Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Медицински факултет

Дискусија во 'Образование' започната од Victorya, 24 ноември 2010.

1. Lollipop_123

Lollipop_123 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2019
    Пораки:
    1.161
    Допаѓања:
    1.742
    На првото предавање Физиологија кажаја дека се што ќе се положи од колоквиумите ќе важи и за во наредните сесии така да би требало да важи.

На Glowy и lels1 им се допаѓа ова.
  2. lels1

lels1 Нов член

Се зачлени на:
    13 јануари 2021
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    да да, и јас така мислам ама дека нели 4тиот колоквиум е фактички писмен испит, па да не им текне да кажат требало да си знаете дека не важи во јуни ако не ви се комплетирани претходните колоквиуми.. хахах почнувам да сумњам во се веќе..:D

3. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.688
    Допаѓања:
    39.784
    Мислам дека ќе се важи зашто се одделени со завршниот практичен испит.Е сега дали нешто би им текнало во меѓувреме, на тоа не можеме да влијаеме. :D

На Glowy и lels1 им се допаѓа ова.
  4. Lollipop_123

Се зачлени на:
    31 август 2019
    Пораки:
    1.161
    Допаѓања:
    1.742
    Истоо еј... во своето име се сумњам веќе со факултетов...

Последна измена: 13 јануари 2021
    На lels1, Glowy и Dream-Girl им се допаѓа ова.
  5. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.329
    Не, не прашуваа за принципи. Онака прашуваат кој знае да каже од сите шо се у амфи, ептен беше лесно, баш основни работи бараа. :)

На anxxxxiety и Angie1432 им се допаѓа ова.
  6. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.921
    Допаѓања:
    6.755
    Што се изнаслушавме и изнагледавме за една и пол година, богами не ќе се изненадиме ако нешто се смени.

На lels1, Dream-Girl и Lollipop_123 им се допаѓа ова.
  7. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.688
    Допаѓања:
    39.784
    А кој ви беше за проверка?

На Dream-Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.329
    Асс. Марија :)

На anxxxxiety и Angie1432 им се допаѓа ова.
  9. petrova89

petrova89 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2020
    Пораки:
    216
    Допаѓања:
    576
    :rofl::rofl::rofl::rofl::rofl: Еве кај стигнале нашите резултати од полагање.
    20210113_160812.jpg

На glosipgirl, Zahirr, lels1 и 11 други им се допаѓа ова.
  10. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.688
    Допаѓања:
    39.784
    На petrova89 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Lollipop_123

Се зачлени на:
    31 август 2019
    Пораки:
    1.161
    Допаѓања:
    1.742
    Барем не не ругаат луѓево по коментари дека 99% се не положени:rofl::rofl::rofl:

На petrova89 и anxxxxiety им се допаѓа ова.
  12. Paul123

Paul123 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2020
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    18
    Колеги некој совет како полесно да се совлада материјалот хистологија за ткива, некако предосаден и напорен ми е...

13. Larson

Larson Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2017
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    1.980
    Не знам зошто ти е досаден напротив мене хистологија ми е баш интересна наука. За ткива највеќе обрни внимание на карактеристиките на клетките примерно какво е јадрото кај мазна мускулна клетка , карактериситиките на секоја клетка обавезно бидејќи имаш прашања да пишеш какво е јадрото , колку на број ги има , некоја карактеристика. Исто така пробај да си го нацрташ ткивото и гледај многу препарати бидејќи ако само читаш не се учи. Хистологија во принцип не е тешко но има доста детали па гледај колку што можеш подетално да опфатиш бидејќи знаат да даваат и глупости па и бројки (пр. за процентуалната застапеност на водата кај рскавичното ткиво).
    Исто препорачливо ти е паралелно да гледаш препарати и да го учиш системот , почни од епителите бидејќи се најлесни и никако не учи од се по нешто или по измешан редослед бидејќи ќе нема ефект додека не си сигурен дека убаво знаеш да објасниш еден тип на ткиво , клетки и други карактеристики не оди понатаму. Што поконкретно ти е потешко?

На Glowy и ElenaOfRivendell им се допаѓа ова.
  14. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.165
    Допаѓања:
    5.381
    Гледај препарати на Histology Guide, со слика веднаш ќе ти е полесно, и поинтересно, не е тежок и напорен предметот ако го учиш со слика. Особено делот од ткива, е важен да го сфатиш, бидејќи и понатаму, и во деловите за органи, се среќаваат такви клетки и структури. Обиди се да ги паметиш клетките по нивните карактеристики визуелно, а не на памет. Срцевите мусулни клетки на пример, се секогаш “поврзани” едни со други (синцициум), за разлика од скелетните на пример, кои се видливо одделени. Епителите се лесни и логични, буквално се гледа дали е едно или повеќеслоен. Гледај логично да ги поврзеш работите, и воопшто нема да ти биде тешко. :)

На Glowy и Larson им се допаѓа ова.
  15. matidos

matidos Активен член

Се зачлени на:
    30 септември 2019
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    Здраво колеги, како поминавте на испитот промоција на здравје минатата сесија, какви беа прашањата, од каде учевте? :)

16. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.921
    Допаѓања:
    6.755
    Со оглед на тоа дека беше онлајн поголемиот дел топ пројдовме, прашањата како и секогаш генерално ги вртат истите зависи кај кој професор си распределен. Пишуваш од книгата таа и супер се поминува.

На matidos му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.688
    Допаѓања:
    39.784
    Мене ми се чини дека таа катедра пишува оценки од ракав, имај го предвид тоа ако те изненади оценката а знаеш дека си напишал баш сѐ од книга. :D
    За другото се согласувам со glowy, прашањата се есејски, значи раскажуваш се што има во книга од прашањето.Јасни се и концизни прашањата, онака како што и се насловите.

На Lollipop_123 и matidos им се допаѓа ова.
  18. matidos

matidos Активен член

Се зачлени на:
    30 септември 2019
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    Во ред, фала ви. Само уште ова ќе ви подосаѓам... Според испитните прашања за предметот биостатистика забележувам дека се опфатени истите теми од колоквиумот, односно не треба баш цела книга како што вели проф. или сепак јас нешто пропуштам?

19. Lollipop_123

Се зачлени на:
    31 август 2019
    Пораки:
    1.161
    Допаѓања:
    1.742
    Подобро цела книга помини ја, не се знае со нив...

20. petrova89

petrova89 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2020
    Пораки:
    216
    Допаѓања:
    576
    Барам мислење само вака од ваша страна.
    Со останат само практичен анатомија 1 и цела анатомија 2 имам ли шанса за двојката или ич да не се глупирам? Не дека ќе ми смени нешто ако положам сега анатомија 2, но за да не плаќам за презапишување ми е работава...
    Дали би ме пуштиле да положам двојка или тешко? Со оглед на тоа што летото бев само со практичен анатомија 1 и пак не положив, а не вака со цел предмет, не знам што да мислам.