Да, да, да. И никако поништување услов. И за друг предмет нема потреба ама услов немојте. И со среќа!
Во втора колоквиумска ќе полагам, за учење ми требаа, едно предавање го немам спуштено. Ако некој полага сега нека пише како поминал, што прашувале, како се одвивало полагањето.
Ухуу искрено ти ја посакувам целата среќа и браво за храброста со оглед дека колоквиумскава беше хаос ! ❤️
Фала вии Искрено не е многу тешко ама не се учи материјалов во 2 дена.. али тоа е, се пријавив за да откачам побрзо да не ја мислам после, па што биде тоа Ви пишувам одма штом завршам
Колеги кажете ми Радиологија како учевте и од кај учевте? Се паѓаат ли нешто прашања или не? На нас пред неколку дена ни рекоа дека имало 2-3 книги на српски, презентации ни пратија и тоа не сите ама демек не биле доволни за положување и сеа ја искрено не ни знам од кај да учам
Таа катедра е жив ужас,мислам дека во 3та најголема мака видовме со нив.Материјали за учење нема,колоквиумите прашања како за специјалистички испит по радиологија,резултати после месец ипол,немам убав збор за таа катедра.Само имаше некои измени,еден колоквиум ако паднеш на втор не одиш,после можело да се полага па ако положиш еден вториот не,не ти се важи па цел полагаш,после сменија па важеше.На усното во јуни,кое во јануари беше само писмено,така не испрашуваа како мислиш да е анатомија и патологија и интерна.Ние една вежба имавме само,снимки по 7,8 ни даваа да интерпретираме дијагноза,метода и елементи што гледаш.Од 6 повисока оценка во глобала нема.Се надевам кај вас ќе е барем за нијанса подобро од тоа што се случуваше во нашата генерација.Бидете истрајни и борете се за своите права бидејќи ние мака видовме. Поздрав!
Jas pred nekoe vreme se sretnav so nego i si popraivme taka muabet okolu sè i bas go imav prasano, kako so novive generacii? Koga mi kaza kakvi nerealni gluposti sto deca od 5to oddelenie gi znast se pisuvani po toa testovite, mene licno sram me izede sto utre tie studenti ke treba da gi recam moi kolegi, a sekako ke diplomiraat koga togas. Taka da, spored toa, na negovo mesto uste postrogo bi igrala, mnogu poise. Covekot ima nerealno znaenje i kako stignal do toa e prikazna sto ni ja kazuvale drugi doktori po Klinikive. Klasa covek. Tolku.
Професори и колеги што се исмеваат на одговори на студенти за мене се чиста 0. Таму се дојдени да научат, па и да погрешат, треба да ги поправат на фин начин, не е срамота да се згреши, ќе се научи. Ама со вреѓање и понижување, само својата некултура и комплекси си ги покажуваат. Толку од мене.
И со смеење у лице и омаловажување кога те бута. Не еднаш се има случено да бутне некој од што така му бил кеифот тој ден. Јас сум една од тие, а сигурна сум дека не сум единствена, напротив, има уште многу како мене за жал. Да, тој има знаење, тоа е точно и секоја му чест за тоа. Ама неговото однесување со студентите посебно за време на полагање е една голема нула.
Kako ne e sramota akademski gragjanin sto utre ke bide doktor da povrzuva semevod so jajcevod? Me zaebavate ili se tesite, ne razbiram? So takvi odgovori, ne za potsmevanje, ja bi im gi frlila dokumentite za upis niz vrata. Biologija od 5to oddelenie e toa osnovno, mozhe vo priroda i opshtestvo isto taka da go pishuva. Vi se molam. Radi takvi ispadi i ajde greska e, doagjame do diplomirani doktori sto tresat sekakvi gluposti kako na primer deka incidenca za Ca na prostata kaj mazhi i zheni e ista!!!! Prasajte lugje sto studiraat medicina na renomirani univerziteti dali vakvi ispadi ke im bidat sozaleni i prosteni. Ne ste samokriticni voopsto i nauceni sme na karta na emocii sekogas da igrame. I ne, vrskadziite voopsto ne vi se krivi za nisto. Oni ke proagjaat kako sto proagjaat i apsolutno nemaat dopirna tocka so pagjanjeto na ostanatite ili zaglavuvanjeto. Se e do vasiot mindset i psiha i trud. I fakultetov bas poradi toa sto stana kao na Evropski da sme studirale, radi toa i tteba x10 da se postrogi i rigorozni. Nema prostor za nikakov ispad od takov kalibar, lugje uozbilete se! Ke dojdete utre vo 6ta godina, ne ste svesni kakov sram ke jadete od Klinicharite po stazhovi na vakvi raboti.
Зошто да се срамат студенти што со труд и мака дипломирале и стигнале до стаж во 6та? Нека си се срамат врскаџиите и нека си го средат системот. Тие така проаѓале, за другиве било срам, ма немој молим ти се. Или ти си се тешиш. Срам да ви е, тука читаат студенти што пред 1месец почнале факултет, мене не ме интересира твоето мислење ама воопшто, но за некој што тукушто почнал факултет, којзнае како ќе му влијае ова што го чита. Плашете се од тие што со врски положуваат и не фатиле книга во рака, не од тие што паднале кај таквите ко Аце и со маки успеале да положат, се преучеле тие, не му ја мисли за нив ти. Како да не сте биле до вчера студенти, па сега паметни тука глумите.