Медицински факултет

Дискусија во 'Образование' започната од Victorya, 24 ноември 2010.

1. MeckaCia

MeckaCia Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2016
    Пораки:
    864
    Допаѓања:
    1.476
    нема потреба да е 6та колегата колешката, според новиот закон до крај на 6та треба да имаш запишано 7 изборни порано беше 5 сеа е 7 и нема врска дали се претклинички или клинички, колеги од 6та ги има фатено може друг закон, за нас е вака
    За координаторката не знам што да коментирам... ке си има последици се надевам

На kajl и petrova89 им се допаѓа ова.
  2. petrova89

petrova89 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2020
    Пораки:
    216
    Допаѓања:
    576
    А тој закон каде го има, зашто не не имаат известено? Бар да навеле во програмата, а вака си стои 5 дека си се, а уствари 7 бараат...

3. MeckaCia

MeckaCia Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2016
    Пораки:
    864
    Допаѓања:
    1.476
    а што ти е тоа толку битно? колку поише изборни толку подобро за тебе, ти го креваат просекот:D

На petrova89, Glowy, Yellow456 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.400
    Дали психологија важи 3 или 6 сесии да не знае некој случајно?
    Еден колега не положил 1кол и сега не знае дали треба да го презапише или е како повеќето неусловни 6 сесии?
    Ме прашуваше ама не знам шо да му кажам. :?: Знам биофизика и генетика се повеќе сесии, но за психологија не сум прочитала, срчнав и во темата ама не најдов. :?:

@petrova89 7 изборни биле по новава програма за нас општа од 2017та натака што сме запишани. :)

На petrova89 и kajl им се допаѓа ова.
  5. Uniqo3

Uniqo3 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 мај 2020
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    366
    7 се со сигурност ти кажувам од акредитацијата 2014/2015, јас сум генерација 2013/14 и ние имавме 5 изборни предмети. Со тоа што во прва можевме и зимски и летен да бираме после наредните години само во летен така нешто знам. Во врска со клинички претклинички мислам дека има врска, но сепак со измените во акредитацијата не знам колку ова е така да на те лажам. Инаку за изборни и за тебе еве и другите во темава што прашувавте НИ СЛУЧАЈНО ДА НЕ БИРАТЕ ОД ФИЗИОЛОГИЈА(зошто се полагаат), Јас го имав тој со липопротеини кај Лабудовиќ, поминавме само со семинарска, други колеги што кажуваа ги терала и нешто да учат, ние супер поминавме. Клиничка имунологија е исто лабав и тој го имав избрано, но со положено Имуно имаш право мислам. Комуникациски вештини е лесен исто и многу го земаат.

На petrova89 и ElenaOfRivendell им се допаѓа ова.
  6. Uniqo3

Uniqo3 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 мај 2020
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    366
    Јас колку што знам освен Генетика и Имунологија други предмети немавме со по 6 сесии. И Биофизика 3 сесии ни важеше. Не знам за Фарма и Епидемиологија како беа, но сите претклинички до еден мислам дека по 3 сесии важеа. Нека ме поправи некој случајно ако грешам.

7. MeckaCia

MeckaCia Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2016
    Пораки:
    864
    Допаѓања:
    1.476
    Веројатно е сменето сеа биофизика е 6 сесии,вовед,промоција мислам тие таквите предмети а мислам дека и психологија е 6 сесии ама не сум сигурна

8. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.686
    Изборни вкупно 7.
    Четири претклинички, три клинички. Ама наводно не правеле правеле проблем од претходните генерации.

На Waverly Raven, Glowy, Lollipop_123 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. nyny

nyny Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2020
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    47
    Некако многу споро оди процесот за добивање потписи и оцени, барем во мојот сличај оваа сесија.Така да сакам да прашам поискусните, бидејќи уписите се веројатно наредна недела, за потписи и за оцени доволно ли е да ги бркам само условните предмети? пр за некој друг неусловен предмет каде што немам оцена а ни потпис поради короната, а притоа ја имам положено и имам оцена во iknow ќе биде ли проблем покасно да ми се напише на индекс?
    ова многу ме интересира да знам што да правам

10. Peperutce1115

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.686
    Ние уште немаме по ништо земено потписи. Сигурно нема да прават проблем и онака сите заслужуваме потписи годинава. Не се потресувајте толку. :)

На nyny, Waverly Raven, ElenaOfRivendell и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Peperutce1115

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.686
    Нема да биде проблем. Да сте здрави и живи, ќе земите оценки. Битно во iknow ја имате оценката. :D

На nyny и ElenaOfRivendell им се допаѓа ова.
  12. Arja

Arja Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2016
    Пораки:
    831
    Допаѓања:
    1.350
    Дали можеби имате број од студентски прашања, односно од Соња што е задолжена за дипломските? Ми треба информација околу дипломската па ако можам да ја исконтрактирам преку телефон наместо да одам до таму би било супер. Фала ви!:f:

13. Lollipop_123

Lollipop_123 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2019
    Пораки:
    1.173
    Допаѓања:
    1.764
    Дали има книга Имунологија од катедрата и ли се учи по книгата на Кјуби?

14. busybee

busybee Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2020
    Пораки:
    418
    Допаѓања:
    1.854
    Некој кој има време, да ни даде совети на нас бруцоши? У врска со професори, материјал, методи на учење, вежби...
    тенкју вери мач:D

15. MeckaCia

MeckaCia Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2016
    Пораки:
    864
    Допаѓања:
    1.476
    Немаат книга имуно, се учи по Кјуби и презентации бидејки кјубито е малце комплицирано и не секој може да го разбере, подобра е англиската верзија според мене

На Waverly Raven и Lollipop_123 им се допаѓа ова.
  16. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.170
    Допаѓања:
    5.389
    Пиши слободно. :)

17. coffeecat

coffeecat Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    13
    Може ли да земеме два изборни предмети во еден семестар?

18. MeckaCia

MeckaCia Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2016
    Пораки:
    864
    Допаѓања:
    1.476
    Ова прашање беше одговорено повеќе пати во последниве неколку мислења, побарај наназад една-две страни и ке прочиташ се што те интересира за изборни

19. xnotyourbabex

xnotyourbabex Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2017
    Пораки:
    370
    Допаѓања:
    742
    За професори сметам дека и искуства милион да собереш на крајот е инидивидуално, секоја катедра што го држи предметот си има повеќе професори и ќе имаш и искуство кај што ќе се паднеш кај најстрогата па ќе поминеш супер, но и кај најдобриот професор па може да ти се случи да поминеш лошо. Голем удел има нивното расположение. На професорите не им се припотресувај зошто со нив некој контакт којзнае каков и нема да имаш , не е како во средно, повеќе со асистентите кои ќе ви држат вежби. Професорот ви држи предавања на колку и да ќе бидете души во амфитеатар и си оди, и ве испрашува на испити.
    Метод на учење- варира кај секој студент но она што можам да го кажам со сигурност е не губи време да учиш како во средно (да делиш лекција на пасуси па да повторуваш една страна па друга- никогаш нема да стигнеш) , читај се што ти било предадено дента да знаеш за што се учело безразлика дали си била присутна или не на предавање, па потоа вториот пат читај и подвлекувај со маркер и мислам дека веќе од 3тото читање ќе ти влезе се што треба во глава. ОБАВЕЗНО ДУР УЧИШ ВИДЕА ДА ГЛЕДАШ (јас барем од видеа и слики учев 80% како дополнителен материјал- неопходни се за нашата струка).
    Анатомија 1 - 570 страни отприлика е книгата, се учи во 1 семестар рака, нога, череп и рбетен столб (мене рака ми беше најтешка зошто не знаев како треба да учам но пак варира од студент на студент. ) 3 колоквиуми од кој секој колоквиум се состои од писмен дел и доколку не го положиш не можеш да пристапиш усно. Доколку ти се сите 3 положени одиш на завршен испит на леш (ќе го гледате со асистенти лешот ќе ви објаснуваат) мораш контнуирано учење за предметов. Имам колеги кои 2 дена неучење Анатомија скапо го платија во јануари.
    Хистологија и ембриологија - интересен предмет ќе гледате на микроскоп прво од делот ембриологија, за плацента и за папочна врвца тука имаш колоквиум писмен и после следи делот хистологија (хисто гледате во 1 семестар епително,сврзно,мускулно, нервно ткиво) = ова е за првиот практичен колоквиум а писмениот колоквиум се состои од теорија за овие 4 типа ткива плус рскавично. Завршен се полага за кардиоваскуларен систем, имунолошки и коскен прво се полага практично на микроскоп гледаш препарати и кажуваш кое ткиво е од што е составено итн. , ако положиш одиш на завршен испит.
    Биофизика, мед.психологија, вовед во медицина, англиски - сето тоа ти е доволно еднаш да прочиташ плус некои комбинации тие се бидејќи мала е материјата за изучување.
    Морфологија и физиологија на клетка - се учи за органели првиот дел втор дел за работа на органелите како функционираат што би се случило доколку се наруши било што од нивните структурни карактеристики. Немаш преголемо оптоварување со овој предмет, само редовност на вежби и предавања би препорачала поради тоа што на предавања го кажуваат истото што се падна на испит во јануари.
    Редовност на вежби мораш, бараат практикуми тие се копираат но можеш и да си ги купиш, за книги секој ќе ви каже што треба. Анатомија би те советувала 3д anatomy апликацијата или некоја слична зошто ќе ти биде од полза. За хистологија biolucida и histologyguide.com
    За комбинации,прашања од минатите години во копирницата одма во близина што е . Првиов семестар е семестар на адаптација мислам дека веќе за втор семестар појасна слика ќе имаш за работите. Ти посакувам многу успеси и убави студентски денови

На Waverly Raven, Angie1432, Glowy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Larson

Larson Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2017
    Пораки:
    891
    Допаѓања:
    2.021
    Да ве прашам нешто ние кога веќе ја спомна Имунологија членката погоре. Со новиов смер инженери по медицинско лабораториска дијагностика, Имунологија се учи во прв семестар и кај литература исто така ја пишува книгата Кјуби а колку што читав низ теми наваму баш и не била за фалење книгата.

Сакам да прашам , дали истиот материјал квантитативно би го учеле и ние заедно со тие од општа и дали професорите од катедрата ќе го имаат истиот критериум спрема нас и тие од општа. Малку ми е чудно ова да учиме според книга која е навидум за специјализанти и тешко разбирлива.

На Archie му/ѝ се допаѓа ова.