Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Медицински факултет

Дискусија во 'Образование' започната од Victorya, 24 ноември 2010.

1. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.165
    Допаѓања:
    5.381
    До постарите колеги едно прашање, дали на завршен анатомија 3, многу ги бараат мускулите?

На Flora_, Belllaa1 и floppy77 им се допаѓа ова.
  2. Zahirr

Zahirr Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2020
    Пораки:
    781
    Допаѓања:
    3.656
    Извлеков regio brachii anterior и цело стапало (и дорзум и планта). За првата регија, кога ќе почнеш граници обавезно покажи ги и горе и доле, после се што ќе кажуваш покажувај на леш и мускули и артерии и нерви, се што знаеш покажувај, немој никако да чекаш професорката да ти каже да покажуваш :rofl: рацете никако у вис или до тебе доле, никако. Тоа што нема да има на леш ќе те тера да импровизираш кај поминува (а и некои работи случајно ако не ги препознаеш, поситните нерви или артерии покажи со рака отприлика кај треба да поминат, и кажи усно), нема да ти направи проблем. Обавезно повтори гранки и протегање и на артерии и на нерви и за рака и за нога, кое кај завршува и што инервира. За стапало ме праша граници, да ја покажам a. dorsalis pedis, мускулите.. се. За нога, сензитивна инервација на regio glutea да ја пееш, и воопшто сензитивна инервација да ја знаеш, и немој да ги скокаш лимфни јазли :rofl:
    Немој да паничиш, ако имаш научено убаво ќе положиш. Имаш право да направиш 1-2 поситни грешки, не е вистина дека бута од прва ако не знаеш. Ти посакувам многу среќа :l::l:

На Ashokatano му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Ashokatano

Ashokatano Активен член

Се зачлени на:
    4 септември 2020
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    28
    Hahahah daa znam deka takva e malku :D fala ti mnoogu <3 <3 <3

На Zahirr му/ѝ се допаѓа ова.
  4. anxxxxiety

anxxxxiety Активен член

Се зачлени на:
    25 август 2020
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    31
    Анатомија 2 искуства, кај било кој професор?;(

5. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.165
    Допаѓања:
    5.381
    Ќе си copy-past-нам мој одговор од септември.

“Jaс полагав кај неа (проф. Јулија) во јуни, супер е професорката, стварно сака да го извлече најдоброто од тебе и да те положи. Посвети внимание на radix mesenterii, односно каде се припојува истиот, поделба на абдомен, односно како е поделен со мезоколон, (супра и инфрамезоколичните катови, добро научи ги), овие две работи треба добро да ги знаеш (паѓаат ако не ги знаеш истите). Прашува бели дробови, утерус, гастер, хепар.. Да не набројувам, од се прашува по нешто, ама онака главни работи, да знаеш инервација и васкуларизација на органи, синтопски соодноси и сл.”

Да надополнам, дека тогаш, во Јуни, бар оваа професорка, а колку што знам и доц. Аце, не не носеа во сала, ама мислам тоа е индивидуално, од професор до професор.

На Dream-Girl и anxxxxiety им се допаѓа ова.
  6. Zahirr

Zahirr Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2020
    Пораки:
    781
    Допаѓања:
    3.656
    Кај проф. Зафирова again :rofl: (таква ми е среќата :rofl:). Цела анатомија 2 полагав кај неа. Tоракс, за срце ме праша десна комора и преткомора, за бели дробови ме праша за хилум, и како се распоредени крвните садови и главните бронхи, што е напред, што позади, после ме праша ако бебе се роди живо и го убијат, а на мајката и кажат дека се родило мртво, како ти ќе докажеш дека уствари се родило живо а го убиле (пак во врска со белите дробови), практично ме праша дијафрагма со n. phrenicus, мислам тоа беше, може имаше уште нешто ама не ми текнува. Абдомен ме праша желудник комплет, бубрези и хепар комплет све (делови, соодноси, васкуларизација, инервација) и да и направам споредба на портален крвоток во бубрези и хепар, aorta abdominalis све соодноси, уште некоја поситна артерија ама не ми текнува, шантовите кај вени, практично прашање беше поделба на абдомен по компартмани, и така блиц кратки прашања ми поставуваше не се сеќавам на се. Карлица фасција ендопелвина да ја знаеш обавезно ако си кај неа, лигаментите сите од кај до кај се протегаат, што поврзуваат, кое со што комуницира, m. levator anni ме праша, од органи машка уретра и туба утерина, и практично прашање ми кажа centrum tendineum уствари мислела на перинеално тело. Се на се професорката беше навистина коректна, дава време да размислиш, ако заглавев негде помагаше или ми мењаше прашање. Гледај да знаеш основни работи, и да ти е сфaтен материјалот, да види дека имаш претстава што зборуваш, дека не ти е бубано на памет и нема да имаш никаков проблем. Со среќа :l:

Последна измена: 31 јануари 2021
  7. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.920
    Допаѓања:
    6.742
    Од торакс: медијастинум, бели дробови сегменти, хилум, срце, негова васкуларизација и инервација, града.
    Абдомен: абдоминална аорта, катовите, radix mesenterii, рецесусите, хепрар, слезина, бубрег, дуоденум, панкреас, дебело црево, гастер, соодноси на органиве, васкуларизација и инервација.
    Карлица: тие фасциите колесова, plexus hypogastricus inferior, матка, мочен меур, овариум, аднекса да знаеш, најмалку замараат за карлица.

За на леш, зависи од проф може ќе те однесе може не, Аце носеше првпат читам горе дека не носел, изгледа од моментот зависи дали ќе полагаш на леш.

8. Med1122

Med1122 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 август 2020
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    7
    Полагав како три колоквиуми, првите два кај ники, а последниот кај живадиновиќ. Ники прашува се и лимфи и многу од тие поделбите на абдоминални и торакални празнини а живадиновиќ ја утепа од прашување fascia renalis i ректум исто. Живадиновиќ не ме однесе на практично буквално само усно полагав а ники ме праша практично на срце за трункусот и толку, исто ники прашуваше и за проекции живадиновиќ ништо од тоа.

9. kiss3

kiss3 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2014
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    21
    КВС обавезно бидејќи кај кој проф и да си добиваш прашање за екг,после јас полагав кај проф сунчица таа потпрашуваше за крв,и респираторен но во глобала прашуваат поважни работи како надоврзување на испитните прашања.

Последна измена: 1 февруари 2021
    На Glossy-girl и Lollipop_123 им се допаѓа ова.
  10. kiss3

kiss3 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2014
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    21
    Ги бараат за практичното,зависно која регија ке те праша ги бара и мускулите што се во таа регија.

На ElenaOfRivendell му/ѝ се допаѓа ова.
  11. anxxxxiety

anxxxxiety Активен член

Се зачлени на:
    25 август 2020
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    31
    Фала ви многуу колешки :l::l:

На Zahirr му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.329
    Фала на споделените искуства колешки вчера баш ми помогнавте да знам како е. :) Положив конечно и јас анатомија 1. :party:

На glosipgirl, Moon.Girl, Glossy-girl и 17 други им се допаѓа ова.
  13. Lavender4

Lavender4 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2021
    Пораки:
    815
    Допаѓања:
    2.318
    Браво :clap::clap::clap: Баш се израдував, честиткии:inlove::inlove::inlove:

На Dream-Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Ashokatano

Ashokatano Активен член

Се зачлени на:
    4 септември 2020
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    28
    Zdravo, kaj polagase ako mozi da mi kazes i sto baraa povekje?

15. Belllaa1

Belllaa1 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2020
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    24
    Fiziologija polozenite kolkvium I vo zimska se bazar I vo letna ili se prepolagaat?

16. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.920
    Допаѓања:
    6.742
    Важат, секое положување важи.

На Lollipop_123 и Belllaa1 им се допаѓа ова.
  17. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.042
    Допаѓања:
    14.602
    Честито:inlove:
    :muscle:
    :l:

18. Belllaa1

Belllaa1 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2020
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    24
    Fala ti a do koja sesija se vazi

19. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.920
    Допаѓања:
    6.742
    3 сесии, до октомври.

20. Larson

Larson Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2017
    Пораки:
    880
    Допаѓања:
    1.980
    За да завериш семестар колку потписи се потребни , се уште немаме потпис по Имунологија , Молекуларна биологија тој институт секогаш ли каснат вака , во индекс имам 3 потписи а на ајноу 2 од други предмети. Како оди ова за заверка на семестар ако може некој да објасни колку потписи требаат и дали мора да се во индекс или на ајноу?