И да надополнам, не ми дава нешто да редактирам, од прв семестар од условните само хисто 1 паднав завршен, другите, вклучително и тие од втор семестар, и условни и неусловни, сите ги положив од прва. И не, немам никаква врска, ниту доктор дома, се со свој труд сум постигнала. Не ми е целта да се фалам, туку да укажам дека не е точно дека ако немаш врски нема да положиш условен од прва, и дека треба да паѓаш прво за да те сожалат и да положиш. Има и “леви” професори, секако, и деца што врват со врски, ама апсурдно е да се тврди дека без врски не може да се положи ништо од прва, или дека ако некој ги положил сите услови во една сесија сигурно ургирал некаде. Со такви тврдења се деградира трудот на студентите кои исчистиле цел семестар, не со врски, туку со многу труд и учење.
Не вадам муабети, зборам само како што сум видела, можеби во другите групи не е така. Јас зборам за колеги од моја група, што случајно ги проверив и повторно кажувам дека е преголема коинциденција сите од нив да се паднати кај добрите професори. Не велам дека сите се наместени и во никој случај не кажав дека не учат. Сите запишани на факултетов учат. Само кажувам дека е преголема случајност за толку важен условен предмет сите да бидат кај професори кај кои имаат поголеми шанси да положат и се едни од ретките што сесијава целосно ја исчистија анатомија 2, која сите ја учевме и барем 70% заслужувавме да положиме барем со минимум. Пак кажувам во другите групи може не е така, а во нашата за жал е многу очигледно.
За тоа дете не може да збориш ништо и да го споредуваш со други кои имаат врска и шетаат колку сакаат и пак полагаат. Тој е исклучок, чест на исклучоци ќе речам. И мајка му не е елитна докторица во државна, а и детето е надпросечно интелигентно. Мешаш баби и жаби. Тоа што ти се посреќило да положиш кај некој строг не значи дека не е строг и дека не паѓа намерно. Самата таа строга ако ѝ е денот ќе те пушти. Нема врска. Паднав кај неа па јануарито цел испит положив. И не сфаќам зошто се изживуваат врз тебе професори, па те ругаат и викаат. Демек некое посебно право имаат над тебе? Фала богу не ми се десило, но се дешава тоа да го сторат и да те пуштат, тотално некоректно и непрофесионално. Генерализирајте до утре, ама многу работи не чинат на факултетот и многу чинат. Ама останува да се бориме. И да не се жалиме дека денот ни е само книга и книга. Само страшно ме нервираат кога ќе се убацат некои па ќе зборат како имаме привилегии, како не учиме па дополнителни сесии сме барале. Значи те молам не го потценувај трудот и престани да збориш. Толку ќе речам. Да не сте ни во кожа кај што се бориме за услов.
Колеги, ајде на учење промоција за утре, после дополнителни сесии ќе треба да бараме и за ова. Туку, на англиски или македонски ќе полагате вие шо сте кај проф. Фимка?
Нема потреба од убедувања колеги, сите сме на исто, факултетов е 6 години кој до сега не бил оштетен сигурна сум дека ке биде во текот на наредните години, би сакала многу да не е така ама за жал тоа е вистината. Не сите професори се исти, и не сите деца се исти. Знам деца на доктори на кои им се восхитувам сигурна сум дека и они можат многу лесно да најдат врски ама пак кога ги слушаш како одговараат лепота све научено, сфатено, обработено, секоја чест на нив, ама има и деца кои уста не отвараат на полагање или воопшто не идат и никој не може да ме убеди дека не е така бидејки знам со сигурност не знам дали се докторски деца или не ама и не е битно тоа. Постојат професори кои примаат мито и кои положуваат со врски не за џабе Трајков беше казнет а постојат и коректни професори кои оценуваат знаење така да до крај на 6та со сите ке се запознаете, некој порано некој подоцна доаѓа во контакт со лошите работи на факултетов, искрено се надевам дека сите вие што сте задоволни до сега ке бидете и до крај би дала се да можам да се вратам на моето мислење од 1 година ама за жал моето мислење се смени, од срце ви посакувам секогаш така добро да поминувате и барем некој да не биде оштетен од факултетов...
Поентата ми е дека не е точно дека ако некој е дете на доктор дека автоматски бара врски. И мене хисто 1 ме бувна, условен е, сега го полагав. И ме прашуваше глупости, ме “исцеди”. Три пати полагав кај неа, два пати положив, еднаш паднав. И никаде не реков дека нема лоши професори, или дека нема врски, или дека професорката која што важи за строга дека не е строга. Беше построга, многу построга, еве споредбено со асс. Јурковиќ, далеку од тоа дека беше лабаво кај неа. А тоа дека ругаат е точно, и воопшто не е во ред, многу лошо може да влијае на психа. Ама тоа е, допрва ќе гледаме неправди, и ќе паѓаме без причина, ама тоа ќе не очеличи. И чив труд потценав не сфаќам, никаде не реков дека некој не учи и дека не се труди, и дека добива незслужени оцени, баш напротив.
Јас не знам.. Не е толку проблем и да преведуваме, ама ако е на мкд ќе е побрзо одговарањето.. Ти како се одлучи?
Па на англиски ќе полагам, иако не е официјално рекоа за повисока оценка било на англиски демек. Таа книгата на англиски што ја ставија малку неорганизирана е ама ја читам т.е учам од неа, околу 400та страна мислам е таа темата што ни треба, па не ми се гледа некако тешко. Ти од што учиш?
Зборев за таа што се избаци со латинична поддршка. Нѐ навредува сите што учиме и се трудиме. Бидејќи те цитирав испадна како тебе да ти се обраќам.
Ако одговараме на англиски дали е доволно преведеното од книга, или треба и од дополнителната литература? Бидејќи прашањата на англиски што ги ставија во група се некако многу оскудни само набројано е не е исто како во книга, не знам дали е доволно тоа или треба да допишеме и од книга..
Мислам дека некои професори кажаа дека нема да влијаело на оцената, ама не знам кај кои точно. Ќосевска конкретно рече дека нема да и влијае, прашајте си кај професорката, да не се мачите на англиски ако не влијае. Аааа океј извини хахахахха.
Јас учам од мкд учебник основниот што ни е, темите секако ќе се од него, тој англискиот некако ми е премногу 800 страни што им е...
@mira.mira Проф. Зафирова, Вие сте? 1. Ги браните професорите, не напаѓате нас (типично за професор, ќе си ги брани колегите) 2. Кажавте да не губиме време тука, да седнеме да учиме (исто типична реплика за професор)
Само ова сакам да го кажам. Има неправди, има многу. Има и правдини, има и професори кои ете од некоја причина сами ќе одлучат да ти дадат шанса плус и ќе ти помогнат да положиш. Има професори кои се фалат колку бутнале и најмали ситници ќе најдат само да не положиш. Има професори со сосема различни критериуми и додека кај еден може да се положи со помалку знаење друг бара да си експерт. Ама, дека постојано нѐ местат кај одредени професори за да паѓаме нас што не сме докторски деца или па дека во еден семестар може да се погоди секој професор да сака да те бутне, хмм не ми е верно ама воопшто.Толку колоквиуми и испити имаме само во еден семестар и секој да се погоди злобен кој намерно ќе нѐ бутне иако цветаме од знаење?Не би рекла. Секако, може да се погоди таков ама од време на време, ако не сега, понатаму, може да се погоди и повеќе пати во текот на студиите да сме "жртви" на такви изживувања и јасно ми е тоа, таа е реалноста, ама дека шанса за да положат од прва добиваат само одредени избраници(специјално кај "лесните" професори) а другите сме препуштени на немилоста на "лошите" и судено ни е постојано да паѓаме условни? Премногу примери има кои докажуваат дека не е така. Кај мене во група, децата не се со звучни презимиња, а многу од нив растур прават на испити и сведок сум колку учат и знаат. ...да бидеме малку реални и самокритични од време на време, ајде.
Ја сама си ги раскажував тие 7 прашања (наслови) од тие листовите шо ги ставија у група + од книгата што најдов, а и од гугл нешто прочитав од некои статии и истражувања, некако малку ми беше и мене тој материјал само, па викам се шо ќе знам од тоа плус само ќе ми е. За вовед даваше проф. Фимка супер оцени и фер беа, се надевам и сега ќе се океј, бар они ко катедра ми се фини вака.
Jas ne gi branam profesorite nitu studentite. Jas samo go DAVAM svoeto mislenja za nachinot na uchenje I studiranje. Moeto mislenja za negubenje vreme e roditelsko. Na vashite profesori im zameram sto ne ve nauchile da studirate I MI E zal sto mislite deka bez trud moze da se postignat rezultati.Vrski imalo sekade I sekogash I ke ima. No studiranjeto e proces na dolgotrajna rabota I kolektiranje na znaenje. Znaenjeto e mok. Da sum student nitu edna ocenka ne by sakala da ja dobijam bez znaenje zasto sekogash ke imam dupka vo znaenjeto od taa oblast. Ne se nadoknaduva propustenoto vo tekot na praksa ili rabota. A vie ke rabotite so chovechki zivoti. Ostanuvam na faktot deka so svoj trud mozes se da po stignes. Ti se osekas napadnata a nemas nitu edna prichina za napad. Posochi kade jas tebe te napadnav. P. S. Bi sakala da sum profesorica, mozda vo iden zivot. Thx za ubavite zborovi.
Aman kazi so sto si navredena I omalovazena? Eve ja taa sto se izbaci so latinichna podrshka te prashuva. Da se razbereme zasto kolektivno nedorazbiranje ima.Od 13:47 do 20:36 ne mozeme da se razbereme. Ha ha ha