Медицински факултет

Дискусија во 'Образование' започната од Victorya, 24 ноември 2010.

1. MeckaCia

MeckaCia Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2016
    Пораки:
    864
    Допаѓања:
    1.476
    Марко зависи како е расположен... јас лично не сум задоволна од него, не полагав кај него ама колега мој во исто време позади полагаше кај него и го слушав.... јас за себе не заплакав ама тогаш бев на раб да заплачам,толку дерење,понашање му викаше ајде тогаш колега напушти го испитот се заебаваш ли со мене... мене ми држеше вежби и го сакав многу објаснуваше прекрасно све научив од вежби ама дека е крајно безобразен кога така му се посака тоа да на увид деца идеа со 0.5 бода за да положи овој зема им одзема од друго ејеско за да не им биде криво дека толку малку им фали као еве сеа ти фалат 2 бода ај чао...
    ]

На Glossy-girl, Waverly Raven, kajl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.399
    Е и тука си у право.
    Се зависи од тоа на која нога станале, дали првото кафе го испиле, дали се расположени или не, па зависи као ќе се понашаат.
    Тоа не ми се свиѓа ич. Некогаш фини, некогаш заникаде.
    Па ти моли се да му е денот и да не ти се испонаша на полагање проф/асистент ко да си стока...

На BlackMistery, Glossy-girl, Geek^^ и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Zahirr

Zahirr Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2020
    Пораки:
    781
    Допаѓања:
    3.656
    Координаторите малце повеќе да се залагаа за нас не би било воопшто лошо. Да пробаат да олеснат и за нас и за себе (зборам конкретно за координаторите од наша генерација, прва год, не за ФСС). Јас лично да сум координатор би отишла да зборувам со шеф на катедра анатомија.
    1. Прво, во нормални услови како што беше во јануари имавме уште една шанса да ги полагаме паднатите колоквиуми во сесија. Сега не бараме ништо повеќе од тоа, ако идевме така сега ќе требаше да имаме шанса 2 пати во јуни и еднаш во август.. (пазете, се држиме до старите правила, не бараме ништо плус) Они тоа ни го ускратија, што мислам сите ќе се сложите дека не е фер.
    2. Второ, точно е дека секој професор си има свој критериум, ама барем малце нека се усогласат, да биде приближно исто за сите. Некого ќе го прашаат по еден орган од сите три теми и некој крвен сад, без леш без ништо и готово положено, а некого ќе го испрашуваат до најситен детал и на крај ќе го бутнат за ситница или ќе го пуштат со едно. Да не зборувам за колегите што паднаа поради тоа што не знаеле да покажат за абдомен и карлица на леш а немавме една вежба одржано за тоа..
    3. Трето, ај што има неусогласеност во критериумот меѓу професорите, а што има неусогласеност во критериумот кај истите професори од еден рок до друг? Во прв рок половина од професорите не прашувале на леш (и им кажале на колегите да не ни кажуваат на другите дека не биле прашувани на леш), во втор рок прашуваа сите освен Живадиновиќ.. некои и бутаа поради лешот.
    4. Нема да именувам која професорка, но еден мој другар полагаше кај неа во прв рок само една тема и беше прашан дали сака да го остави другите две теми да ги научи и да дојде во втор рок. Верувам дека многу други што полагале кај истата професорка ја добиле истата можност. Тоа е супер, но не е фер спрема другите, бидејќи никој друг професор не даде таква опција.
    Ако продолжам можам да пишувам до утре.. но ова се отприлика главните работи кои би требало да бидат исправени. Ако не сите барем една или две.. Но.. координаторите не верувам дека воопшто помислиле да зборуваат со проф. Живадиновиќ за ова.. Може нема да има резултат, но сепак вреди да се проба. Кога веќе се нафатиле да бидат координатори, нека си ја вршат работата како што треба и до крај.. Не велам дека им е лесно, ама не се координатори само за да ни пренесуваат работи од катедриве..
    За тоа што се деси по физиологија, а повторувам координаторите не мрднаа со мал прст нема ни да коментирам.. Срамота.. Извинете за рефератот дечки, но сигурна сум дека 90% од вас ке се сложите со мене. Навистина би сакала да превземеме нешто..

На Yellow456, MV18, Glossy-girl и 5 други им се допаѓа ова.
  4. Lollipop_123

Lollipop_123 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2019
    Пораки:
    1.173
    Допаѓања:
    1.764
    Тоа што се деси со физиологија на координаторите гајле не им е бидејќи си го положиле они, да беше едниот од нив не положен ќе се дигнеше цел факултет во воздух, истото и за анатомија

На MV18, Glossy-girl, Dream-Girl и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Zahirr

Zahirr Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2020
    Пораки:
    781
    Допаѓања:
    3.656
    Тоа и е проблемот.. треба да се стави уште еден координатор, некој што ќе се бори за сите еднакво без разлика дали положил или не, некој што како прво ќе има храброст да збори, да се побуни а не да ќути и само да ни ги пренесува одлуките од катедрите..

На Yellow456, Glossy-girl, Dream-Girl и 2 други им се допаѓа ова.
  6. jov125

jov125 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2020
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    43
    Не.. 30 мин ме прашуваше за абдомен и на крај рече дека ми било учено во сегменти а тоа не било доволно

7. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.399
    Многу го мислат ова за координаторите и до некаде може е точно, може и не е, сепак на крај од денот сите сме колеги, сите многу учиме, може немаат време и страв им е и нив да не им влијае лошо тоа после... Пак нејќам да ги осудам.
    Освен едната шо мислам работи за сите 4, дури мислам не може да постигне, но и она толку може сама...
    Физио беше циркуз... И се остало е циркуз. За анатомија да не зборам што кажат сите тоа прифаќаме. Чудно и како прифатија да кажат кај кој проф полагаме. Треба да се борат да кажуваат порано, а не ден пред тоа...

Ама да, може не е лошо некој презапишан колега или со неположени услови да се стави да брка за тие предмети, зошто ќе му е во корист и него, па ќе е ажурен. Ама да биде борбен, револтиран од се, да во него има желба за промени ама сепак тоа да знае да го искаже на културен начин. :rofl::rofl:
    Ја пример не би се нафатила да сум координатор некогаш на факсов зошто мислам дека на факсов тешко ќе не сослушаат. Се координира ама кога имаш поддршка и од колеги и од други координатори, а не кога си сам.

Нас колеги ни викаат кој ви е крив што сте паднале, ова она, знаеш што се сме слушнале, не па да се бори некој и да не поддржи, баш им е гајле откако ќе положат, битно нивните услови се фатени и се е мед и млеко... :)
    Сите од страна гледаат и сеир фаќаат.
    Колегијалност 0. Така било, така е, така и ќе биде. Само сами да си се бориме и да се гураме иначе ништо.

Последна измена: 14 јули 2020
    На BlackMistery, jov125, Yellow456 и 6 други им се допаѓа ова.
  8. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.170
    Допаѓања:
    5.389
    Ич не е фер така што ги напаѓате координаторите. Сепак и тие се студенти колку што сме и сите ние. Не можеме да очекуваме што ќе ни текне да прават. И како што напиша членката погоре, и тие учат, и верувајте дека помалку време имаат од нас. Мислам дека не е коректно да плукаме по нив и да ги деградираме, кога тие ни се најдобриот контакт моментално со професорите и стварно се трудат и работаат. Не се тие криви така што постапија од МиФ на пример, тие единствено можат да го пренесат мислењето на мнозинството, а другото е на катедрата, односно дали ќе сакаат да го исполнат тоа или не. Сепак ни се колеги, не треба да им се лутиме за работи кои навистина не се во нивни раце. :)

На Glowy, Angie1432 и Dream-Girl им се допаѓа ова.
  9. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.399
    Да ама во втора година на пример како се борат многу за некои работи и стварно има корист понекогаш, кога ги читам се чудам просто и си викам алал да им е.
    Еве @MeckaCia спомна за хигиена шо имаа проблем. Успеале да добијат шанса да преполагаат мислам некако комисиски. Сепак се изборија, сите беа еден за друг, секоја им чест. :)
    Сега и за физио може треба да се бара тоа. Јас положив ама знам колку нервози ми напраија со таа постапка, а и колку цел викенд се секирав околу предметот. И знам и сега како им е на колегите што не положија поради таквата непрофесионалност што се случи. Сакам да им дадат уште една шанса да си преполагаат сите. Мислам дека заслужуваат. Во вакви услови треба да дозволат...

На BlackMistery, Yellow456, Waverly Raven и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Zahirr

Zahirr Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2020
    Пораки:
    781
    Допаѓања:
    3.656
    Не ги напаѓам јас реков погоре не велам дека им е лесно и дека не ја вршат работата, ама кога веќе се ставени и се нафатиле за таа работа нека пробат да направат некаква промена, нека разговараат со професорите, нема да изгубат ништо. Можат само да добијат и за нивно и за наше добро.

На Yellow456, Waverly Raven, Glossy-girl и 2 други им се допаѓа ова.
  11. MeckaCia

MeckaCia Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2016
    Пораки:
    864
    Допаѓања:
    1.476
    Не е работата во напаѓање координатори, сите знаеме дека и они се студенти и дека имаат премногу обврски на факултет а и покрај тоа имаат да учат како нас но, кога веќе се пријавиле и прифатиле да бидат координатори треба да се свесни за нивната должност, никој од нив не бара ништо магично поправање на проф, катедри и чуда, од нив се бара да го пренесат незадоволството на студентите до катедрите, да пријават неправилности и да се изборат за нашето право бидејки мислам дека затоа ги избравме нели координаторот е гласот на студентите? А тоа дека координаторите не фермаат ако они не се оштетени тоа е 100% точно, за хигиена сите беа оштетени и одма реагираа ама статистика сите имаме 6 и 7 ниедна повисока нема без разлика на поените добиени може да имаш и 90 поени пак имаш 6ка ама координаторите не реагираа ама воопшто не ни се обидеа, се чудам зошто.... Јас одамна сфатив дека на факултетов е секој за себе, ако сакаш нешто да поправиш, ако сакаш да исправиш работа мораш сам да се бориш, до сега ако чекав од нив тешко мене ке беше...

На chocolateheart, Zahirr, Yellow456 и 7 други им се допаѓа ова.
  12. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.170
    Допаѓања:
    5.389
    Колеги, етика есејски прашања ќе имаме или на заокружување? :)

13. MeckaCia

MeckaCia Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2016
    Пораки:
    864
    Допаѓања:
    1.476
    сигурно ке биде ист концепт како и до сега, на заокружување и кратки на надополнување не верувам дека ке имате долги есејски немавме ни кога полагавме со физичко присуство

На Glowy, Lollipop_123, ElenaOfRivendell и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Gregoriana

Gregoriana Истакнат член

Се зачлени на:
    8 септември 2019
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    130

"Добро утро"...тоа ми го кажуваа уште на почеток,не алудирам на координаторите но сепак оние кои си имаат врска ..професорите им викаат индиректно ти си положи нема што да се буниш за други гледај се себе си што не е исправно нималку во однос на другите ако веке си координатор али тоа е.Воопшто не ми е ни чудно што нема критериум кај професорите кој како ке го испитуваат бидејки секогаш сум слушала за случаеви како насамо си одат ке си испијат кафе со проф пријавата ке си ја пополнат како да полагале со нас во амфитеатар и завршена приказна.едноставно тоа е реалност и нема што да се буниме ,секогаш постоело и ке постои.

На Lollipop_123 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. jov125

jov125 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2020
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    43
    Дечки, дали полагањето промоција на англиски кај проф. Фимка, влијае врз оцената и дали е доволно да се учат прашањата што ги ставија во генерациската?

16. MV18

MV18 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2019
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    92
    Промоција кај проф. Елена Ќосевска знае некој што треба поточно да се учи ?

17. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.111
    Допаѓања:
    7.433
    Mnogu odamna koga vashite roditeli studiraa nemase:
    1.koordinatori na studenti
    2.dopolnitelni sesii
    3.covid 19
    4.biranje kaj koj professor da se polaga
    5.ucenje na preskoci
    6. predsesii
    ....... Ednostavno morase da se uchi bez razlika sto studiras,
    Se kvadriraa godini ako ne si nauchil, odis kaj profesorot samo koga polagas ili si na predavanja zasto e avtoritet,
    imase kolegijalnost samo ako vzaemno si pomagate, imase edni knigi of Vardar do Triglav, PA se machis da nauchis I hrvatski I srpski, se ucese so rechnik na masa.
    Nemase Internet, no narachuvavme angliski knigi po rodnini of stranstvo edna godina odnapred.
    Neznam sto ne e jasno, uchenikot I studentot uchi za da nauchi a profesorot e toj sto mu dava ocenka. Ako ne e zadovolen od ocenkata ponistuva ispit I odgovara komisiski. Ednas-dva pati sum polagala komisiski I nikad vishe, zasto nikogas komisijata ne stavase desetki duri I se da odgovoris. Ispitot e znaenje plus sreka podeleno na minuti odgovaranje.
    Vaka mislam denes poveke se jadete od nervoza za da iskamchite privilegii nadvor of zacrtanite pravila odkolku da potroshite energija zdravo da nauchite.
    P. S. Koj ke razbere pobrzo, polesno ke pomine. Ne gubete vreme da dokazuvate nesto bez argument.
    Bi bilo ubavo nekoj student da kaze iskustva of zapadnite zemji, dali imaat tolku previlegii studentite nadvor of propisanite sesii, termini ili pravila na fakultetite.

Последна измена: 15 јули 2020
    На dead.flower23, glosipgirl, Glowy и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.852
    Допаѓања:
    41.135
    Се согласувам за тебе со некои работи, често знаеме повеќе енергија да потрошиме да се жалиме наместо тоа време да го посветиме на учењето или на друга продуктивна активност.
    Дека се е толку црно, не е, барем во оваа прва година многу пати ни излегоа во пресрет катедрите а и координаторите постојано комуницираа со професорите за сите наши барања.За понатаму, ќе видиме.
    Ама во однос на набројаново, дека имаме дополнителни сесии не е точно, исто така не бираме професори за полагање(освен нели тој што полага со врски) туку не известуваат или ден претходно или на денот на полагање.

Инаку, во странство точно е дека немаат привилегии да полагаат надвор од пропишаните термини, во тој поглед се многу прецизни, но разликата во начините на полагање е многу голема, кај нас се уште преовладуваат повисоки критериуми за разлика од многу западни универзитети, иако ние сме класифицирани во понизок ранг.Исто така, таму студентите често имаат повеќе контакт со професорите за било што, тоа многу пати го имам слушнато.
    Иако, сепак не би било фер да кажам дека кај нас професорите никаде ги нема, кога постојат такви кои одговараат на секакви прашања од студентите и знаат да помогнат, барем до сега за овој краток период не сум слушнала некој очајно да барал помош и да бил одбиван.Ама, и за тоа веројатно студентите кои имаат повеќе искуство знаат подобро да кажат колку професорите се вложуваат доколку им биде побарана помош.

На Glossy-girl, ElenaOfRivendell, glosipgirl и 4 други им се допаѓа ова.
  19. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.184
    Допаѓања:
    27.374
    Прво, не сум на УКИМ, ама редовно ја следам темата оти ми е интересна.
    И мислењево не ти е на место.
    Не го оспорувам фактот дека не излегол квалитетен кадар од Медицински од времето на Тито.
    Ама, тогаш имаше професори со комплекси на Господ?
    Глупаво е да се вели дека денешните медицинари не учат.
    Мислам дека на студентите не им е проблемот учењето ни пак материјалот, туку тортурата што одредени професори поединци ја приредуваат.
    Несомнено е дека Медицински на УКИМ е меѓу првите 5 најреномирани и најценети факултети во државава. А, сепак услови имаат 0. Немаат ни ВЦ, ни саглм лешови. И на врв на тоа професорите изиграваат некои фаци со опасен карактер па не знам шо. Студентските денови нели треба најубави да се?
    Сесиите не се ставени за да се покаже дека има послаби студенти туку, за некој ако сака поголема оценка да иде и па да преполага.
    И на крај, како за многу солиден студент не знаеш обични граматички правила. :)

Последна измена: 15 јули 2020
    На Yellow456, Glossy-girl, BlackMistery и 5 други им се допаѓа ова.
  20. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.852
    Допаѓања:
    41.135
    Професориве сега можат вода да им носат на тогашните во однос на лошотилок. :D

На Glossy-girl и MeckaCia им се допаѓа ова.