Zdravo izgubiv studentska legitimacija taa malecka so slika sto e, dali znae nekoj kako moze da izvadam nova? Fala poz
Nemash potreba da vadish nova posho nema ni cel taa legitimacija na nashiov fakultet osven ako ti e za na ispit vlaganje, mada i tamu se vlaga so sho sakash
Да Си реков дека нема уште некој да се зезне како мене. Се шалам нормално, секој со своите желби и амбиции.
Moze nekoj da spodeli iskustvo od polaganje biohemija 2 om, sto prashuvaat, dali treba celi ciklusi da se pishuvaat formulite(pr krepsov ciklus) ?
Дали ќе може некој да ми ги прати/постави слика од сметките за кои уплаќате за школарина бидејќи на овие 2 линка има различни сметки? (сакам пополека да припремам тоа да не бидам во брзање за 2-3 дена и да не згрешам нешто) 1. http://medf.ukim.edu.mk/wp-content/uploads/2020/08/Конкурс-2020-21-kusi-informacii.pdf 2. http://medf.ukim.edu.mk/wp-content/uploads/2020/07/УПИС-НА-НОВИ-СТУДЕНТИ-НА-МЕДИЦИНСКИОТ-ФАКУЛТЕТ-ВО-СКОПЈЕ-ВО-УЧЕБНАТА-2020.pdf
За семестар ти е оваа: http://medf.ukim.edu.mk/wp-content/uploads/2018/06/3091_284242678.jpg За другите води се од вториот документ и ќе ја пополнуваш уплатницата како што се наведени информациите.
Колеги , јас вака исфрустрирана од почетоков на сесијава , ме интересира како одредени колеги кои тврдат дека немаат врски, факултетот си го тераат толку smooth и без попречености и никогаш немале контакт со одредени исфрустрирани професори ? Не знам дали е до мене, ама јас за себе прилично можам да кажам дека сум доживеала доволно неправди во првава година сигурно има колешки коишто се во ист калап со мене, а има и такви што за нив факултетов е рајот на земјата и подобар не можел да биде, и се некако работи во нивна корист.
Нема потреба да се замараш со други колеги, некои имаат и среќа не мора да значи дека имаат врски а и да имаат тоа врз тебе нема влијае.... Неправди секаде има, секогаш, така да ич не се замарај кој какви врски има и како поминува учи си и се ке си дојде на свое, ако почнеш да се замараш со врскаџиите верувај нема крај....немаш поим што те чека во наредните години, колку неправди ке видиш ехеее ама мој совет не се замарај и не гледај такви работи
Кога ќе излезат резултати правиш статистичка анализа и заклучуваш кој поминал со врски а кој не?За сите колеги памтиш кај кој професор полагале по сите предмети? Не сакам да те вреѓам, ама еве јас лично ниту гледам кој колега што оценка добил, ниту па калкулирам кој колку пати се паднал кај арогантен професор, па затоа ми е чудно ова. Тие што ги знам на кои што сѐ им иде smooth ги имам видено и колку учат, дали плус на тоа имаат и некоја врскичка не знам, ниту ми е гајле. Сите сме се сретнале со исфрустрани професори, ама колку порано научиш тоа да не ти биде стресен настан толку подобро за тебе. Ако со постов сакаше да кажеш дека ти била нанесена неправда и поради тоа си паднала предмет, жал ми е, знам како е целиот труд да ти падне во вода, а само ти си знаеш колку си вложила.
Се двоумам меѓу медицински факултет (општа медицина) и ПМФ (молекуларна биологија со генетика). И да изберам медицински, би сакала после специјализација клиничка генетика. Медицината ми е интересна, но не можам се' да гледам. Каква пракса имате? Какви се условите за специјализација после? Го имам прочитано оној образецот за видови специјализации, но ве молам некој ако може подетално да ми објасне како се одвива тоа. Исто така, што точно би можела со фармацевтски факултет? Некој ми кажа дека можело и со тоа специјализација. Дали има друго работно место освен во аптека? Ви благодарам однапред!
Воопшто не правам статистичка анализа, не знам дали си моја генерација или пак постара, но веројатно тие што се моја генерација знаат досега какви муабети се вртат за испитите по групни разговори, кафиња и разно разни средби. Во однос на тоа дали бројам кој колку пати и кај кој професор бил, јас едвај можам да запамтам за себе од аспект дека сите катедри се со многу професори, зборам на моментот каде што пред тебе ги прават тие местења, и избори кој кај кој професор сакал да биде, чиниш факултетов пазар е па ќе се ценкаме, нели како прави интелектуалци. Поради тоа што сум видела доста а тек допрва ќе гледам го пишав ова. Се разбира не мора секој со мене да се согласи, и не беше напишано со цел некој лично да го сфати.
Твоја генерација сум и те сфаќам, само ти не ме сфаќаш, ти порачав дека нема поента да се замараш со тоа зашто ти создава дополнителен стрес, а арогантност и врски ќе гледаме секаде и секогаш. Ако ти е интересно да оговараш на кафиња, оговарај, исфрли ги фрустрациите.
Абе дечки ич не му ја мислете кој колега каде полагал, кој професор што испрашувал, кој професор бил добар/лош, кој колку поени извадил на испит, кој паднал, кој положил. Фокусирајте се на студиите. Учите за вас, не за оценка. Не е до толку за никаде, се успева и "без врски". Загреваш столчето, седнуваш и учиш. Знаењето никој не може да ти го земе.
Можеме да се цитираме до утре, немаме исти искуства уште помалце исти сфаќања за работите. Да имав толкава желба за оговарање веројатно немаше ни да го запишам факултетов бидејќи и за тоа треба време. Во секој случај фала ти за мислењето
@poi Со фармација имаш различни специјализации, но мислам дека за генетика нема нешто многу избор. Пошто и порано те имам читано знам дека многу сакаш генетика и тоа се. Со фармација тоа ти е ограничено, имаш само 2-3 предмети поврзани со тоа во текот на сите 5 годишни студии. Работа освен во аптека можеш и во лабораторија,или пак како претставник на фарм.куќа. Ама не е нешто многу со генетика работата во лаб., повеќе е лекови, нивни формулации или евентуално фитопрепарати. Мој совет е ПМФ. Повеќе се обрнува внимание таму на генетика, ДНК, РНК, синдроми итн. Евентуално и лаборант е убава струка. Медицина и фармација е повеќе работа со пациенти, помалку во лабораторија.
Има после фармацевтски избор клиничка лабораториска генетика, мислам неа баш тоа ја интересира. И башка шо со фармацевтски у секое време има работа у аптека, од тој аспект е просперитетен и самиот факс. http://www.ff.ukim.edu.mk/wp-conten...-spec.-KLINICKA-LABORATORISKA-GENETIKAdoc.pdf @poi