Iskreno mene mi bea vo toj moment teski,no toa e individualno.Mozebi tebe kje ti se polesni dokolku ete imas jasna slika i pretstava za sekoja koska so pomos na nekoja 3D aplikacija,atlas (Ruskiot,od Sinelnikov e odlicen za cerep),ako mozes da si iznajmis cerep pa sekoe dupce so se vika da go opipas i taka polesno da go naucis.Sinusite isto vazen del,antrum mastoideum,processus-i,bukvalno se e vazno.Ima edna app mislam e 3D Skull taa bi ti pomognala dosta.Srekjno!
Мене лично, тој колоквиум не ми беше ништо потежок од првите два, учи од атласот на Синелников, и од апликацијата 3D Skull Atlas (на апп. сите коски можеш да ги гледаш и склопени и посебно, со сите делови обележани ) и без проблем ќе го совладаш, визуелно се памти полесно.
Мене најлесни ми беа, па и дека немаше нерви, артерии, мускули боза беше тој колоквиум, исто учев од апликација претежно. Глава одма ја положив, рака и нога ми беа потешки ради се шо беше изналупано, мускули, нерви, артерии и тие ми го завлекоа предметот... Ако си научила рака и нога, можеш и глава, ќе видиш прелесно е у споредба со другите.
Не се многу тешки. Сака доста добро да ги совладаш и да ги научиш која со која се зглобува. Тоа ќе ти помогне да ги научиш и краниофацијалните јами. Нема професор кој не ја прашува os temporale, os sphenoidale, maxilla и os palatinum, како коски со најмногу делови. Исто така обавезно ама обавезно CAVUM NASI, fossa infratemporalis и fossa pterygopalatina. Коските на трупот и зглобовите лесни се, со 2-3 читања ќе ги научиш. Највеќе посвети внимание на ова што ти кажав. Среќнo!
Дали некој има земено изборен од катедрата за биохемија или слушнал како се оценува таму? Семинарска или полагања?
Има ли и некој друг што падна на овој колоквиум физиологија 1 или повеќето положија? Беше претешко, а презапишана сум и искрено преглупо ми е што пак паднав. Гледам на групата на фб се жалеа колеги, но сепак дали само за прашањето беше или и другите не се положени? Што ќе правиме ако е вака и следниот колоквиум? Првиот колоквиум беше полесен, тој го положив...
И од мое друштво шо слушаат физио 1 ми се жалеа прееска дека паднале на овој колоквиум, на другар ни тестот не му се пратил дури... Зезнати се они со тестовите нивни секако, ко шо слушнав многу било тешко, не е до тебе само. Не се нервирај како и да е нема врска што си презапишала, имаш пак шанса во јануари ќе полагаш...
Фала на утехата. Не познавам многу од ваша генерација, немав кој да прашам, само што читав вака коментари. Значи повеќе сме што сме паднале, лошо...
Не значи ако се пожалиле дека паднале, затоа што има и положени што се жалат за повисоки поени. Кога ќе биде списокот ќе се види тоа.
Не ми текна на тоа, за 6ка сум дојдена. А, биохемија некој ги положи ли двата колоквиуми? Како ви иде предметот? Јас вториов сум го прошла едвај, првиот ми фалеше 1 поен ама ништо на увид не ми го пуштија. Маки измачив со предметите во втора ах, па и уште потешко годинава ми е дека моја генерација си се трета, а во втора не знам со кој да се консултирам за предметиве. Тука гледам поактивни сте од втора повеќето?
Слободно пиши ми што и да ти треба еве за предмети од втора, не слушам само физио и анат, но и за нив можам со колеги да се консултирам или да те упатам да ти помогнат нешто ако ти треба. Инаку повеќето викаат дека предметите од втора се доста тешки и обемни, плус по себе знам кога нешто ти е презапишано немаш мерак да го учиш, со сила е и мачно ти е, но ајде не се секирај ќе биде, стегни заби колку да положиш со 6ки еве што викаш. Ја искрено најзадоволна сум од биохемија 1 како ми иде, двата колоквиуми ги положив, многу им се убави и презентациите и книгата е супер од Џекова, се се сфаќа од предметот. Ако можеш предавања слушај им, убаво објаснуваат. Не знам, пиши ми нешто ако ти треба да ти помогнам за биохемија еве, стојам на располагање.
Не ми се веруваше дека му правеле колоквиум инфективни болести пред една недела и на 1.12 во време на пандемија ,бар тие како инфектолози можеа да му направат онлине.
не се најтежок материјал од анатомија еден, ама затоа се нормално најтежок дел од коските што го имаш учено до сега. Најтешка е темпоралната коска, ама и она не е претешка, се учи, најдобро со слики визуелно да знаеш е клучно, ама затоа пак некои делови од тој материјал пример мандибулата пршлените ќе ти бидат прелесни слободно и мене можеш да ми пишеш лп
Дали може некој да сподели искуство во врска со материјалот за патологија 1 кои теми од каде ги има подготвувано и дали материјалот за срце,респираторен е за завршен испит?
Може ли некоја да ми објасни колку слободно време има во текот на летото? Матурантка сум и знам дека има јунска и августовска сесија,но ме интетесира дали може сите предмети да се завршат во една сесија или уште на колоквиум? Конкретно ми е за work and travel зашто имам слушано дека нема теорија за такво нешто ако си на медицина. Фала ви.
Дека може да се завршат сите предмети во сесија, можат, јас само два имав оставено за август, не дека беа тешки, туку сакав да ги научам подобро. Фактички, од јунска натака, можам да кажам дека бев слободна, бидејќи и тие предмети што ги оставив беа лесни, не ми одзедоа нешто многу време. Ако учиш возможно е да исчистиш се, ама сепак, никој не ти гарантира дека ќе положиш се во сесија не е секогаш до тебе. Значи не е невозможно, ама не би рекла ни дека 100% може, и други фактори играат улога освен учењето.
Се согласувам со колешката погоре, не е секогаш до тебе, многу влијае и распоредот за сесија, како тебе ќе ти бидат распределни усните полагање, затоа што тие можат да не се поклопат со зададениот термин во сесија. На колоквиуми не можеш да завршиш предмет пред почеток на сесија. Затоа што вториот колоквиум е скоро секогаш во сесија. За work and travel, постари што биле од медицина најчесто одат во четврта или петта година, кога веќе нема услови за запишување предмет.
До постарите колеги ако може кратко искуство за катедрата и завршниот усен испит по мед. хемија 1. Што најчесто прашуваат од органска хемија и делот од биохемија 2. Дали прашуваат блиц прашања пример кажи ми што се алкани , алкени , алкохоли бла бла... или влегуваат во детали низ цел материјал ( равенки , формули , номенклатура). 3. Дали ако се збуниш ќе ти дадат 2-3 минути да се преиспиташ/корегираш Искрено на тригодишните сум , писмените испити сите ги положив со високи поени но од усново во јануари ме лазат морници и ич не се снаоѓам добро на усно испрашување (иако има уште месец ипол). Некој да сподели искуство ако памти што го прашале , како се одвивало полагањето и кај кој професор полагал за да имам некоја претстава како се одвива усниот испит по медицинска хемија делот органска хемија и дескриптивна биохемија. Знам дека се ова е индивидуално кој што прашува но ми требаат искуства како сте прошле хахаха... многу паника ме фаќа