Медицински факултет

Дискусија во 'Образование' започната од Victorya, 24 ноември 2010.

1. xnotyourbabex

xnotyourbabex Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2017
    Пораки:
    370
    Допаѓања:
    742
    Колешке извини ама не збориме за реномирани универзитети туку за УКИМ. Лично сум сведочела како професор меша хумерус со фемур па ај сеа со коски ќе ги маваме по глава. Таа строгост што ја покажуваат треба да биде заслужена. Ме учиш многу? 10 пати си повторил бочни гранки на таа и таа артерија се тие и тие? Тогаш веќе имаш право да си строг зошто си го иструбел тоа повеќе од доволно. Одговорно тврдам дека НЕ СЕКОГАШ се криви студентите, исто како што не секогаш се криви професорите. И не секој меша семевод и јајцевод од незнаење , некогаш и трема и страв и брзање играат улога. Исто како што професорите може да згрешат. Не зборам конкретно за анатомија, на институти има професори коишто треба да престанат да се однесуваат како медицината они да ја започнале. И патем да се дополнам најголемите лекции се од незнаење, а не од знаење. И пред да се стави цел терет на студентите нека стават прст на глава професорите. И они се попуштени, прашања години наназад немаат сменето. Логичко размислување 0. Критицизам исто така. Јас доктор можам да станам само ако дадам 100 евра/200 за школарина како про форма и си ги купам книгите и прашањата и учам и си се појавувам на испит. Зошто досега многубројни ситуации така покажале.

На glosipgirl, ElenaOfRivendell, kajl и 8 други им се допаѓа ова.
  2. srcence1607

srcence1607 Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.368
    Допаѓања:
    2.475
    Kako nekoj sto go pominal i zavrshil patov ba fakultetov, so celosno pravo mozam da komentiram ako sakam. Taka da povekje vreme se pominuva na zalenje i kukanje i standardno site ni se krivi osven nie sami. Prosecno makedonce :D
    I ne, citas ocigledno samo toa sto ti odgovara za da se utesis bidejki nikade ne spomnav deka ne sum protiv vrskadzii ili slicno, tuku dadov konstatacija deka oni ne se opravduvanje za nisto sto sami ke (ne)postigneme. Sekoj po svojot pat. Gi imalo i ke ima. Toa e nesto sto nema ama apsolutno nikakvi sansi tuka da se iskoreni i kolku pobrzo sfatite deka nikoj od niv ne ve zagrozuva na apsolutno nikakov nacin, tolku polesno za vas. Poise vreme se gubi na optovaruvanje so tie raboti nego na kvalitetno ucenje. I nie sme bile studenti posle 1 mesec na fakultetov, pa ne e placeno vaka i atakuvano po katedri. Koga ke steknete znaenje i nivo na spomnatite doticni personi - ke imate pravo na atak makar i so kamenja.

На Angie1432, *Amethyst*, ElenaOfRivendell и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Uniqo3

Uniqo3 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 мај 2020
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    366
    Еве јас како дипломиран студент на факултетов и тековен специјализант (за среќа не во Македонија), би ти укажала некои работи. Прво да, ќе се согласам со тоа дека срамота е да не се прави разлика меѓу основни анатомски поими во твојот случај споменато, а и многу други такви ги има. Но не прави генерализација, сепак тоа што колешкиве погоре го кажаа е чиста вистина. Конкретно за ароганцијата на професорите. Со Аце немам јас еве конкретно никакво искуство, бидејќи ниту вежби ми држел, ниту колоквиуми имам полагано кај него, така да не би знаела тука што да кажам. Но , би те корегирала и би се навратила на претходната моја реченица дека не секогаш во такви случаи на непознавање/ неразликување на основни поими ,вреѓаат, да, вреѓаат и кога ќе им текне и кога ќе посакаат, а зошто и самите не знаат. Ми се има случено такво нешто на полагање Физио1 кај Манчевска, како што добро знаеме физио завршниот е практичен испит со по некое интегративно прашање од материјалот. Добро нејсе , иако професоркава си почна од тема по тема да си вергла прашања, беше толку безобразна да на крај не падне сите 3 што полагавме, бидејќи не сме одговарале на прашањата така како што таа сакала. Не како што пишува во Гајтон, Вандерс, скрипти и што ти знам таму туку таа како што сакала и започна да не вреѓа еден по еден. Истата таа професорка имаше положено колешка со висока оценка која малтене не знаеше време на седиментација на еритроцити. Така да тука не би се согласила со тебе дека ИМААТ право да вреѓаат и омаловажуваат студенти, зошто и самите не се цветови за мирисање. Инаку да еве баш ради овие работи факултетот ни е со рангот на Европски, и на клиника доаѓаат со дупки во знаење, ама не тие кои ти ги напомена, туку тие кои јас ги споменав. Тие се тие на кои клиничарите им се смејат.

На macysh, ElenaOfRivendell, Yellow456 и 10 други им се допаѓа ова.
  4. srcence1607

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.368
    Допаѓања:
    2.475
    Hahaha, pa samo tuka ima edno 20 postovi kako sakame eden den da bideme renomiran univerzitet i site sakame stranstvo i nivo i bakrachi, a istovremeno da ne tintrat i solzi da ni brisat koga ke padneme? Mnogu kontradiktorno.
    Inaku tocno, se slozuvam so toa deka ne sekogas se krivi studentite , apsolutno stojam pozadi toa. Jas go komentiram delov kaj sto od pocetokov na godinava apsolutno se iznacitav sekakvi raboti tuka kaj sto e frlen strasen atak.
    I ne, ne moze nikoj da me ubedi deka ako znaes, ama znaenje for real, nekoj ke te padne makar so tebe polagal ne znam sinot na Trump samo za nego da go polozi ili sl izgovori. Sum go prosla seto ova i znam kako e. Nikoj ne negira deka instituti se zaebana rabota od sekoj aspekt megjutoa apsolutnata krivica ne mozhe ednostavno da se frli na taa strana. Muabetite od tipot "me mrazi pa me buta" moze da drzat voda na fakulteti kaj sto ima 13ipol studenti, a ne tuka kaj sto apsolutno ne percepiraat deka postoite pa za nesto namerno da e praeno. Vrskadzii imalo i vo moja generacija i sekoja godina pred/posle mene pa ne se slucilo nikakov ispad za jas namerno da padnam ili slicno.

На Atticus, Angie1432, *Amethyst* и 4 други им се допаѓа ова.
  5. xnotyourbabex

Се зачлени на:
    28 мај 2017
    Пораки:
    370
    Допаѓања:
    742
    Никој не го оспорува тоа и јас се согласувам дека за нив сум број на индекс па ни тоа, ниту пак имам мислење дека бутаат ако си знаел ама зошто не те сакал професорот. Цела поента е дека малце треба да се направи една проверка во реалноста да се види и кај стојат професорите а кај студентите. Не може пример професор како еве ќе ја наведам Богданска биохемија да бара малку кога жената е врвна во тоа што го предава и предава многу и со љубов. Па мене би ми било криво да не возвратам со знаење на тоа што она мене и остаматите не’ научила.

На glosipgirl, *Amethyst*, Waverly Raven и 2 други им се допаѓа ова.
  6. srcence1607

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.368
    Допаѓања:
    2.475
    Eve isto taka, ke se soglasam so tebe okolu bezobrazlukot na odredeni profesori, iako moram da kazam deka e odlika 90% na nekolku instituciski profesori nam site dobro poznati. Megjutoa go gledame fakultetov generalno kako funkcionira bidejki tekot ne go odreduvaat samo instituti ili samo klinika. I da, na istite moze im se smeat klinicarite ama samo na strana, bidejki pred tie studenti koi "mora" da gi polozat, ustata im e zavrzana, dodeka nie kako random studenti koga sme bile, ke si go izedeme sramot. I pak doagjam do toa, deka toj lik nikako ne me zagrozuva mene ako istresam gluposti od bilo koja pricina. On sekako ke si bide polozen, a fino lepo jas mozam ili da polozam ako stvarno znam ili da bidam padnata ako zboram nekakvi nebulozi i vanseriski filozofii. Poentata mi e okolu vecnata sporedba i teorii na vrskadzii i nie obichnite smrtnici. Dosta vekje se sporeduvame. Redno e malku povekje i nie da sme samokriticni za toa kolku (ne) seriozno go sfakjame akademskoto nivo i del od krivicata sekogas prvo da ja pobarame vo sebe pa posle vo se ostanato.

На glosipgirl, ElenaOfRivendell, Glossy-girl и 2 други им се допаѓа ова.
  7. MeckaCia

MeckaCia Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2016
    Пораки:
    864
    Допаѓања:
    1.476
    Колеги и колешки сметам дека форумов е направен за да си го олесниме студирањето и да си помогнеме меѓусебе, вашето расправање и докажување на ништо не личи...Студирање медицина е тешко на сите посебно и мислам дека воопшто ама воопшто нема потреба некој од 1 година да ги чита вашиве мислења и да се демотивира. Срамота е, колеги сме :)

На PreciousMetal28, lazyy_girl, Yellow456 и 8 други им се допаѓа ова.
  8. xnotyourbabex

Се зачлени на:
    28 мај 2017
    Пораки:
    370
    Допаѓања:
    742
    Ќе се вмешам но, споредувањето не е секогаш од типот он има 10 јас 7ца он не учи јас умрев над книга. Тие деца што се со врски денес со напумпаните просеци ќе бидат први на клиника. И кој треба да го лечи народов (читај обични смртници зошто немаат сите пари за лекување во приватни болници или странство)? Пак тие деца тогаш доктори, ќе лечат. Он битно не знае да разликува a.uterina од уретер ама ајде сечи. Епа затоа луѓе ќе умираат и затоа се нема верба во лекарите денес. На клиника има квалитетен кадар, ама ваквите што ги напоменав рушат сечива генерална репутација.

На glosipgirl, anxxxxiety, ElenaOfRivendell и 5 други им се допаѓа ова.
  9. srcence1607

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.368
    Допаѓања:
    2.475
    Super, se soglasuvam i jas so ova, megjutoa debatirame vrz osnova na situacii koi na nieden nacin ne mozat da bidat iskoreneti vo opstestvo so vakov mentalitet kako nasiov, barem ne vo blisko idno vreme. Site sve svesni i dovolno pametni za da znaeme kako treba da bide i kako bi sakale da bide, megjutoa toa e super za nekade kade sto tie raboti bi bile slusnati i promeneti. Ovde toa ne funkcionira taka i zatoa ostanuvaat tie 2 izbori koi gi imame.
    1. Se pomiruvas, prifakjas toa sto se slucuva i igras na kartite sto se podeleni
    2. Se pomiruvas, ne prifakjas toa sto se slucuva i so dokumentite si ja baras srekjata nekade van granici kade sto toa sto go baras ke bide ispolneto.

Premnogu prosto e.

На ElenaOfRivendell, Glossy-girl, Uniqo3 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.399
    Не сакав да се вмешам во дискусијава ама проф. Богданска и катедрата за хемија/биохемија омилени досега ми се. :l:
    Чист пример, исто се посветив летово на хемија и на анатомија, на анатомија сум презапишан студент, на хемија земав 9ка кај проф. Богданска и се осетив преубаво и мотивирано искрено зошто моето знаење беше ценето и се многу фер катедра (не се радував толку за оценката и е чисто пишана за паралела на ситуацијата, 6ка да беше, па ќе бев пресреќна, но колку бев разочарана од анатомија, толку ме измотивираа катедрата хемија да не се демотивирам ради паѓањето анатомија).
    Со мерак учам сега биохемија баш ради тоа, цел месец не мрднав од книгата биохемија, дур за анатомија осеќам одбивност некоја, која на почеток ја немав, но со самите полагања и напната атмосфера таму ми се створи... :|
    Не обвинувам никој, таква ми била среќата ама мислам дека сите треба да учат од катедрата за биохемија и да бидат пример.
    Колку се посветени и на предавањата сите професори од катедра биохемија, максимално се вложени во предметот. Ги обожавам, дури смешно ми е на медицина омилен предмет биохемија дека ми е. :D Ама самите професори ја прават атмосферата реално. :)

На BlackMistery, glosipgirl, *Amethyst* и 6 други им се допаѓа ова.
  11. xnotyourbabex

Се зачлени на:
    28 мај 2017
    Пораки:
    370
    Допаѓања:
    742
    Ајде колешке да видиме може ти ќе бидеш дел од катедрата за неколку години. :D

На Dream-Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Laurentina

Laurentina Активен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2020
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    12
    Навистина жалосно. ама кај се сите тие стотки-100 поени што се запишаа требало да пејат што се вика :sweat:на 1в колоквиум.

На Flora_, Angie1432, srcence1607 и 6 други им се допаѓа ова.
  13. Laurentina

Laurentina Активен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2020
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    12

Во што се состои испитот по хемија?има ли и колоквиуми? дали има да решаваш хемиски реакции писмено усмено т.е задачи да има или само раскажуваш?

14. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.229
    Допаѓања:
    15.404
    Ма колку сака нека има знаење, они само си го рушат угледот кога на врскаџија што не знае да наброи органи на дигестивен ставаат 10ка на пример.
    И не, не треба да ги оставиме тие така. Буквално да ќе им се исмевам и ќе им шлапнувам во фаца дека си немаат појма и како се положени. А и професори, асс кои глумат за некои мајка, за некои маќеа во мои очи немаат никаква големина бе. Не е тука муабетот дали јас знам или не знам, да секој вреден, одговорен студент со желба е дојден да научи ама не може само за обичните смртници да е строго(и тука не значи дека тие не сакаат да учат, па ескивираат, се бунат, играат на карта емоции.никкао не значи тоа. Само значи дека и тие студенти без родител доктор, треба да бидат почитувани) толку!

На glosipgirl, Zahirr, Glossy-girl и 4 други им се допаѓа ова.
  15. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.948
    Допаѓања:
    6.808
    Реално уписите наметнаа повисоки критериуми.
    Не дека ние кога се запишувавме не бевме петкаши, ама со матурата не се познаваше.

На Glossy-girl му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Laurentina

Laurentina Активен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2020
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    12

Мислам дека си во право,бидејки познавам не директно индиректно некои веке завршени на медицински сега се на специјализација ,на фб не знаат да склопат 2 реченици и се чудам како ли тие ги учеле овие анатомии ,но кога знам дека мајка им е проф на МФ не се ни прашувам што и како се ми е јасно.

На ElenaOfRivendell, Zahirr и Moon.Girl им се допаѓа ова.
  17. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.229
    Допаѓања:
    15.404
    Дечки, ве читам си прашувате искуства, тестови, професори но за прва, втора година претежно. Од тие години не се сеќавам многу, одамна беше, но ако на некој од вас му треба помош за предмети од 4та и 5та година, слободно пишете ми лп.:l:
    И не се секирајте, секој што сака и се труди ќе постигне успех:muscle: не се разочарувајте со изгубен семестар, година. И мене ми се случи истото, па потоа по фатените услови ми беше прекрасно. Подобар просек, научив како да учам и најважно од се за мене е тоа што на стажовите си се приметив дека имам доста знање.
    Ви држам среќа на сите.

На glosipgirl, Geek^^, MeckaCia и 8 други им се допаѓа ова.
  18. Moon.Girl

Moon.Girl Истакнат член

Се зачлени на:
    17 август 2013
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    156
    Ние колегијално меѓу нас ќе се испоубиеме ко што тргнала работава, не па да бараме почит од професорите.
    Жално. Факултет кај што се бара емпатија и разбирање за другиот, да читаш вакви дрскости. И самите си го отежнуваме факултетот ради вакви ситуации.

Паметна и реална си, од колешки вакви. :bow:

На MeckaCia му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Laurentina

Laurentina Активен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2020
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    12

А колку години има тој Аце?
    и не разбирам како ви се смее?

20. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.229
    Допаѓања:
    15.404
    Ќе дојдете до таа фаза кога ќе сфатите дека некогаш џабе се објаснуваш, кога некој не слуша за да разбере, туку само да даде контра аргумент:D

На Zahirr му/ѝ се допаѓа ова.