Za Stip mi garantiraat vlez ...koga sme veke kaj stip ..ima elektronski da se popolni prijava ili direktno na denot na upisot gi predavas dokumentite ?
Fala ti mnogu za informaciive,ako nesto ne se snajdam okolu ova presmetkive i prijavuvanjevo elektronski ke ti pisam za pomos.Uste ednas fala srcence
За Штип не знам, 2013та немало електронски ми кажаа, за лани и сега не знам стварно. Пиши во темата за УГД или пак отвори ја страната на УГД и прочитај го нивниот конкурс да видиш што точно пишува. Може не треба електронски, може си имаат посебна страна за тоа. Upisi.ukim.mk е само за факултетите на УКИМ.
Јас сум моментално во средно медицинско и сум за трета год, смер сестра, сега се избираат изборни предмети за понатаму( за 3 и 4), некои викаат дека за мед. факултет општа потребно е био и хем а некој дека може и да не одберам хемија односно да одберам некој стручен (хирургија или интерна) дали некој знае што е всушност потребно да одберам?
Ова важеше до 2008 или така нешто, додека не се воведе државната матура. Дотогаш беше, ако сакаш да се запишеш на општа медицина, мораш да земеш биологија и хемија зошто само тие предмети се бараат на факултетот. Ама откако се воведе матурата на факултет се гледаат само поените кои ги имаш од целата матура, така да можеш да избереш што сакаш. Јас пред некоја година избрав биологија како прв, а хирургија и гинекологија како втор предмет.
Izberi si praksa hirurgija I gineko, raat da si bides dve godini I visoki ocenki da si dobies I relaks da si bides. Ja koa birav, izbravme hemija I od 3 pogore ne mrdnavme, so 25 keca po celi godini poso imaj predvid deka Gorica ke ti predava hemija. Ocenkite ti se najbitni za da fatis poeni. Nie izbravme so pametot deka ke naucime poise hemija za na faks ama dzabe. Nisto ne ni naucivme, ne vregjase, ni gi lupase ocenkite kecovi dvojki- odlicni ucenici I sega em imame poniski ocenki u svidetelstva em ne znaeme hemija za faks. Taka da vidi koja ti e podobra opcija
Сакам да ве прашам дали има шасни да ме примат во штип општа медицина со 76 поени и по националност сум албанка
После добар дел од летото поминат во тресење за резултати од матурата, дури сега се освестив дека уписиве ни се за некој ден.. Го разгледав конкурсот и што документи се потребни, ама понатаму каде треба да ги поднесам и кое време немам блага веза Пошто гледам има повеќе идни колешки на форумов, може некоја да ме упати како оди уписот, плиз? Во меѓувреме почнувам да паничам оти незнам никој што ќе запишува медицина.. Едит: за на уким правам муабет
Не е точно, секој има право на упис, но зависи од конкуренцијата дали ќе бидеш примена на посакуваниот смер.
Imas pravo na upis be kako nemas, koj ti kazal toa haha?? samo so poeni pod 80 sigurno na trigodisnite bi te primile ako mislis dali bi te primile. Tamu ti e garant da recam spored toa sto sum gledala poeni so koi vlagale izminatite godini. Za opsta vo Skopje nema sansi mislam, za Stip imas. Zasto vo Skopje lani bese mn slaba konkurencijata a sepak posledniot primen vo Privatna bese so skoro 88 poeni. Prethodnite godini, pojaka bese konkurencijata.