Ne gi zapisuvaj predmetite se uste, zasto ke ni dadat valjda programa tamu. Inace na sajtot kaj nastavna dejnost pobaraj predmetni Programi za zadolzitelni predmeti No za medicina-nova (akreditirana 2014/2015) I tuka gi ima I kodovite I kreditite I sve sve za sekoj predmet posebno vo najsitni detali. Radi toa sto ima mesto za 6,ke pocekame da ni kazat od tamu kako im e postapkata za zapisuvanje. Inace najavuvanjeto ne ni e ovozmozeno zasto se uste ne sme registrirani studenti, a I nemame profiliza stranat. Otkakovo IT centarot ke ni gi generiraat profilite, ke mozeme da se najavuvame. Postepeno nakaj septemvri poleka I toa ke go sredat I se ke objavat na stranata koga ke bide gotovo.
Za osiguruvanje stv niso ne kazaa. Si imaa isprintano I ispozalepeno istata lista sto ja imase I na stranata
Сега за осигурување не треба да плаќате, понатаму мислам имаше нешто ама не се сеќавам убаво, а сега за прв семестар не запишувајте предмети така празен предадете го листот, тоа ќе запишувате од втор семестар па натаму, а во врска со малкуте полиња на листот, и од втор семестар кога ќе имате повеќе предмети а помалку полиња ќе ви речат на шалтер на студентски, цитирам: "Па збутај ги таму негде што мора посебни полиња."
Ја отворив страната на медицински факултет, и ме интересира што е со смеровите за физиотерапевт, логопед и слично? Мораш да имаш завршено средно медицинско за да се запишеш на нив или? Ме зачуди тоа што за физиотерапевт ги примале со по 70 бодови па и помалку. Каде можам да видам дали има останато места за физиотерапевт, логопед зошто не се снајдов на страната на факултетот?
Не мораш да имаш завршено медицинско за да се запишеш, не гледаат на тоа. Битно е да имаш соодветни предмети од матура за Медицински, инаку ќе ти скратат поени си знаеш. Логопеди, физиотерапевти, ренген и сестри се тригодишни студии.Поените, тоа зависи од конкуренцијата, меѓутоа на тие смерови обично се се послаби поени од ОМ кај што е најјаката конкуренција. Сега отворив и проверив- има останато уште 6 места за вонредни радиолози- сите други смерови се пополнети во сите квоти и редовни и вонредни. Вториот уписен рок е на 3.09 така да до тогаш ќе објават сигурно за тие 6 места вонредни радиолози што треба и нели повторно да се пријават на iKnow и отпочеток целата постапка што е како и за прв уписен.
Zhiro smetkata na rektoratot ednas e napisana 72301141 ednas 72301241 koja e tocna? I za ovie 1000 den sto treba da se uplata na koja smetka I za koja nemana da napiseme? I vo obrazecot predmetive sega da gi zapisuvame?
За медицинскиот на УГД ние што не примија на првиот уписен рок сега што,како,кај треба да уплаќаме,до кога,на какви уплатници? сево ова уште не ми е баш јасно како што треба мразам упланици
Znaci pisi ja smetkata sto ja pisuva na objavata za potrebni dokumenti za zapisuvanje. Ne gledaj drugi. Toa oni sto pisale taa smetka e. I taa ti pisuva za sto e. Za odrzuvanje,elek. Karticka I sto znam so pisuvase na listot. Pisi go toa,taka mi rekoa od dekanat.
Утре треба да се оди на факултет од 8:30 до14:30,на истото место каде што се пријавуваме и треба да се однесат потребните документи за упис. Ве молам некоја што ги има пополнето образецот и пријавниот лист(овој од завод за статистика) да ми каже што треба да се пише во степен на судии(стручни,академски универзитетски или интегрирани)?И кај отсек и насока? И ние што сме на општа,ова потпрограма или модул го оставаме празно,така?
Јас тие ги оставив празни, мислам дека сме интегрирани студии но го оставив празно, ќе го пополнат на факс утре. Отсек пишав Општа медицина, другото остаив празно. Најубаво е да не пишуваш ништо на оние кои не ги знаеш, пополни само лични податоци. @daks Утре треба во Жетвар да купиш пријава за запишување на семестар (100 денари) и да го пополниш истиот. Работите што нема да ти се јасни или не ги знаеш, остај ги празни, ќе ти кажат во студентски како и што. После во банка треба да уплатиш 50, 750, 1 000 и 12 300 денари на 4 уплатници пп50, пошто знам дека си во приватна. Најубаво ако не си уплатила да уплатиш во Стопанска Банка пошто зимаат најниска провизија по 35 ден. за секоја од нив. Има на Водњанска банка. Жиро сметките можеш да ги видиш на страната на факсот. Уплатниците за партиципација и елек. картичка се на истата сметка на Медицински факс, а таа за ИКСА е на сметка на ректоратот што ја пишува на самата објава. Таа од 50 ден е за админ. такса за пријавата што ќе ја купиш. Ќе земеш индекс и студентска легитимација од деканат бесплатно, ќе ги пополниш како што ќе ти кажат од Студентски и ќе дадеш 3те слики и уплатниците заедно со пријавата. Тоа е тоа.
Многууу парии спреми си За конкретна цифра дури кога ќе ни кажат кои се книгите и кога ќе ги купиме, а зависи дали се скрипти дали оригинални книги, атласот е само 3-6 000 зависно кое издание, а книгите се прилично обемни и копии се по 300 нагоре
1. За таа од 750- Цел на дознака: ИКСА на УКИМ, Медицински факултет Скопје; Назив и седиште на примач: ИКСА НА УКИМ; Медицински факултет Скопје. 2. За таа од 1 000- Цел на дознака: За студентски информатор, елек.картичка, наставна програма, одржување; Назив и седиште на примач: УКИМ Медицински факултет, Скопје 3. За таа од 100/200 евра - Цел на дознака: За упис на | семестар; Назив и седиште на примач: УКИМ Медицински факултет Скопје 4. За таа од 50- Цел на дознака: Административна такса; Назив и седиште на примач: Буџет на РМ.