Да, за биохемија мислев ама горе доле секаде е исто.И асистентите стварно фини делуваат, немам ништо против нив туку против концептот на кој се темелат вежбите(општо, не само за биохемија). Воглавно, секаде е пасивно учество на нас како студенти додека тој што ја води вежбата прераскажува предавање или чита од слајдот.Дури и кога ние сме активно вклучени, нашето учество се базира на тоа секој да го импресионира со знаење асистентот(што во многу случаи значи на памет научена реченица од практикум) за 1 бод повеќе.А мислев дека со такви видови на испрашувања завршивме во средно и дека има посебен дел за тоа што се вика испит. Не знам, можеби е во мене проблемот што сум очекувала дека нас како студенти на високообразовна институција ќе ни биде дадена можност пред сѐ да го развиваме нашето критичко размислување, да детектираме проблеми и да размислуваме за можни решенија, преку дискусии(акцент на разговори и размислување а не на ајде да видиме кој најмногу памти за краток период), креативни експерименти и практично учење. Бидејќи, тоа е тоа што треба да нѐ изгради и да нѐ спреми да бидеме добри во дејноста која ќе ја вршиме, способноста за имплементација на знаењето, а не површно памтење на факти за бод или неефективно искористување на времето за потпис. Воглавно, квантитетот го заменува квалитетот, затоа потоа се соочуваме со ситуации каде што сме способни да научиме на памет огромни книги, а за обични и основни нешта не знаеме да дадеме логичен одговор.И тоа ќе исплива кога тогаш, а некогаш испливува и низ случајни секојдневни разговори.Понекогаш е тажно, многу тажно. Спојлер само се надоврзав со цитатот на твоето мислење, извини
Да не знае некој на која стр во практикум се вежбите од биохемија за фотометрија и за олиго и полисахариди? Фотометрија да не е во склоп со таа за определување концентрација на вкупни протеини? Друго не најдов ништо...
Ни спомнаа нас со физичко присуство ќе бил испитот. Си викам дај боже да е онлајн пошто црно ни се пишува Доц. Лена си збори работи шо ги нема у скриптата и кога и кажавме дека ги нема вика аааа нее како ги нема ги има , колеги може јас не ви кажувам се но се си има во книга (а уствари благе везе нема). Филозофира за нервно за некакви пирамидални клетки а у книга ништо живо за тоа не пишува , ја не знам зашто не се водат по книгите што се напишани него си кажуваат работи што они ги употребуваат во пракса Многу лошо , вака не ми е тешко го владеам и разбирам материјалот но кога објаснуваат професориве добивам впечаток дека ништо не знам , дали е тоа некој bad vibe само или јас си мислам дека знам доволно ќе видиме сега за 2 недели. ЕДИТ: Инаку да , онлајн вежби се
Колку што се сеќавам, пирамидалните клетки ги имаше во скриптата за хисто 1, на последните страни некаде, провери, можеби грешка сум..
Moжно е да , но ова беше вежба за нервно ткиво и конкретно објаснува од градба на ткива , другата книга покасно ќе ја обработуваме на вежби.
Ne mozhesh pred 4ta godina da ochekuvash vakov nachin za vezhbi bidejki se e fiksno. Ne e ova filozofiski fakultet kaj sho citat na Heraklit 3 dena ke go razmisluvate zoshto i kako i shto sakal da kazhe. Tie koski se, tie muskuli se pripojuvaat, arterii se na toj/ovoj/onoj nachin vo soodnos so niv, na preparat histoloshki svrzno tkivo izgleda taka kako shto izgleda i nikako drugachie. Proteini se gradeni od aminokiseleni i na sekoj ekg naod - normalen se znae kako se chita. Nema prostor tuka za kritichko razmisluvanje, debati dali se soglasuvash ili ne i zoshto taka mislish, zatoa shto 3 godini posvetuvash na site NORMALNI strukturi, funkcii i gradbi. Toa e fiksno i ne se menuva. Zatoa e baza, zatoa se sveduva na suvoparno uchenje i "bubanje". Zatoa se i instituciski predmeti. Ne mozhesh da debatirash zashto lien e levo, hepar desno a ne obratno primer. Koga ke stignete do klinika, togash duri ke mozhete da go barate i dobiete ovoj nachin na vezhbi i sl. Zatoa shto go uchish vekje patoloshkoto kaj shto shirish horizonti so toa zoshto, kako doshlo do ovaa sostojba, diferencijalno da dijagnozirash, metodi koi ke gi primenish, terapija shto ke dadesh i da znaesh zoshto ke ja dadesh. Tek tuka otvarash 1000 prashanja na zoshto taka so 2000 odgovori zatoa sho. Plus rabotish so pacienti, gi gledash, razgovarash, slushash, pregleduvash, opipuvash i toa e kluchnoto shto ke ti pomogne. I imash mozhnost od strashno dobri doktori da nauchish, diskutirash i izvrtish 15 varijanti na eden sluchaj kako bi mozhel da zavrshi. Taka da easy, opushtete se i ne se zamarajte sega so raboti shto ushte vi e rano, a sekako ke gi dobiete koga ke dojde za toa vreme. Nauchete ja bazata, za posle da imate za shto da diskutirate vo praksa.
Во право си дека до 4та ја учиме основата но сепак не можам целосно да се согласам со тебе. Сепак има причина зошто не сме ни близу до едни од подобрите универзитети вака кога ќе погледнеме на интернационалните листи. Воглавно мене ми смета таа пасивност и сувопарност, како и акцентот на квантитетот на наученото, а не на квалитетот на учење и да, во право си дека се базични предмети ама тоа не го исклучува фактот дека секогаш има можност за подобрување на наставата и вложување на повеќе труд за нејзино поактивно следење. Не се замарам во никој случај , еве лично мене предметите во втора ми се воглавно поинтересни од претходно, но само размислувам што е тоа што ни фали и како ќе ни се одрази понатаму.
Се согласувам, медицината како наука да, бара многу учење но учење на факти, работи кои што се битни и слично. Ние учиме и тоа што треба и тоа што не треба. За на усно ќе се наполниме со секакви глупости зошто секој има најмала цел барем да положи и моментот кога ќе излеземе од институт тоа веќе е дувни ветар . Една професорка баш на полагање истото го изнесе дека ние студентите толку сме пренатрупани со материјал што немаме временски фокус да го вложиме во она што вистина е битно. Ама што да правиш кога и варијацијата на професори оди од - до + .
Со секоја почит, не би се согласила можеби и грешам но сметам дека сме доволно возрасни и на вежби треба да се развива логичната и критичка мисла кај СЕКОЈ СТУДЕНТ по медицина . Нека ме поправи колешка но јас не памтам 1 книга од прва дали анатомија дали ХиЕ, Да нема дел со ембриолошки нарушувања и аномалии, анатомија за аномалии на орган и како тоа влијае или пак за одредена болест поврзана за органот. Генетика е цела болести што и е и задача. Патологија исто. Физиологија повторно учиме по некоја болест или бар на вежби се споменува. Имунологија се анализирани случаи. Толку многу абнормалности и има и што да се дискутира, има во секое многу убави и логички прашања да се постават за развивање на мисла. Зошто на крај барем нас една професорка што ни предаваше секогаш и ќе и ја памтам реченицата: “ Вие како идни доктори мора за се да се запрашувате зошто? е тоа така, а не да бубате на памет, само така ќе согледате колку е причинско последична медицината.” Има начини, уште толку ЛАБОРАТОРИИ И ПРОСТОРИ за оддржување на интерактивни вежби. Ние какви доктори ќе сме кога сега ЕКГ онлајн ќе се објаснува? Или студент треба да пишува за Фелингова реакција ама никогаш не стапнал во лабораторија и не допрел мензура, пипета и слично. Мислам дека ова и претходната моја цитација доволно објаснуваат што е проблемот кога студентите се недоволно образувани кога ќе дојдат клиничките предмети. Како и да е можеме до утре да дебатираме но има многу помоќни што влијаат одлуките кои се битни за нас студентите а тоа не сме ние.
Потполно се согласувам , иако не сум општа општо сите програми на медф се катастрофа. Материјалот е толку катастрофален што се бара од нас бубање како програмирани роботи а не разбирање на истиот и применување во пракса. Примерно од нас се бара да знаеме хистологија дека миофибрилата има 2 вида филаменти тенки и дебели и објаснување на истите но кога ќе дојде време за практично применување на знаењето односно препознавање на ткива , идентификација под микроскоп , способност за логично размислување и поврзување на Хистологијата со физиологијата или патологијата за тоа каква е функцијата на тоа ткиво , патолошки состојби што би можеле да настанат не се обрнува внимание. Ние како лаборанти што во иднина би работеле во хистопатолошка лабораторија нас ни треба практично оспособување по хистологија но за жал факултетов мава предност на дремење 3-4 саата на предавање и онлајн вежба за тоа што е микроскоп и како се микроскопира и прави хистолошки препарат во траење од 30 минути. Па што корист ни е нас на тоа кога практично сме буквално инвалиди , никој од нас не допрел стакленце или хистолошки препарат а од нас се бара да знаеме ко да специјализираме патологија. Разбирам и ковид , разбирам и ризик и се , но во иднина кога ќе нема веќе стручен кадар и сите овие сакати генерации ќе почнат на работа и применување на знаењето во пракса ќе се покаже ефектот од овие т.н "вежби". Многу е лошо организирана програмата , круцијални предмети како што се Хистологија и МИФ се држат онлајн ама битно статистика и информатика со физичко присуство нели колку да се каже дека е комбинирана настава.
Некој лани шо полагал колоквиуми биохемија 1 да сподели како било? И какви типови прашања има и отприлика колку прашања се?
Лани не беа тешки колоквиумите, имаше на заокружување прашања и мали на дополнување немаше ништо есејско, ништо долго и прашањата горе долу беа најбитните работи што се дури пишани во презентациите е сеа не памтам колку прашања беа бидејки беа поделени по теми ама мислам до кај 30 беа горе долу
Дали на колоквиум по вовед и миф од прв семестар ги даваат истите прашања што можат да се купат во книжарата?
Вовед 10г исти прашања даваат така да да, миф не + нов шеф има, сите тестови сигурно ќе се сменети миф/хисто.
Вовед да, а морфологија се паѓаат по неколку прашања, имаше и колеги кои целосни тестови од коширница им се паѓаја.
Во прва колоквиумска да, но не беа од книжара туку некако беа пробиени и испадна 100+ луѓе ги имале, но во испитна морфо целосно сменија колоквиум, баш памтам кога не дочека асс. Марко "ако се надевате на прашања, џабе, нови тестови се" и нели ко на матура тип беа, скроз ново нешо, 80 души од 300 коа положија само.
Ќе им ги сменат сигурно сега, чим во испитна уште изменија тоа ми беше зборот... Најдобро за услов предмети не се надевајте на прашања, може чисто да ви се за проверка на знаењето ама само на прашања да идете е ризик. Чисто ко совет до бруцошите, ваше си е како сакате, имаше многу со прашања шо проаѓаа ама ги имаа "вистинските прашања".
МИФ и Хистологија и ембриологија не се паѓаа тестовите од книжара, туку тие што ги имаа докторските деца во pdf форма. Лани знам колегите во моја група ги испратија, сите положивме, но им беа дадени од катедрата и сами си кажаа, врска немаа со тие 100 години стари од книжара.