И мене не ми се свиѓаше како е напишана книгата, искрено скоро сѐ научив од видеа на јутуб и положив.А прашањата не се сложени, ти дава некој дел од лекцијата и раскажуваш.
decki fizio 2 za prv kolkvium od kade treba da se uci, nekoj od postaarite generacii da kaze dali e dovolno skripta ili treba i gajton
Немаш досега уплатено и поднесено документи за диплома заедно со твојата генерација? Од студентски прашања (не од шалтерите туку позади од заден влез, или од Игор или од еден од помладите дечки), ќе земеш: барање за уверение, барање за диплома и студентски картон. Истовремено ќе ти го отворат твоето досие за да видат дали можеби во него ти фали некоја пријава за испит по некој предмет. Ако ти фали нахнадно телефонски ќе те известат по кои предмети за да одиш на катедрите, да однесеш нова пријава да ти ја потпишат и стават печат. Трите документи од деканат си ги пополнуваш, потоа уплаќаш две уплатници, едната од 600 (со назнака „барање за уверение“) а другата од 4000 ден. (со назнака „барање за диплома“), и потоа уплатниците заедно со трите документи (и евентуално пријавите за испит кои ти фалеле) повторно ги враќаш во деканат и ќе чекаш со месеци додека да ја изготват и потпишат дипломата и во ректорат и во деканат. Ова е процедура за општа медицина, прилично сум сигурна дека не изумив ниту еден документ, а сигурна сум и дека е иста процедурата и за сите тригодишни стручни студии. Рачунај само дека нема да знаат да ти кажат кога ќе ти е готова дипломата, зошто јас (т.е. цела генерација) чекавме повеќе од пола година (од јули до февруари), и стигнавме прво стручен испит да положиме и да земеме лиценца, пред воопшто да ги добиеме доипломите од деканат.
Kolegi, dali pismenite eliminaciski testovi po anatomija se polesni od usniot kolokvium ili poteshki?
Зависи што тест ќе се погоди, ама кај нас за единицата, повеќе паѓаа на тестови отколку на усно. Не се најлесни, ама не се ни претешки, кој учел солидно положува.
Зависи. Мене за колоквиумот за рака ми се падна полесен тест, отколку за нога, иако материјалот за нога ми беше многу полесен. Не би рекла дека се претешки, ама има по некое зезнато прашање. Ако имаш учено, повеќе е среќа тука, какви прашања ќе ти се погодат. Јас лично многу повеќе трема имам на усно, повеќе сакам писмено, но конкретно за анатомија, подобри поени вадев на усното, така да, нема врска, ако имаш учено, не би требало да имаш проблем, може тебе полесно да ти биде писменото, а некому потешко.
Дали има некој кој што е на специјализација Ортопедија мора ли во установата да си вработен па да продужиш со спец... Прм за во гоб 8ми септември ?
Само 1 или 2 колоквиуми се биохемија 2? Дека нешто имав разбрано од колеги лани еден само бил по нова програма, но во распоред 2 стојат, па грешно да не сум разбрала?
И јас знам за лани 1 бил предвиден (без разлика на корона), ама по програма и распоред 2 ни се вметнати.
Изгледа некој тука не прочита, па му текна да праша денеска на предавање. Инфлуенсери за медицински студентски прашања.