOfRivendell и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. beautys20

beautys20 Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2018
    Пораки:
    543
    Допаѓања:
    6.125
    Дечки некој што знае доволно имунологија нека ми пише , ми треба помош !

7. NYC

NYC Истакнат член

Се зачлени на:
    13 мај 2015
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    108
    Повели, јас моментално го учам имунологија за испит ако можам ќе ти помогнам

8. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.704
    Допаѓања:
    14.012
    Не ја разбирам потребата, сега кога скоро сите испити ги полагаме онлајн, да носиме пријави за испит или да трчаме по клиники за потписи од асистенти, па од шеф на катедра... :x

На Angie1432, Glowy, kajl и 4 други им се допаѓа ова.
  9. Glossy-girl

Glossy-girl Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    3.196
    Допаѓања:
    8.926
    Луѓе, да ве прашам за медицинска хемија. Аминокиселините само како поделба и да ги пишувам, а да не учам за секој посебно?
    Може по некоја реченица значење ама гледам дека не треба толку детално, ама сѐ учам детално(не прашуваат толку ситници освен не знам Богданска викаат си ја сакала биохмеија) и ми е страв да не скокнам нешто?

10. MeckaCia

MeckaCia Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2016
    Пораки:
    864
    Допаѓања:
    1.476
    прашуваат за секоја аминокиселина посебно зависи која ке ти падне и да ја напишеш и да раскажеш

На ElenaOfRivendell, Glossy-girl и Glowy им се допаѓа ова.
  11. Larson

Larson Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2017
    Пораки:
    891
    Допаѓања:
    2.021
    Јас стварно сум побркан и нечија помош добро би ми дошла... значи сега сум во една огромннааааа дилема

Имам 88,154 поени вкупно од успех и предмети за факс (зафркнав многу 1ва година средно). Е сега желба ми е медицина ама знам дека со овие поени шансите во Скопје се скоро нула... Конкурсот во Штип за онлајн пријавување е пуштен од денес. Сакам да прашам дали ако се пријавам онлајн ќе има онлајн прелиминарни листи пред уписите и да знам дали да поднесувам документи или пак прелиминарните листи ќе се објават после првиот уписен рок што е на 31.08.

Кратко и јасно ништо не разбирам околу уписиве и каде да пробам , преку лешеви да газам да влезам на општа медицина (Скопје/Штип). Сите стручни предмети ми биле 5 само предмети од типот на математика , историја , информатика ми квареле просек и ради тоа немам доволно поени...

Некој совет што да правам (последна опција ми е на тригодишните но приоритет ми е медицина)

Дали ако се пишам Албанец или Ром ќе добијам плус поени а исто така сум дете на самохран родител по потекло Русин... Било што, што би можел да извлечам максимум при упис би ми значело... Реално животот ќе ми се скрати ако не запишам медицина што од 10 години мечтаам...

12. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.184
    Допаѓања:
    27.374
    За ФМН на УГД:
    Има три круга. И во глобала уште во првиот се исполне се живо на општа.
    Во глобала примаат со 80-90 поени.
    За околу една недела може да видеш дали си приман или не. И тоа е горе доле.

13. Glossy-girl

Glossy-girl Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    3.196
    Допаѓања:
    8.926
    Па мене од втора ми рече не ги учи сите, глицин научи ја дека е прва и киселите. :lol:

14. Uniqo3

Uniqo3 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 мај 2020
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    366
    Мислам дека посебно се рангираат националности, како точно не знам, но надвор од квота се и мислам дека со тие поени можеш надвор од квота врз основа на националност да бидеш пример. Имав колешка со мене Босанка, баш така беше примена сега не знам дали е нешто сменето. А во нормални услови да не се лажеме иако 88 поени не зборат за тоа колку успешен на факултет ќе бидеш или не, сепак многу навалуваат на медицина секоја година. Јас матура кога полагав беа 2 интерни и 2 екстерни предмети имав 99 поени со плус некоја децимала од перцентили и надолу со 99 ги имаше уште 40 да не претерам, па одеа после такви со 98,97. Приватна квота во наша генерација некаде со 93 поени завршуваше т.е беше исполнета и имаше многу одбиени со под 93. Плус и ние бевме последна генерација што не полагавме екстерно во средно, баш кога бевме матуранти го воведоа, така да и тоа влијаеше на поените. Искрено среќа пред се ти посакувам и распрашај се убаво околу националности, убедена сум дека се рангираат надвор од квота, но точно не знам како и под кои услови. На студентски би можеле да ти одговорат мислам.

На MeckaCia му/ѝ се допаѓа ова.
  15. ToriDam

ToriDam Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2020
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    24
    Еј ти благодарам, девојчето има две дипломи од прво место на републички (државен натпревар по биологија) и учество на хемија незнам дали фатила награда , зборот мие има 98 бода, поради нешто во втора година и прва по една две четворки, примена ќе биде? пошто сега нема матура прочитав требало 5.00 за сите години .

16. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.948
    Допаѓања:
    6.808
    Зависи од конкуренција и со какви осценки ќе се пријават, ама бидејќи е без матура, без екстерно, претпоставуваме дека голем дел ќе се 5.00. Сепак до минатата година повеќето беа 5.00 или со некоја 4ка од екстерно. Да имаше и со послаб успех, ама со добра матура и така компензација.
    Може да биде примена, се надевам дека сите 300 нема да се 5.00, ама тесно ќе е 100-99-98, овие поени ќе зе вртат. Така што дипломите ќе и' помогнат ако таа и уште други имаат 98, а треба еден да влезе, таа со дипломите ќе има предност, но таа од хемија бидејќи нема место не и се рачуна.

На ToriDam и ElenaOfRivendell им се допаѓа ова.
  17. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.170
    Допаѓања:
    5.389
    Ќе те примат во Штип, девојче од мој клас ја примија, 70 поени имаше (или 73, не сум сигурна). Со 88 сигурно ќе те примат. Скопје многу тешко, со оглед на тоа што ќе се запишат многу деца со 5.00.

18. MeckaCia

MeckaCia Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2016
    Пораки:
    864
    Допаѓања:
    1.476
    Колеги што полагавте генетика како поминавте?:)

На Lollipop_123 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.399
    Па океј не беше лош тестот.
    Прашањата на заокружување лесни беа поготово ако ептен ти е учено, збореа колеги од други години истите шо се вртеле со години биле.
    Есејски 2 имавме. Ми се падна едно со слика да познаам кој симптом е и кои испитувања ќе го упатам да ги направи за да се потврди дека е тоа што проценив дека е и другото го имав за некои методи да набројам нешто, мислам од практикум тоа беше... :)

Колеги анатомија 2 што полагавте денес или утре шо ќе полагате пишете како поминавте и што ве прашуваа? :)

На Glossy-girl, BlackMistery, ElenaOfRivendell и 4 други им се допаѓа ова.
  20. Anod10

Anod10 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 септември 2017
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    97
    Здраво, знае ли некој дали во прашањата од општиот дел медицинска хемија имаше и прашања од копирница што ги земаа минатите генерации? Благодарам.