До сега имам полагано кај Елида практичен и усно, кај Зорка, кај Марко и кај Миленкова. Со сите имам позитивно искуство освен со Зорка но не и го знаев начинот на испрашување повеќе бев спремна за препарати одошто теорија и затоа и ме бутна. Јас па би рекла дека хисто се стварно доста фер катедра, мене дури и Миленкова бидејќи завршен кај неа полагав ме советуваше како да извадам повисока оценка во втор семестар. Со секој студент го имаше тој муабет. Пак се сведува дека факсов за некој е мајка за некој маќеа
Дали знае некој колку вежби имунологија може да не се присуствува, т.е. да се решава тестот. И дали може да решаваме тест со друга друпа ако не можеме тој ден?
Se izvinuvam Dali moze nekoj da mi slika od dve strani prijava za polaganje ispit, treba drug da mi po polni za da mu pojasnam kako. Vi blagodaram
Забележав во iknow дека семестарот од 2018/19 година ми стои како НЕ ЗАВЕРЕН..што значи тоа,а си имам платено за него све или грешката е кај нив или да не ми речат пак да уплаќам. Зошто порано не забележав пуста мајке
Мене за сите до сеа семестри ми стои не заверен... веројатно не го поправаат од деканат тоа а уредно си запишувам и заверувам секој семестар и до сеа сум немала проблем никаков така да уживај
Lugje Opsta i Neorganska hemija od Metodija Najdovski kade bi mozela da najdam?vo kopirnica trio nema,ne sum od sk pa ne gi znam kopirnicite
Прва година сум на медицина,и не разбирам за остеологија како да учам. Дали ги учам само деловите за коската или на пример каде што пишува тој и тој мускул се пропојува на тој дел од коската и тоа треба? и исто кога ми пишува на пример има 2 или 3 раба ..и тоа се учи? бидејки кај рабовите најчесто гледам само пишува кои мускули им се пропоени? и не разбирам што треба да се учи (кога станува збор за остеологија испит,колоквиум итн )или комплетно се?т.е не разбирам што се бара од мене да знам за остеологија..стриктно само за коските ..не треба да учам за мускулите кои се припојуваат или кога пишува која артерија тука поминувала итн? фала
Јас ти препорачувам да не се мачиш да ги учиш мускулните припои во остеологија, бидејќи и онака ќе ги учиш во делот за мускули, и така ќе ти бидат полесни. Страни и рабови обавезно треба да знаеш, и да ги покажеш на коската, треба да знаеш да одредиш дали е лева или десна, зглобни површини..
Се ќе ви бараат. И рабови и страни и припои, пат и сооднос на артериите исто. На почеток е многу тешко сепак гледај колку можеш повеќе да меморираш, а со второто повторување ќе ти биде полесно. Јас ги учев припоите во коски па после ми испадна некои делови како повторување баш супер ама ти најубаво за себе си знаеш.
За остеологија ти е најбитно да знаеш да препознаеш лева/десна коска. Да ја опишеш коската, има толку страни, толку рабови, два краја. Елементите кои се наоѓаат на самата коска, кои се на кој дел од коската. Припоите на мускули читај ги, вежбај ги имињата, но јас би ти препорачала да ги учиш со мускули, затоа што тогаш веќе добиваш некоја претстава во главата што и како е, а вака на коска, само меморизираш, а уште не ти е јасно како што треба се. Кога ќе ги научиш мускулите, ќе ти се поврзе едно со друго. Исто така ги бараат делвите на коска каде што поминува артерија/нерв. Пример sulcus n. radialis, ама и тоа можеш да го научиш/повториш во пат и соодноси на соодветните елементи. Гледај прво совладај ги елементите на коска, потоа сами ќе си дојдат припоите и соодносите, кога ќе учиш соодветно.