Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Медицински факултет

Дискусија во 'Образование' започната од Victorya, 24 ноември 2010.

1. Babybabygirl

Babybabygirl Истакнат член

Се зачлени на:
    31 мај 2017
    Пораки:
    254
    Допаѓања:
    70
    здраво девојки,имам прашање.дали може да се полага клиничко 1 и 2 во јануари,доколку сме го презапишале,односно веќе сме го ислушале?или ќе мора и клиничко 2 да го презапишеме пак

2. Selena01

Selena01 Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2020
    Пораки:
    1.904
    Допаѓања:
    7.584
    Мислам дека ќе мора да ја презапишеш и двојката ама не сум 100% сигурна

3. busybee

busybee Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2020
    Пораки:
    418
    Допаѓања:
    1.853
    Честиткиииии :l:

На Dream-Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Kuzmic

Kuzmic Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2018
    Пораки:
    366
    Допаѓања:
    92
    Искуство со Чадикоска анатомија1 завршен?

5. Lollipop_123

Lollipop_123 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2019
    Пораки:
    1.161
    Допаѓања:
    1.742
    Повтори функции на мускули и припои, исто така и гранки на артериите и нервите. Со среќа:hug:

6. jov125

jov125 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2020
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    43
    Обрни внимание на крвни садови, протегање, мене многу малку ме праша за региите, повеќе прашуваше кои крвни садови се протегаат и каде, нивните гранки, функциите на мускулите од онаа страна во книгата каде што се напишани сите заедно, инервација на одредени мускули и сл. Јас лани кога полагав вака прашуваше би требало и сега.

7. motojlo

motojlo Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2020
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    355
    Вие што имате полагано колоквиум од анатомија 3, од мимични мускули што конкретно бараат, дали само да се набројат по групи и општи работи некои за мускулите или конкретно припои и такви работи? Не се сеќавам точно ама професорката на вежби како да рече да не навлегуваме во детали кај тие мускули. Или грешка сум...

8. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.920
    Допаѓања:
    6.742
    Јас не бев прашана за мимични, но колеги кои беа во зависност од професорот. Некои барале само набројување и нешто општо за мимчните, а некои и припои отприлика да кажеш.
    На вежби и на предавања цел факултет кажува ова не во детали и на крај на полагање зависи кај кој професор и што тест ќе имаш, па се ќе има. Тие коментари веќе не ми се веродостојни.

На buba4e89, motojlo, nyny и 2 други им се допаѓа ова.
  9. mazikeen

mazikeen Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2018
    Пораки:
    372
    Допаѓања:
    1.423
    Клиничко е всушност еден предмет, ама е двосеместрален и кога се полага има само едно полагање, еден испит е. Доколку сте го слушале минатата година и сега го презапишавте (кл.1) , може да го полагате оваа јануарска сесија (мислам дека треба да е пријавен во iknow само, според тоа ги прават списоците за полагање). Најдобро исконтактирајте некого што е 3та година, за да прашаат за вас што презапишувате.
    А доколку не го полагате, најдобро да прашате на студентски дали треба да се презапише и клиничко2.

10. nyny

nyny Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2020
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    47
    Имуно со физичко присуство ли ќе е испитот или онлајн

11. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.329
    Со физичко присуство:)

На nyny му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Med1122

Med1122 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 август 2020
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    7
    Aj ziti se ako doznaete nesto kazuvajte

На Flora_ и floppy77 им се допаѓа ова.
  13. Med1122

Med1122 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 август 2020
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    7
    Od muskuli samo za pterygoideus me imaa prasano i ja kazav epten najpovrsno poso ne ucev toa i ne bese dovolno me potprasa use neso demek da sum doobjasnela, ali uglavno ako znaes nervi za muskuli ne se zamaraat mnogu

На motojlo му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.329
    Наредна недела полагам анатомија 2 и малце сум напната пошо сум кнап со време, а и ич немам полагано досега тоа и немам претстава како е...
    Ме интересира, прво идам во канцеларија на професорот значи да одговарам теоретски дел само за торакс, абдомен и карлица така? Ако положам идам у дисекциона органи да покажувам од секој дел по нешто? Освен проф. Живадиновиќ, кај неа само у канцеларија ли е, другите сите и практично бараат?
    Се влечат прашања по нешто, за практично бар или не? На практично шо бараат, само да познаеш кој орган е на леш или?
    На теорија дали детално бараат за мускули, раскажување нерви, артерии или повеќе се фокусирани на градба на органите, а како потпрашање е пример кој го васкуларизира, инервира тој орган? Благодарам однапред на сите што ќе одговорите. Читав поназад исто што сте пишале ама вака повеќе ме интересира процедурата, како се одвива полагањето. :)

15. Ilajla666

Ilajla666 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2019
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    1.348
    Здраво девојки , јас сум 2 година ама ги немав положено условните предмети од 1ва и сега во III семестар слушав само биостатистика . Сега ја положив анатомија 1 , дали некој знае дали ќе можам да слушам некој предмет од IV семестар ? ( мислам дека за ОСНИР и хигиена нема некој услов или грешка сум ?)

16. Lavender4

Lavender4 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2021
    Пораки:
    815
    Допаѓања:
    2.318
    Ќе можеш Оснир и Хигиена

На Ilajla666 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Zahirr

Zahirr Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2020
    Пораки:
    781
    Допаѓања:
    3.656
    Вака, прво влегуваш во канцеларијата на професорот, одговараш усно за сите три дела и торакс и абдомен и карлица. Не влечевме прашања, туку професорот те прашува, мислам дека кај сите проф беше така, само кај проф. Аце се влечеше прашање ама за практично, за теорија тој прашуваше исто како и сите останати. Мислам дека сите професори се фокусираат повеќе на органите и нивната градба и соодноси ама во склоп на тоа треба да кажеш и васкуларизација и инервација на органот, фактички збориш све што знаеш за органот. Не толку детално за крвните садови и нерви, у глобала да кажеш којa артерија и нерв се и ако знаеш нешто плус супер. Мускули не бараат толку, ама за органите и за поголемите крвни садови обавезно да знаеш соодноси и за крвните садови и нерви од делот медијастинум. Ако ги положиш сите три дела усно, тогаш те носат на леш за практично, сега зависи кај кој професор си, може и нема да те однесе. Во јуни мислам дека помалце проф. носеа на леш, во септември скоро сите освен проф. Живадиновиќ. Мислам дека зависи од моментот, може нема ни да ве носат на практично. Ако некој тука полагал практично нека каже искуства, мене проф. Зафирова не ме однесе на леш ваљда дека беше септември плус вториот ден полагав, ама од што ми имаат кажувано колеги у глобала прашуваат да препознаеш органи и некој од поголемите крвни садови.
    Фокусирај се на битните работи, мислам дека нема да бараат многу, плус последна сесија е. И со среќа :l:

На Glossy-girl, Lollipop_123, Dream-Girl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.920
    Допаѓања:
    6.742
    И Микро 1 можеш ако имаш положено миф.и потпис од имуно.
    Прво се во канцеларија.
    Ако положиш одиш во дисекциона.
    Зависи проф. Живадиновиќ мислам на никој не однесе, а од други проф, зависи некои носеа некои не. И може пример само за еден дел да си прашана практично, не значи дека за сите три ќе си.
    Нема влечење, некои кажаа дека за практично кај проф. Аце влечеле.
    Главни работи, аорта, вена кава, некој орган.
    Ова зависи, мускули најчесто ако побараат со набројување, но некогаш знаат да припрашаат и припој кај карлица дијафрагмата особено.
    Пршуваат и артерии (поголемите) како посебно прашање, а и неврни сплетови или посебен нерв. А за органи може пример да те праша општо за гастер, инервација на дуоденум, васкуларизација на бубрези. Така повеќе органи опфаќаат. Јас пример бев прашана општо за еден орган, васкуларизација за друг, инервација за трет и микроструктура за четврти, ова за абдомен бидејќи повеќе органи се.

19. Lollipop_123

Се зачлени на:
    31 август 2019
    Пораки:
    1.161
    Допаѓања:
    1.742
    @Dream-Girl и лимфни јазли прочитај два три пати, неколку студенти беа прашани тоа од проф.Матвеева.

Последна измена: 3 февруари 2021
  20. Lollipop_123

Се зачлени на:
    31 август 2019
    Пораки:
    1.161
    Допаѓања:
    1.742
    Дечки, страв ме фаќа, сигурно ќе ни важат сите 4 колоквиуми положени ако не се положи практичново? Дан биде после пу пу не важат колоквимот/ите:sweat: