Ова е мејлот кој што го добивме од катедрата: Првиот колоквиум по медицинска психологија и социологија ќе се оддржи на 4. 12. 2020 година (петок), Ќе бидете поделени во четири групи. Во десет часот треба да се вклучат во системот групите од 1 до 16. Во 11 часот групите од 17 до 32. Во 12 часот групите од 33 до 48 и во 13 часот групите од 49 до 60. Ве молам на време проверете дали сте запознати со техничкиот дел од испитот. Времето ќе биде точно дефинирано и нема да можете да се приклучите после одредениот термин. Исто така ако на време пред завршувањето на испитот не се одјавите со одредена постапка, системот нема да го признае тестот.
Да вториот колоквиум е завршен испит всушност. Е сега не знам дали ќе ти важи положен прб колоквиум за во јунска сесија
Анатомија 1, Хисто 1, Миф тие три, вовед е услов за 4та година, а претходниве три за втора година, односно ако ги немаш положено не слушаш Физио 1 и Анатомија 3, со што автоматски додаваш година на студии, место 6, 7. Гледај овие три да ги положиш сега. Не е крај на светот и ако не ги положиш, но што побрзо ги тргнеш, тоа подобро. Не важи за јунска, само јануарска. Во јунска и августовска само испит.
луѓе, на општа тие што сте, од каде преферирате да купувате книги,т.е која копирница? јас до сега буквално секогаш имам купувано од онаа кај рептил, црвената, и стварно се многу нефер. Ајде едно што не се баш ефтини, пак се премолчува, друго што кога и да земам прашања нешто обавезно има листови ископирани сосема неповрзани со материјалот, плус има многу исти страни што се повтараат повеќе пати... Буквално ми отвараат непотребно работа, сега видов исто еден учебник ми имаат иста тема два пати(ајде ова ќе кажам дека е случајно дека ми се нема баш со учебници дешавано вака ) ама ме изнервираа баш сега се мислам, дали они се најдобро снабдени за општа мед, вака со прашања и со соодветни апдејтирани учебници?? или слободно можам да купувам од некоја друга копирица, и која, и да не мислам дали ми го дале последното издание и да има исти прашања како што би имало и во онаа кај рептил? фала ви
И јас купувам од таа копирница и баш истото го имам приметено. Скриптата физиологија ми беше цела наопаку захефтана. Анатомија 2 на прво отворање ми излесе од спиралата... катастрофа.
Во копирницата спроти рептил се најголеми лопови! Јас лично прекинав од таму да копирам уште пред 2 години, исто така и колегите шо се дружам не копираат од таму. 1. Имаат многу високи цени. Често пати траскаат цени од памет, а ти во гужва,(бидејќи скоро секогаш има гужва) воедно учебникот ти треба, ќе ја платиш сумата без многу да размислиш. Се случувало цените да им се по неколку пати повисоки во споредба со други копирници, а квалитетот им е ист дури и понизок. 2. Обавезно, ама обавезно додаваат непотребни страници. Дупли страни, дупли теми, празни страни... you name it! Хефтањето и укоричувањето им се катастрофа, ко шо рече веднаш излегуваат страни, книгите партал се прават, не издржуваат ни до испит. Тонерот секогаш им е на минимум и често пати се случува страниците да се пребледи, очобол! Јас лично материјали од факултет(шо ги немам на USB или во друга електронска форма) ги печатам во копирницата кај гимназијата Јосип Броз, во редот продавници до книжарата Антолог, има една пекара, тука е и копирницата по скали. Печатењето е 1,5 денар од лист, можеш да го исконтактираш чоеков по телефон, да направиш порачка и да се договориш кога сакаш да ги подигнеш материјалите и шо е најважно ги има скоро сите, ако не и сите материјали од нашиот факс. За материјали шо ги имам во електронска форма или директно фотокопирање, најчесто одам во копирницата кај студентскиот дом Пелагонија или копирницата кај Буњаковец во пролазот спроти градежен фалултет.
Фалаа ти за споделенава информација, ќе практикум и јас така од следниов семестар. Врвот за анатомија 2 книгата, ми се распадна целата и си ги захефтав посебно торакс, посебно абдомен, поздбно пелвис
Мене ми се има случено два пати иста работа да копирам прво за мене, а ден подоцна за другарка, вториот пат поскапо ми наплати. Инаку избегавам да копирам прашања и тие работи, бидејќи минатата година ми наплатија премногу за едни, така сега само со слики се снаоѓам или ептен ако е нужно, копирам прашања.
Дечки имате евтини копирници во Мавровка, јас секогаш таму си копирам или ке земам од некој книга и ке ја копирам или од усб ако најдам некои книги, и нормално секогаш на пола цена од онаа што ја кажуваат во копирницата карши рептил
Kolegi ne si gi davajte parite za prasanja od kopirnici 2020 sme site imame telefoni ,ima sliki od testovi,celi drive-ovi.Tie od kopirnici ne se pagjaat ni vo prva.Jas od prva god nemam kupeno prasanja od tamu.
Уште да беа луѓето колегијални и да ги праќаа прашањата, а не да си ги кријат за себе или да викаат не знам јас за прашања, нема прашања, не учам од прашања и најлегендарнине "во наша генерација не се положуваше со прашања, сите учевме". Еве само да се напијам од нафтата брат, продолжи...
Koleske ne moze od cela generacija da nema nekoj da ti prati prasanja,so nekoj od 300+ studenti kje mora da si vo dobri odnosi i da si spodeluvate raboti i pomagate.Ne e se taka crno na nasiot fakultet.
Даа дефинитивно, имам прекрасни постари колеги запознаено што ги пукнав со замарања што како околу испити и слично, секогаш се ми објаснувале и праќале материјали, има многу добри колеги на наш факултет, дури може да се каже баш голема колегијалност на наш факс има, бар за тоа меѓу нас си помагаме. Има и себични не викам не ама па сега не може сите да ни одговараат нормално.
Vo potpolnost se soglasuvam so tebe.Jas sum zapoznala tolku prekrasni kolegi koi vo sekoj moment bi ti pomognale.Sega zavisi sekoj od nas zraci nekoja energija koja e ili e privlecna ili odbivna.Ako bideme rezervirani,nepristapni togas normalno nema nekoj da ne moli da ni pomogne.
Така е, кога ми кажуваат по другиве факултети, да речам потешкиве како електро и архитектонски ( не потценувам ниеден факултет и ниту една струка!), многу омраза и ривалство владее, кај нас колку толку има некоја си колегијалност.
Decki vie sto ste na opsta medicina, da ve prasam za uslovnive, ako ne gi polozam januari, mozam da si zapisam i slusam predmeti od vtor semestar ama ne mozam da polagam kolokviumi i ispiti ili?
Да, можеш, колоквиуми ќе полагаш. Испити само нема да можеш хисто 2, анатомија 2 да ги полагаш пред да положиш тие од прв семестар.