Во секоја аптека мора да има барем еден магистер по фарм и еден техничар. За техничар е ептен лесно пошто имало и курсеви со кои за 3 месеци си земат диплома. Целиот труд за учење, а самата плата на крај не вреди за работа во аптека. На крај, пак ќе си продавач на лекови, за жал. Инаку @poi ете ставила Дрим линк, јас не сум знаела. Ако ти оди доста хемија и си заинтересирана за билки може и фармација, зошто да не.
Океј душо, само не знам како заклучи дека не сме имале исти искуства или сфаќања.Ти реков единствено да ја промениш перспективата на гледање, ништо страшно. Иако фармацијата е убава струка, за жал не сум сигурна дали тука ќе ти бидат отворени вратите за нешто повеќе од аптека.Има можности за лабораторија како што ти спомнаа погоре, ама не знам колкави се шансите за да најдеш таква работа кај нас.Може некој кој е поупатен би ти објаснил поубаво. Генетиката би рекла дека е навистина наука која што уште толку ќе се развива во иднина, значи просперитетна е според мене, но повторно тука колкави се шансите да напредуваш со мол.биологија, не знам.За странство е одлично. Со медицината сепак имаш поголем број на избор за специјализации понатаму, можеби ако се запишеш со тек на време ќе ти фати око и некое друго поле. Затоа, освен размислувањето што те влече, најбитно е да размислиш и дали се гледаш себеси тука во иднина, или би сакала да се надоградиш во странство, затоа што можностите се различни и тоа треба да го земеш предвид пред да поднесеш документи на некој факултет, исто и каква е реалната ситуација во нашата земја за вработувања и сл.
Револтиран сум од истата одлука. Годинава бев матурант и конкурирав за општа медицина, но заради една 4ка немам 100 бода, а имам 4 државни награди меѓу кои од биологија, признанија од меѓународни, регионални и други натпревари, а сум и ученик на генерацијата ама ниту една од дипломите не ми беше вреднувана ради тоа што за 0.4 поени сум немал 100 бода, пишав и приговор и беше одбиен како неоснован. Не знам само која е логиката некој со 100 бода и без награди да влезе пред некој со освоени државни награди само ради 0.4 бода. Во услови кога е укината државната матура, а нема ни приемен испит, воннаставните активности посебно за медицина требаше кај сите да се вреднуваат.
Жал ми е, сигурно ќе си примен, само што ќе си приватна квота, но сепак ќе си примен без разлика. Се надевам барем дека стипендија успеа да земиш со наградите додека беше средно. Ти посакувам успех!
Ќе те примат 100% само можеби во приватна квота. Тоа со наградите е чиста глупост.. примаат сертификати од спортски натпревари а не примаат награди по предмети како биологија и хемија на деца под 100 поени.. кај отиде државава веќе нема ни критериуми ни стандарди ни логика ни ништо.
Примаат награди и признанија на такви од општински натпревари, а на нас со под 100 бода и тоа за половина бод не ни ги признаваат од државни натпревари. Банана држава.
И мене исто ми направија со приговор , ја не сум на општа но погрешно ми пресметаа бодови и приговорот неоснован хахаха, баш банана држава. Како и да е со среќа нека ти е се надевам дека ќе влезеш ,безобразлук на максимум.
Ни самите не знаат што прават веќе. Со таков однос идните студенти ја губат мотивацијата уште пред да почнат со студиите. Фала ти, ти посакувам успех и тебе.
@Dream-Girl @GirlRose @ElenaOfRivendell @Angie1432 Ви благодарам многу дечки! Овој линкот за специјализација е баш тоа што го сакам. Во однос на Македонија-странство се наоѓам во тешка недоумица. Имам шанси и за странство, но некако таков ми е периодов што ептен за се' се двоумам сега. Инаку сега ќе сум четвртта година средно и ме фаќа онаа возбуда пред факултет. Вашите мислења многу ќе ми помогнат да одлучам. Па на крај и странство да е, барем да се одлучам што ќе биде. Единствено знам дека ќе биде генетика, а свесна сум и дека во државава нема работа со тоа (освен Скопје на 3-4 места).
Ne sakam vo princip mnogu da zboruvam na temava okolu upisi na fakultetov zatoa shto kozha mi se ezhi od istata, megjutoa upisive godinava posle 2016ta se najkatastrofa i bruka za opshta medicina. Vo uslovi koga ukinuvash matura, eksterno i ocenkite se na tacna dobieni ( da ne se lazheme, site znaeme kako se pominuva sredno i od kakvi se sredni ne doagjaat uchenici so 5.00, vrski se baraat vekje i vo osnovno , ne pa za sredno) da si dozvoli MZ propust da ne vovede priemen ispit za biologija i hemija e nevidena dupka vo sistem shto za 8-10 godini mnogu ke ne koshta. Reperkusiite ke gi vidime site i za zhal dozhiveeme. Preku 200 dushi so 100 poeni e NEREALNO!! Ne mozhe nikoj da me ubedi deka tolkava intelektualna masa i kapacitet proizleguva godishno od sredni shkoli kaj shto na sè se obrnuva vnimanie osven na obrazovanie. I posle se chudite zoshto ima proces na eliminacija i zoshto se pagja? Katedrite ne se vinovni za propustite na MZ i imaat pravo na taa eliminacija. Kolku shto znaete, amfiteatrite i se konstruirani spored toa vo koja godina kolku studenti treba da stignat do tie stolchinja. Pochinja od amfi za grupa od 150 dushi, zavrshuva so amfi od 80 dushi. Ednostavno predvideno e kolkav kapacitet e potreben i kolkava kvota mozhe godishno da diplomira. Se drugo e borba. Koj kako ke se snajde, na sopstvena odgovornost. Ne vlagate vo zabavishte ni igraorna, akademska instutucija od najvisoko nivo kaj shto se zastapuvash sam sebe kako znaesh i umeesh. Vo vrska so mislenjeto na devojkata pogore za vrskadzii i gluposti i lechenje frustracii ne bi sakala mnogu da komentiram bidejki "tolku mnogu " nepravdi naneseni skroz random od nebo NE postojat. Ili pogreshno gi tolkuvash rabotite ili postoi nekakov problem. I da, mozhesh duri i so pola katedri partal da se napraish i da se ispokarash, ako si vo pravo i so dokaz, nikoj nishto ne mozhe da ti naprai pa treta svetska ako saka neka izbie. Tie gluposti od tipot "me fati na pik, me hejta, ne me polozhuva, godina izgubiv radi toj/taa i sl muabeti" se presmeshni i premnogu isfrustrirani, nevalidni. Ne postoi takvo neshto. So srekja na site shto ke se zapishete
Преку 200 се само на медицински, само општа. Плус што има на тригодишните, плус 100ките од другите факултети само при УКИМ ги има премногу, да се пресметаат сите од сите универзитети кој знае колкава бројка ќе има. Не дека матурата даваше некоја пререална слика, ама ова нема смисла. Жално е што последиците допрва доаѓаат од овој образовен хаос.
Немам толку убаво искуство со професорката, а искрено и со сите што зборев исто ми кажаа... Професорката е вака многу океј, фина изгледа и добра ама бараше работи кои ги нема во книга и кои не е можно деца од 2 година со ова знаење да ги знаат, исто така за работи што ги пишува во книга и практикум и што сум сигурна дека беа така бидејки проверив она ми рече не е точчно не е така.... бара примери за се и поврзува се така да ке те прошета низ цел материјал ама пак како слушнав имало и полоши...
Јас имам полагано Микро2 кај неа така да во однос на тоа што испрашува не знам да ти кажам за Микро1, но во однос на начин на испрашување знам дека бара доста да ги поврзеш работите како што ти спомена и колешката погоре. Не бара да и цитираш како од книга туку сака да види како ти е разберено. Ако види дека и збориш онака на памет или ќе ти стави пониска оценка или ќе те заглави со прашања и ќе те падне(барем така направи на една што полагаше со мене и уште 2). За разлика од Пановски кој исто така бара поврзување на работите,но прашува само едноставни работи, оваа знае да затупи со ситници. @MeckaCia ти кажа дека прашувала и работи кои не се од книга, да можно е да прашува, јас бидејќи Микро2 полагав уфрлаше и по нешто од кецот, е сега за Микро1 што точно надвор од книга може да те праша не знам бидејќи ако е истата книга а таа е некаде 2010,11 издание може нема некои работи што ги бара бидејќи не е автор мислам она на тие постарите книги.
Здраво, јас полагав кај проф. Ана сега во августовската сесија Микро1. Од моето искуство можам да ти кажам дека професорката е фина, јас имам убаво искуство со неа. Полагањето трае подолго. Би ти рекол да обрнеш повеќе внимание на антибиотиците и механизмите за развој на резистенција и на нормалната микрофлора тоа доста го прашува детално. Особено добро научи ги претставниците на нормалната микрофлора! Со лесно и ти посакувам среќа на испитот. Поздрав
Свесен сум дека при крај на средно, па дури и на самиот крај од 4та година многу голем дел од средношколците па дури и тие во стручни училишта не знаат шо понатаму. Лично(учев средно мединцско), во средно не бев стимулиран на таков начин, да би размислувал дали се гледам како лекар или фармацевт или хемичар или.... било што, па дури и сега како студент на медицина во 5 година(скоро) тешко ми е да оформам целосна слика во однос на тоа каде точно се гледам во иднина. Ти препорачувам убаво и темелно да ги разгледаш сите достапни можности и опции шо ти се достапни тука, во МК и во странство и не, не е рано, бидејќи одлуки не се носат преку ноќ, ниту еден месец пред уписи. Те терам тоа да го направиш бидејќи ќе имаш можност темелно да се запознаеш и да ги истражиш опциите кои ти стојат на располагање, да увидиш шо ти одговара, а шо не за конкретната опција и да оцениш дали тоа шо ти смета е deal breaker или не, или пак дали тоа шо ти се допаѓа е доволно или можеби има нешто подобро од тоа. На медицински, има од се по нешто. Гледам ти си заинтересирана за една од молекуларните науки да речам, па претпоставувам дека повеќе си заинтересирана за научно-истражувачка работа. Доколку конкретно и единствено те интересира генетиката, биохемијата, молекуларната биологија, а не сакаш да се занимаваш со клиники и пациенти, можеби за тебе подобра опција би бил ПМФ, од таму ќе излезеш како типичен истражувач. Од медицински ќе излезеш пред се како лекар, а шо понатаму ќе специјализираш ќе те дефинира дополнително, не дека клиничарите не можат да бидат истражувачи, ама сепак тие имаат и работа со пациенти. Најдобро, да го разгледаш курикулумот и на двата факултети, предметите, содржината на предметите(кога ќе имаш време), само ти, самата, можеш да донесеш најдобра одлука за себе, без големо влијание од навор. Фармацевтски, е многу интересен факултет, но доколку планираш тука да студираш и останеш, не ти го препорачувам поради тоа шо работните позиции ти се ограничени, не дека не постојат, ама ќе имаш проблем со наоѓање на работа доколку не сакаш да работиш во аптека. И со фармацевтски може да се занимаваш нешто во областа на генетиката, фармакогенетика, персонализирана терапија/медицина(шо сега е во подем и многу популарно) и многу други работи, ама и тоа е многу тешко достапно или непостоечко. Затоа, те охрабрувам да разгледаш за странство и доколку имаш можности и мислиш дека си спремна да заминеш во друга држава веднаш после средно, воопшто да не се двоумиш. Немаш претстава, особено во западните земји, колку повеќе ресурси и можности имаат отколку тука. Доколку не си спремна веднаш да заминеш во странство, запиши се тука со намера да продолжиш странство, бидејќи еве искрено ќе ти кажам, како чоек шо сака исто така да се занимава со научно-истражувачка работа, тука не постои такво нешто, it's non-existent, null.... разочарувачи но, тоа е реалноста. Повторно ќе речам, не дека нема да стекнеш знаење на било кој од трите факултети да се запишеш, ама не е тоа поентата. Избери нешто шо ќе те тера да размислуваш надвор од книгата, а не да бубаш, нешто шо колку повеќе го истражуваш те тера да дознаеш уште и уште, а не едвај да чекаш да ја поминеш темата оти нешто подосадно не си прочитала. Со среќа.