На првото предавање Физиологија кажаја дека се што ќе се положи од колоквиумите ќе важи и за во наредните сесии така да би требало да важи.
да да, и јас така мислам ама дека нели 4тиот колоквиум е фактички писмен испит, па да не им текне да кажат требало да си знаете дека не важи во јуни ако не ви се комплетирани претходните колоквиуми.. хахах почнувам да сумњам во се веќе..
Мислам дека ќе се важи зашто се одделени со завршниот практичен испит.Е сега дали нешто би им текнало во меѓувреме, на тоа не можеме да влијаеме.
Не, не прашуваа за принципи. Онака прашуваат кој знае да каже од сите шо се у амфи, ептен беше лесно, баш основни работи бараа.
Што се изнаслушавме и изнагледавме за една и пол година, богами не ќе се изненадиме ако нешто се смени.
Колеги некој совет како полесно да се совлада материјалот хистологија за ткива, некако предосаден и напорен ми е...
Не знам зошто ти е досаден напротив мене хистологија ми е баш интересна наука. За ткива највеќе обрни внимание на карактеристиките на клетките примерно какво е јадрото кај мазна мускулна клетка , карактериситиките на секоја клетка обавезно бидејќи имаш прашања да пишеш какво е јадрото , колку на број ги има , некоја карактеристика. Исто така пробај да си го нацрташ ткивото и гледај многу препарати бидејќи ако само читаш не се учи. Хистологија во принцип не е тешко но има доста детали па гледај колку што можеш подетално да опфатиш бидејќи знаат да даваат и глупости па и бројки (пр. за процентуалната застапеност на водата кај рскавичното ткиво). Исто препорачливо ти е паралелно да гледаш препарати и да го учиш системот , почни од епителите бидејќи се најлесни и никако не учи од се по нешто или по измешан редослед бидејќи ќе нема ефект додека не си сигурен дека убаво знаеш да објасниш еден тип на ткиво , клетки и други карактеристики не оди понатаму. Што поконкретно ти е потешко?
Гледај препарати на Histology Guide, со слика веднаш ќе ти е полесно, и поинтересно, не е тежок и напорен предметот ако го учиш со слика. Особено делот од ткива, е важен да го сфатиш, бидејќи и понатаму, и во деловите за органи, се среќаваат такви клетки и структури. Обиди се да ги паметиш клетките по нивните карактеристики визуелно, а не на памет. Срцевите мусулни клетки на пример, се секогаш “поврзани” едни со други (синцициум), за разлика од скелетните на пример, кои се видливо одделени. Епителите се лесни и логични, буквално се гледа дали е едно или повеќеслоен. Гледај логично да ги поврзеш работите, и воопшто нема да ти биде тешко.
Здраво колеги, како поминавте на испитот промоција на здравје минатата сесија, какви беа прашањата, од каде учевте?
Со оглед на тоа дека беше онлајн поголемиот дел топ пројдовме, прашањата како и секогаш генерално ги вртат истите зависи кај кој професор си распределен. Пишуваш од книгата таа и супер се поминува.
Мене ми се чини дека таа катедра пишува оценки од ракав, имај го предвид тоа ако те изненади оценката а знаеш дека си напишал баш сѐ од книга. За другото се согласувам со glowy, прашањата се есејски, значи раскажуваш се што има во книга од прашањето.Јасни се и концизни прашањата, онака како што и се насловите.
Во ред, фала ви. Само уште ова ќе ви подосаѓам... Според испитните прашања за предметот биостатистика забележувам дека се опфатени истите теми од колоквиумот, односно не треба баш цела книга како што вели проф. или сепак јас нешто пропуштам?
Барам мислење само вака од ваша страна. Со останат само практичен анатомија 1 и цела анатомија 2 имам ли шанса за двојката или ич да не се глупирам? Не дека ќе ми смени нешто ако положам сега анатомија 2, но за да не плаќам за презапишување ми е работава... Дали би ме пуштиле да положам двојка или тешко? Со оглед на тоа што летото бев само со практичен анатомија 1 и пак не положив, а не вака со цел предмет, не знам што да мислам.