Медицински факултет

Дискусија во 'Образование' започната од Victorya, 24 ноември 2010.

1. Larson

Larson Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2017
    Пораки:
    891
    Допаѓања:
    2.021
    Што е финтава со вежбиве по предметиве. Едино проф. Петличковски со неговата катедра ги реализира некако убаво онлајн другиве буквално ја читаат МИФ/Хисто книгата и го повторуваме материјалот од теорија (жими едно видео што напраиле за хистолошки препарати и микроскоп)

На програмата си пишува убаво што треба да се работи а они си тераат безвезе ни по програма ни ништо. Теорија учиме епително ткиво , вежби истото го зборат од теорија ни практично ни ништо слики а после ќе бараат да се знае.Џабе потрошено време, никаква корист, никаква полза. Пишува по 3 часа вежби а ние вежбата ја работиме 30 мин и после викаат ајде се гледаме за 2 саати и така све со дупки фактички од 8 до 4 вежби имаме 2-3 саата другото време е изгубено време буквално ни негде да одиш нит да завршиш нешто пошто ако не дојдеш нормално минус поени.

Катастрофа од страна изгледа леле практична настава којзнае што ќе праиме и ќе учиме а тоа да ти било истото од теорија и буквално истото од книга само го читаат и треба да окапеш на стол да го слушаш тоа... лошо.... Ако се вака сите вежби тешко на нас што утре ова ќе го работиме.

На Dream-Girl и Lollipop_123 им се допаѓа ова.
  2. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.400
    И мене практичната настава ич не ми се свиѓаше лани, никаква корист ми немаше, знам еднаш и реков се чудам шо толку бараат вежби со физичко присуство, кога у реален муабет многу што ги знам викаа дека вежбите се промашени скроз, на теорија едно се предава, таму или па истото или уште понапред со материјал се иде. :nod:
    И годинава ко шо гледам исто е. :)
    Уствари тука се сами си учиме, предавањата се читање презентации, вежбите се истото од теорија и практикумите се истото од теорија само бесполезно џабе пак истото се врти... :^)Колку да се рече дека се работи нешто де. :)
    Тука се е нелогично и безврска, добредојде на медф. (fingers)
    Сам труди си се да си учиш, не ги чекај вежбиве и теоријата пошо се средно жалосни.

На Glossy-girl и Larson им се допаѓа ова.
  3. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Медицинари, може ли да се најдат Анатомија, физиологија и хистологија книги во pdf формат? Некоја да ми помогне?

На Larson му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Lollipop_123

Lollipop_123 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2019
    Пораки:
    1.173
    Допаѓања:
    1.764
    Ги нема во pdf, едино сега ако ги ставиле поради онлајн што се предавањава и вежбите.

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  5. jvaa666

jvaa666 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2020
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    7
    Медицинарки,на прв колоквиум биохемија какви биле прашањата,дали било многу тешко и на што најмногу да се обрне внимание?

6. EliteAngel

EliteAngel Истакнат член

Се зачлени на:
    7 октомври 2020
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    4
    Дечки бел медицински мантил од каде можам да купам во Скопје? Во гтц имало на долниот спрат слушнав но дали е точно?

7. jvaa666

jvaa666 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2020
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    7
    Да, јас од таму купив.

8. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.235
    Допаѓања:
    15.433
    И на водњанска има, во едно од тие дуќанчиња на улица што се баш

9. Larson

Larson Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2017
    Пораки:
    891
    Допаѓања:
    2.021
    Ги имам хистологија - градба на ткива и хистологија - градба на органски системи , но не може тука да се прикачат. Пиши ми ЛП да ти ги препратам некако

10. kajl

kajl Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2015
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    216
    А кој е сега шеф на катедра Хисто?

11. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.400
    Проф. Лена изгледа на хисто, проф. Елида за морфологија на клетка е одговорна, така нешто слушнав, си ги поделиле меѓу нив предметите.

На kajl му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Grundi

Grundi Активен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2020
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    6
    Luge so vi e, histo lani bese top za prakticno, imase videa od as Marko napraeni, mora da gi najdete nekade, nas na cela generacija mn ni posluzija...inace i jas slusnav deka e prefrlen na mikro...ili nego prasajte go nekako ne znam, gi imase edno vreme na teams ama nz dali uste stojat

На floppy77, ElenaOfRivendell, Angie1432 и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Lollipop_123

Lollipop_123 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2019
    Пораки:
    1.173
    Допаѓања:
    1.764
    А асс.Ирена е доцент сега или уште е асистент?

На Dream-Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.400
    Врска немам, можно е да станала доцент и она летово. :?:

Штета, омилените професорки од хисто си отишле у пензија. :sweat: Многу ќе пропуштат новите студенти што нема да имаат прилика да ги запознаат овие две професорки. :(
    Проф. Грацилија посебно ја сакам, првпат положив нешто усно на факултетов кај неа во прв семестар, ептен си ја памтам ко позитивна професорка што доста позитивно ми влијаеше на почетокот на студиите.
    А, проф. Миленкова вистински пример за професор. Никогаш немав прилика да сум кај неа на полагање, но беше префина, кон сите студенти коректна и фина. Летото ми фалеше печат во индекс, заборавиле со оцената да ми стават, па отидов да ја побарам и ете така на само имав прилика да разговарам кратко со неа, имаше толку фин и коректен пристап, просто не знам досега не сум запознала толку фина професорка. Мислам дека ни беше омилена на сите, ќе фали нејзината позитива тука, како за нови студенти што бевме добро беше што имаше некој многу позитивен и на предавања беше топ кај неа.:)
    Проф. Цековска од институт хемија/биохемија ме потсеќа на неа карактерно, така фина жена е и правеше се за да е во корист на студентите и да не сме никако оштетени. :)

На Zahirr, Belllaa1, Glossy-girl и 4 други им се допаѓа ова.
  15. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.948
    Допаѓања:
    6.808
    Тимот каде што беа видеата е избришан.
    @Larson Ако пак тие ги немаат од Марко видеата, предложете им да ви снимаат видеа со препарати од biolucida или некои други ако имаат. Зависи како се испланирани со вежби со физичко присуство, може па тогаш сите препарати ќе ви ги покажат. Иако и видеа и таму да ги видите е топ опција. За вежбите да сега се само теорија со онлајн и не се разликуваат од предавања, но во реалност не тупат толку многу, пак има теорија, ама во одредени граници е.
    Уште е асистент, ќе ја стават доцент за брзо сигурно.

16. nyny

nyny Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2020
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    47
    Се согласувам, но јас не би ја никако споредила проф. Миленкова со проф. Цековска, иако во глобала околу Цековска се вртат позитивни мислења, не се за занемарување случаите кога буквално има се дерено и понижувано студенти на полагање. (Мислам дека некој тука исто имаше споделено такво искуство со неа, ама и јас имам исто слушнато вака да има правено)Еден студент има право да знае и има право да не знае. Се додека студентот се однесува културно, не заслужува понижувања.
    А за проф Миленкова многу ми е жал што отиде во пензија. Навистина е жена и ментор за пример!

На Belllaa1, Glossy-girl и Dream-Girl им се допаѓа ова.
  17. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.400
    Не сум упатена околу ова искрено дека викала на полагања, мислам тоа за проф. Ирена беше...
    Не сум била ни кај проф. Цековска ама вака генерално како се спроведе полагањето у пандемијата и колку шанси даваше за полагање, па и последните шо полагаа кол ги зема у септември кај неа и условно ги пушташе за да имаат шанса за усно, ми остави добар впечаток...
    Може сум грешка... :?:

На ElenaOfRivendell и nyny им се допаѓа ова.
  18. srcence1607

srcence1607 Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.368
    Допаѓања:
    2.475
    Jas koga gi slushav, Irena ass beshe ushte, inaku Biohemija 1 imav polagano usno kaj Cekovska i vaka za polozhuvanje e top dur ne dobie napadi pa da pochne da urla i da zbori nepovrzano ama pa smeshna e u tie momenti :rofl: Jas so drugarka mi polagav i nekolku pati pochnavme da se smeeme na sred ispit radi nea :rofl:

На nyny и Dream-Girl им се допаѓа ова.
  19. Glossy-girl

Glossy-girl Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    3.196
    Допаѓања:
    8.926
    Не знам што основа имаме за на клиника, дури ме плаши фактот дека нема да бидеме подготвени...
    А, тоа со боенките и испрашуваат прекрасно, дали средно или основно сме еве не знам...
    Ако чувам видеа од Марко или случајно ги чува некоја колешка пишете ми ќе се потрудам да ви ги најдам.
    Со среќа семестаров, со лесно и со сите светци.

На Lollipop_123 и Dream-Girl им се допаѓа ова.
  20. srcence1607

srcence1607 Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.368
    Допаѓања:
    2.475
    Bez navreda do nikogo megjutoa na klinika doagja do izraz sepak srednoto medicinsko , osnovata i praksata so pacienti e poizrazena so toa shto site klinichki predmeti se odamna sovladani, skoro se od dijagnostichki i terapiski metodi se videni/raboteni i samo se proshiruva znaenjeto za poprecizno razmisluvanje, povrzuvanje na rabotite i brza dijagnoza na pacienti.

Toa e zatoa shto vo predklinikata e sè suvoparno, ete so zaglavuvanje vo detali, nepraktichni veshtini i zatoa golem del na pochetok od klinika i se gubat ama brzo se prilagoduvaat i sè se uchi samo posporo. 3 godini se troshish na hemii, voved, higiena ili promocija i naednash vlagash vo sala da asistirash na apendektomija ili ginekologija da vlezesh na caesarea, manchester ili ne znam komplicirani poroduvanja, a osnovnoto ne se znae - asepsa/antisepsa, hirurshko mienje na race i instrumenti.

Toa e delot tuka shto povekjeto gi plashi megjutoa se pominuva i izuchuva, bez gajle :D Zatoa e neorganizirano ama dupkata ne e vo dekanatot tuku vo samiot sistem i MZ, zatoa i nema da se reshi preku nokj. Nie shto zavrshivme, go zavrshivme fakultetov vo kakvi takvi uslovi, se nadevam deka idnite generacii za nekoi 10tina godini ke uchat vo mnogu podobri uslovi i programi.

На jov125, busybee, Glossy-girl и 2 други им се допаѓа ова.