Може памти некој од јануарската, дали хисто брзо во iknow оцени ви ставија? И англиски кога ќе си земеме во индекс оцена, јануари полагавме, оцена уште не земавме... Некој да не полагаше во јунска, да не ви има нешто кажано професорката за оцени во индекс?
Тогаш е стварно жално. Ем што условите се од тоа време, па ист принцип имаат уште. Не знам како не и светнува дека треба да се смене. Ама на членката болка и се дополнителните сесии и координаторите. Дали криво и е во нивно време што не се смееле да ѕуцнат. Па ај сеа и наредните генерации да одат по истиот пат. Или пак гледа го тоа како нешто добро што имале една сесија.
Не би рекла дека сите професори се ѓаволи.Дека има по некој терсене, има, тоа е нормално да се погоди, ама исто има и многу коректни, дури би рекла дека до сега од сите што ги сретнав повеќето биле сосем океј отколку ужасни.А за условите да, треба промени, ама за тоа треба да се вклучат повисоките органи... Инаку, јас нејзиното поинаку го сфатив, олеснети ни се многу работи, а сепак постојано наоѓаме нешто што не ни е по мерак.
Со години треба да е исто, никако да нема напредок и модернизација!!! Во времето на Тито било најдобро, што знаат денешниве деца. Морав мемево, знам дека сум офф
1.Nikade ne rekov deka sum bila mnogu soliden student- citaj pred da kritikuvas 2.Za gramatika mozebi si done Kade vo pravo no mobilniot mi e mnogu star I ima autokorekt nekoj podesen koj ne e na Mk. Site nemame najdobri telefoni. Kritikite ti go jalovat umot ako ne se dobronamerni. 3.Profesori so kompleksi na Gospod imalo, ima I ke ima. 4. Jas ne kazav deka deneshnite medicinari ne ucat. No citajki ja temata zakluchi deka nekoi se nerviraat za periferni raboti namesto da ucat. Dobronamerna sum deka vremeto za nerviranje da go potosat za ucenje. 5.Za rangiranosta I padot na UKIM treba posebna tema 6. Pred da sudis ili kritikuvas drug razmisli ja celta na kritikata I efektot. Sekoe dobro, imaj uspesen I sreken studentski zivot.
Не би можела натаму да коментирам пошто не се осеќам компетентна. Ова ми е буквално од рекла казала муабети. Ама ме изреволтира мислењето. Никој факултет не е за потценување. Сигурно не лежете па ви паѓаат оценките од небо. А, членката се буни пошто сте имале координатори. Во нормално, демократско општество има координатори, синдикати итн., одговорни лица кои работат во интерес на студенти/ работници. Професор треба да излезе во пресрет, зар не? Есенцијален предмет како анатомија што е и услов бара учење. Не велам не. Имаме интернет и апликации и доста е олеснето во поглед на тоа. Понатаму не би коментирала пошто пак ќе кажам, не се осеќам компетентна за да влегувам во подлабоки дискусии
Како веќе дипломирана личност на општа медицина при УКИМ (притоа ниту сум дете на лекари, ниту сум била со врски - онака, обичен смртник), сум се изнагледала и многу правди и уште повеќе неправди, па сепак сум ги фатила сите услови и сум завршила во рок. И замислете, и ден денес се учи од српско-хрватска и англиска литература - всушност, половина факултет (скоро сите клинички предмети) го завршив на таква литература, и учењето од неа не е ништо толку посебно ниту претешко ниту спектакуларно како што е погоре во коментар прикажано. Кога се пишуваат вакви коментари како тој погоре, тие најчесто доаѓаат од личности кои или никогаш не биле на медицина, или биле и мислат дека од нивно време веќе ништо не треба да се промени, и си земаат за право отстрана да коментираат како сите студенти или се со врски или се мрзеливи. Чист пример од едно полагање пред околу две години: професорката нè прашува мене и останатите тројца студенти со кои полагавме заедно - уште што полагаме таа сесија? Кога кажавме дека сите имаме по уште 4-5-6 пријавени предмети (а сè се тоа обемни клинички предмети), се зачуди и ни рече дека немало шанса да го положиме сето тоа, морало да си распоредиме нешто и за наредната сесија. Само што, истата таа професорка заборави дека во нејзино време имало 25-30 предмети во целиот тек на студии, а сега сме претрупани со теорија на околу 70, па го немаме повеќе тој луксуз на "лабаво" полагање максимум два предмети во сесија, и за наредна сесија однапред ни се испланирани неколку други предмети. Муабетот ми е, ете, дури и медицински лица, професори, можат да останат заглавени во тоа како било во нивно време, и да се фокусираат на барањата од нивната катедра, без да размислат на студентите какви сè барања им се наметнуваат од преостанатите ~70 предмети. И да, не велам дека нема студенти кои се тука само да се жалат наместо да учат, зошто веројатно при упис мислеле дека специјално за нив ќе се постеле црвен тепих, па сега кога виделе дека всушност никој не ги ферма одеднаш ништо и никој не чини. Има такви. Има и онакви кои обожаваат да излегуваат жртви, па за сопствениот неуспех ги обвинуваат сите други освен себе си. Има и онакви кои мува не ги лази зошто со врски однапред сè ќе им биде положено, па Бог напомош на пациентите кои утре ќе им паднат в раце. Па сепак, не се сите такви, и секој студент понекогаш се среќава со некаква неправда во текот на студиите. Особено во тек на испитни сесии кога не се гледа да се направи вистински добар распоред, туку сите датуми се натискани во две недели, па потоа никој професор ни не се придржува до тие датуми, па неминовно е нешто да се поклопи, и полагање на еден предмет да жртвуваш за да полагаш друг, итн., итн. На крајот, сепак има и доста посветени професори кои со уживање го пренесуваат своето знаење, повеќето од оние кои предаваа во мое време и беа од таа "стара школа" се отидени во пензија со што автоматски условите се олеснети, последниве години се прават и дополнителни напори за олеснување на студиите, поголема комуникација со катедрите преку координаторите, излегување во пресрет, дополнителни датуми за полагање пред сесија и сл. Далеку е од сјајно, далеку е од совршено, но секој напредок е добредојден, и додека и понатаму се прават напори за подобрување на студиите, на секој студент му преостанува само да загрее столче и го даде максимумот од себе, па со малку среќа, секој што се труди ќе стигне до крајната цел.
скоро сите што коментираат и пишуваат тука учат , не може да студираш медицина а да не учиш и ова време за нервирање кое е можеби 1 саат наспроти бог знае колку саати учење не се споредува. Никој од нас не се нервира ако е паднат од што не знаел или од што професорот многу барал, барем лично се нервирам и коментирам кога мојата оценка зависи од расположението на професорот...Постои разлика помеѓу постарите лоши професори и денешниве, барем јас како што сум слушнала порано лош професор бил некој ценет професор што е строг и што бара многу знаење ама ако знаеш сигурно нема да те бутне од што така му сака душата а денешниве професори се толку искомплексирани што има да те бутне само затоа што ти било напишано преточно а не биле користени твои зборови...Јас немам проблем со строги професори, ги почитувам максимално и знам дека со знаење ке положам кај нив. А и ако не се нервираме и коментираме што да правиме? Кој ке го смени ова што ни се случува ако не ние? Треба да седам и чекам ко гром из ведра неба да настанат промени на факултетов?
1. Координатори имаме бидејќи сме преку 350 души во генерација, плус презапишувачи. Координатори мора да има со цел да се олесни комуникацијата со професорите инаку ќе се направи хаос. 2. Дополнителни сесии немаме, на медицински дури ни казнена сесија нема, а скоро на сите други факултети на УКИМ има. 3. Ковид 19 никој од нас не побара да се створи. 4. Никој од нас не бира кај кој професор ќе полага, таква опција нема кај ниедна катедра. Освен се разбира тие со врски што се, тие ги имало и тогаш и сега и секогаш ќе ги има. 5. Секој сам треба да е свесен што учи, дали нешто ќе прескокне бидејќи го смета за небитно или сепак ќе го прочита. Тој ќе има пропусти во знаењето утре. Тоа е индивидуална работа што верувам постоела и тогаш, а нормално постои и сега. 6. Предсесии? Предсесии нити имало нити ќе има на медицински. Евентуално за некој предмет со некој професор по договор, ама многу ретко. Исклучок сега со ситуацијава, можеби ќе биде дозволено да се полага нешто пред августовска сесија наместо во августовска или не знам како ќе направат, бидејќи буквално нема да имаме ни 2-3 недели одмор пред да почне августовска сесија. Тоа е моја претпоставка, можно е и да нема, официјално ништо не ни е кажано. Не знам како од читање на претходните постови тука дојде до овие заклучоци.. И кој кажа дека бараме повисоки оценки? Ние бараме пролаз, само да се помине, оценката не е битна. На 80% од студентите за условните предмети им е битно само да се помине. А поголем дел од професорите си лечат фрустрации на нас и ти го девалвираат знаењето што си се мачел три месеци да го стекнеш (зборувам конкретно за анатомија, пошто се убивме од учење а 70-80% од нас испопаѓаа од необјективни и нефер причини). Проблемот е што дали ќе положиш или не, не ти зависи од тоа дали си научил убаво или не, туку од тоа кај кој професор ќе се паднеш. Верувам дека сите ќе се сложат дека е така. Затоа се буниме, а не поради оценки или поради нешто друго. Мислиш дека не се утепуваме од учење? Дека не се квадрираат години на медицински? Не се квадрираат, се кубираат xD Се јадеме од нервоза, нормално дека се јадеме од нервоза.. Не е точно дека немаме аргументи, имаме и тоа многу силни аргументи, проблемот е што тие што се задолжени да го претставуваат нашиот глас кај професорите баш и не се волни да ги искажат, дали поради страв или поради нешто друго не знам. А што се однесува до странските земји и привилегиите на студентите таму, не знам дали ги имаат или не, ама знам дека ние дефинитивно немаме никакви привилегии..
Nemam bolka za dopolnitelni sesii ili drugo, za zal ne razbra zosto sporeduvam razlichni vreminja. Ne mi e krivo za vashite uslovi na studiranje, iskoristete go vasheto vreme zasto nema repriza. Spored pishuvanjeto gramatikata ne ti e jaka strana - sto bi rekla edna clenka. Zosto pishuvash polupismeno?
@mira.mira Искрено не би се расправала со тебе. Не ни знам што да очекувам од личност што споредува факултет и учење од пред 50 години и сега. Во право си за се. Нека продоложи исто да е. Нека видат младите што значи авторитет и кој е кој, нека учат од српско-хрватски книги. Што ни треба напредок? Како сте завршиле вие, така и ние.
1.Neznam kako bilo studiranje pred 50 god. Se nadevam deka roditelite ne vi se 70 god. 2.Srpskohrvatskite knigi se podobro of bilo koja deneshna skripta of fotokopirnica. 3. Napredok treba, NE se slozuvam so tebe. 4.Mudra si stom ne se nerviras za postovi na forum od anonimusi. 5.Ne ocekuvaj nisto od lugje koi ne gi poznavas a ni od tie koi mnogu dobro gi poznavas. P.S.Uspeshna sesija imaj , I mnogu, mnogu studentska sreka.
Добро утро...тоа ми го кажуваа уште на почеток,не алудирам на координаторите но сепак оние кои си имаат врска ..професорите им викаат индиректно ти си положи нема што да се буниш за други гледај се себе си што не е исправно нималку во однос на другите ако веке си координатор али тоа е.Воопшто не ми е ни чудно што нема критериум кај професорите кој како ке го испитуваат бидејки секогаш сум слушала за случаеви како насамо си одат ке си испијат кафе со проф пријавата ке си ја пополнат како да полагале со нас во амфитеатар и завршена приказна.едноставно тоа е реалност и нема шт Што се однесува до Медиционскиот Факултет во Скопје ,нашите родители ,роднини итн кои порано студирале се ни раскажале,како уште тогаш децата на професорите си поминувале како песна..и ги викале во иста група дополнително дури и пред после сесија ако заглавеле.Не сме слушнале некое дете на доктор од клиника да не се запишало на факултетот,да не добило специјализација,или да повторувало година.Како е тоа можно? а плус после и да се вработи на клиника. Имам една роднина ми раскажа за една наша позната докторка во Мк,не е етички да ја именувам но скоро на сите испити ако не го знаела прашањето одговарала "мислам дека ова не е важно па ке си почнела по свое и секогаш имала десетки". Ние сме поради тоа незадоволни на форумот ..бидејки однесувањето на професорите/ките еве сега на Анатомија на пример не е објективно ,не оценуваат објективно него како ке им текне.Не се буниме што некој ке си помине со врски ,туку ако веке сме научиле,разбирам ,не бараме 10 но сепак нормално е да поминеме а не намерно некој да ни до-поставува прашања ситници како би паднале на испитот.
Конкретно за анатомија, кај 4те професорки кај кои сум полгала, сум добила според заслуженото. И минимум сум имала, и многу повеќе, ама ниту една не сакаше “намерно” да ме бувне. А една од нив важеше за тие “страшните” што намерно те плеткаат за да паднеш, и не, ниту ме плеткаше, ниту паднав, само логика си бараше жената. Не негирам дека има и такви професори, и мене ми се случило глупости да ме прашуваат, и сум паднала поради тоа, преку глава и беше на професорката, последна полагав и глупости ме праша, ама конкретно од анатомија не. И не негирам воопшто дека има студенти кои поминуваат со врски, а ние кои што немаме ќе имаме помали оцени од нив баш поради тоа.. Ама како што не значи дека ако немаш врски се ќе паѓаш и ќе ти бидат сите 6ки, не значи ни дека ако некој е дете на доктор, дека одма фатил врски и затоа му се добри оцените.
Intelektualci ke bidete I odnesuvajte se kako Intelektualci. Edna rodnina ni raskaza za edna poznanichka..... Toa e isto kako si bese eden chovek vo edno selo koe imase edno ime.. . Nashite rodnini I roditeli se ni raskaza .. Nikoj ne moze se da ti raskaze zasto nekoi raboti I samiot gi zaboravil I postoi subjektivnost vo raskazuvanjeto na poedinec. Decata na profesorot si pominuvale kako pesna... Kakva pesna srekna, tazna.....??? Imate konkretno brojki statistika??? NE sme slushnale... Toa znachi deka ne e relevantno mislenjeto bidejki ako ne si slushnal mozebi ne si informiran.Kako znaete koi deca chivi se? Profesorite na anatomija spored vas ne ocenuvaat objektivno. Togash soberete gi niv I odrzite im lekcii kako se ocenuva spored vashi kriteriumi. Ili odete do Rektor, dekan I napishete deka ne znaat da ve ocenuvaat. Potoa dojdovte vo vrabotuvanje I analiza deka samo deca na doktori rabotat na klinika. Isto kako deca na sudii rabotat vo sud, ili deca na parliamentarci rabotat vo parlament. Odat na kafe da si ispijat kafe so prijava? ? ? Vie so niv pievte kafe I gledavte kako im pishuvaat ocenki? Mnogu rekla kazala muabet, mozebi nekoi tochno a nekoi ne. NE veruvam deka bilo koj professor namerno butka student. Za vas ako se nekoi sitnici, mozebi se navistina osnovni raboti koi ke vi bidat od korist ponatamu. Zatoa @Gregoriana od svojot trud I znaenje podobro nema. Imaj konkretno cel I vredno raboti na ostvaruvanjeto na celta, bidi trpeliva. Rekla kazala muabeti ti go gubat vremeto I te odalechuvaat od toa sto go sakas. Sekoj ima svoj pat i ako raboti so posvetenost ke dojde do celta. Bidete intelektualci vo vistinska smisla.
Конкретно за анатомија ги увидовме врските од прва рака. Мојата група е 90% со деца на доктори, кои иако учат не може да се избегне фактот дека за многу работи полесно поминуваат. Прв случај: излегоа списоците за полагање анатомија 2 во прв рок, случајно гледајќи ги забележав дека сите тие што имаат 10-ки по секој предмет, а воедно и самите се претставија како деца од долгогодишни докторски фамилии, беа распоредени кај проф. Живадиновиќ и проф. Папазова сите до еден, во однос на колегите од др.градови кои беа распоредени или кај проф. Зафирова или другите од нејзин ранг. Коинциденција?! Случајност? Не би рекла. Втор случај: некои од нас на вежби не беа вредни за да им го запаметат името истите асистенти кои им држеа вежби веќе 4 месеци, додека на другите им се обраќаа како на стари пријатели. Така да сме ги виделе врските на нашиот факултет и никој не обвинуваме туку сме реални. А секој од страна што не бил сведок може да зборува колку сака. И професорите не оценуваат според знаење туку според (секоја чест на исклучоци) моменталното расположение. Едноставно не може да спремаш предмет цели 3 месеци и некој да ти каже дека не е доволно, а знаеш дека заслужуваш минимум 7. Така да повторно ќе кажам, кој осетил на своја кожа знае, другите може само да коментираат.
Имам другар и колега кој што е дете на доктор, и не е во ред да ги ставате во ист кош тие што се деца на доктори. Сум го слушала детето како одговара, подобро одговарање во животов не сум чула. Ако не му се нему оцените заслужени не знам на кого му се. И не беше само кај “професори како Живадиновиќ”. И кај Зафирова беше, заедно со мене во канцеларија. Толку убаво имаше научено детето, повеќе и од 10 заслужи. Јас немам никакви врски, медицинар немам во фамилија, а не пак доктор, и кај Папазова имам полагано, и кај Живадиновиќ. И тоа сосема случајно. Не е толку розево за сите кои имаат родители доктори, нити толку црно за тие што немаат. Секако дека има и некоректни професори кои врват само со ургенции, и секако дека има и такви со дебели врски и со привилегии, ама мислам дека не е во ред да се право такво етикетирање на сите деца на лекари. Не се сите да не речам “без совест”, некои и од тие “докторски деца” сакаат реални оцени и вистинско знаење.
Многу драма се направи. Ако имаш ептен добро научено, ако имаш знаење, нема професор кој ќе те падне. Не дека не може да се случи да не е расположен, да те испраша ситници и да те падне, ама па не е секое полагање такво. Ќе се случи ова на неколку студенти, сега зависи од среќата на студентот, дали му е првпат или не. И ова секогаш го имало. Ама дека некој сака намерно да те падне, многу ретко, нема да речам невозможно. Исто така ретко се случува само на една направена грешка да те паднат, често даваат шанси, сега ако грешката е епска, тогаш нема збор. Се фативме за анатомија, да имаше сесијава некои работи кои не беа фер, ама имаше и реални студенти кои кажаа не знаев и не положив. Значи не дека сите не положиле поради „расположение“ на професор. Во однос на стандардот за положување, тоа е кај сите предмети, секој професор различно испрашува и различно бара, да добор е да се има унифициран стандард, ама ние сме далеку од тоа, мноооогу далеку. Тука декан и ректор не можат да влијаат, а не координатор=обичен студент. Врски. Тие секогаш ги имало и секогаш ќе ги има, ова во државава никогаш нема да се искорени, ама баш никогаш. Да кажувам како положуваат, скришно пополнувале пријави, не знам што, не можам да кажам кога не сум била сведок, рекла казала муабети не прифаќам. Дека има, има, а каков е процесот на положување не знам. Исто така не значи дека ако си дете на доктор дека имаш врски и дека се ти е положено во рок со 10ки, познавам дете на доктор, кој буквално има и година изгубено, паѓано и што не, маченик како сите нас. Познавам и деца на доктори што вистина учат и имаат знаење, на кои секоја оценка им е со нивен труд заработена. Но, не значи и дека ако не си дете на доктор дека ќе паѓаш и дека само 6ки ќе имаш. @jov125 од каде ги вадите работиве, ептен со рекла казала муабети. Лично знам деца на доктори кои сесијава полагаа кај Аце и кај Зафирова, а знам и деца кои не се со врски и десеткаши па беа кај Живадиновиќ и Папазова. Има местенки не велам не, ама има студенти со среќна ѕвезда што се погодуваат кај добри. Едноставно среќа. А за асистентите зависи, некои колеги се запамтени, некои не, ама не значи ако ти бил асистент така да те положи, без знаење.
Се што кажа е точно, не е во ред такви муабети да излегуваат и да се деградира трудот на некои со 10ки, само затоа што се деца на доктори. Не значи дека тие со врски ја добиле таа 10ка. Или дека ако некој дека се паднал кај добра професорка ургирал за тоа, можеби среќа имал.