Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Медицински факултет

Дискусија во 'Образование' започната од Victorya, 24 ноември 2010.

1. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.920
    Допаѓања:
    6.742
    Биохемија очекував повеќе поени искрено, но не барав увид, бидејќи положена, пак се океј и тие што ги имам. Само чудно ми беше, инаку најбитно е што е положено.

На Moon.Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. emapitt

emapitt Истакнат член

Се зачлени на:
    20 март 2021
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    15
    Decki, moze li nekoj da mi kaze kako odi praksata, bidejki mi imaat kazano deka prakticnata nastava voopsto ne e kvalitetna i deka studentite po zavrsuvanjeto bile polni so teoretsko, no ne i prakticno znaenje.

На babybells и Ladyy* им се допаѓа ова.
  3. Diggie

Diggie Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    11
    Дечки,ќе може ли да ми кажете повеќе информации за смерот дипломиран инженер по медицинска лабораториска дијагностика,што можам точно да работам со овој смер,кои се предностите а кои маните за овој смер,дали може лесно да се најде работата,каква е праксата..

На Larson му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.435
    Допаѓања:
    12.939
    Искрено праксата не е најсјајна, има доста недостатоци. Во претклиничките години(1-3/4г.) вежбите се во институтските вежбални и за жал се доста исполнети со теорија, се случува да има практични експерименти или вештини(микроскопирање препарати од ткива, земање крв, мерење крвен притисок, преглед на очно дно итн.) но сепак, сметам дека на претклиничкиот дел му фали доста пракса. Во клиничките години(4-6) има многу повеќе пракса, вежбите во главно се изведуваат во универзитетските клники, постојано си во контакт со пациенти, водиш разговор, анамнеза, статус(преглед), толкување на: лабораториски наоди, медицинска историја и сл. Клучно за време на клиничките вежби е да си заинтересиран и спремен да научиш повеќе, да бараш од асистентите да ти покажат повеќе, да те викнат на дежурство.... бидејќи ретко кој се замара многу со студенти.

Сумирано, има многу теорија, точно НО, може да се стекнеш со солидно практично знаење ако се залагаш и сакаш да научиш.
    @Larson е на овој смер, тој може да ти помогне. :)

На emapitt, Glowy, ElenaOfRivendell и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Larson

Larson Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2017
    Пораки:
    880
    Допаѓања:
    1.980
    Здраво јас сум на овој смер прва генерација оваа година што се запиша , можам да ти кажам дека е еден од најдобрите избори ако сакаш да студираш на тригодишните стручни студии. За сега е океј , лошото е што наставните програми не се уште скроз направени па се учи од книги од општа медицина но критериумот не е ист нормално. Првиот семестар пројдов лесно со високи оценки , едино Имунологија што е малку позафркнато и имав 8ца другото е лесно и се учи. За пракса уште не знам бидејќи за прв пат е отворен лани и јас сум прва генерација. Праксата тек почнува од втора година така да ќе видиме но бидејќи ја имам истата струка од средно праксата се одвива во различни лаборатории биохемиски , хематолошки , микробиолошки итн... Предности е тоа што овој смер за разлика од другите е поактуелен и има повеќе просперитет , можеш да се надоградуваш на академско ниво да учествуваш во научно истражувачка работа , лабораторијата е најперспективна гранка од медицината барем за мене (не дека другите струки како медицински сестри , физиотерапевти не се но работата им е повеќе статична што не е случај со оваа струка). Морам да ти кажам дека доколку немаш некакви предзнаења ќе ти биде тешко , за оваа струка мора да ја познаваш темелно Биохемијата , Клиничката биохемија , Хематологијата , Патологијата , Хистологијата како најбитни струки... Работата е различна во зависност од тоа каде ќе се вработиш имаш микробиолошки лаборатории каде што се занимаваш со изготвување на микробиолошки тестови за различни бактериолошки / вирусолошки болести , после имаш класична биохемиска лабораторија каде што испитуваш крв и урина и секакви параметри па имаш генетски лаборатории со различни генетски тестови итн... има мнооогу типови на лаборатории и работата е секаде различна но !
    -Доколку не поднесуваш крв не се запишувај - една од главните техники на работа што треба да ја научиш на пракса е земање на венска и капиларна крв
    -Работата е одговорна и треба да знаеш како се зема крв , како се земаат брисеви (примерно со КОВИДОТ сега) , како се земаат други телесни течности. Низ праксата треба да научиш се за крвта и другите телесни течности , за кои болести кои работи се испитуваат.
    -Доколку имаш претерана гад од органи/ткива и др работи исто така не би ти препорачал да се запишеш. Предметот патологија на другите смерови е вреден со 3-4 кредити додека на овој смер носи цели 10,5 кредити што значи има пракса во обдукциони сали и работа со извадени органи и ткива кои инженерот треба да ги припреми за патологот да може да даде дијагноза..

Ова е воглавно целата работа , доколку те интересира уште нешто слободно прашај.

Последна измена: 29 март 2021
    На БоннииТоп, anidze, Lollipop_123 и 2 други им се допаѓа ова.
  6. capricorn7

capricorn7 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2020
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    18
    Здраво. Дали има некој што студира или завршил смер радиолошки технолог? Дали е изводливо и дали се наоѓа работа,дали се бара таков кадар?

7. Babybabygirl

Babybabygirl Истакнат член

Се зачлени на:
    31 мај 2017
    Пораки:
    254
    Допаѓања:
    70
    Aj nekoj sto slusa sega patofiza neka mi pise

8. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.165
    Допаѓања:
    5.381
    Прашање до постарите колеги..
    На колку отсуства имаме право, од вежбите по микробиологија?

9. Lavender4

Lavender4 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2021
    Пораки:
    815
    Допаѓања:
    2.318
    Коа бевме со физичко присуство 2

На ElenaOfRivendell и Waverly Raven им се допаѓа ова.
  10. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.328
    Собирале бодови од квизовите изгледа, но знам за микро 2 некои што немаа доволно поени сепак им дадоа потпис, ваљда дека е вака ситуацијата...

На Lollipop_123 и ElenaOfRivendell им се допаѓа ова.
  11. emapitt

emapitt Истакнат член

Се зачлени на:
    20 март 2021
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    15
    Ti blagodaram mnogu na odgovorot :)

12. Anchy122

Anchy122 Нов член

Се зачлени на:
    30 март 2021
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    5
    Дечки што се случува со микро??? Прво ни бараат оргинал практикум па сега не ни дозволуваат пак да го решиме тестот.... Многу ме изненади асистент Марко навистина непрофесионално од негова страна

На Angie1432 и petrova89 им се допаѓа ова.
  13. petrova89

petrova89 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2020
    Пораки:
    216
    Допаѓања:
    576
    Од вчера се воздржувам да не напишам нешто што не треба, како што си кажаа џабе пишувате ништо нема да смените, затоа.
    Секој семестар се повеќе дното го допираме. :puke: Не мислев дека ќе е ваков ужас од факултет кога се запишав тука. Да немаме право ни мислење да искажеме. Тоа ти е.

На Glossy-girl, Yellow456 и Lollipop_123 им се допаѓа ова.
  14. EliteAngel

EliteAngel Истакнат член

Се зачлени на:
    7 октомври 2020
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    4
    Колеги, која професорка по хемија е најзезната на усен испит, мислам од која најмногу се жалат?..секако тоа зависи од индивидуалното искуство ама на секоја катедра има некој што бара детално

15. petrova89

petrova89 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2020
    Пораки:
    216
    Допаѓања:
    576
    Кај Тошеска најмногу паднати има мислам. Сите бараат знаење, но за неа така сум слушнала, сакала ептен добро да имаш научено, добра основа да имаш од хемија.

16. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.920
    Допаѓања:
    6.742
    За хемија мислам дека е ептен индивидуално, но можам да кажам дека сите се океј горе долу, ако имаш научено ќе положиш. Сите прашуваат од целиот материјал, од скоро секоја тема по нешто, може не ептен директно, ама со поврзување сигурно.

На ElenaOfRivendell му/ѝ се допаѓа ова.
  17. motojlo

motojlo Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2020
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    355
    Јас полагав кај нејзе, воопшто не бара нешто посебно. Мене ми постави од органска за хетероциклични некое прашање од тоа во книга што го пишуваше, неколку формули да напишам ама ништо страшно и после од биохемија делот за јаглехидрати нешто, од поосновните работи, баш убаво поминав, а и други кај неа што полагале кажаа дека океј била. Мислам дека построги беа Богданска и Лабудовиќ.

На Yellow456 и ElenaOfRivendell им се допаѓа ова.
  18. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.328
    И Богданска ич не е строга. Доста положивме кај неа и тоа високи оцени баш доста даваше.
    Можеби во јунската сесија малку построга била ко шо слушнав, но во август беше многу океј, ја бев ептен изненадена позитивно. :)

На Lavender4, floppy77, Yellow456 и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.920
    Допаѓања:
    6.742
    Од кај Лабудовиќ беа задоволни, пријатна атмосфера на полагање имало и доста ги потсетувала, а Богданска како што кажа Дрим во јуни беше строга, затоа реков и индивидуално искуство најмногу за хемија.

На floppy77 и ElenaOfRivendell им се допаѓа ова.
  20. floppy77

floppy77 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2019
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    659
    Јас полагав кај Лабудовиќ во јуни, одлично поминав. Пред полагањето ме исплашија колеги кои паднале претходно кај неа демек многу строга била, ама нема врска, проф е многу многу фина, си сака да си имаш научено ама ептен опуштена е атмосферата, си испрашува лагано, не си под стрес додека одговараш. Топ е!

На Glowy и ElenaOfRivendell им се допаѓа ова.